Hængekøjen, kampagnekapløbet og Mette Frederiksen versus DF

Dagens overblik: Tiden efter 2020 får stadigt mere politisk opmærksomhed, Løkke har besluttet, at Danmark igen skal have en europaminister, og så kaster Socialdemokraternes kronprinsesse sig ind i kampen mod Dansk Folkeparti. Få overblikket over dagen i dansk politik.

Både V-formand Lars Løkke Rasmussen og R-leder Morten Østergaard problematiserer underskuddene på de offentlige finanser, som venter efter 2020. Her ses de to partiledere under Folketingets åbning tirsdag den 7. oktober 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prøv noget nyt. Print politisk morgenpost. Rejs dig op. Læs den højt, som var det et manifest fra Yayha Hassan. Ham vender vi i øvrigt tilbage til.

Flere problemer i hængekøjen
DF-formand Kristian Thulesen Dahl klandrer sin statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen. I påsken advarede han mod en økonomisk maveplasker efter 2020. Men det tangerer hykleri, når Løkke selv har været med til at fremrykke skatteindtægter, som ellers ville tikke ind i statskassen på lang sigt, mener DF-lederen.

»Man kan ikke mene, at underskuddet er et stort problem, uden samtidig at mene, at det er et problem, at man selv har forgrebet sig på de indtægter, der skulle falde i lige præcis de år,« siger Kristian Thulesen Dahl i dag til Jyllands-Posten.

Det hele handler om det såkaldte hængekøjeproblem og de økonomiske trængsler, der lurer på den anden side af 2020. Det var samme perspektiv, som Morten Østergaard (R) havde, da han for nylig foreslog en skattereform post 2020, der hæver skatten på boliger og letter den på arbejde. Argumentet var, at underskuddende »tårner sig op« efter 2020.

Berlingske har talt med en stribe økonomer, der forklarer, hvad problemet går ud på, efter også Dansk Arbejdsgiverforening adresserede problemet med et omdiskuteret reformudspil.

Forslag til valgslogan: Stram op
Fitnessfænomenet Charlotte Bircow er ny folketingskandidat for Liberal Alliance i Københavns Omegns Storkreds. Ifølge en pressemeddelelse går hun bl.a. til valg på at gøre hovedrent i den offentlige sektor.

Opsang fra Fyn
Tre fynske Venstre-folk siger fra over for partiets hårde linje over for kontanthjælpsmodtagere.

»Jeg savner, at partitoppen præsenterer flere realistiske regneeksempler. Det vil nuancere debatten,« siger folketingskandidat Mark Grosmann (V) til Fyens Stiftstidende.

Hårdknuder om røde huer
Det er næsten en naturlov. Forhandlinger går i stå, når et valg nærmer sig, fordi alle er på stikkerne over, hvordan modstanderne kan bruge eller misbruge en eventuel aftale i den nært forestående valgkamp. Vi så det med folkeskoleforhandlingerne op til valget i 2011, og vi ser det i dag i armlægningen om en gymnasiereform. DR Nyheder har historien om hårdknuden.

Nyt fra kampagnekapløbet
Venstre ruller Lars Løkke Rasmussen frem i forreste række i ny annoncekampagne - på trods af at vælgerne så sent som i februar kårede ham som den mindst troværdige partiformand på Christiansborg. På en skala fra 0 til 10 scorede han blot 3,9.

»Man kan lige så godt være ærlig og sige, at det bliver en art præsidentvalgkamp ligesom sidst. Derfor ser jeg det kun som naturligt, at Lars Løkke er i front for sådan en kampagne sammen med budskaber om vores politik,« siger Inger Støjberg til Politiko.dk.

Plads på nyt ministerhold
Hvis Løkke vinder valget, vil Danmark igen få en europaminister, skriver Børsen. Vedkommende vil få til opgave at lede et hold af ministre, der skal sikre, at EU-regler ikke overimplementeres, altså at danske regelsæt flugter en-til-en med direktiver og forordninger og ikke skrappes yderligere af embedsværket.

Mette Frederiksen vs. Dansk Folkeparti
Socialdemokraterne kaster kronprinsessen ind i kampen for at vinde vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti.

Over et opslag i BT er justitsminister Mette Frederiksen (S) citeret og afbilledet under overskriften: Nu skal østkriminelle stoppes.

»Dansk Folkeparti stikker danskerne blår i øjnene, når de påstår, at en grænsebom vil løse problemet,« siger hun til avisen, som ifølge en S-kilde bliver hyppigt læst af netop de svingvælgere, der har forladt Socialdemokraterne til fordel for Dansk Folkeparti.

I artiklen taler Mette Frederiksen for at iværksætte de politiscannere, som regeringen allerede bebudede for et halvt år siden. Desuden har hun skrevet og opfordret den nye EU-kommissær til at gøre afsoning i hjemlandet til et fælles projekt. Endelig vil regeringen undersøge, om straffen skal skærpes for kriminelle, der tager til Danmark trods et indrejseforbud. For et år siden betegnede justitsminister Karen Hækkerup (S) ellers straffen som »passende«.

»Vi er i regeringen ikke overbevist om, at yderligere skærpelser er vejen frem,« sagde Hækkerup i folketingssalen.

Retorisk schwung
»Vi har en større tiltro til de tosprogede, end vi har til de enøjede. Der skal ikke nye boller på suppen. Der skal ny suppe på bollerne. Vi er efter de, som går med tørklæde. Det vil klæde os, om vi tør være efter de, som går med skyklapper.«

Yahya Hassan under sin timelange enetale. Læs udskrift af hele seancen eller reportage fra pressemødet.

 

Yahya Hassan, ny kandidat for Nationalpartiet

»Der skal ikke nye boller på suppen. Der skal ny suppe på bollerne.«


Ligesom sine kolleger finder Politiken-redaktør Jesper Thobo Carlsen det højest tvivlsomt, at Nationalpartiet og Yahya Hassan kommer i Folketinget. Alene af den årsag, at partiet mangler ca. 12.000 godkendte vælgererklæringer for at kunne komme på stemmesedlen. Men provodigterens entre i dansk politik er alligevel bemærkelsesværdig.

»Det er langt fra alle udfordrerne af det politiske system, der får succes, men de fortæller hver sin historie om forskellige perioders irritation og hjemløshed hos vælgerne. På den måde er Yahya Hassan det seneste symptom på et dansk politisk system i løbende opbrud,« skriver Jesper Thobo Carlsen.

Senest opdateret kl. 9.11