Hård kritik af Løkke: Mere optaget af kvindelandsholdet og udenlandske statsoverhoveder end borgernes tryghed

Dagens overblik: Løkke og regeringen har været for passiv over for bandekonflikten, lyder det fra kommentator, hver anden forælder mener, at skoledagen er for lang, og så kan en udflytning af statslige arbejdsplader »ende med at koste menneskeliv«.

Foto: Anders Kjærbye.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til denne uges første politiske morgenpost.

I denne uge bliver den politiske sæson for alvor skudt i gang, når flere partier holder sommergruppemøde, hvor de vil fortælle om deres mål for efterårets politiske armlægninger.

Inden vi når til det, skal vi forbi dagens historier fra Christiansborg og omegn, og vi begynder med de eskalerende problemer med bander i landets store byer.

Henover weekenden har det udviklet sig til en stor sag, efter at to uskyldige personer er blevet ramt at skud fra banderelaterede personer.

Det fik Københavns politi til at komme med en usædvanlig opfordring til unge mænd, når de færdes i bydelene Nørrebro og Tingbjerg i København.

»Pas godt på jer selv.«

Udviklingen fik Venstre til at kritisere Rigspolitiet for ikke at have »udtrykt situationens alvor over for politikerne i forhold til, hvor slemt det står til« så politikerne ikke er klædt på til at håndtere situationen, som partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, sagde han til TV 2.

Den udmelding fik til gengæld Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til at kritisere regeringen for at have gjort for lidt ved bandeproblemerne og kaldte V-kritikken af politiet for »bemærkelsesværdig«.

Samtidig kom hun med fem forslag til at bekæmpe banderne og opfordrede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at indkalde partiformændene og borgmestre i de berørte byer til en snak om en løsning.

Den kritik trumfede Dansk Folkeparti ved at sige, at domstolene er for slappe, at lovgivningen ikke er stram nok, og at regeringen ser til, mens indvandrerbanderne styrer København, lød det fra udlændingeordfører Martin Henriksen.

Han foreslog derfor, at det fremover skal være ulovligt at være tilknyttet en bande, og at det skal kunne føre til udvisning og fratagelsen af statsborgerskab.

Kritikken undrede justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der til Ritzau sagde, at han allerede har indkaldt partierne til et møde i denne uge, at partierne umiddelbart før sommerferien fik en briefing fra Rigspolitiet om konfliktniveauet og indsatsen over for banderne« og at et bredt politisk flertal netop har indgået »en historisk stor bandepakke med en række stramninger og nye værktøjer til politiet, i alt 35 tiltag.«

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver i en analyse, at »Venstre har sovet i timen«, og at »Venstres ageren fremstår mærkeligt usammenhængende.«

»Det kan undre, når advarslerne om bandernes amokløb har været så tydelige. Man skal således have været blind for at undgå at se, hvordan problemerne gradvist har bygget sig op,« skriver Larsen og peger pilen mod Lars Løkke Rasmussen:

»Ud over Ellemanns udfald er det tankevækkende, at statsminister Lars Løkke Rasmussen i disse døgn mest fremstår som en regeringschef, der er optaget af at skrive kronikker om EUs fremtid, tage imod udenlandske statsoverhoveder og følge kvindelandsholdets kampe, end han er optaget af at sikre trygheden for borgerne i landets store byer.«

Du kan læse hele analysen her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Hver anden forælder: Skoledagen er for lang

Vi bliver i Berlingske, hvor en meningsmåling viser, at halvdelen af forældrene synes, at deres barns skoledag er for lang. Samtidig mener kun 18 procent, at skolereformen har forbedret folkeskolen. Næsten dobbelt så mange synes, reformen har gjort den dårligere.

Det får nu både eksperter og politikere til at pege på, at skoledagen bør forkortes.

En af dem er undervisningsminister Merete Riisager (LA).

»Det er blandt andet derfor, jeg har sat gang i forsøg på 50 skoler, som kan forkorte skoledagen, men som stadig skal leve op til reformens målsætning og indhold. Hvis man arbejder systematisk med tilrettelæggelsen, kan reformelementerne indeholdes i en kortere skoledag,« siger hun.

Du kan læse den historie her.

Udflytning af statslige arbejdsplader »kan ende med at koste menneskeliv«

Videre til Politiken, der kan fortælle, at den tidligere Venstre-regerings udflytning af statslige arbejdspladser kan få alvorlige konsekvenser i Grønland.

Produktionen af livsvigtige søkort til Grønland er nemlig gået i stå, og det skyldes, at den ansvarlige styrelse, Geodatastyrelsen, er blevet flyttet til Aalborg, og at kun en af 15 medarbejdere, der beskæftigede sig med produktion af grønlandske søkort, er fulgt med, oplyser styrelsen til Politiken.

Det forventes at tage flere år at uddanne nye medarbejdere, og de manglende søkort betyder, at skibene sejler i blinde og derfor risikere at støde på grund og forlise, lyder kritikken.

»Jeg har tidligere sagt, at det kan ende med at koste menneskeliv, og det mener jeg stadig«, siger Aaja Chemnitz Larsen, medlem af Folketinget for det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit.

Du kan læse den historie og regeringens svar lige her.

Styrelse undlod at informere FE og PET om britisk advarsel mod overvågningseksport

Information kunne for nogle uger siden afsløre, at en advarsel fra de britiske myndigheder til Erhvervsstyrelsen om, at eksport af avanceret overvågningssoftware til diktaturstaten De Forenede Arabiske Emirater kunne være til skade for den nationale sikkerhed.

I dag kan avisen så fortælle, at styrelsen undlod at sende advarselen videre til både Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det fremgår af et svar til Folketinget fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), og det undrer tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

»Hvis jeg sad i PET, var det en oplysning, jeg meget gerne ville have haft. Det drejer sig jo i princippet om rigets sikkerhed,« siger han.

Du kan læse den historie her.

8 af 10 danskere får penge fra det offentlige mindst én gang i løbet af et år

Videre til Jyllands-Posten, der på sin forside skriver, at 8 af 10 danskere får penge fra det offentlige mindst én gang i løbet af et år.

De mere end 300 mia. kroner fra det offentlige til 3,5 millioner danskere kommer i form af bl.a. børnecheck, SU, kontanthjælp og folkepension.

Og det er alt for mange, lyder det fra dele af Christiansborg.

Blandt andre fra LAs finansordfører, Joachim B. Olsen.

»Vi har skabt et monster. Spurgte man selv socialdemokrater i 1960’erne, da udbygningen af velfærdsstaten tog fart, om dette var målet, er jeg sikker på, at de ville ryste på hovedet,« siger Joachim B. Olsen.

Du kan læse den historie her.

Fik du læst?

1) Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, åbnede i weekenden den politiske sæson med et håb om at smede en egentlig »alliance« for velfærden med Dansk Folkeparti; en pagt mod Løkke-regeringens planer for dansk økonomi, som bl.a. lægger op til en afdæmpet vækst i de offentlige udgifter samt skattelettelser i bunden såvel som toppen af indkomstskalaen.

Læs et stort interview med Mette Frederiksen om den plan her.

2) Milliardæren Christian Stadil kan ikke lide at påtage sig ordet ‘elite’. Men det skal han blive bedre til. For trods ordets negativ klang i folkemunde, er eliten præcis, hvad samfundet har brug for, mener han.

»Jeg tilhører eliten. Det gør jeg da. Men det er svært for mig at sige højt,« siger han.

Læs interviewet med iværksætteren her.

Dagens debat

Finder vi i Politiken, hvor medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre, Jens Rohde, har skrevet en kronik om migrantkrisen, og at det er »tid til forandring – i Europa og for Afrika«.

»Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre meddeler i Politiken, at de er parate til at give afrikanske lande penge, mod at regeringerne på det sydligere kontinent åbner for vores hjemsendelser og tager imod deres egne landsmænd. Det er sådan set fint nok af lægge penge på bordet i en forhandling, men det er desværre også udtryk for en himmelråbende naivitet og nærmest historieløs herrementalitet, når ikke mindst Venstres og Dansk Folkepartis ordførere, Marcus Knuth og Kenneth Kristensen, som tydeligvis aldrig har prøvet at forhandle en politisk aftale uden for landets grænser, tror på, at man kan lave en ensidig forhandling og ’købe’ de afrikanske regeringer for en slik,« indleder han.

Læs det hele her.

Dagens analyse

Finder vi i BT, hvor avisens politiske kommentator, Søs Marie Serup, også skriver om badnekonflikten, som hun kalder »et presserende politisk problem«.

»Der kan ikke være mange opfindsomme redskaber tilbage, som ikke allerede er afprøvet, men det hverken kan eller skal afholde politikerne for at blive ved med at forsøge at gøre noget ved bandekriminaliteten. Denne weekend bød da også på flere bud, ligesom regeringen utvivlsomt vil spille ud med flere initiativer snart.«

Læs den analyse her.

Dagens havefest

I går havde udenrigsminister Anders Samuelsen inviteret til havefest i sit hjem og i sin have i Horsens i anledning af, at han i sidste uge fyldte 50 år. Alle var velkomne, og ifølge billederne og Anders Samuelsen var det en dag »fuld af kærlighed, samtaler, smil og sang«.

Du kan se billeder herunder.

Det sker i dag

13.00 Dansk Folkeparti indleder sit sommergruppemøde i Sorø. På onsdag holder partiet pressemøde.