»Håndværkeren Løkke skal i hvert fald ikke komme og reparere min køkkenvask«

Dagens overblik: Statsminister Lars Løkke Rasmussen møder modvind blandt kommentatorerne, Dansk Folkeparti kalder politichef »bugtalerdukke for Søren Pind«, og Søren Krarup har skrevet et brev til Morten Messerschmidt. Hele dit overblik her.

Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er nået til tirsdag og ugens anden politiske morgenpost - og det bliver en dramatisk en af slagsen.

I dag kan du bl.a. læse om Pia Kjærsgaard, som er gået over stregen, om Søren Pind, der ifølge Dansk Folkeparti har fået sig en bugtalerdukke, og om et Twitter-skænderi mellem Rasmus Jarlov og Pelle Dragsted over en »røv, der sidder på så bløde hynder.«

Men vi begynder med en historie, der breakede mandag aften hos DR.

Her meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen, at forhandlingerne om regeringens omfattende udspil til en 2025-plan er gået så meget i hårdknude, at de nu udskydes på ubestemt tid.

Forhandlingerne genoptages først, når der er forhandlet en finanslov for 2017 på plads - dermed vil det kun være de mest presserende emner som finansloven for næste år, et nyt ejendomsvurderingssystem og finansieringen af den planlagte afskaffelse af PSO-afgiften, der skal diskuteres den kommende tid.

»Vi satte rigtig meget op på bordet, kan man sige. Vi troede, der var noget for enhver smag. Det har der også været, men folk har haft mere travlt med stirre sig blinde på det, man ikke kunne lide,« sagde statsministeren til DR.

Det har fra begyndelsen af været regeringens mål at lande en samlet aftale, men nu bliver også et af dettes års største politiske temaer, nemlig topskattelettelser eller ej, skudt midlertidigt til hjørne.

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, har mange gange gjort det klart, at han vil vælte regeringen, hvis ikke hans parti kommer igennem med kravet om en topskattelettelse på fem procentpoint hele vejen op allerede i år.

Regeringen har i sit 2025-udspil foreslået en sænkelse af topskatten på fem procentpoint for indkomster, der går op til en million kroner, men det er ikke nok for Liberal Alliance har partiet gjort klart.

»Stålænder har ikke gummiarme. Relax«

Adspurgt af Berlingske i går, om hans trussel om at vælte regeringen stadig står ved magt, lyder Anders Samuelsens svar:

»Der er ikke noget nyt. Så jeg har ikke noget at tilføje.«

Så du vil stadig vælte regeringen, hvis ikke du…

Samuelsen afbryder:

»Nej, der er ikke noget nyt. Jeg har ikke noget at tilføje. Men jeg synes, det er godt, hvis der kommer noget bevægelse i det nu,« siger han til Berlingske.

Eller som han formulerede det på Twitter i går, da Henrik Qvortrup spurgte:

Hvorfor skulle spørgsmålet om topskat ændre sig?

På den anden side af Løkke står Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, lige så stejlt på, at der under ingen omstændigheder kommer topskattelettelser på fem procentpoint på den her side af nytår.

Anders Samuelsen står fast på, at topskatten skal ned med 5 procentpoint hele vejen op inden nytår. Er det på nogen måde overhovedet realistisk?, lyder spørgsmålet i Børsen i dag.

»Nej. Vores position omkring topskat er også uændret. Det er den her modsætning, der har stået klart i rigtig lang tid. Hvorfor skulle spørgsmålet om topskat ændre sig, når vi er blevet enige om en finanslov?«

Anders Samuelsen siger, at det hele er din skyld. Hvad siger du til det?

»Det har jeg hørt før. Det er jo rigtigt, at hvis vi bare gav ham det, han peger på, så vil der være ro. Men det er jo kun indtil næste gang, at han gør det. Men vi har også en holdning til topskat,« siger han hos Børsen her (kræver abonnement)

Lars Løkke Rasmussen har i øvrigt ikke glemt, at han i et stort interview med Berlingske i maj 2014 sagde: »Jeg vil ikke være statsminister for enhver pris.«

Han husker som en elefant, skrev han til Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, på Twitter i går, da han blev mindet om forsidehistorien fra dengang.

Du kan i øvrigt læse interviewet med Løkke fra dengang her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Nyheden fra statsministeren har naturligvis også affødt en lang række indspark fra landets dygtige kommentatorer og analytikere. Vi giver dig et kort overblik herunder:

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell:

»Løkke prøver en feberredning. Han er kørt fuldstændig i stå med sin megaplan. Den er nu helt i spåner. Det hele har ligget dødt i ugevis. Han er selv rejst til Sydkorea og spildt tiden derude. Nu er han i en situation, hvor han har ramt muren. Han kan ikke komme videre,« siger Engell.

Han mener desuden, at udviklingen er et stor problem for Løkkes image som en »Borgens bedste politiske håndværker'«.

»Håndværkeren Løkke skal i hvert fald ikke komme og reparere min køkkenvask«.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Man kan bare konstatere, at han har fejlvurderet mulighederne for at komme igennem med sin stort anlagte og ambitiøse plan, som han spillede ud med i sensommeren. Og han har fejlvurderet Anders Samuelsen og Liberal Alliance. Han troede, han kunne gøre dem møre. Men det er jo ikke sket.«

DRs politiske analytiker, Jens Ringberg:

»Det er alt sammen ikke uden problemer. Man kan for eksempel frygte, at boligmarkedet vil reagere med forvirring på signalerne fra det uenige Christiansborg. Alternativet var bare værre for statsministeren. Nu kan han lede efter løsninger lidt endnu. Håbe på bedre, blå, stemning. Men han kan stadig ende med at måtte give op og kaste håndklædet i ringen. Valgtruslen er lige så stor som før. Mindst.«

Børsens politiske kommentator, Helle Ib: (Artikel kræver abonnemet)

»Regeringen, der ydmygt udskyder sin helhedsplan, har desperat brug for at få landet nogle aftaler, men prisen for S-hjælp kan blive voldsom,« skriver Helle Ib og uddyber sidenhen:

»I alliance med DF og De Radikale vil Socialdemokratiet bl.a. forsøge at få fastsat grænsen for, hvornår dyre boliger skal beskattes ekstraordinært hårdt, lavere end i regeringens udspil, hvor det gamle såkaldte millionærknæk er sat til 6 mio. kr. Får S-DF-alliancen sat det væsentligt lavere – og i det hele taget trukket udspillet i en fordelingsmæssig rødere retning – får De Konservative og Liberal Alliance svært ved at være med.«

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, og politisk reporter Carl Emil Arnfred:

»Lars Løkke Rasmussen er kendt som en dygtig politisk håndværker, men denne sag mudrer det billede. Løkkes fodfejl består i, at han fra begyndelsen har undervurderet topskattens symbolske betydning for både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.«

DR har i øvrigt lavet en liste over, hvilke ting der præcis må vente, når nu 2025-planen er skudt til hjørne. Den får du her.

Og så har vi vist også fået vendt den historie. Så lad os se på, hvad der ellers sker i dansk politik i dag.

Bugtalerdukke for Søren Pind

Det bringer os til Berlingske, som i dag skriver, at »DF’s drøm om grænsekontrol kan skade dansk politis arbejde.«

Historien kort fortalt: Forlader Danmark det europæiske grænsesamarbejde Schengen, risikerer vi at miste adgangen til en grænsedatabase, som danske myndigheder brugte 5,6 millioner gange sidste år. Hele historien her.

I et interview med Berlingske fortalte rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg for nyligt, at det er adgangen til fælles databaser frem for grænsekontrol, der hjælper politiet bedst i bekæmpelsen af udenlandske kriminelle.

»Du kan jo ikke se på folk, hvad de er på vej til. Det er jo ikke sådan, at de kommer kørende med sorteper-masker, elefanthuer og brækjern. Så grundlæggende er det ikke med grænsekontrol, at vi kan stoppe dem,« lød det.

I avisen i dag får Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, lov til at svare på den udlægning:

Rigspolitichefen fortalte i et interview med os om udenlandske kriminelle, at det ikke var grænsekontrol, der kunne forhindre dem - at det derimod var de her databaser, politiet har adgang til. Bør I ikke lytte til ham?

»Nej. Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg er bare en bugtalerdukke for Søren Pind. Justitsministeren bestiller rigspolitichefen til det, som han skal sige. Sådan er virkeligheden.«

Du mener altså ikke, at rigspolitichefen siger det ud fra en politifaglig vurdering. Du mener, han siger det, fordi han har fået besked på det oppefra?

»Ja, han kan jo ikke gå ud og sige det modsatte af justitsministeren,« siger han. Hele interviewet her.

Brandforsikring i Vridsløselille

Politiken skriver i dag om Vridsløselille Statsfængsel, der siden 1. januar været udrejsecenter for afviste asylansøgere.

I fængselsfløj A3 i Vridsløselille sidder der i september 28 afviste asylansøgere og venter på at blive sendt ud af landet. Og det i et fængsel med plads til 1.000 indsatte.

Det får flere oppositionspartier, Kriminalforsorgsforeningen og Fængselsforbundet til at anbefale at lukke Vridsløselille så hurtigt som muligt.

»Det er fuldkommen absurd, at vi hælder så mange penge ned i et fængslet, når vi i virkeligheden kan bruge fængselsbetjentene meget bedre de steder hvor vi har voldsomt overarbejde«, siger Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, der repræsenterer omkring 3.500 fængselsbetjente i Danmark, til avisen.

Er det ikke lige så vigtigt ikke at smide penge ud ad vinduet som at være beredt?, spørger Politiken Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, i et interview, som endnu ikke er på nettet:

»Jo, men du kan sammenligne det med en brandforsikring på dit hus. Hvis huset ikke har brændt i 10 år, siger du jo heller ikke: Nu vil jeg ikke have nogen forsikring,« lyder svaret.

Fire nyheder du også skal have med i dag

1: Selvom Margrethe Vestager har stor succés som EU-kommissær, så har hun alligevel et afsavn til dansk politik. Det fortalte Margrethe Vestager mandag aften i »Lippert - et walk and talkshow« (Det hedder det altså, red.)

Om det kommer til at betyde et gensyn med dansk politik og Radikale Venstre, vil Margrethe Vestager ikke helt afvise.

»Jamen jeg har jo ikke smækket med døren, og jeg tænker, at livet kan bringe mange, mange ting. Så du får sådan et helt klassisk svar: Det har jeg ikke sagt ja til, og det har jeg ikke sagt nej til. Fordi, livet det er langt.«

Den historie her.

2: Det skal være så utåleligt som overhovedet muligt at være på tålt ophold.

Sådan lød det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), da hun i sin tid lancerede sine planer om at stramme vilkårene for personer på såkaldt tålt ophold.

Men med de kommende regler bevæger Danmark sig på kanten af menneskerettighederne, mener Institut for Menneskerettigheder. Den historie kan du læse i dagens Politiken.

3: I flere kommuner er der i dag lige så mange friskoler, som der er folkeskoler, eller endda flest friskoler. Men er det godt for det lokale fællesskab, at friskoler overtaget skoledriften på landet, eller er det skidt for det store fællesskab i samfundet? Du finder måske svaret i Jyllands-Posten, der har historien på avisens forside i dag.

4: Politidirektør Thorkild Fogde fastslog i sommeren 2013 over for Justitsministeteriet, at Tibet-flag ikke spillede en rolle for politiets arbejde under det kinesiske statsbesøg, men interne dokumenter hos Københavns Politi viser nu det stik modsatte.

Den historie har Radio24syv her.

Pia Kjærsgaards rotterede

Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, vil have en forklaring fra Pia Kjærsgaard på, hvorfor hun som Folketingets formand kaldte Europa-Parlamentet for en rotterede i 'Debatten' på DR 2.

Det sagde flere præsidiemedlemmer i går til Berlingskes Politiko.

»Jeg bryder mig ikke om det sprogbrug, og jeg har bedt om, at vi tager en drøftelse på det kommende præsidiemøde, hvor vi får vendt den her sag,« sagde 2. næstformand for Folketinget, Kristian Pihl Lorentzen (V), her.

Samtidigt har Alternativet sendt et brev til de øvrige partier på Christiansborg, hvor man opfordrer til en fælles kritik af Pia Kjærsgaard, som ifølge partiet bør undskylde sin »rotterede«-kommentar. Den historie kan du læse her.

I en analyse i dag skriver Berlingske politiske kommentator, at Pia Kjærsgaard har »krydset grænsen for, hvad hun kan tillade sig som samlingspunkt for Folketinget.«

I et længere interview med Politiko forklarer Kjærsgaard selv, at folk har misforstået ordets betydning.

»Prøv nu lige at høre her, inden det her går i selvsving, når folk begynder at se rotter, og jeg ved ikke hvad. Ved du hvad, rotterede betyder? Ifølge ordbogen betyder rotterede en faldefærdig eller saneringsmoden bygning. Det har intet at gøre med nogle rotter, der kravler rundt, eller at jeg gør Europa-Parlaments-medlemmer til rotter. Overhovedet ikke. Jeg synes, folk er nødt til at finde ud, hvad ordet betydet, før de udtaler sig,« siger hun. Læs hele interviewet her.

Røv på bløde hynder

De Konservatives Rasmus Jarlov og Enhedslistens Pelle Dragsted begyndte mandag ugen med en Twitter-debat om kontanthjælpsloftet, der for nyligt er trådt i kraft.

Du får herunder - tweet for tweet - et uddrag af debatten, som den begyndte og udviklede sig på Twitter:

Og så fortsatte de to ellers:

Pelle Dragsted: »Mødtes i dag med syg enlig mor. Hun får ca 10.000 kr. i kontanthjælp efter skat og før husleje på lidt over 7.000 kr. Hvad har du selv om måneden, Rasmus Jarlov?«

Rasmus Jarlov: »Hvorfor er det relevant?«

Pelle Dragsted: »Fordi din privilegie-blindhed er dybt beskæmmende. Tænk at have så ondt i en røv, der sidder på så bløde hynder.«

Rasmus Jarlov: »Sikke et sprog. Det havde været mere interessant, hvis du ville fortælle, hvor høj Enhedslisten synes, kontanthjælpen skal være. Savner svar.«

Pelle Dragsted: »Kontanthjælpsloftet skal annulleres og kontanthjælp skal reguleres efter almindelig lønudvikling. Men vigtigst - syge mennesker skal ikke jagtes mere.«

Du kan se de to politikeres ordveksling på Twitter her.

Dagens citat

»Jeg må bare konstatere, at siden vi fremlagde vores plan for et par måneder siden, der har tingene stået stille. Der har været en elefant i rummet, og den skal vi have drevet ud. Det er sådan med elefanter, at en gang i mellem skal man skære dem i skiver for at få dem fortæret.«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen til DR om den udskudte 2025-plan.

Dagens brev

»Kære Morten!

»Jeg er meget ked af det forløb, du har været udsat for. Vi har jo haft meget med hinanden at gøre i årenes løb, og jeg kender dig som et højt begavet menneske med stor viden om kultur, historie og politik. Jeg ved derfor også, at for dig har dit arbejde handlet om at gavne og styrke dit fædreland. Derfor meldte du dig tidligt med din arbejdskraft til Dansk Folkeparti, og derfor stillede du tidligt denne arbejdskraft til rådighed for det arbejde for Danmark, som udførtes af dette parti.«

I Berlingske i dag skriver Søren Krarup, forfatter og tidligere MF'er et længere brev til Morten Messerschmidt.

Det sker i dag

11:00: Regeringen mødes med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre til forhandlinger om 2025-planen. (Det skrev Finansministeriet i hvert fald i går, men det var inden, Lars Løkke udskød det meste af baduljen.)

14:00: Alternativet holder pressemøde, hvor partiet præsenterer sit finanslovsforslag, samt et skatte- og fordelingspolitisk udspil.

Det er partiets finansordfører, Josephine Fock, som står for præsentationen. Formand Uffe Elbæk vil også være til stede.

Berlingske har i weekenden set nærmere på udspillet, så hvis du ikke kan vente, kan du læse med her.

I denne uge: Nordisk Råd holder i dag og frem til torsdag fællesmøder samt session i Danmark. Et af hovedemnerne på årets session er, hvad Norden i fællesskab kan gøre for at indfri FN's mål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget i fjor.