Gynter-guide: Smalt flertal vil uddele unormal næse

Dagens overblik: Ser man på praksis i denne valgperiode, er det usædvanligt, at et smalt flertal i Folketinget vil udstyre Troels Lund Poulsen (V) med en næse for sin rolle i skattesagen. Normalt uddeles den slags i tværpolitisk samhørighed. Politisk morgenpost leverer lynguide til gyntere (opdateret).

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normalt påsættes næser i enighed.

Alle partier var med, da Folketingets klima- og energiudvalg tildelte Martin Lidegaard (R) en ordentlig gynter, fordi han ikke havde informeret Folketinget tilstrækkeligt om galoperende udgifter til solcelleanlæg.

Mens Annette Vilhelmsen var SF-formand og socialminister, besluttede et enigt socialudvalg at udstyre hende med en næse for at udlodde en million til Lisbeth Zornig.

I kølvandet på Christiania-sagen trak det op til en næse til selveste statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), men netop fordi der ikke kunne blive enighed mellem partierne, slap S-formanden.

Når Folketingets statsrevisorer udtaler kritik og uddeler næser har der kun en gang i nyere tid været uenighed. Det var i den højpolitiske ballade om overbetaling af privathospitaler. Ellers kritiserer også de seks statsrevisorer fra seks forskellige partier normalt i fuld samhørighed. F.eks. da de langede hårdt ud efter seks skiftende skatteministre, som i et tiår havde ladet systemet bag de offentlige ejendomsvurderinger sejle.

Ser man alene på denne valgperiode, er det med andre ord usædvanligt, når et smalt flertal i Folketinget senere i dag vil udstyre tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) med en næse pga. hans rolle i skattesagen. Men SF's skatteordfører er ikke i tvivl.

»Der er tale om en kæmpestor næse. Troels Lunds rolle i den her betændte sag er problematisk og bør vække til eftertanke hos Venstre. Det er en sag, der stinker på mange måder,« siger Lisbeth Bech Poulsen (SF) til Politiken.

At få en næse betyder kort fortalt, at et udvalg i Folketinget udtaler kritik af en politiker i form af en skriftlig erklæring. Næsens størrelse afhænger af ordvalget og øjnene, der ser, men som hovedregel kan man sige, at tuden tiltager i takt med brugen af forstærkerord såsom »kraftig kritik« eller »alvorlig påtale«.

Politiken referer fra erklæringen, som Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Enhedslisten vil have vedtaget mod Troels Lund Poulsen, og her betegnes det som »stærkt kritisabelt, at de nævnte ulovligheder fandt sted«. De fire partier tilføjer, at »det politiske ansvar for ulovlighederne i sidste instans påhvilede den politiske ledelse af Skatteministeriet og dermed den ansvarlige minister på daværende tidspunkt«.

Det er det mundrette underudvalg under udvalget for forretningsordenen, som i dag skal tage stilling til Skattesagskommissionens beretning, der konkluderede, at Troels Lund Poulsen som daværende skatteminister interesserede sig meget for Thorning-Kinnock-parrets skattesag, at han spurgte meget ind til den, at han videregav et homorygte, men at han ikke blandede sig i Skat Københavns behandling af sagen, ligesom han ikke forsøgte at få omgjort afgørelsen, der frikendte parret (se f.eks. side 1655 i kommissionens beretning). Hvem der lækkede Thornings skattepapirer, kunne kommissionen ikke afklare.

Hovedpersonen har ikke udtalt sig endnu, men Claus Hjort Frederiksen (V) er forbløffet over rød bloks ageren.

»Jeg synes, det er forargeligt. Rød blok med Helle Thorning-Schmidt i spidsen nedsatte en kommission, som i to år har afhørt vidner og kortlagt sagen. Kommissionen kom med en beretning, hvor den pure frifandt Troels Lund Poulsen og hans presserådgiver. Politiet har også været på sagen, men har nedlagt undersøgelsen,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Nu kommer det samme røde flertal, der ikke vil tage kommissionens undersøgelse til efterretning, og vedtager, at Troels Lund Poulsen alligevel skal have en næse, så det kan blive hans eftermæle i denne sag. Jeg synes virkelig, det er under lavmålet.«

Opdatering kl. 11.20: Det blev alligevel ikke til en næse i dag. Udvalget har udskudt beslutningen i en uge.

Andre nyheder
- En marxistisk blogger skal stå i spidsen for de græske finanser, skriver Jyllands-Posten om Grækenlands nye, fandenivoldske finansminister, Yanis Varoufakis, der har betegnet EU's sparepolitik som »finansiel waterboarding«. Det skal nok blive hyggeligt til møderne mellem unionens finansministre.

- Rekordmange børn og unge flygter til Danmark - alene og uledsagede - og hvordan skal deres asylsager så behandles? På samme måde som andre asylansøgere, mener sågar de Radikale på trods af rekorden. Berlingske har historien.

- Lars Løkke Rasmussen (V) satte i sidste uge Statsministeriet ind på at genoplive håndværkerfradraget. DF-formand Kristian Thulesen Dahl kalder et bluff. »Jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke kan tage det særligt alvorligt,« siger han til Politiko.dk.

Set på Christiansborg
Spørgsmål: »Driller du andre, der har fået færre stemmer end dig?«

Løkke: »Ved sidste valg fik alle færre stemmer end mig. Men det har jeg ikke drillet dem med«.

Løkke interviewes på Christiansborg af DR's børnekanal Ultra. Fold sammen
Læs mere

Det sker i dag
- Transportminister Magnus Heuncike (S) fylder 40 år. Politiko.dk anbefaler Jyllands-Postens portræt af manden, som er sjældent populær, men til tider også for populistisk ifølge hans politiske kolleger.

- Hvem skulle have vidst det, men det er sikker og vist. Det er international databeskyttelsesdag! I den anledning afholdes der en konference om emnet på Christiansborg.

- Kl. 9: Sagen genåbnet. Kulturminister Marianne Jelved (R) skal i samråd om armslængdeprincipper og lukningen af DR's Underholdningsorkester.

- Kl. 9.30: Møde i Folketingets underudvalg under udvalget for forretningsordenen, hvor den ventede næse til Troels Lund Poulsen skal diskuteres.