Frederiksens historiske fald, en usædvanlig kritik og Lykketofts »glimt i øjet«

Dagens overblik: Socialdemokraterne går på weekend med en markant vælgerlussing, Ban Ki-moon løfter pegefingeren, og Mogens Lykketoft forsøger at forklare sig.

Læs mere
Fold sammen

Her får du alt, hvad du skal vide om dansk politik i dag.

Vi begynder med en ret så opsigtsvækkende meningsmåling, som formentlig tager toppen af weekendhumøret hos de fleste socialdemokrater.

I målingen, der er lavet for TV 2 og Politiken, går Socialdemokraterne således hele syv procentpoint tilbage siden sidste Megafon-måling i november og valget i fjor. Partiet lander på blot 19,3 procents opbakning i befolkningen.

»Det er et historisk fald. Vi skal helt tilbage til 1998, hvor Nyrup brød sit efterlønsløfte, for at se flere vælgere forlade Socialdemokraterne så hurtigt,« siger Asger H. Nielsen, direktør for Megafon, til TV 2.

Faldet er så markant, at Megafon helt utraditionelt har lavet en kontrolmåling for at sikre, at der ikke var tale om en fejl.

Analyseinstituttet har desuden spurgt ind til baggrunden for den markante vælgerflugt, og konklusionen hos S-vælgerne er klar. Det skyldes overvejende asylpolitikken.

»Det værst tænkelige tidspunkt for Socialdemokraternes formand«

Ifølge politisk redaktør på Politiken, Jesper Thobo-Carlsen, kan målingen - hvis der kommer flere, der peger i samme retning - varsle et nybrud på Christiansborg.

»Hvis billedet bekræftes af andre meningsmålinger, markerer den et opgør på Christiansborg med mange års fast overbevisning om, at udlændingestramninger per definition er en vindersag i befolkningen. Det er nemlig ikke de borgerlige partier, der går frem, men derimod humanisterne fra Alternativet og Radikale Venstre,« skriver han på Politikens forside.

»Den katastrofale måling kommer på det værst tænkelige tidspunkt for Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, der efter måneders stramning af udlændingepolitikken uden større intern splid på det seneste har skullet forklare sig,« hedder det videre i analysen, som du kan læse i sin helhed her.

3 reaktioner på Megafon-målingen

1: »Noget er fuldstændig i bevægelse derude. Det er udtryk for en enorm splittelse i samfundet,« siger Uffe Elbæk til Politiken.

2: »Der er ingen tvivl om, at det har været en svær uge for rigtig mange,« siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Nikolaj Wammen, til TV 2.

3: »Vi har tidligere set, at når man mister vælgere hurtigt, kan man også vinde dem tilbage hurtigt«, siger valgforsker og professor på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen til Politiken.

Og lad os så se på dagens andre nyheder.

Usædvanlig kritik

Den forhenværende FN-generalsekretær Kofi Annan har tidligere gjort det klart, at han er bekymret over de danske stramningerne af udlændingeloven, og nu melder FNs nuværende generalsekretær, Ban Ki-moon, sig også på banen med kritik af stramningerne og særligt den såkaldte smykkelov.

I en mail til Politiken skriver Ban Ki-moons cheftalsmand, Stephane Dujarric, at generalsekretæren »har noteret sig, at det danske Folketing har vedtaget en lov, der i lighed med andre foranstaltninger gør det muligt at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande«.

»Dette og andre foranstaltninger, der i øjeblikket implementeres i andre europæiske lande, vækker bekymring hos generalsekretæren, da det går imod asylansøgernes menneskeværdighed og rettigheder«, skriver Dujarric videre i mailen.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Hans Mouritzen kan ikke erindre, at dansk lovgivning har fået offentlig kritik fra en generalsekretær for FN siden Irakkrigen.

»Det er en meget klar udmelding og en klar kritik. Den er usædvanlig,« siger han. Læs hele historien og regeringens svar her.

Hvad gør de andre lande?

Netop den omdiskuterede del af asylstramningerne, der omhandler konfiskering af værdigenstande, herunder smykker, bliver der også set nærmere på i Jyllands-Posten i dag.

Avisen skriver således, at mens regeringen grundigt tjekkede, hvad andre lande gjorde i forbindelse med dens indrykning af de omstridte asylannoncer i libanesiske aviser, så var det ikke tilfældet, da den fremsatte sit smykkeforslag.

Her undlod regeringen at se på praksis uden for Danmarks grænser, bekræfter Udlændinge-, Integrations-og Boligministeriet i et skriftligt svar til avisen:

»Det kan oplyses, at UIBM ikke i forbindelse med udarbejdelse af lovforslaget har indhentet oplysninger om retstilstanden i andre lande,« hedder det.

»Det er utilfredsstillende«

Den oplysning møder kritik:

»Det er simpelthen ikke godt nok, at det ikke er blevet fortalt under forhandlingerne, at man også gør det i Norge, i flere tyske delstater osv. Det er utilfredsstillende, at det først kommer frem bagefter,« siger Naser Khader (K) til avisen.

I samme avis opfordrer Naser Khader i øvrigt Lars Løkke til en rundtur i internationale medier for at forklare de danske stramninger.

»Han skal optræde på CNN og BBC, og i de andre medier, der kom til Danmark for at dække det. Jeg har selv optrådt på arabiske radiostationer, og de bliver overraskede, når jeg fortæller helheden, og at vi ikke er det eneste land, der gør det her.«

Dagens »Sådan skulle det ikke forstås«

I en mere end tre minutter lang video på Facebook understreger formanden for FNs Generalforsamling, Mogens Lykketoft, at det aldrig var meningen, at talen fra hans 70-års fødselsdag, hvor han bl.a. kaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen for »en lille svinder«, skulle ud til offentligheden.

»Ja, der var et glimt i øjet, og der var ikke nogen underforstået påstand om ulovligheder. Og alle de vilde spekulationer til trods, så havde jeg hverken planlagt eller forudset lækagen« siger han i videoen, som du kan se her. Og du kan læse mere her.

Artiklen fortsætter under opslaget:

En lettere turbulent uge - for Danmark og for mig. Lad os huske perspektivet. Lige nu er det vigtigste, at vi alle står sammen om at kæmpe for Danmarks omdømme

Opslået af Mogens Lykketoft på 28. januar 2016

Camres Twitter-dom

»Om jødernes situation i Europa: Muslimerne fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen.«

Sådan skrev Dansk Folkepartis Mogens Camre på Twitter i august 2015.

Østre Landsret afgør i dag ankesagen, hvor DF-byrådsmedlemmet er tiltalt for racisme. Dr.dk har skrevet optakt her.

Dagens citat

»Danmark er blevet et afstumpet land med pigtråd om hjertet. Når britiske satiretegnere udstiller menneskeforagternes sande ansigter, bliver de følsomt forargede på Christiansborg. Den grænseløse ytringsfriheds ellers så militante forkæmpere er krænkede. Vi er blevet misforståede, ynker disse uretfærdigt forfulgte sig, skønt Guardian-tegneren Steve Bells portræt af en oppustet Lars Løkke i brun jakke med påskriften »Venstre - probably the stupidest political party in the world« burde hænge i galleriet af officielle statsministerportrætter på Christiansborg.«

Forfatter Carsten Jensen i Information.

Dagens debatindlæg

»Det var en lykkelig stund, da Jerntæppet forsvandt, og vi kunne begynde at nedbryde grænserne i Europa. Det er sørgeligt, at grænserne nu atter begynder at lukke sig. Det kræver en stor anstrengelse at få dem åbnet igen.«

Uffe Ellemann-Jensen, tidligere udenrigsminister, i Berlingske.

3 historier, du også bør have med dig på weekend

1: 6.688 lærere i landets folkeskoler har ikke nogen form for læreruddannelse, viser tal fra Danmarks Statistik. Mere hos politiko.dk her.

2: »Efter det konservative ja til flygtningestramninger føler jeg mig ikke længere hjemme i mit gamle midtersøgende parti.«

Viggo Fischer, der i mange år var fremtrædende K-politiker, melder sig ud i protest mod udlændingestramninger.« Læs kronik i Politiken her.

3: Danmark godkender 82 procent af alle asylansøgninger og er dermed det land i Europa, der har den næsthøjeste godkendelsesprocent, oplyser Radio24syv. Mere om det her.

Dagens citat - i går

»Drop tilskud til Ungdomshuset og andre autonome terroristreder.«

De Konservatives Rasmus Jarlov til Frank Jensen. Mere om det her.

Det sker i dag

10.00 Skatteudvalget har kaldt skatteminister Karsten Lauritzen i samråd. Udvalget har bedt ministeren redegøre for, hvad ministeren vil gøre for at dæmme op for den svindel med moms og afgifter, som fremgår af Politiets strategiske analyse i 2015.