»Frederiksens flugt fra fortiden virker«

Dagens overblik: Mette Frederiksens flugt fra tidligere S-holdninger er massiv, mener Politiken, der undrer sig over, at hun kunne være et fremtrædende medlem af Helle Thorning-Schmidts regering. Vi skylder staten 100 milliarder. Og så bør statsministeren få sig et liv, mener en af hans kolleger i Folketinget.

Mette Frederiksen på Socialdemokratiets kongres i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. (foto: Henning Bagger / Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Godmorgen og velkommen til dagens politiske rundtur.

Når du har læst færdig i dag, ved du, hvorfor Politiken undrer sig over, hvordan Mette Frederiksen overhovedet kunne være en fremtrædende minister under tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, hvad ministeren for offentlig innovation ifølge sin tidligere chef gjorde sig skyldig i, da hun begyndte at arbejde i Folketinget, og hvorfor SFs Holger K. Nielsen angriber Enhedslisten.

Og så ved du også, hvem der på Twitter i går bad statsminister Lars Løkke Rasmussen om at »få sig et liv«.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.



Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Politiken: Frederiksen er på galoperende flugt fra fortiden. Og det virker.

Men vi begynder i Politiken.

Avisen undrer sig nemlig i dag på lederplads såre over flere ting i forhold til Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

»Hvad står der på Mette Frederiksens rene tavle,« indledes Politikens leder i dag med. Ifølge avisen har Socialdemokratiet siden valget i 2015 »haft et projekt: at frikøbe formanden og partiet fra skylden og ansvaret for den umiddelbare fortid.«

Socialdemokratiet er blandt andet gået fra at have en formand, der var »europæer i sit hjerte« til at have en gruppeformand (Henrik Sass Larsen, red.), der har »adopteret sit analyseapparat af Danmarks udfordringer fra Søren Krarup,« skriver Politiken videre.

Avisen mener samlet set, at Mette Frederiksens flugt fra tidligere S-standpunkter har været »så massiv«, at det undrer Politiken, hvordan formanden selv kunne være et »fremtrædende medlem af Helle Thorning-Schmidts regering«.

»S står til et godt valg. Frederiksens flugt fra fortiden virker. Desto større er behovet for, at hun kommer med en plan for fremtiden,« afslutter Politiken sin leder.

Forældre risikerer at skulle betale børnebidrag til deres børns bortførere

Vi iler videre til Jyllands-Posten, der i dag kan fortælle, at når et barn bliver bortført fra Danmark - typisk af den ene forælder - risikerer den efterladte far eller mor at blive dømt i udlandet til at betale børnebidrag til bortføreren.

Og hvis det bortførte barn befinder sig i et land, der som Danmark er en del af EU eller Haagerkonventionen af 1973, anerkender Danmark som udgangspunkt den udenlandske dom om børnebidrag, skriver JP.

Men det er »fuldstændig uacceptabelt«, lyder det fra Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil.

»En forælder til et bortført barn, der har forældremyndigheden efter dansk ret, skal aldrig kunne dømmes til at betale børnebidrag. Det duer simpelthen ikke,« siger hun Jyllands-Posten, der i dag fortæller historien om Jakob Lauridsen, der skylder sin søns bortfører, Jakob Lauridsens polske ekskæreste, 69.000 kr. i børnebidrag.

Dagens gældstal: 100.000.000.000

Vi tager en hurtig tur tilbage til Politiken, der i dag på avisens forside kan fortælle, at stat, kommuner og regioner har tæt på 100 milliarder kroner til gode hos borgere og virksomheder, der har misligholdt betalingen af parkeringsbøder, skattegæld, børnepenge, SU-lån eller moms.

Det svarer til fem Storebæltsbroer, mere end 20 supersygehuse eller driften af landets folkeskoler og ungdomsuddannelser i et helt år, viser beregninger fra Dansk Erhverv og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det skyldes, skriver Politiken, det totale kollaps i det fuldautomatiske digitale inddrivelsessystem EFI.

Det enorme beløb får skatteministeren til nu at ville stramme grebet om borgere og virksomheder. I fremtiden skal alle skyldnere betale samme høje rente på 8 procent, uanset om de har undladt at betale parkeringsafgift, fartbøde, skat, børnepenge eller andre former for gæld til de offentlige kasser, siger han til Politiken.

Du kan læse historien her.

Get af life, Løkke

SFs Karsten Hønge fulgte med i statsministerens nytårstale forleden.

Derfor ved han, at Lars Løkke Rasmussen sagde, at han har set TV-serien Matador omkring 20 gange. Og serien er sådan set »fin«, skriver Karsten Hønge, meeeen alligevel, tilføjer han og afslutter sit tweet med en svirper:

»Get a life.«

Kaare Dybvad har set Matador 6-7 gange

Og nu vi er ved Matador, så har Socialdemokratiets folketingsmedlem Kaare Dybvad i dagens Ekstra Bladet følt behov for også lige at byde ind med, hvor mange gange han har set Matador. Seks-syv gange, lyder det fra Dybvad. Men han regner med, at han også har set tv-serien 20 gange, når han bliver »lige så gammel som Lars Løkke«.

Kaare Dybvad er født i august 1984, mens statsministeren er fra maj 1964. Så Dybvad har lige godt 20 år til at se Matador 13-14 gange mere.

Det bliver spændende at se, om andre politikere i løbet af dagen i dag også føler trang til at fortælle, hvor mange gange de har set Matador.

Hvordan reagerede Lise Nørgaard egentlig på at være en del af nytårstalen?

Og vi bliver lige i Matador-universet lidt endnu. BT har nemlig i dag lavet historien, som mange sikkert har glædet sig til: Hvordan reagerede kvinden bag Matador, Lise Nørgaard, egentlig på, at hun og serien blev brugt i statsministerens nytårstale?

Svar: Hun tænkte: »Det var alligevel godt nok sørens«.

»Jeg er da kun smigret over det. Og jeg synes, at statsministeren kom flot fra det,« siger hun i dagens BT...

Dagens debat: Holger K. skyder mod Enhedslisten

»Det er i den forbindelse ærgerligt, at mine gode venner i Enhedslisten er havnet i en gammel EU-modstanderposition, hvor man kræver Danmark ud af EU og i øvrigt klapper i hænderne, hvis EU går i opløsning,« skriver SFs tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen i dagens kronik i Information, hvor han argumenterer for, at »Enhedslisten er faret vild i europapolitikken«.

»Jeg er helt med på, at Enhedslisten har helt andre ønsker for Europa og har meget lidt til fælles – ud over EU-modstanden – med den yderste højrefløj. Men det er useriøst, hvis ikke man vurderer, hvilke konsekvenser ens politik kan få. Og samtidig tager bestik af styrkeforholdene. Det bliver ikke Enhedslisten, men den yderste højrefløj, der kommer til at definere Europa, hvis EU går i opløsning.«

Læs hele kronikken her.

1.401 dage er der gået...

»Nourou Moussa, der er er født i Togo, men blev dansk statsborger i 2005, bad i marts 2013 om at få udstedt bevis for dansk statsborgerskab til sine to sønner. Så gik måned efter måned efter måned. Først efter, at udlændingeminister Inger Støjberg i juni i år fik et spørgsmål om sagen i Folketinget, kom der skred i sagsbehandlingen.«

Sådan indleder Information i dag historien om Nourou Moussa. Du kan læse hele historien - og hvor langt sagsbehandlingen er kommet - her.

Information skriver, at de fra Udlændingeministeriet har modtaget en mail, hvori det hedder, at der i de to konkrete sager var behov for at høre andre myndigheder, herunder i udlandet, og en række omstændigheder medførte en lang sagsbehandlingstid.

I øvrigt: Støjberg vil have grænsekontrollen forlænget

Det siger ministeren til Ritzau. Den midlertidige kontrol ved den dansk/tyske-grænse løber lige nu frem til 12. februar.

Dagens Portræt: Sophie Løhde

Hvis du finder dig et eksemplar af Politiken i dag, kan du blandt andet læse et stort portræt af den forholdsvis nyudnævnte minister for offentlig innovation, Sophie Løhde.

Deri kan du læse, at det var nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, der i 2005 anbefalede sin partifælle Michael Aastrup Jensen at ansætte Sophie Løhde, da den nyvalgte V-politiker skulle have sig en politisk assistent.

Og du kan også læse, at netop Michael Aastrup Jensen (stort set) kun har gode ting at sige om Sophie Løhde. Dog er der én lille ting, siger Aastrup Jensen til sidst i portrættet.

Sophie Løhde snød sig nemlig til at ryge på kontoret, selv om det var forbudt, husker han:

»Hun forsøgte at camouflere det ved at lufte ud, men der var en gang imellem lidt røglugt på mit kontor«.

Portrættet er endnu ikke online, men står at læse på side seks i dagens Politiken.

Skal kvoteflygtninge sendes hjem, når det er tilstrækkeligt sikkert?

Det spørgsmål stiller BT i dag, efter at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i gårsdagens BT skrev, at kvoteflygtninge skal sendes hjem, når det er tilstrækkeligt sikkert i hjemlandet. Også selvom Danmark har lovet dem permanent ophold.

Nej, mener Enhedslistens integrationsordfører Johanne Schmidt-Nielsen:
»Hvis de skal sendes hjem, skal UHCR vide, at Danmark sender flygtninge, der har fået lovet permanent ophold, tilbage til ’skrøbelige og uforudsigelige forhold’. Der er jo ikke tale om fred. Og det er mennesker i særligt sårbare siuationer, der fik stillet i udsigt, at de kunne bo her permanent. Jeg er meget ked af, at Danmark underminerer kvoteflygtningesystemet.«

Jo, mener de Konservatives integrationsordfører Naser Khader:
»Man skal huske på, at asyl er midlertidigt. Du får beskyttelse, så længe der er ufred i dit land, og når der bliver fred igen, kan du komme tilbage. Det var tanken bag. Derfor er vi ved at undersøge, om blandt andre de 118 somaliske kvoteflygtninge kan komme hjem igen, og hvor meget uro der er i Somalia. Det er jo ikke meningen, at kvoteflygtninge skal være her permanent. Hvis du ikke har det som princip, underminerer du hele flygtningesnakken. Der er jo mange, vi skal hjælpe, og hvis ikke de kommer hjem igen, bliver de til indvandrere.«

Artiklen er endnu ikke online.

Dagens farvel

Ja, ok. Det sker ikke i dag. Og det blev faktisk også annonceret i går.

Men vi tager det med i dagens morgenpost. Formanden for Danske Regioner og Region Midtjylland, 68-årige Bent Hansen (S), genopstiller nemlig ikke til regionsrådsvalget senere i år. Det oplyste han mandag. Og over for Ritzau understreger han, at det ikke har været en nem beslutning at trække stikket til politik.

»Politik har været mit liv, og jeg brænder for at gøre en forskel på de områder, jeg arbejder med. Det med at skulle slippe et helt arbejdsliv som amtsborgmester og regionsformand er svært,« siger Bent Hansen.

Dagens citat

Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, er vred. Hun blev i hvert fald vred, da hun søndag så Lars Løkke Rasmussens nytårstale. Det siger hun i dag i BT:

»Jeg blev meget vred, da jeg hørte talen. Hvordan kan statsministeren tale om tryghed, når så mange familier har svært ved at betale husleje? Det er vel den mest fundamentale tryghed for os alle, at vi ved, at den ramme er sikker.«

Der er spørgsmål på vej til Thyra Frank...

Også Socialdemokratiets ældreordfører, Astrid Krag, er vred. Det fremgår af et opslag, hun har lavet på det sociale medie Facebook.

»Dét her, det kan man altså bare ikke være bekendt!« indleder hun sin opdatering, der handler om kritikken af et nytårsmåltid til danske ældre, der i lørdags blev leveret af selskabet Det Danske Madhus.

»Jeg kommer til at spørge ældreminister Thyra Frank om de ting, og så håber jeg, at ministeren har nogle konkrete og brugbare svar her efter en dejlig juleferie,« skriver Astrid Krag.

Det sker i dag

Socialdemokratiet, SF og de Konservative holder gruppemøder på Christiansborg. Ellers ikke noget at berette fra den front.

Hav en god tirsdag.