Frank Jensens »tyveri«, Naser Khaders Løkke-krav og et ikke særligt rart land

Dagens overblik: Københavns overborgmester leder an i oprør mod regeringen, de Konservative vil tvinge statsministeren til at forklare sig, og så sår partierne bag asylstramningerne tvivl om... asylstramningerne.

Her får du dit daglige overblik over alt, hvad der er værd at vide om dansk politik i dag.

9, 10, 6... Lad os komme i gang.

Vi begynder på forsiden af Politiken, hvor Københavns socialdemokratiske overborgmester, Frank Jensen, nu stiller sig i spidsen for et oprør mod regeringens planlagte besparelser i landets kommuner.

Ifølge borgmesteren vil landets største kommune ikke selv pege på, om der spares på ældrepleje, veje eller andre kommunale områder, når det såkaldte omprioriteringsbidrag på én procent af kommunebudgettet skal opkræves næste år.

Det må de borgerlige partier selv rode med, lyder meldingen fra Frank Jensen til avisen.

»Regeringens omprioriteringsbidrag er et udtryk for, at regeringen tager penge op af kommunekassen. Det er en slags tyveri,« siger Frank Jensen. Borgmesteren har støtte fra hele Borgerrepræsentationen til sin udmelding.

Inde i avisen afviser Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, påstanden om, at det er et valg mellem forskellige dele af kernevelfærden, når København skal finde de 247 mio. kr., som omprioriteringsbidraget betyder for København.

»Det kunne jo også være på lysende bænke og marmorfortove,« siger René Christensen med henvisning til en meget omtalt interaktiv bænk opsat på Islands Brygge, der kostede én mio. kr. Hele historien her.

Vi forlader omprioriteringsbidrag for denne gang og ser på dagens andre politiske nyheder.

Regeringen må rette op på image

Statsminister Lars Løkke Rasmussen bliver fra flere kanter i Berlingske opfordret til at rette op på Danmarks image i udlandet som følge af de stramninger på udlændingeområdet, som regeringen, blå blok og Socialdemokraterne netop har vedtaget.

Løkke og hans ministre bør således hurtigst muligt etablere et beredskab, der svarer til krisens alvor, og samtidig må regeringen forklare partierne bag den forkætrede lov, hvordan omdømmet skal genoprettes.

Sådan lyder krav og kritik fra de Konservative og Socialdemokraterne.

»Vi står inde for den lov, vi har stemt for. Men regeringens kommunikation omkring den har været katastrofalt amatøragtig. Aftalepartierne har krav på at vide, hvordan regeringen vil genoprette Danmarks ry. Hvis ikke regeringen vil fremlægge en strategi og en plan for udførelsen af den, vil vi arbejde for, at et flertal vil tvinge statsministeren til dette ved en hasteforespørgselsdebat,« siger Naser Khader, udenrigsordfører for de Konservative, til Berlingske.

Khader påpeger, at regeringen i næsten en måned hen over jul kommunikerede upræcist og skabte usikkerhed om lovens indhold, hvilket var med til at give Danmark omfattende negativ omtale i internationale medier - og hvilket også resulterede i, at Løkke kunne se sig selv afbilledet i et nazistlignende outfit hos den britiske avis The Guardian i kølvandet på vedtagelsen af loven.

Du kan se tegningen her. Artiklen fortsætter under billedet.

Bekymring hos erhvervslivet

I Dansk Industri er man »bekymret« over den massive dårlige omtale, som DI mener, at regeringen bør tage »dybt seriøst«.

»Det er sindssygt vigtigt, at man ikke bare forsøger at glemme det – eller siger »de forstår os ikke«,« siger underdirektør i DI, Peter Thagesen, til Berlingske.

Og i Børsen siger Niels Due Jensen, formand for Poul Due Jensens Fond, der ejer 88 pct. af aktierne i Grundfos, »det generelle image af Danmark er under stort pres«.

Den danske skuespiller Sofie Gråbøl siger desuden i et stort interview med britiske The Guardian, at »jeg ønsker at være stolt af Danmark, men det er ikke let.«

»Vi er ikke klar over, hvordan vi bliver opfattet i udlandet, og jeg tror, ​​det her har skadet Danmarks image enormt meget,« lyder det i interviewet, som du kan læse mere om her.

Udenrigsminister Kristian Jensen oplyser, at ministeriet i ugevis har arbejdet på højtryk for at forklare sagen på diplomatisk niveau og for international presse.

»Naser Khader behøver ikke at indkalde til forespørgselsdebat. Han kan bare ringe.«

Et mindre tiltag omkring oplysning om forholdene blev taget i går, hvor den danske ambassade i USA på sociale medier rykkede ud med oplysninger om Danmarks rolle og flygtningekrisen i Europa.

Se opslaget her. Artiklen fortsætter opslaget.

Facts about Denmark & the refugee crisis in Europe:

Opslået af Embassy of Denmark in the United States på 27. januar 2016

Et ikke særligt rart land

Vi fortsætter i sporet omkring de danske stramninger.

Hos Jyllands-Posten protesterer de blå partier i samlet flok over udmeldingen fra Løkke og udlændingeminister Inger Støjberg, som begge har sagt, at der umiddelbart ikke er flere stramninger i sigte i denne omgang.

»Vi kan ikke stoppe, for situationen på asylområdet er jo ikke under kontrol,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til avisen.

Samtidig sår partierne bag aftalen, herunder Socialdemokraterne, tvivl om effekten af de stramninger, de selv har vedtaget.

»Man laver en masse ting, som skal sende et signal om, at vi ikke har et særligt rart land. Så håber man, at det vil få lidt færre til at komme hertil, men det, mener jeg, er højst tvivlsomt,« siger Simon Emil Ammitzbøll, udlændingeordfører og gruppeformand for Liberal Alliance.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, kalder den omstridte lov for en »stor opstramning af den danske udlændingepolitik«. Effekten af stramningerne har han ikke et bud på, da avisen spørger.

»Jeg har ikke den samme krystalkugle, som man råder over i andre partier,« lyder det her.

Kvæler du jo barnet

Politiken har de seneste dage sat fokus på utilfredsheden i det socialdemokratiske bagland som følge af partiets tilslutning til de seneste asylstramninger.

DR Nyheder har nu talt med i alt 20 socialdemokratiske kreds- og lokalformænd. Status: 12 er kritiske over for partiets nuværende asyl- og flygtningepolitik, fem bakker op om linjen, og tre ønsker ikke at kommentere.

»De stramninger, man er gået med på, er så kraftige, at man ender med at kvæle barnet, og det er ikke humant,« siger Preben Etwil, formand for Socialdemokraterne i Rudersdal Kommune, til DR Nyheder.

Læs mere på dr.dk her.

Dagens citat

»Jeg har altid ment, at der var for mange nyheder og for lidt kultur. Der er jo ikke nok nyheder, og uvigtige nyheder kommer derfor til at fylde for meget. Kunst og kultur er derimod bestandigt og giver store oplevelser på mange planer.«

Kulturminister Bertel Haarder i Berlingske, hvor han peger på, at public service skal være mere kultur og færre nyheder.

Dagens citat ll

»Jeg tror ikke, at man kan finde på flere mystiske ubehageligheder, og vi er for vores vedkommende nok der, hvor vi har strakt os meget langt. Også for tåbelige elementer. Her tænker jeg på smykkeforslaget, og at man kan tilbageholde udlændinge uden tidsgrænser.«

Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliance, i Jyllands-Posten.

Dagens citat fra i går

»Uffe Elbæk: Du er denne krises Ahmed Akkari.«

De konservatives Mai Mercado mener, at Alternativets leder bærer en stor del af skylden for den dårlige omtale, som Danmark har fået som følge af stramningerne på udlændingeområdet. Læs mere hos politiko.dk her.

3 historier du også skal læse i dag

1: Landets guldsmede og auktionshuse har endnu ikke hørt fra staten om mulige salg og vurderinger af smykker fra flygtninge og migranter. Det skriver Berlingske Business i dag.

2: Kritikere siger nu, at de frygter, at regeringen vil foreslå at genindføre overvågning af alle danske borgeres brug af internettet. Den historie finder du i Information i dag.

3: Liberal Alliance er klar til at støtte et forslag om at gøre boligforeningen Lejerbo til både arbejdsgiver og arbejdsformidling for de indvandrere og flygtningegrupper, der bor i Mjølnerparken på Nørrebro, og som sidder fast på kontanthjælp. Det skriver Politiken i dag.

Forslaget betyder, at over en tiårig prøveperiode skal beboerne ikke kunne få udbetalt kontanthjælp. Til gengæld får de garanti for job og uddannelse. Mere om den historie her.

Dagens Q&A

»Mange politikere hævder over for deres vælgere, at alt vil forblive under kontrol, hvis bare vi fokuserer på vores eget land og vores egen kultur. Det er en illusion, og det ved de fleste borgere dybest set godt. Derfor er det at lukke et lands grænser kun en kortsigtet løsning, som på den lange bane skaber mistillid til politikere og de politiske institutioner.«

Hvad er den langsigtede løsning så?

»Europa.«

Information har snakket med Martin Schulz, formand for Europa-Parlamentet, der frygter, at den manglende solidaritet i krisetider bringer det europæiske projekt i fare. Hele interviewet her.

Dagens jobskifte

Lars Midtiby, Socialdemokraternes partisekretær gennem otte år, skal være direktør i Danske Handicaporganisationer. Hele den historie her.

Det sker i dag

10:00: Der er møde i folketingssalen, hvor der blandt andet vil være 2. behandling af forslag om at ændre retsplejeloven. Ændringen i retsplejeloven skal give anklagemyndigheden muligheden for at deltage i retsmøder via videokommunikation ved fristforlængelser m.v.

10:30: Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er i dag kaldt i to samråd henholdsvis om justering af reglerne om kvælstofsnormer og pesticider. Ministeren er bedt om at redegøre for de miljømæssige konsekvenser og overholdelse af Danmarks miljømæssige EU-forpligtelser.

13:30: Justitsminister Søren Pind (V) er kaldt i samråd for at redegøre for, hvilket grundlag NSA og andre udenlandske efterretningstjenester kan overvåge Danmark på.

15:00: Justitsminister Søren Pind (V) er i dag kaldt i samråd. Retsudvalget har bedt ministeren redegøre for, hvilke initiativer han vil tage for at forhindre, at varetægtsfængslede har uhindret adgang til telefoni og internet

16:00: Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) er kaldt i samråd vedrørende magtanvendelse overfor ældre og demente.