Fraktionsfarvel, præstefyring og Eritrea-sagen genåbnet

Dagens overblik: Støttepartier kræver svar om muligt lovbrud i Eritrea-sag, politikere vil have navngiven præst afsat fra posten, og så græder de med garanti tørre tårer i Enhedslistens ledende lag, efter trotskistisk forsamling har sagt farvel til partiet.

Foto: Liselotte Sabroe. Farvel. Omstridt fraktion forlader Enhedslisten.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen på en mandag, hvor ugen løbes langsomt i gang med spredt stof fra den politiske verden.

Det sker i dag
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) besøger ebolaramte Sierra Leone og det danske sundhedspersonale, som arbejder i området. Berlingske og Politiko.dk dækker turen. Læs om baggrunden for besøget her.

Farvel til trotskister
Internationale Socialister (IS) - en trotskistisk forening med ca. 100 medlemmer - siger farvel og melder sig kollektivt ud af Enhedslisten. Partiet bliver dermed endnu en fraktion fattigere, efter Venstresocialisterne sidste år nedlagde sig selv, men det græder man med garanti tørre tårer over i partiets ledende lag. Her har man de seneste år været irriteret over IS' fremturen, som har piftet partitoppens fortælling om Enhedslisten som et pragmatisk og ikke-så-revolutionært-at-det-gør-noget parti. Eksempelvis forsøgte en af fraktionens medlemmer, Jakob Lausch Krogh, under Enhedslistens årsmøde i 2013 at samle støtte til at pålægge partiet at vælte finansminister Bjarne Corydon (S) - og dermed de facto regeringen.

»Det afgørende har været hans samarbejde med KL om at tryne lærerne,« lød begrundelsen fra Jakob Lausch Krogh, som blandt visse Liste-medlemmer går under øgenavnet »IS-monsteret« på grund af sin komromisløse stil.

En anden af fraktionens fremtrædende stemmer - Anna Rytter - blev på partiets årsmøde sidste år pillet af listen over Enhedslistens folketingskandidater. Hun har højlydt kritiseret partiet for at sælge ud og indgå finanslove med regeringen. Under samme årsmøde forsøgte blandt andre folketingsmedlem Christian Juhl (EL) at underminere fraktionerne ved at forbyde dobbeltmedlemskaber, så man ikke både kunne sidde i IS og Enhedslisten.

»Masser af IS'ere deltager kun i et møde eller i en demonstration for at agitere for deres egen platform,« sagde Christian Juhl til Politiken.

Forslaget blev nedstemt, men nu går de altså selv.

»Enhedslisten har stemt for tre ud af fire af Bjarne Corydons finanslove. Man har opgivet modstanden mod krigen, ligesom der ingen tegn er på, at partiet vil opprioritere det udenomsparlamentariske arbejde,« siger IS-medlem Jørn Andersen til venstrefløjsbloggen Modkraft.

Sagen genåbnet
Enhedslisten og SF kræver svar og en redegørelse fra justitsminister Mette Frederiksen (S), efter Berlingske i weekenden kortlagde danske myndigheders skiftende forklaringer bag, hvorfor asylansøgere fra Eritrea fik sat deres sager sat i bero. Juridiske eksperter sår på den baggrund tvivl om, hvorvidt asylstoppet overhovedet var lovligt.

Klik på de røde cirkler herunder for at læse de centrale dokumenter og skiftende forklaringer.

»Grundlaget for berosættelsen har set noget tvivlsomt ud under hele forløbet, og de skiftende forklaringer er med til at svække troværdigheden,« siger Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet til Berlingske.

Fyret!
Kirkeordfører Christian Langballe (DF), kirkeordfører Mette Bock (LA) og den teologiuddannede Venstre-mand Esben Lunde Larsen mener i dagens udgave af Jyllands-Posten, at præsten Per Ramsdal bør fyres, fordi han i juledagene udtalte til avisen, at »jeg kan ikke tro på, at Jesus fysisk stod op af graven. Det bliver for overnaturligt for mig.«

Lærde ud i kirkens indre anliggender kritiserer politikerne for utidig indblanding og for at kappe stykker af armslængden mellem stat og kirke.

Oliepriser og togpenge
Tænketanken Kraka har ifølge DR.dk på ny regnet på regeringens togfond, efter olieprisen - en hjørnesten i finansieringen af den storstilede plan - er styrtdykket. Konklusion: Togfonden står nu til at mangle 18 mia. kr. Eller totredjedele af de nødvendige indtægter for at gøre hurtigtog og timeforbindelse mellem landets store byer til virkelighed.

Ifølge transportminister Magnus Heunicke (S) skal finansieringen nok findes. Hvis ikke olieindtægterne slår til, så ligger der nogle penge infrastrukturråderummet i 2025, tweeter ministeren. Hvad end det betyder, forsøger vi at finde ud af i dag på Politiko.dk.

Dagens ord: Spulevogne
Københavns Kommune vil bruge 2,5 mio. kr. på to køretøjer, der skal spule pis væk fra porte, hjørner og gyder plaget af vandladende mænd og den efterfølgende stank. Det står omme på side 12 i Ekstra Bladet i dag. Så ved I det.