Fortroligt notat afslører: Regeringen vil skære i dagpengene for at gøre det mere attraktivt at handle aktier

Dagens overblik: Lavere dagpenge skal finansiere ny erhvervspakke, der blandt andet skal gøre det mere attraktivt at handle aktier, ikke-vestlige indvandrere bliver stadig mere skævt fordelt i Danmark, og så kan en video fra et byrådsmøde få stor betydning for valget i en kommune.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen til ugens sidste morgenpost.

Inden du - forhåbentlig - kan sætte tænderne i en dejlig saftig and i anledning af mortensaften, får du lige det seneste fra den politiske verden.

Og der er nok at tage fat i.

Vi begynder i Weekendavisen, som er kommet i besiddelse af et udkast fra regeringen i forhandlingerne om en ny erhvervs- og vækstpakke.

Regeringen vil afsætte 800 millioner i år stigende til to milliarder kroner i 2025 til en række initiativer, der blandt andet skal forbedre iværksætter- og aktiekulturen.

Som en del af finansieringen vil regeringen skære i et område, der har været et af de mest eksplosive i dansk politik de seneste år, nemlig dagpengene.

Ifølge Weekendavisen vil regeringen i sit udspil sænke dagpengene for unge under 30 med flere tusinde kroner om måneden til samme lave beløb, som i dag gælder for unge under 25.

Tilsvarende skal seniorjoblønnen sænkes til højeste dagpengesats, og dimittender skal rammes af en fire måneders karenstid, inden de kan få dagpenge.

I alt skal initiativerne på dagpengeområdet fuldt indfaset sikre besparelser på 1,6 milliarder fra 2023. Resten af pengene skal findes på besparelserne i DSB.

Dagpengespørgsmålet var et af de mest betændte for Thorning-regeringen, efter at reglerne i 2013 blev ændret. Her blev dagpengeperioden sat ned fra fire til to år, og genoptjeningskravet blev skærpet, så ledige samlet set skulle have et helt års arbejde inden for tre år, inden de igen havde ret til en to-årig dagpengeperiode.

Da reglerne blev vedtaget, var de politiske forventninger, at det maksimalt ville koste mellem 2.000 og 4000 danskere dagpengeretten om året.

Tallene viste sig at være langt højere og i nogle år omkring 30.000 om året.

Ifølge Weekendavisen har regeringen droppet forslaget om at sænke satsen på seniorjoblønnen, men der forestår stadig komplicerede forhandlinger, hvor regeringen forsøger at trække de Radikale ind, ligesom også Socialdemokratiet har været med til forhandlinger.

Artiklen er endnu ikke online, men kan læses på side syv i dagens Weekendavisen.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Fordelingen af indvandrere bliver stadig mere skæv

Fordelingen i landets kommuner af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er blevet endnu mere skæv over de seneste ti år, skriver Berlingske.

Det er især vestegnskommuner som Vallensbæk, Brøndby og Ishøj, der i forvejen har en høj andel af borgere fra ikke-vestlige lande, som de seneste ti år har tiltrukket en endnu højere andel set i forhold til indbyggertal end resten af landets kommuner og som må løfte udfordringerne med integration.

Således havde godt hver tiende borger i Vallensbæk i 2008 ikke-vestlig baggrund, mens andelen i 2017 var steget til knap hver femte. For Brøndby gjaldt det, at 21 procent af borgerne i 2008 var af ikke-vestlig oprindelse, mens tallet i 2017 var vokset til 27,5 procent af borgerne. Tallene dækker både over et stigende antal efterkommere og indvandrere, der flytter til kommunen, og at de har fået flere børn.

Og det er ikke rimeligt, mener den konservative borgmester i Høje Taastrup kommune, Michael Ziegler, mens den socialdemokratiske borgmester Ole Bjørstorp i Ishøj oplever den skæve fordeling som et problem.

»Det er en udfordring både kulturelt og økonomisk. Mange lever i høj grad parallelt med det danske samfund i bestemte områder af kommunen. Det skaber integrationsudfordringer, som kræver en ekstra indsats,« siger Bjørstorp, der kan se på, at indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande i Ishøj er steget fra 27,7 procent i 2008 til 32,1 procent i 2017.

Du kan læse mere om den historie her.

Her kan du se på et kort, hvordan indvandrerne er fordelt i din kommune.

Skæg

Vi bliver i valgkampen, men ser på regionsrådsvalget. Her fortæller Dansk Folkepartis spidskandidat i Region Hovedstaden, Henrik Thorup, til Berlingske, at læger med stort fuldskæg ikke hører hjemme på danske hospitaler og bør forbydes.

Det gør han, efter at særligt én oplevelse med en læge »chokerede« ham og har fået ham til at lægge nye alen til diskussionen om beklædning og fremtoning i det offentlige rum.

»Du kan tage en tur ned på Gentofte akutmodtagelse, så vil du møde én, jeg ved ikke, om han er iraner, iraker, islamist eller muslim, men han har i hvert fald et kæmpestort sort skæg, og det mener jeg ikke hører hjemme på et dansk hospital. Du ser ikke danske læger med kæmpefuldskæg, det gør du ikke. Jeg har ikke noget imod manden, men jeg synes stadig ikke, at et skæg af den størrelse hører hjemme på et hospital. Alle andre løber rundt med hovedbeklædning og alt muligt, når de behandler. Jeg var nede på akutmodtagelsen, hvor jeg oplevede det, og jeg tænkte: Det er løgn, ganske simpelt. Det har stadig ikke noget med manden at gøre eller hans behandling, men jeg kan som patient ikke komme og sige: skal du ikke lige af med det der? Det hører bare ikke til. Hvis jeg kunne sige fra, ville jeg sige: Kan du ikke finde en anden? Det hører ikke til på vores hospitaler. Færdig. Slut.«

Henrik Thorup er samtidig næstformand for Folketingets statsrevisorer og kandidat til en plads i kommunalbestyrelsen i Gentofte Kommune. Og så er han gift med partiets forhenværende formand, Pia Kjærsgaard.

Du kan læse den historie her.

Dansk Folkepartis ledelse omfavner også Thorups »skæg-forbud«. Det kan du læse om her.

Og hvis der var noget, der optog danskerne på de sociale medier i går, var det skæg-historien. Billeder af sig selv eller kendte skæggede personer som Holger Danske, Stauning, julemanden og Grundtvig blev delt i stor stil. Det kan du se og læse mere om her.

Og så ikke mere skæg i denne morgenpost.

Tre hurtige kommunalvalgshistorier

1) En byrådspolitiker fra Djursland er sigtet for rufferi og har nu mistet sin udvalgspost. Fyringen sker, efter han blev væk fra et udvalgsmøde, mens han ifølge Aarhus Stiftstidende var medarrangør af et sexorgie.

Det kan du læse om her.

2) Rød blok med tidligere SF-formand Villy Søvndal i spidsen har fået færten af en magtovertagelse i Region Syddanmark.

Efter at Venstre har stået i spidsen for regionen i hele dens levetid, tyder det nemlig på, at partiet er svækket, samtidig med at rød blok ser ud til at gå frem.

»Det ser ud til at være inden for rækkevidde. Sidste gang var der kæmpestor forskel på den borgerlige fløj og min fløj. Og den er dramatisk formindsket i de målinger, jeg har set indtil nu,« siger SF's spidskandidat Villy Søvndal til Ritzau.

3) En af de længst siddende borgmestre, Ærøs Jørgen Otto Jørgensen (S), takker af ved dette valg. Jyllands-Posten har lavet et fint portrætinterview med den abdicerende borgmester.

Det kan du læse her.

4) En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at hver femte hjertepatient bliver udredt for sent. Patienterne har ikke fået en udredningsplan inden for de 30 dage, som loven ellers foreskriver, skriver TV2.

Især i Region Hovedstaden står det skidt til.

»Det er bare ikke godt nok. Vi skal leve op til de rettigheder og muligheder, der er for at give folk en hurtig behandling. Derfor vil jeg nu tage fat i Rigshospitalets Hjertecenter, og så skal vi holde et møde, hvor også hjerteforeningen deltager,« siger Sophie Hæstorp Andersen (S), som er Regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Læs mere om det her.

Altinget har i øvrigt samlet et overblik over »valgkampens vilde historier«, som mediet skriver. Det kan du læse om her.

Dagens kommunalvalgsanalyse

Finder vi hos DR, hvor politisk korrespondent Christine Cordsen skriver, at den landspolitiske alliance mellem S og DF ikke nødvendigvis er sød musik længere væk fra Christiansborg.

»DF’ere kan rundt omkring i landet berette om modvilje mod at samarbejde med de lokale socialdemokrater. F.eks. fordi de i modsætning til Mette Frederiksen ”hænger fast i 1990’erne, når det gælder udlændingepolitikken”, som er en af de forklaringer, man kan støde på. Bo Abildgaards melding er da også blevet hørt på Christiansborg. René Christensen er ikke bare borgmesterkandidat i Guldborgsund. Han er som finansordfører og central forhandler tæt på partitoppen, og han er Dansk Folkepartis største håb, når det gælder ambitionen om, at det denne gang skal lykkes partiet at kapre sin første ”rigtige” borgmesterpost.«

Du kan læse hele analysen her.

Dagens video fra valgkampen

Bølgerne gik højt under et byrådsmøde i Helsingør, da den konservative borgmester Benedikte Kiær og det socialdemokratiske byrådsmedlem Peter Poulsen verbalt røg i totterne på hinanden.

»Jeg tror virkelig, Peter Poulsen har brug for den ekstra gang for prins Knud, lød det fra borgmesteren, der fortsatte:

»Nu skal du lytte! Kig på mig! Vi skal have øjenkontakt, ellers tror jeg ikke, du hører hvad jeg svarer.«

Du kan se videoen hos Ekstra Bladet.

Dagens av min arm

Ole Eli Christiansen fra Partiet Det Sorte Register ønsker at rejse et erstatningskrav på en million kroner til Haderslev Ungdomsråd og Haderslev Idrætscenter, hvor kandidaten faldt ned fra scenen til et ungevalgmøde tirsdag og brækkede armen. Det skriver JydskeVestkysten.

Dagens angreb

Politisk kommentator på TV 2 Peter Mogensen kommer nu sin kollega Michael Kristiansen til undsætning, efter at han er røget i en fejde med transportminister Ole Birk Olesen (LA).

Om den sag og Ole Birk Olesen skriver Peter Mogensen på Twitter, at »det er en langsom død at blive trampet ihjel af gæs...manden bør i øvrigt (stadig) gå af for uduelighed'«.

Du kan læse mere om det hos Ekstra Bladet.

Dagens landspolitiske analyse

Finder vi i Børsen, hvor avisens politiske kommentator, Helle Ib, skriver, at ugens nedtur er DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Det er han, fordi Lars Løkke Rasmussen (V) som en sjælden ting satte en klar grænse for Dansk Folkepartis indflydelse under tirsdagens spørgetime i Folketinget.

Her afviste Løkke blankt Kristian Thulesen Dahls bøn om at skifte fokus i udlændingepolitikken fra integration til hjemsendelser.

»Statsministerens afvisning markerer, at DF's indflydelse ikke vokser ind i himlen. Intet tyder på, at VLAK vil fravige integrationslinjen eller efterkomme DF's ønske på et andet fundamentalt spørgsmål: Nemlig at afskære flygtninge fra at kunne søge spontant asyl. Venstre kommer næppe heller til at række Dansk Folkeparti en hjælpende hånd i Region Hovedstaden, hvor DF's spidskandidat vil have forbudt stort skæg blandt læger. Grænsebommen gik også ned længere sydpå, i Guldborgssund, hvor en af DF's stærke profiler, finansordfører René Christensen, kæmper for at sikre sit parti en borgmesterpost. Den tætte alliance, Socialdemokratiet og DF har bygget op gennem det seneste år på Christiansborg, lader indtil videre ikke til at sætte sig i magtomvæltende skift på kommunalt plan: "Socialdemokratiet gør ikke René Christensen til borgmester", slog S-spidskandidat i Guldborgsund Bo Abildgaard således fast i denne uge i Lolland-Falsters Folketidende. Herfra får DF ingen hjælp,« skriver Ib.

Læs hele analysen her (kræver abonnement).

Det sker i dag

Der er ikke det store på programmet, men går du ud på en gågade i en større dansk by, vil du nok kunne finde nogle lokale kandidater, som du kan få en god politisk debat med.

Med den opfordring ønsker vi alle god mortensaften og god weekend fra Politiko.