Forkerte flueben, Thornings tal og et par brokker dansk

Dagens overblik: Endnu en Venstre-mand er kommet i karambolage med partistøttereglerne, omkring 11.000 pædagoger, lærere og SOSU'ere er sparet væk uden at komme med i socialdemokratisk treårsgrafik, og så vil Venstre afskære flygtninge fra at lære »et par brokker dansk« i et år.

Kristian Pihl Lorentzen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personligt var jeg overrasket, da jeg så, hvor lidt der skal til for at indberette politiske sponsorkroner korrekt. Det skyldes nok, at jeg i sommer hørte Venstres partisekretær forklare, hvordan han var »i løbende i kontakt med Justitsministeriet omkring fortolkningen af de her regler«.

»Det er helt normalt,« sagde partisekretær Claus Richter om regelsættet, som på det tidspunkt lød bøvlet og besværligt at administrere.

Godt nok er der forskel på partierne på Christiansborg og de lokale afdelinger i kommuner og regioner, men uden for murene kræver det blot et kryds, et navn og en adresse for at overholde reglerne, når en sponsor har støttet med mere end 20.000 kr.

Men netop det kryds blev ikke sat, da Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, i forbindelse med det seneste valg modtog omkring ti gange så meget - ca. 200.000 kr. - fra en lokal erhvervsklub kaldet Viborgegnens Liberale Erhvervslaug. I blanketten, der skal indsendes til regionen, står blot et tomt felt, der hvor lauget skulle skulle have stået, hvis de gældende regler skulle have været overholdt.

Aktindsigt viser, at Venstre i Region Midtjylland ikke oplyste omkring 200.000 kr. i partistøtte til Venstre-manden Kristian Pihl Lorentzen korrekt. I stedet blev der sat flueben i »nej«. Fold sammen
Læs mere

Kristian Pihl Lorentzen erkender, at pengene - der bl.a. kom fra lastbil-lobbyister - burde være oplyst til myndighederne, og hans bagland bukker og beklager.

Berlingske og Politiko.dk undersøger i den kommende tid de politiske pengestrømme. Det sker på politiko.dk/pengestroemme, hvor du kan gå i dybden med historier om Saxo Bank-støtte, erhvervsklubber og den internationale kritik af Danmark.

Læs også vores alfabetiske guide - fra anonym til åbenhed - og find ud af, hvilken blok der modtager flest penge, hvilket parti der er ubestridt nummer et, og hvem der agerer quarterbacks i det politiske spil.

Tre år med Thorning
De seneste tre år er 11.000 fuldtidsstillinger forsvundet i kommunerne, skriver Jyllands-Posten i dag. Pædagoger, SOSU'er og lærere er sparet væk, konstateres det.

Det faktum kom ikke med i Socialdemokraternes »3 år med Thorning - 2,5 år med Løkke«-grafik, som ellers er fyldt med tal, runddelt på Facebook og i aftes faktatjekket af Detektor og kritiseret af tidl. vismand Christen Sørensen, der nu er folketingskandidat for netop Socialdemokraterne.

»Førte den tidligere regering en god, ansvarlig politik, og fører den nuværende regering en god, ansvarlig politik? Det er det, det drejer sig om - ikke at slå hinanden i hovedet med nogle tal,« siger Christen Sørensen om S-kampagnen til Detektor.

Et par brokker dansk
Venstre vil tage danskundervisningen fra flygtninge det første år i Danmark, skriver Politiken, efter Udlændingestyrelsen har tredoblet prognosen for, hvor mange asylansøgere der ventes at få opholdstilladelse og dermed have ret til en bolig, som kommunerne skal finde. Forventningen er nu, at 12.000 flygtninge skal indlogeres rundt omkring i landet til næste år.

»Det giver ikke mening at sende dem tilbage til de her krigshærgede områder med et par brokker dansk i bagagen,« siger udlændingeordfører Martin Geertsen (V) til Politiken og henviser til, at regeringen vil starte med at give asylansøgere fra f.eks. Syrien en 1-årig, midlertidig opholdstilladelse.

»Hvis man alligevel skal blive, vil det være helt vildt ærgerligt, hvis man har spildt et år«, lyder modsvaret fra socialminister Manu Sareen i avisen.

Dagens læserbrev
»Hæver man blikket lidt, bliver det tydeligt, at listen ikke bare er meningsløs, men direkte ødelæggende.«

Københavns socialborgmester, socialdemokraten Jesper Christensen, vil have afskaffet ghettolisten, som for nylig blev opdateret, og som hans partifælle Carsten Hansen (S) bestyrer som boligminister. Det skyldes eksempelvis, at Aldersrogade på Nørrebro er røget af listen. Årsag? Andelen af beboere med en dom er faldet med 0,05 pct. Det svarer til én person.

Set i Politikens debatsektion.

Dagens analyse
På næste side i samme debatsektion står en interessant analyse om udlicitering, som ifølge tre forskere ikke giver så sikre gevinster som hidtil antaget. En opgave kan blive 40 pct. billgere, 68 pct. dyrere og alt derimellem, fremfører analysens forfattere og fastslår, at »udlicitering oftest fører til ringere arbejdsvilkår - f.eks. højere arbejdstempo og lavere arbejdstilfredshed«.

Venstre skrev i sit finanslovsudspil fra september, at de ville finde 1,5 mia. kr. ved at »spørge til prisen« og netop udlicitering er et kongsargument, når partiet skal forklare, hvordan den offentlige sektor skal effektiviseres desto mere, hvis/når nulvækst bliver til virkelighed.

Analysen er skrevet af professor Karsten Vrangbæk, lektor Ole Helby Petersen og programleder Ulf Hjelmar fra Kora og er altså bragt i Politiken.

Det sker i dag
Forhandlingerne om regeringens gymnasieudspil begynder. De Konservative melder sig i dagens anledning på banen med et udspil, der bl.a. vil gøre op med faget AT, som af årsager jeg stadig ikke forstår, står for almen studieforberedelse. I faget, som er på skemaet alle tre gymnasieår, skal de studerende kombinere to eller flere fag fra forskellige verdener. Biologi og tysk eksempelvis. Det er lige tværfagligt nok, mener K-formand Søren Pape Poulsen.

Kl. 10:25: Lederen af den syriske oppositionskoalition, Hadi al-Bahra, besøger København og mødes med udenrigsminister Martin Lidegaard (R). De afholder et kort pressemøde op ad formiddagen.

Kl. 11: Det grønlandske mandat i Folketinget, Johan Olsen (IA), har kaldt samme Martin Lidegaard i samråd om Thule-basen, som ikke længere skal drives af en dansk virksomhed, men en amerikansk, med den konsekvens, at Grønland går glip af op mod 200 mio. kr. i skattebetalinger. Mere om historien her.

Opdatering
Epilog: En venlig sjæl har på mail nu forklaret mig, hvorfor faget hedder AT. Forklaringen er, at man i 1. g har AP - Almen Sprogforståelse - hvor man blandt andet skal forsøge at lære latin. Desuden har man AT – Almen Studieforberedelse - fra 1. til 3. g.

»Da man har været så genial at opfinde to fag, der burde hedde AS, har man valgt at droppe S’et for så at bruge bogstav nummer to i andet ord i begge fag,« oplyser den venlige sjæl.

Således oplyst ... God weekend til alle faste læsere af politisk morgenpost.