»Flammerne slikker op ad Kristian Thulesen Dahl«

Dagens overblik: Dansk Folkepartis formand trækkes ind i sagen om uberettiget EU-støtte til partiet, ansatte får inddraget juleaften som fridag, og de fire vismænd er landets mest magtfulde. Hele dit overblik her.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-fredag-morgen,

Vi er nået til ugens sidste politiske morgenpost i en hektisk uge, der - særligt for Dansk Folkeparti - ikke gav plads til meget efterårsferie.

Det er heller ikke tilfældet i dag.

Flere medier har nemlig fortsat fokus på, hvordan Dansk Folkeparti angiveligt har brugt EU-støtte uberettiget til blandt andet to sommergruppemøder. Og sagen handler ikke længere kun om medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF). Den er således også nået til partiformand Kristian Thulesen Dahls bord.

Den udvikling begyndte for alvor i går. Her kom det frem, at Thulesen Dahl allerede for et år siden blev advaret om rod med EU-støtten til partiet.

Det fremgår af mails sendt til partiformanden fra den daværende DFer Rikke Karlsson, som DR og Ekstra Bladet har fået tilsendt.

Ifølge DR advarede Karlsson allerede 9. september 2015 Kristian Thulesen Dahl om, at det ikke var muligt at få indsigt i forbruget hos den europæiske partialliance MELD og den tilhørende fond FELD. Og i en mail fra 10. oktober 2015 skriver hun til formanden, hvordan Messerschmidt har forklaret hende, at det var Dansk Folkepartis øverste ledelse, der styrede brugen af EU-midler fra MELD og FELD.

»Da jeg direkte adspørger Morten, om han kan oplyse mig om hvor mange penge der er tale om per medlem i disse fonde, kigger han på mig med uskyldige, blå øjne og siger, at alt det med MELD og FELD, ved han ikke rigtig noget om, det bliver styret fra Christiansborg. Og dermed styret fra DFs ledelse,« skriver Rikke Karlsson i mailen.

Ekstra Bladet skriver desuden, at Rikke Karlsson allerede i sommeren 2015 advarede DF-formanden om forholdene i MELD via SMS.

Af mails fremgår det desuden, at Rikke Karlsson indtil flere gange forsøgte at få et møde med DF-formanden om forholdene i MELD –  senest 10. oktober 2015 kontaktede hun Kristian Thulesen Dahl for at få et møde i stand.

»Jeg har indtil nu valgt at holde detaljerne om vores advarsler og henvendelser til Kristian Thulesen Dahl for mig selv. Men det er uordentligt og ubehageligt at se på, hvordan man nu skubber det hele over på Morten Messerschmidt. Selvfølgelig har Morten et ansvar,« siger Rikke Karlsson til Ekstra Bladet i dag.

»De tre aber, der holder sig for ører, øjne og mund«

I en skriftlig kommentar til flere medier forklarer Kristian Thulesen Dahl, hvordan DF-ledelsen tolkede det som, at det handlede om dårligt samarbejde med Morten Messerschmidt, når man ikke reagerede:

»Både Søren Espersen (næstformand i Dansk Folkeparti, red.) og jeg lyttede bestemt til Rikke Karlssons bekymringer. Men vi havde grund til at tro, at det var et dårligt samarbejdsklima med Morten Messerschmidt, der drev hende,« lyder det hos Berlingske.

Både Thulesen Dahl og Peter Skaarup, siger jo i dag, at de ikke havde nogen grund til at tro, at tingene ikke foregik efter reglerne i MELD og FELD?, lyder spørgsmålet til Rikke Karlsson i Ekstra Bladet i dag.

Svaret har inspireret dagens forside:

»Det er muligt. Men det er jo fordi, de har siddet som de tre aber, der holder sig for ører, øjne og mund.«

Forsiden kan du se her. Artiklen fortsætter nedenunder.

At sagen ikke kun drejer sig om Messerschmidt mere, er der fokus på i flere mediers analyser i dag.

Du får et udvalg på seks her.

Helle Ib, politisk kommentator, på Børsen

»Gennem den foreløbig ét år lange føljeton om DFs stærkt kritiserede brug af EU-midler har partitoppen formået at isolere balladen til Morten Messerschmidt. Den går ikke længere. Flammerne slikker op ad Kristian Thulesen Dahl, der efter den forløbne uge må bede til, at strømpilen fra den seneste meningsmåling er midlertidig. DF går markant tilbage i en Wilke-måling for Jyllands-Posten, og der kan være yderligere vælgerstraf forude.«

»Balladen om EU-midlerne rammer lige ind i hjertekulen af DF's brand og selvforståelse. Slår man sig op på at være garanten for, at eliten ikke fifler og fråser for almindelige menneskers penge, slår det hårdt, hvis man ikke selv udviser påpasselighed.«

Hans Mortensen, journalist på Weekendavisen:

»Problemet for ledelsen i Dansk Folkeparti er imidlertid, at sjusket er på så højt plan, at det næsten indbefatter hele partiets ledelse. Og dermed kan ofringen af Messerschmidt i det lange løb vise sig at være for lidt. Kristian Thulesen Dahl har egenhændigt underskrevet regnskabet for partiets folketingsgruppe for 2015, selv om de 100.000 MELD-kr. til sommergruppemødet ikke var opført som partistøtte, hvad de burde være.«

Uffe Tang, DR Nyheders politiske korrespondent:

»Vi kan nu se, at Kristian Thulesen Dahl selv i et eller andet omfang bliver fedtet ind i sagen. Dansk Folkeparti prøver hele tiden på at få det til at handle om noget, der foregår omkring Morten Messerschmidt og hans håndtering af den her sag. Men der er flere og flere ting, der indikerer, at ledelsen på Christiansborg og Folketingsgruppen i forbindelse med sommergruppemøder har været med i det her og har nydt godt af de her penge.«

Carl Emil Arnfred, politisk reporter hos Politiken:

»Ifølge Politikens oplysninger har DF’s håndtering af de to EU-pengekasser været oppe på en stribe møder i Dansk Folkepartis øverste ledelse – det såkaldte koordinationsudvalg. Her har det dog ifølge DF-ledelsen været opfattelsen, at Messerschmidt havde styr på sagen. Det ændrer ikke på, at sagen nu også for alvor er blevet et problem for Kristian Thulesen Dahl. Efter at Dansk Folkeparti i årevis har tordnet mod svindel og pengemisbrug i EU-systemet, er partiets ledelse nu havnet i en sag med beskyldninger om det samme. Håndteringen af sagen betyder samtidig, at den er blevet den værste skandale i DF’s 21-årige historie.«

Martin Kaae, leder af Jyllands-Postens Christiansborg-redaktion:

»Derfor ser det heller ikke specielt godt ud, at Thulesen som begrundelse for at smide Messerschmidt ud af partiets topledelse tirsdag aften udtalte, at »jeg har lagt til grund, at det, der er foregået, er foregået inden for reglerne. Det er der nu skabt tvivl om.« For skulle Thulesen ikke selv have fanget den tvivl for et år siden? Eller endnu værre: Fangede han den rent faktisk – men valgte at satse på, at den kunne gemmes bag Messerschmidts karaktermord på »en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles«? For Karlssons advarsler kunne jo godt være undersøgt, selv om hun forlod partiet.«

Hans Engell, politisk kommentator hos Ekstra Bladet:

»Rikke Karlssons afsløringer bringer i den grad Kristian Thulesen Dahl i fokus. Han har været advaret, og det har ikke bare været et anliggende for DF's gruppe i parlamentet. Sagen er nu flyttet fra Bruxelles til København.«

3 nyheder om sagen du også skal læse

1: Misbrug af EU-støtte er ikke kun Messerschmidts skyld, lyder det fra dele af DF-baglandet, der dog er splittet omkring, hvordan ansvaret fordeler sig. Det kan du læse hos Politiken, hvor næstformand for DF i Aabenraa Niels Jørgen Pedersen bl.a. med det her stærke citat mener, at Messerschmidt får for meget af skylden.

»Ja, det synes jeg faktisk. De andre, der sidder deroppe, er jo heller ikke nogle dummernikker, og det kan jo ikke hjælpe, at de bare siger »ha ha, det er ski’e fedt, nu fik vi nogle penge – det har de godt af, de røvhuller«. Nej, de er da lige så ansvarlige for brugen af EU-midler, som Morten Messerschmidt er. De er da lige ansvarlige, hele toppen«.

Hele historien her.

2: På trods af kritik af DF er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet Jeppe Kofod og resten af hans S-gruppe ikke selv klar til at vise offentligheden, hvad de konkret har brugt EU-midler på. I en rundspørge foretaget af BT er kun fem ud af 13 danske EU-parlamentarikere villige til at fremlægge regnskaber med bilag.

Kun Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU, Margrete Auken (SF), Morten Løkkegaard (V), Morten Helveg Petersen og Jens Rohde fra de Radikale meddeler, at de er villige til at vise deres bilag.

»Det var dog utroligt. Det er uforskammet og dybt problematisk. Der er ikke nogen gyldig grund til, at vi som politikere ikke skal vise borgerne, hvordan vi bruger skatteborgernes penge,« siger Rina Ronja Kari til avisen.

Artiklen er ikke online.

3: Søren Espersen risikerer pletter på straffeattesten for mulig svindel med EU-midler, da han stod listet som vicepræsident i FELD. Det vurderer lektor på juridisk institut ved Syddansk Universitet Henning Bang Fuglsang Sørensen hos DR:

»Hvis han sidder i en bestyrelse og har ledelsesansvar for en fond, som begiver sig af med noget, der måske kunne være ulovligt, så vil Søren Espersen kunne bære det personlige erstatningsansvar for det tab, som EU måtte have lidt,« siger lektoren til P1 Orientering.

Den historie her.

OBS: Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, er nu ved at gennemgå alle sager om EU-støtte til Dansk Folkeparti for at afgøre, om den er blevet udbetalt uberettiget, og om den i så fald skal tilbagebetales. Resultatet bliver offentliggjort senere fredag.

Og så skal vi ellers se, hvad der ellers sker af ting og sager i dag.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Vi begynder hos Berlingske Business.

Farvel til feriedagene

Først var det i Skat.

Nu vil også Social- og Indenrigsministeriet gøre de hidtidige kutymefridage juleaften, nytårsaften og grundlovsdag til arbejdsdage.

Det har departementschef Sophus Garfiel i Social- og Indenrigsministeriet bekræftet over for Djøfbladet.

Sophus Garfiel har ikke ønsket at udtale sig til Berlingske. Han holder nemlig ferie, lyder det fra Social- og Indenrigsministeriets presseafdeling.

Men du kan læse historien her.

Et forsøg værd

Det Økonomiske Råd, ledet af de fire vismænd, er Danmarks mest magtfulde netværk blandt de næsten 5.000 fora, der er kortlagt i en ny analyse af tre forskere fra Copenhagen Business School. Det skriver Jyllands-Posten her.

Overvismand Michael Svarer er helt klar over, at han sidder for bordenden i et netværk, der kan rykke grænserne for hele landets økonomiske politik.

»Det er jo vores formål at påvirke. Formålet med os er at prøve at skabe konsensus omkring den økonomiske politik. Det er selvfølgeligt naivt, det vil vi aldrig gøre, men det er det, vi prøver på,« siger han til Jyllands-Posten.

Katastrofe for europæisk handelspolitik

Hvis handelsaftalen mellem EU og Canada går i vasken, ryger dansk eksport for 2 mia. kr. Og så vil aftalerne med USA og Japan også falde, advarer Dansk Industri i dagens Børsen.

»Det vil være en katastrofe for europæisk handelspolitik, fordi det vil få os til at fremstå som en utroværdig forhandlingspartner - også over for andre, som vi forhandler handelsaftaler med,« siger Peter Thagesen.

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), mener også, at det vil få store konsekvenser, hvis aftalen kollapser.

»At vende ryggen til en frihandelsaftale med Canada vil være en stor, stor skuffelse. Det vil ikke bare fjerne gevinsterne ved den handel, det vil også sende et dårligt signal i forhold til de andre, vi forhandler med,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Hele historien her.

3 nyheder du også skal have med i dag

1: Danskernes foretrukne statsministerkandidat hedder Mette Frederiksen og ville sandsynligvis blive statsminister, hvis der var valg i dag.

Et relativt flertal på 30,9 procent af vælgerne ser helst S-lederen stå i spidsen for Danmark, viser en ny Wilke-måling foretaget for Jyllands-Posten blandt 2.096 vælgere.

Den nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, må nøjes med, at 18 procent peger på ham, når de får spørgsmålet »hvem foretrækker du som statsminister?«.

Du kan læse hele nyheden her.

2: Enlige, lesbiske og par, hvor begge har nedsat fertilitet, kan have udsigt til snart at få lov til at få børn efter behandling med både æg og sæd fra fremmede donorer.

Politikere i Folketinget er således tilbøjelige til at droppe det danske forbud mod såkaldt dobbeltdonation, så det ikke længere bliver et krav, at barnet skal være biologisk beslægtet med mindst én af de kommende forældre.

Du kan læse mere i Berlingske her.

3: PETs ansatte kan ikke pålægges at søge om godkendelse, før de udtaler sig i bøger og offentlighed, erkender tjenesten selv i dagens Berlingske. Justitsminister Søren Pind (V) varsler nu stramninger for ansattes tavshedspligt efter bogen »Syv år for PET«.

Hele den historie hos Berlingske her.

Dagens portræt

En flok fra Dansk Folkepartis Ungdom havde sat sig om det knitrende lejrbål.

Iblandt dem sad formand Kenneth Kristensen Berth og næstformand Morten Messerschmidt, der havde samlet ungdomsorganisationen til et sommerarrangement i Kliplev i Sønderjylland.

Den sommeraften i 2002 slog en 14-årig dreng sig ned ved bålet. De to kendte ham ikke. Men det kom de til.

Drengen, der kort forinden havde meldt sig ind i DFU, gjorde nemlig noget, ingen andre turde. Han satte spørgsmålstegn ved alt, Morten Messerschmidt sagde. Der var intet, den dengang 21-årige DFU-stjerne havde ret i, mente den unge knægt.

De to sad ved bålet og diskuterede længe. Jo længere det stod på, jo mere rasende blev Messerschmidt.

»Efter lang tid kom Morten hen til mig, rød i hovedet af raseri. Ham den unge mand fra Skive-egnen var uudholdelig og måtte ekskluderes i en fart, mente han,« husker Kenneth Kristensen Berth i dag, hvor han bestrider posten som EU-ordfører.

Berlingske har lavet et portræt af  Anders Vistisen, den i dag 28-årige DFer, som siden dengang er blevet formand for Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet - og som ikke stikker op for bollemælk.

Læs det hele her.

Dagens tweet

Cheanne Nielsen, omstridt DF'er, sammen med Kristian Thulesen Dahl. Ifølge Politiken-journalisten, som har delt billedet, blev det taget til kulturnatten på Christiansborg.

Det sker i dag

Dansk Folkepartis Anders Vistisen er som beskrevet ved at gennemgå alle sager om EU-støtte til Dansk Folkeparti for at afgøre, om den er blevet udbetalt uberettiget, og om den i så fald skal tilbagebetales. Resultatet bliver offentliggjort senere.

Ha' en god weekend. Vi læses ved på mandag.