Fire kollegaer har set sig sure på Løkkes forklaring om et hemmeligt brev

Dagens overblik: Medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn køber ikke statsministerens forklaring, Kristian Jensen har en opfordring til de velpolstrede kommuner, og en hest kan få konsekvenser for DR. Du får hele dit overblik her.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Velkommen til en ny omgang politisk morgenpost med alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Vi kommer til at se nærmere på Nicolai Wammens (S) venner, en hest og dens betydning for DR fremover samt et kritisk debatindlæg fra et tidligere folketingsmedlem fra Venstre, som hverken er tilfreds med medierne eller udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V)

Vi begynder dog med dagens nyheder.

Det bringer os til Information, som atter har fokus på et omstridt brev.

Forud for vedtagelsen af den såkaldte smykkelov - også kaldet L 87 - advarede FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, i et brev til statsministeren imod forslaget.

Men Statsministeriet stemplede brevet fortroligt.

Information skriver i dag, hvordan statsministeren flere gange har sagt, at medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn bare kunne have brugt »de sædvanlige parlamentariske redskaber«, hvis de ville inddrage brevet fra Ban Ki-moon, inden Folketinget vedtog smykkeloven.

Men Løkkes forklaringer er upræcise, fordi mulighederne har været rent teoretiske, lyder kritikken fra fire medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn, som avisen har talt med.

Tidligere forsvarsminister Holger K. Nielsen (SF) siger til Information:

»Lars Løkke Rasmussen havde pligt til at informere ordførerne på L 87 om Ban Ki-moons brev. Han kan ikke bare køre det over i nævnet og ligesom regne med, at så går den videre. Når jeg som nævnsmedlem ser et dokument og ved, at det er fortroligt, så kan jeg ikke kontakte en kollega eller tage sagen op i et andet udvalg. Statsministeren kortslutter beslutningsgangen i Integrationsudvalget, og så kan han ikke bare senere argumentere med, at selv om nævnet på et sent tidspunkt får de informationer, kunne de godt gøre noget ved det alligevel.«

De tre andre kritikere er Nikolaj Villumsen (EL), Morten Østergaard (R) og Rasmus Nordqvist (ALT).

Kritikken fra de fire nævsmedlemmer er ikke på nettet endnu. Det er til gengæld en lang analyse fra journalist Ulrik Dahlin, der stiller spørgsmålet: »Hænger Løkkes forklaringer overhovedet sammen i sag om FN-brev?«.

Den kan du læse her (kræver abonnement).

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra Løkke selv.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Ned med skatten, kommuner!

I Berlingske i dag kommer finansminister Kristian Jensen (V) med en opfordring til landets kommuner.

Det sker i forbindelse med, at ministeren torsdag rejser til Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg, hvor regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) hvert år opridser deres positioner forud for forårets forhandlinger om kommunernes økonomi.

Opfordringen til kommunerne lyder kort og godt, at kommunernes pengekasser bugner i et sådan omfang, at det er på tide at sætte borgernes kommuneskat ned.

»Kommunerne har valgt at holde indtægterne i kassen i stedet for at sænke grundskylden eller kommuneskatten,« siger han til avisen og tilføjer:

»Jeg ser gerne, at kommunerne sætter deres skatter eller afgifter ned.«

Daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kom i øvrigt i fokus ved sidste års møde i Aalborg, da han leverede skudsmålet:

»Jeg hører aldrig andet end jammer fra kommunerne.«

Berlingske har spurgt Kristian Jensen, om han hører samme »jammer«. Svaret finder du her (det er i øvrigt nej).

»Det er ikke særlig prangende«

Flere og flere flygtninge får smagt på det danske arbejdsmarked gennem midlertidige job.

I oktober 2016 var flere end 7.000 flygtninge således i enten virksomhedspraktik eller løntilskudsjob, mens tallet året forinden lød på godt 4.000 personer.
Det viser et notat fra Kommunernes Landsforening (KL). Det kan du læse om i Politiken i dag.

Dansk Folkeparti er mindre begejstret for tallets størrelse, forklarer udlændingeordfører Martin Henriksen til avisen.

»Det er ikke særlig prangende. Regeringen burde fokusere massivt på at få flygtninge hjemsendt i stedet for at fokusere massivt på at få dem i arbejde«, siger han til Politiken.

Historien er endnu ikke lagt på nettet.

Wammens venner

Ekstra Bladet skrev i december sidste år, at en ny kaffeklub havde set dagens lys i Socialdemokratiet.

En hel stribe socialdemokratiske folketingsmedlemmer er så frustreret over en partiets største profiler Nicolai Wammen, at de har dannet en ny kaffeklub og ladt Wammen tilbage med bare en håndfuld støtter, lød det i avisen.

I spidsen for den nye klub står tidligere transportminister Magnus Heunicke, og Politiken kunne senere samme måned i en analyse fortælle, hvordan opbruddet i »de socialdemokratiske kaffeklubber udfordrer Nicolai Wammens position som mulig kronprins i landets største oppositionsparti.«

Hos DR ser politisk korrespondent Christine Cordsen i dag nærmere på de nye sammensætninger samt kaffeklubbernes magtstrukturer. Det sker i en analyse, som du kan finde her.

Du får et kort uddrag her:

Her og nu får det ingen konsekvenser for Nicolai Wammen. Så længe han har opbakning fra Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen til at være en del af topledelsen, så er han urørlig på posten som politisk ordfører. Der er ifølge kilder i de forskellige kaffeklubber heller ingen, der har planer om at udfordre ham.

Men på længere sigt står Wammen og de fire andre medlemmer af Frokostklubben svagere i de magtspil, hvor kaffeklubberne er i aktion. Det handler f.eks. om fordeling af poster og om politisk rygdækning og støtte, hvis man kommer ud i en eller anden form for politisk krise.

Læs hele analysen her.

Helt til hest

Det har vakt opsigt, at Danmarks Radio har betalt for at få journalisten Johannes Langkildes kones hest fragtet over Atlanterhavet i forbindelse med Langkildes ansættelse som USA-korrespondent. Omkring 70.000 kroner stod den øvelse i.

En stribe politikere – og én minister – har i kølvandet på Radio24syvs afsløring onsdag kritiseret statsmediet i utvetydige vendinger. Mest markant er kritikken fra kulturminister Mette Bock (LA), der kalder sagen for »bizar«.

DRs nyhedschef, Ulrik Haagerup, erkender i flere medier i dag, at det ikke var i orden, at licensbetalerne betalte for hestetransporten. Læs for eksempel Berlingske Business her.

Men sagen kan ende med at blive langt dyrere for DR end blot de 70.000 kr., skriver politisk kommentator Hans Engell i dagens Ekstra Bladet. Artiklen er ikke på nettet endnu, men du får et kort uddrag her:

»For kulturminister Mette Bock kommer hestefadæsen på et udmærket tidspunkt. Hun har været blandt DRs skarpe kritikere og kaldte i går sagen for 'bizar'. Ministeren har desuden forlangt en skriftlig redegørelse fra DR. Men for regeringen er det blot en bekræftelse på, at der sagtens kan skæres i DRs budgetter i et kommende medieforlig, uden det berører centrale aktiviteter. Nu har især DRs formand, Michael Christiansen, klynket over, hvor megen dansk kultur og enorme fællesværdier der bliver ramt, hvis DR skal spare. Det vil han ikke kunne gøre fremover uden at få familien Langkildes krikke stukket i næsen.«

Dagens analyse

»Politiskolen kan blive Løkkes betalingsring«, lyder overskriften i en analyse, som Jyllands-Postens politiske redaktør, Martin Kaae, har forfattet.

»Er der nogen, der husker Helle Thorning-Schmidts (S) problemer med betalingsringen? Den blev opfundet som en grøn vindersag, og som nyvalgt statsminister garanterede Thorning, at den ville blive til noget. Men problemerne tog til uge for uge, og til sidst måtte hun tage livet af den efter pres fra eget bagland. Så slemt vil regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen nødig have, at det går for den nye politiskole i Vestdanmark. Men sagen minder på flere måder om den ring, som Thorning stak hovedet i.«

I analysen ser Martin Kaae på tre mulige udfald af sagen om den omstridte politikskole. Dem finder du her.

Netop Jyllands-Posten har de seneste dage været under massiv beskyldning fra Herning-borgmester Lars Krarup for en historie om det areal, som Herning Kommune på et kort havde placeret den kommende politiskole.

Avisen forklarer sagen fra sin side i en gennemgang af, hvordan historien blev til. Den kan du læse her.

Dagens debatindlæg

»Store dele af medierne ligger på knæ for udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). De opfører sig nærmest som personerne i tv-serien 'Javel, hr. minister'.«

I Politiken går Eyvind Vesselbo, tidligere medlem af Folketinget for Venstre, hårdt til både de danske medier og sin tidligere Venstre-kollega.:

»Inger Støjberg deltager sjældent i en åben debat med nogen, som virkelig ved noget om udlændingeområdet, og som kunne stille hende kritiske spørgsmål i forbindelse med de mange udokumenterede påstande, hun kommer med. Hun har hele banen for sig selv. Når der udsendes en pressemeddelelse fra ministeriet, står store dele af pressen i kø for at videreformidle hendes budskab uden kritiske spørgsmål.«

Tre nyheder du også skal kende til i dag

1: Transportminister Ole Birk Olesen (LA) har tidligere afvist, at der skulle være problemer i Havarikommissionen. Men nu »fremskynder« han planlagte evalueringer af statens uafhængige sikkerhedsvagthund. Det fremgår af et svar til Enhedslisten.

Mere om den sag hos Berlingske Business.

2: Når du får udbetalt din løn, skal din arbejdsgiver sørge for at sende din skat videre til staten. Men flere virksomheder beholder nu de ansattes skattepengene.

Den historie og et svar fra skatteminister Karsten Lauritzen finder du hos Politiken.

3: Udvisningsdømte indsatte i danske fængsler skal fremover ikke kunne få gratis samtaler og terapi i forbindelse med stofmisbrugsbehandling. Det møder skarp kritik fra en lang række eksperter og organisationer, for det er direkte kontraproduktivt for den generelle stofmisbrugsbehandling i de danske fængsler, lyder det.

Du kan blive klogere på den sag hos DR her.

Dagens citat - fra tidligere i denne uge

»Historien viser, at der stort set altid er et folketingsmedlem, som i løbet af perioden springer fra et parti til et andet, og så vil vi ikke længere have flertal. Men vi har sikret os stemme 91 ved at købe en grønlænder. Et af de grønlandske mandater har vi gjort til formand for Grønlandsudvalget mod, at hun så ikke stemmer mod regeringen i afgørende spørgsmål. Så må vi bare håbe, der ikke er nogen, der byder mere på et tidspunkt.«

- Skatteminister Karsten Lauritzen ved nytårskuren i Lemvigegnens Venstre. Dagbladet Holstebro-Struer var til stede.

Efter aftale med Venstre blev Aleqa Hammond i december ny formand for Grønlandsudvalget. Til gengæld lovede hun ikke at vælte regeringen. Information så nærmere på den sag dengang (kræver abonnement).

Karsten Lauritzen beklagede i øvrigt sin formulering senere på dagen i går.

»Naturligvis er ingen blevet købt eller solgt. Der er tale om en velkendt sag om at tage et fornuftigt hensyn til den parlamentariske situation,« udtalte Lauritzen i en skriftlig kommentar.

»Men det berettiger selvfølgelig ikke den usmarte formulering, som jeg ikke skulle have brugt. Jeg beklager, hvis nogen er blevet stødt. Det var ikke hensigten.« Du kan læse mere her.

Simon Emils milliard

Hvis Simon Emil Ammitzbøll havde en milliard? Så ville han investere i iværksættere og købe en Maserati og et hus ved vandet.

Det siger Liberal Alliances økonomi- og indenrigsminister i dagens 'Kend din folketingspolitiker' hos Berlingske.

Kom tættere på Ammitzbøll, der også kritiserer, at samråd er blevet »beskæftigelsesterapi for politikere« og noget, der er alt for mange af i dansk politik, her.

Det sker i dag

10:00 Ministeren for udviklingsarbejde, Ulla Tørnæs (V), er sammen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kaldt i åbent samråd om gældsslaveri og børnearbejde.

12:00 I dag er børne- og socialminister Mai Mercado (KF) kaldt i åbent samråd om årsagerne til stigningen i antallet af ansøgninger om julehjælp.

13:00 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er i dag kaldt i samråd om fri proces. Han skal blandt andet redegøre for sin holdning til at ændre reglerne for fri proces, så det bliver muligt for en større andel af befolkningen at opnå fri proces.

14:00 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i dag kaldt i samråd om sexchikane på danske arbejdspladser.

15:00 I dag er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) kaldt i åbent samråd. Her skal de redegøre for, hvad regeringen har gjort indtil nu for at forhindre spredningen af svinebakterien MRSA til mennesker.

16:30 I dag er ældreminister Thyra Frank (LA) kaldt i åbent samråd af folketingets Sundheds- og Ældreudvalg om arbejdsmiljø for ansatte, der arbejder med mennesker med demens.