Fire folketingsmedlemmer går nu efter statsministerposten til næste valg: »Stakkels dronning Margrethe«

Enhedslistens Pernille Skipper gør nu Løkke, Frederiksen og Elbæk selskab som statsministerkandidater til næste valg. Alternativet vil oprette et »Borgerting«. Og så har de Konservative og Dansk Folkeparti fået et værdifællesskab, mener Søren Pape Poulsen. Hele dit overblik her.

Både Enhedslistens Pernille Skipper og Alternativets Uffe Elbæk går nu efter at blive statsminister efter næste valg. Enhedslisten kan dog i modsætning til Alternativet godt forestille sig at pege på S-leder Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Godmorgen og velkommen til endnu en omgang politisk morgenpost – dit daglige overblik over et stadigt mere valgorientieret politisk landskab.

For godt nok kan der gå op til ti måneder før næste folketingsvalg, men hold da op hvor er landets partiledere allerede i fuld gang med valgsnakken og budskaberne om, af hvem og hvordan landet bør ledes, når danskerne har stemt.

I anledning af grundlovsdag meddelte først S-leder Mette Frederiksen, at hun går efter en socialdemokratisk etpartiregering, og siden DF-formand Kristian Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti vil i regering med Venstre, som han efterfølgende har luftet en række ønsker til regeringsgrundlaget over for.

Et par uger senere meldte Alternativets Uffe Elbæk sig som statsministerkandidat, og partiet har i denne uge løftet sløret for, hvordan det vil regere Danmark og forandre centraladministrationen. Og i aftes fik Folketinget så en statsministerkandidat nummer fire.

Hun hedder Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører og frontfigur.

»Vores førsteprioritet er klart at danne en grøn, socialt progressiv regering til venstre for Socialdemokratiet. Det er det, vi går efter,« siger hun til Jyllands-Posten:

»Hvis for eksempel Enhedslisten, SF og Alternativet tilsammen bliver større end Socialdemokraterne, så går vi efter at kunne danne regering – også gerne med Enhedslisten i spidsen. Derefter vil det være op til en konkret diskussion med partierne, hvordan det skal foregå,« fortsætter Pernille Skipper.

Enhedslisten-meldingen affødte i går et hav af reaktioner på de sociale medier. Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, godtede sig på Twitter.

Uffe Elbæk selv bød til gengæld Pernille Skipper velkommen i kapløbet om kontoret i Prins Jørgens Gård.

Enhedslisten vil dog ikke gå så langt som Alternativet, der har erklæret, at de ene og alene peger på Uffe Elbæk og hverken kommer til at pege på S-leder Mette Frederiksen eller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som regeringschef, hvis Elbæk ikke kan lykkes med projektet.

For, siger Pernille Skipper til Jyllands-Posten, »vi kommer aldrig nogensinde til at trække Enhedslistens mandater ud af ligningen«.

»Hvis man gør det, risikerer man indirekte at støtte Lars Løkke og samtidig totalt at miste sine mandaters indflydelse. Det ville for mig at se være at svigte de titusindvis af mennesker, der stemmer på Enhedslisten. Det vil vi aldrig gøre,« tilføjer hun.

Læs hele historien her.

I Ekstra Bladet erklærer politisk kommentator Hans Engell, at Skipper-meldingen kun føjer sig til et billede af, at regeringsdannelsen efter næste valg kan blive overordentlig bøvlet.

»Stakkels dronning Margrethe, siger jeg bare. Hvis valgresultatet bliver tilstrækkeligt mudret, så kan vi ende med en hel stribe dronningerunder og en markedsplads uden lige om, hvem der skal lede forhandlinger, hvis mandater der skal tælles med, og hvem skal være statsminister,« siger Engell, omend han ser Skippers statsministerkandidatur mere som »en politisk melding end egentlige realiteter«.

Ikke desto mindre er meldingenen langtfra rar læsning for S-leder Mette Frederiksen, vurderer Hans Engell i artiklen:

»Det tegner et billede af en splittet rød blok, der ikke kan blive enige om noget som helst. Over for det står Løkke. Han har den fordel, at alle blå partier peger på ham.«

Og Socialdemokratiet slår nu også igen mod oppositionsoprøret...

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

S angriber Alternativet

For Jyllands-Posten har også talt med S-veteran og Folketingets næstformand, Henrik Dam Kristensen, der anklager Uffe Elbæk og Alternativet for at gå Lars Løkke Rasmussens (V) ærinde ved at pege på sig selv som statsministre og ikke Mette Frederiksen.

Det skyldes, at det efter et valg er den partiformand med flest mandater bag sig, der bliver forhandlingsleder med opdraget at danne en regering.

»Det er ren matematik, hvem der efterfølgende får lov til at få initiativretten til at danne regering. Som det ser ud nu – med de meldinger, der er kommet fra Alternativet – så bliver det den siddende statsminister, der får initiativretten. Altså Lars Løkke Rasmussen (V),« siger Henrik Dam Kristensen:

»Og når en regering først sidder der, så har den mange muligheder for at agere i Folketinget. Det kræver politisk dygtighed og snilde, men det kan man ikke påstå, at den nuværende statsminister ikke har,« tilføjer den tidligere minister, der mener, at Alternativet risikerer at sende Danmark ud i en kaotisk politisk situation.

»I øjeblikket er det Lega Nord og Femstjernebevægelsen, der regerer i Italien. Jeg ved ikke, om det er det, der tørstes efter. Det tror jeg rent faktisk ikke,« erklærer han.

Uffe Elbæk svarer igen i samme avis:

»Hvis Mette Frederiksen ikke ønsker en Lars Løkke-regering, så kan hun jo pege på mig som statsminister. Det vil være meget spændende. Mulighederne går begge veje.«

Læs mere her.

Elbæks plan: Borgerkammer, kvindekvoter og pengeloft

Og Uffe Elbæk er sådan set enig med Henrik Dam Kristensen i, at Italien ikke er noget politisk forbillede.

I et interview i dagens Berlingske forklarer han nemlig, at udviklingen i støvlelandet og med Donald Trump i USA udgør nogle faresignaler for demokratiet – også i Danmark.

»Jeg er bekymret for, at de tendenser i højere grad vil komme til Danmark og forværre situationen her. Vi står i en situation, hvor vi skal være meget opmærksomme på, hvordan vi styrker og udvikler demokratiet,« siger Uffe Elbæk, der som led i sine ambitioner om at indtage Statsministeriet nu præsenterer en omfattende plan for, hvordan Danmark kan beskytte sig mod demokratiske trusler.

Planen indeholder ni overordnede punkter under overskrifter som »regeringsførelse for ministre«, »det nye folkestyre« og »ligestilling og mangfoldighed«.

Herunder vil partiet bl.a. indføre et loft på donationer til partier på 1.000 kroner, mens den offentlige partistøtte skal hæves, og der skal sikres en høringsfrist på minimum 30 dage i forbindelse med behandling af lovforslag, ligesom politikere ikke må have dobbeltmandater.

Alternativet vil også oprette et Borgerting på Christiansborg, der skal huse almindelige borgere, som mødes for at »bidrage til udvikling af politik og løfte nye politiske spørgsmål«, ligesom partiet vil »sørge for, at både mænd og kvinder altid er repræsenteret med mindst 40 procent i regeringen«.

I artiklen afviser Dansk Folkepartis Søren Espersen behovet for tiltag, som skal styrke demokratiet, mens Enhedslistens Pelle Dragsted omvendt kalder det »sød musik, at Alternativet også bakker op om de her ting«. Socialdemokratiets Christine Antorini  finder dele af udspillet interessant, men afviser til gengæld forslaget om et Borgerting med henvisning til, at de folkevalgte politikere repræsenterer borgerne.

»Vi skal passe meget på, at vi ikke i den gode sags tjeneste kommer til at underminere det mest demokratiske, vi har har – nemlig, at hvert folketingsmedlem repræsenterer borgere i samfundet,« siger hun.

Læs mere her.

Og er der ikke mere Uffe Elbæk for denne morgenpost.

Dagens Pape

Vi skal videre til den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, der i Berlingske erklærer sig åben over for at sidde i regering med Dansk Folkeparti.

DF har som nævnt ytret ønske om at danne regering med Venstre efter næste valg og afviser heller ikke at dele ministerposter med de Konservative. Dansk Folkeparti kan dog slet ikke forestille sig et regeringspartnerskab med Liberal Alliance.

»Jeg kan godt høre, hvad der bliver sagt,« siger Pape Poulsen til avisen:

»Især fra Dansk Folkepartis side, og det må vi tage en diskussion om efter valget. Jeg vil gerne sidde i regering med LA, men jeg kan sagtens sidde i regering med Dansk Folkeparti.«

Læs mere her.

Dagbladet Politiken har ligeledes i et interview med Søren Pape Poulsen spurgt til hans syn på et eventuelt regeringssamarbejde med Venstre og Dansk Folkeparti, og her slår K-formanden fast, at »jeg kan sidde i regering med de partier, der er«.

I VK-regeringens dage i 00erne havde de Konservative flere opgør med Dansk Folkeparti, men den konservative partileder mener, at de to partier i dag har fået et værdifællesskab.

»Jeg har nok aldrig helt forstået den kamp, vi nogle gange har haft med DF. Man må have respekt for et parti, der på så få år har fået et så godt tag i den danske befolkning,« siger Søren Pape Poulsen, der også mener, at der er sket noget i hans eget parti siden 00erne.

»Der er ingen tvivl om, at udlændingepolitik førhen godt kunne være lidt følsomt at diskutere i Det Konservative Folkeparti. Det er det ikke længere. Hvis du kigger på de personer, der er i folketingsgruppen i dag, er det en gruppe, som står med en ret klar tilgang til udlændingepolitikken. Der er ret meget konsensus om den markante, klare, stramme udlændingepolitik.«

Interviewet er endnu ikke online, men kan findes på side 10 i dagens trykte avis.

Dansk Folkeparti foreslår flytning af filmforetagender til Fyn

​Vi skal videre til Avisen Danmark, der kan berette, at Dansk Folkeparti går ind til de politiske forhandlinger om en ny filmaftale med et krav om, at Den Danske Filmskole og Det Danske Filminstitut flyttes fra København til provinsen.

»Danske film bliver lavet i snævre kredse i hovedstadsområdet, som let bliver indspist, så jeg foreslår, at skolen lægges i Odense og instituttet i Svendborg,« siger Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, der selv er fra Fyn.

»Det ligger fint i tråd med regeringens politik, man har bare ikke været så god til at flytte ud på kulturområdet, fordi man er bange for at lægge sig ud med kultureliten. Det er et krav fra os, som bliver svært at afvise,« siger han.

Og hverken de Konservative eller Venstre vil da heller afvise nogle dele af Dansk Folkepartis filmudspil. Kulturminister Mette Bock vil ikke kommentere DF-forslaget.

Læs hele historien her.

Fire korte:

1. SF sætter nu tal på, hvor mange flygtninge partiet mener, at Danmark bør tage imod. Det skriver B.T.

»Vi synes, vi skal tage 500 kvoteflygtninge om året. Vi ønsker, at man skal søge asyl fra FN-lejre syd for Middelhavet. Så kan vi åbne op for flere kvoteflygtninge. UNHCR mener, at Europa skal tage 500.000 om året, og det svarer til, at vi skal tage 4.500. Men det kræver en fælles europæisk flygtningepolitik,« siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til avisen.

2. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) var i går kaldt i samråd om Danske Banks rolle i hvidvaskskandalen. Justitsministeren kunne forsikre om, at Bagmandspolitet – formelt Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – har »fulgt sagen meget tæt gennem lang tid«. Det skriver Berlingske Business.

»SØIK har været i dialog med Finanstilsynet, været i kontakt med de estiske myndigheder, og der har været flere politianmeldelser. Det er bare meget kompliceret stof, som skulle vurderes juridisk. Den vurdering har ført til, at man har valgt at indlede en efterforskning,« lød det fra Søren Pape Poulsen.

3. Både Alternativet, Enhedslisten og SF ønsker – omend i forskelligt omfang – at genindføre formueskatten, der blev fjernet i 1997. Det skriver Ritzau. Men ønsket bliver afvist af både Socialdemokratiet og de Radikale.

»Det betyder, at formuer flyttes ud af landet, og så får man ikke rigtigt noget ud af det,« siger Andreas Steenberg, skatteordfører for de Radikale: »Folks formuer er noget, de allerede har betalt skat af. Med indkomstskat, selskabsskat og alt mulig andet.«

4. Lønstigningerne i dansk byggeri var i andet kvartal af 2018 de højeste i ni år, skriver Børsen. Lønfesten skaber bekymring for flaskehalse og overophedning, men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) erklærer over for avisen, at han ikke er pessimist.

»Vi er ikke der, hvor vi var før finanskrisen, men det er klart, at vi bevæger os fra, at den gule lampe lyser, til at den røde lampe lyser,« siger han.

Dagens citat

... står politisk redaktør Andreas Karker for B.T. for i en analyse, der endnu ikke er online.

Analysen omhandler SF, der i går holdt sommergruppemøde-presssemøde på en folkeskole ved Køge, hvor gruppeformand Jakob Mark tilbragte en stor del af sin opvækst. Og lokationen er ifølge B.T.-redaktøren »SF-classic«.

»I gamle dage holdt de landsmøder på skoler rundt om i landet, og de delegerede sov i soveposer på gulvet i klasseværelserne. Det var anstrengende for journalisterne, der måtte arbejde på stole, der var bygget til syvårige, og kun kunne få økologisk Thy-pilsner.«

Det sker i dag

Hele dagen: Folketingets grønlandsudvalg er fortsat på udvalgsrejse til Grønland.

14.00: Det Konservative Folkeparti holder pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

Rigtig god dag til alle læsere.