EU-topmøde, armlægning og 10 scener fra valgnatten

Dagens overblik: Grækenland og flygtninge er på dagsordenen til EU-topmøde, V og DF fortsætter armlægningen, og så har politisk morgenpost scannet lokalaviserne og noteret sig en del scener fra nederlagets stund, efter valgresultatet stod klart. Få overblikket over dagens historier her.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Der er topmøde i Bruxelles, hvor EU's politiske ledere skal diskutere svære emner som Grækenlands deroute, Ruslands sabelraslen og asylsystemet i Europa, som ifølge Politikens forside i dag er i opløsning.

EU-Kommissionen har spillet ud med et forslag om at omfordele det historisk høje antal flygtninge i unionen, men det ventes at blive hældt ned af brættet i dag af stats- og regeringscheferne.

»Kommissionens forslag kan ikke og har aldrig kunnet skabe enighed mellem landene. Det har snarere forgiftet stemningen. Det kan bare ikke lade sig gøre, at Bruxelles dikterer en fordeling af flygtninge på den måde,« siger en højtstående embedsmand i EU’s ministerråd til Politiken.

Danmark er i øvrigt repræsenteret af fungerende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), eftersom Lars Løkke endnu ikke har dannet en regering og overtaget den øverste post i dansk politik.

Hun har forud for mødet talt med Folketingets partier og vil ifølge Statsministeriet indtage »en tilbageholdende position«. Også fordi Danmark ikke er en del af asyldiskussionerne i EU pga. retsforbeholdet.

Endnu en omgang
Regeringsforhandlingerne mellem Venstre og Dansk Folkeparti fortsætter. Onsdagens mest bemærkelsesværdige moment var de politiske trusler fra LA-leder Anders Samuelsen, der kræver topskattelettelser til gengæld for sin støtte til en Løkke-regering.

»En regering vælter sig selv, hvis den ikke sørger for at have ro på bagsmækken. I hvert fald hvis den står over for partier, som ikke er bange. Og vi er ikke bange,« fastslår Samuelsen i Politiken.

Eller som han sagde til TV2 foran forhandlingslokalet på Christiansborg:

»Du kan jo se mig i øjnene og se, hvor stålsat jeg er.«

Dagens analyser
Politisk kommentator Hans Engell i Ekstra Bladet: »I går lignede det i forhandlingerne med både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti et nyt sammenbrud. Fortsætter dansen om regeringsmagten i samme slæbegear de kommende dage, vil Løkke formentlig hen over weekenden trække stikket og danne en ren Venstre-mindretalsregering.«

Politisk kommentator Thomas Larsen i Berlingske: »Løkke ved på nuværende tidspunkt, at han næppe får sit ønske om en VO-regering opfyldt. Dels vil begge partier skulle bøje sig langt mod hinanden, hvis et regeringssamarbejde skal blive en realitet. Dels vil Kristian Thulesen Dahl stå med stærkere muligheder for at profilere Dansk Folkeparti – og dermed holde fast i de mange danskere, som stemte på partiet – ligesom han bedre vil kunne lede sin nye kæmpestore folketingsgruppe.«

Christine Cordsen, politisk analytiker for Jyllands-Posten: »Når Thulesen skal gøre sin stilling op, må han derfor også tage med i betragtning, at de udlånte V-vælgere næppe vil bifalde et Dansk Folkeparti, som for alvor truer Løkkes muligheder for at danne en ny borgerlig regering. Eller gør livet meget, meget usikkert for en eventuel smal Venstre-regering.«

Flygtninge
Udlændingestyrelsen offentliggjorde onsdag antallet af asylansøgere i maj. Ifølge Venstre viser det behovet for en hurtig asylreform. Løkke vil indkalde Folketinget til hastebehandling, når hans regering er på plads.

Kort nyt
- Anders Fogh Rasmussen har fået en ny opgave til sit firma og skal være seniorrådgiver i konsulentvirksomheden Boston Consulting Group. »Jeg har gjort det klart fra starten, at det for mig handler om reelt arbejde og ikke bare at sidde som en slags kransekagefigur. Det, synes jeg, ikke er specielt udfordrende,« siger han til Berlingske Business.

- Den radikale selvransagelse fortsætter efter det pauvre valgresultat. Hidtil har forklaringen fra baglandet været, at partiet gik galt i byen med budskab om stramme reformer på et tidspunkt, hvor man havde afblæst krisen. I dag tilføjes den omstridte fremdriftsreform, som skal få studerende hurtigere igennem uddannelserne. »Jeg har helt klart fået den opfattelse i mødet med vælgerne, at det ikke var den rigtige måde, det blev gjort på,« siger Lone Loklindt (R), der mistede sin plads i Folketinget. Læs mere i Politiken.

- Der er dårligt styr på millionerne i satspuljen til samfundets svageste, konkluderer Rigsrevisionen. DF »ser gerne«, at puljen finansieres på en anden måde fremover. Læs mere hos Jyllands-Posten.

- Tidligere V-ministre opfordrer Løkke til at gøre det, som DF vil være voldsomt imod: At afskaffe forsvarsforbeholdet, så Danmark f.eks. kan deltage i missioner i Middelhavet. Læs mere på Politiko.dk.

Scener fra et nederlag
Den anden dag scannede Politiko.dk lokal- og regionalaviserne for at se, om vi havde misset nogle interessante reaktioner på valget. Det havde vi.

F.eks. at DF-profilen Marie Krarup mener, at partiet ved næste valg skal pege på Kristian Thulesen Dahl som statsminister.

Her følger de øvrige noter fra gennemlæsningen af de lokale medier.

Fyens Stiftstidende, 21. juni
»Jeg kan da ikke lade være med at spekulere på, at hvis nu folk havde lyttet til mig i den her dagpengesnak, så havde vi måske stadig haft regeringsmagten. Det er selvfølgelig let at være bagklog, men alligevel,« siger Jan Johansen, genvalgt socialdemokratisk dagpengerevser.

Nordvestnyt Holbæk/Odsherred, 20. juni
»Lars Løkke Rasmussen har haft et fantastisk flot valg i Roskilde, og det er gået ud over mig, og samtidig er det, som om vi, der har arbejdet med trafikpolitik, er blevet hårdt behandlet,« siger Flemming Damgaard Larsen (V), tidligere medlem af transportudvalget, der mistede sit mandat ligesom sin transportinteresserede partifælle Karsten Nonbo (V).

Fyens Stiftstidende, 20. juni
Erling Bonnesen (V) reddede mandatet og fejrede det med fadøl, to røde pølser og et glimt i øjet: »Jeg vil nyde at æde de røde,« sagde han og satte tænderne i.

Midtjyllands Avis, 20. juni
Mads Rørvig, der røg ud af Folketinget, bliver afbrudt af Leif Mikkelsen fra Liberal Alliance.

»Du har kæmpet. Det vil jeg bare sige. Du vender tilbage,« siger Mikkelsen.

Mads Rørvig trækker lidt på det.

»Ah, det ved jeg ikke,« svarer han kort.

Skuffelsen er tydelig.

Nordvestnyt Holbæk/Odsherred, 20. juni
Zenia Stampe takker for genvalget, som kom i hus trods radikal tilbagegang:

»Jeg vil fortsætte kampen mod den nationale smålighed og egoisme, som er blevet styrket efter dette valg.«

Nordjyske Stiftstidende, 20. juni
»Jeg har denne gang lånt lidt stemmer ud til Søren Gade. Dem håber jeg selvfølgelig at få tilbage næste gang,« siger Karsten Lauritzen (V), der trods færre personlige stemmer alligevel blev genvalgt i Nordjylland.

JydskeVestkysten, 19. juni
Tønders lokale folketingskandidat for Venstre, Susanne Linnet, blev ikke valgt:

»Det er formandens skyld. Det har mange sagt. Jeg har prøvet at argumentere for, at det er Venstres politik og mig, man stemmer på. Men det har jeg åbenbart ikke været god nok til.«

Sjællandske Næstved, 19. juni
Karsten Nonbo, vraget Venstre-mand: »Dansk Folkeparti bliver trækhesten, der gør det muligt for Venstre at stå i spidsen for regeringen. Vi skal tage tømmerne og styringen, men vi kommer til at stå med en stærk trækhest.«

Dagbladet Ringkøbing-Skjern, 19. juni
Kristian Pihl Lorentzen, Venstres trafikordfører, fik endnu en periode på Christiansborg, selvom Venstre storblødte på landsplan:

»Det bliver en spændende tid, og det er klart, at hvis Lars Løkke ringer og spørger, om jeg vil være transportminister, så siger jeg ja med det samme.«

Sjællandske Slagelse, 20. juni
DF'eren Henrik Brodersen, medlem af byråd, regionsråd og nu også Folketinget, må opgive en af pladserne.

»Det bliver nok til, at jeg siger regionsrådet fra. I Dansk Folkeparti arbejder vi jo på at afskaffe regionerne, og så vil det da ikke være så godt at satse på en plads her.«

Dagens citat
»Søren vil starte med at erklære krig mod Sverige, så vi får de tabte provinser igen. Ugen efter kan han besætte den nordlige del af Tyskland, så vi får Danmark til Ejderen. Derefter kan vi uden problemer lave grænsekontrol, der hvor grænsen går i dag!«

Anonym DF-kilde refererer intern joke om Søren Espersen som mulig forsvarsminister til Altinget.dk.

Opdateret kl. 9.06