Et tæskehold, et radikalt comeback og tre små grise & en stor styg Søren Pind

Dagens overblik: En tidligere radikal minister vil tilbage på banen i dansk politik, Information sammenligner K, SF og R med de tre små grise, DA har ifølge Børsen sendt et »tæskehold« efter Dansk Byggeri og Cepos i debatten om indslusningsløn, og så skal vi se på, hvad Kristian Jensen egentlig mener om EUs indrømmelser til briterne.

Portræt af Danmarks justitsminister Søren Pind, fotograferet i justitsministeriet. (Foto: Simon Skipper/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-torsdag-morgen og velkommen til en ny dag i #dkpol.

I dag begynder vi i Statsministeriet, hvorfra der her til morgen er udgået en meddelelse om, at Danmark på en såkaldt donorkonference i London vil give 688 millioner kroner i hjælp til ofrene for krigen i Syrien. Det er 400 mio. kr. mere, end regeringen i september sidste år sagde, at den ville lægge til side.

Donorkonferencen løber af stablen i dag, og FN-organisationer og værterne for konferencen, Storbritannien, Norge, Tyskland og Kuwait, har opfordret deltagerlandene til at fordoble deres støtte fra 2015, så målet om 9 mia. dollars (godt 61 mia. kroner) kan nås. Det gør Danmark ikke, og det ærgrer Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors:

Hvad vil Kristian Jensen?

Vi bliver i den internationale kategori, bevæger os videre til EU-systemet og åbner både Berlingske og Politiken. På samme tid.

Begge aviser beskæftiger sig nemlig i dag med den britiske EU-aftale, der efter planen skal forhandles endeligt på plads på et EU-topmøde i denne måned.

I Berlingske slår Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, på tromme for, at Lars Løkke Rasmussen og den danske regering skal arbejde for sikre et reelt dansk udbytte af britiske EU-indrømmelser.

De går blandt andet på, at børnepenge til børn af vandrende arbejdstagere skal kunne udbetales som et lavere beløb, hvis barnet ikke bor i udbetalerlandet, og at der introduceres en »håndbremse,« der giver mulighed for at blokere udbetaling af sociale ydelser til vandrende arbejdstagere i fire år »i exeptionelle situationer«.

Dem er Thulesen Dahl interesseret i også skal gælde i og for Danmark. Og mens udenrigsminister Kristian Jensen i Berlingske siger, at han ikke ser noget stort potentiale i danske særkrav på et så afgørende tidspunkt for Storbritannien, så er tonerne fra udenrigsministeren anderledes i Politiken.

»En ny aftale mellem EU og Storbritannien skal benyttes til at værne om dansk velfærd, siger udenrigsministeren,« lyder underrubrikken således på forsiden af Politiken.

»Vi kunne godt tænke os, at der også på nogle flere af vores velfærdsydelser var en sikkerhed for, at vi selv definerede, hvordan vores udvikling skal være«, siger ministeren til avisen.

Radikalt comback

Vi skal videre til et politisk comeback. Eller i hvert fald til de første skridt på vejen til et politisk comeback.

Den tidligere radikale kirke- og socialminister, Manu Sareen, er nemlig træt af at sidde på udskiftningsbænken. Han vil igen tilbage på banen og præge dansk politik. Det skrev han i går aftes på Facebook:

»Jeg har tænkt… Og tænkt. Og tænkt lidt mere...Jeg troede, at jeg var færdig. Slut. Kunne ikke mere. Ikke mere politik. Jeg havde brug for en pause. Det har nu stået på i i seks måneder.«

Jeg har tænkt… Og tænkt. Og tænkt lidt mere...Jeg troede, at jeg var færdig. Slut. Kunne ikke mere. Ikke mere politik....

Posted by Manu Sareen on Wednesday, February 3, 2016

I juni sidste år sagde han ellers følgende til Politiken:

»Jeg kan ikke forestille mig et liv i politik igen.«

Men det har altså nu ændret sig radikalt...

»Der er bare meget mere at kæmpe for. Måske endda mere end nogensinde,« skriver Manu Sareen i sit comebackpost på Facebook. Han er i går aftes blevet opstillet som folketingskandidat for de Radikale på Nørrebro.

Dagens Cruz vs. Trump

Bølgerne går højt i især den republikanske lejr efter primærvalget i Iowa. Donald Trump, der måtte tage til takke med andenpladsen efter Ted Cruz, har anklaget netop Cruz for at »stjæle« sejren.

Det fik i går aftes Ted Cruz til at svare igen. Mine børn er bedre opdraget end Donald Trump, sagde Ted Cruz til CNN, hvor han også sagde, at Trump blev mere og mere »hysterisk«.

»Vi har brug for en commander in chief, ikke en twitterer in chief,« sagde han. Også på Twitter tog han til genmæle:

De tre små grise og den »store stygge Søren Pind«

I går indbød justitsminister Søren Pind forligspartierne bag den udskældte og omdiskuterede offentlighedslov til møde. 50 minutter var det sat til at vare, og især de Radikale, SF og de Konservative havde inden mødet pustet sig gevaldigt op.

Offentlighedsloven skulle ændres, lød det. Spørgsmålet var ikke, om loven bliver ændret, men alene, hvornår det sker, sagde K-formand Søren Pape Poulsen.

På mødet præsenterede de tre partier det synspunkt, og ifølge meldingerne efterfølgende er Søren Pind nu gået i »tænkeboks«. Et nyt møde er aftalt, men andet kom der ikke umiddelbart ud af snakkene med justitsministeren.

Det får i dag Informations journalist Ulrik Dahlin til i en analyse om sagen at sammenligne R, K og SF med de tre små grise i Disney-tegnefilmen, hvor de trues af den store stygge ulv:

»Grisene er i denne sammenhæng naturligvis de tre små forligspartier – Radikale, SF og De Konservative – der nu ønsker et opgør med den offentlighedslov, de for mindre end tre år siden selv var med til at vedtage. Rollen som grisenes onde modpol, den store stygge ulv, indehaves af justitsminister Søren Pind (V).«

Søren Pind har tidligere sagt, at han ikke ser for sig, at der kommer nogen ændring af offentlighedsloven, før Ombudsmanden har kigget loven efter i sømmene i løbet af 2017.

Dagens Gabold-kritik

»Det, Gabold fortæller, minder meget om det, man gjorde i Østtyskland og i Sovjetunionen. Man bruger kunst og fjernsyn til at føre krig mod sin egen befolkning, og det går jo ikke.«

Afsenderen på citatet er kulturordfører for DF, Alex Ahrendtsen, der i Berlingske kritiserer den tidligere DR-dramachef, Ingolf Gabold, for, at han i går i Politiken afslørede, at blandt andet tv-serien »1864« var politiserende og et slag mod netop DF.

Børsen: Cepos og Dansk Byggeri har stået skoleret hos DA

Ifølge Børsen har Dansk Arbejdsgiverforening forsøgt at tvinge Cepos og Dansk Byggeri til tavshed omkring det meget omtalte og politisk betændte forslag om indslusningsløn til udlændinge.

Børsen skriver i dag, at både Dansk Byggeri og Cepos ifølge avisens oplysninger er blevet tvunget til at stå skoleret hos DA og modtage en skideballe med et klart budskab om, at de skal finde på noget andet at snakke om end indslusningsløn.

Ifølge avisen har DA udarbejdet et fem sider langt notat, som modsiger Cepos' argumenter for indslusningsløn.

Dagens partiskifte

Den seneste tids heftige debat om udlændinge-, flygtninge- og asyl-politikken har fået de kritiske røster til at lyde i både det socialdemokratiske bagland og Venstres ditto.

Og nu har endnu en Venstre-politiker så taget konsekvensen og meldt sig ud. Og ind i et andet parti, vel at mærke. Den tidligere formand for Venstres Kommuneforening i Skanderborg, Maria Noe Høi, har nemlig meldt sid ind hos de Radikale. Det skriver Århus Stiftstidende.

Det sker i dag

08:20 Udenrigsministeren præsenterer strategi for Tyskland
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) præsenterer i dag regeringens nye Tysklandsstrategi. Det sker på et arrangement holdt af Dagbladet Børsen på Hotel Hilton klokken 8.20. En del af strategien er et særligt fokus på Nordtyskland, hvilket blandt andet betyder, at Hamborgs handelskontor opgraderes til generalkonsulat.

10:00 Åbent samråd om den humanitære indsats ved Europas ydre grænser
I dag er udenrigsminister Kristian Jensen kaldt i åbent samråd om den humanitære indsats ved Europas ydre grænser.

10:00 Åbent samråd om Danmarks forhold til Saudi-Arabien
I dag er udenrigsminister Kristian Jensen kaldt i åbent samråd om Danmarks forhold til Saudi-Arabien. Ministeren skal blandt andet svare på spørgsmål om det planlagte royale besøg i landet sammen med dansk erhvervsliv

12:00 Troels Lund Poulsen præsenterer redegørelse om vækst og konkurrenceevne
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) inviterer i dag til pressebriefing om regeringens årlige »Redegørelse om vækst og konkurrenceevne«.

12:30 Åbent samråd om Tolkeaftalen
Folketingets Forsvarsudvalg har kaldt forsvarsminister Peter Christensen (V) i samråd om Tolkeaftalen. Ministeren bedes redegøre for, hvorfor regeringen har forlænget tolkeaftalen.

13:30 Åbent samråd om forsikringsselskabernes anvendelse af GPS
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og justitsminister Søren Pind (V) er i dag kaldt i samråd om forsikringsselskabernes anvendelse af GPS-sporingsudstyr overfor deres kunder.

16:45 Åbent samråd om Irakkommissionens dokumenter
Folketingets Forsvarsudvalg har kaldt justitsminister Søren Pind (V) i samråd om offentliggørelse af Irak- og Afghanistankommissionens dokumenter.