Et dødt forslag, et nyt skatteudspil og et kristent tilbud til Klaus Riskær

Dagens overblik: Et forslag om en fleksibel dagpengeperiode skrottes af kommission, SF spiller ud med forslag i blå nuancer, og så har de københavnske kristendemokrater tilbudt Klaus Riskær at komme på stemmesedlen. Men ledelsen siger nej. Få overblikket over dagens politiske historier her (opdateret).

Foto: Keld Navntoft

Det er fredag, der er politisk morgenpost, og det skal nok gå altsammen.

Her hviler en anbefaling
Selvom de færdige anbefalinger først skal afleveres til september, står det allerede nu klart, at Dagpengekommissionens slutrapport ikke kommer til at at indeholde noget om et fleksibelt system, hvor dagpengeperioden forkortes under højkonjunkturer og forlænges i krisetider.

Jyllands-Posten erfarer i dag fra kilder i og omkring kommissionen, at sådan et forslag er skrottet. Selvom det bl.a. har været anbefalet af de økonomiske vismænd. Og i øvrigt er Dansk Folkepartis foretrukne dagpengemodel.

Nye læsere kan begynde her: Den store guide til dagpengeballaden.

Det skal kunne betale sig ...
SF holder landsmøde i weekenden, og partiformand Pia Olsen Dyhr lancerer i den forbindelse et skatteudspil i blå toner.

Partiet vil lette skatten i bunden af indkomstskalaen og spiller dermed med på Venstres valgslogan om, at det skal kunne betale sig at arbejde.

»Det er underligt, at Venstre har fået lov til at tage patent på debatten,« siger Pia Olsen Dyhr i Jyllands-Posten som et ekko af LO-formand Harald Børsting, der for nylig udtalte, at »det burde være fagbevægelsen og Det Kongelige Danske Socialdemokrati,« der var eksponent for pointen om, at det skal kunne betale sig at arbejde.

Det højere beskæftigelsesfradrag skal ifølge SF finansieres af en europæisk (og relativt urealistisk) skat på finansielle transaktioner, som er sparket til hjørne i Bruxelles.

Læs også nyhedsanalyse af SF's skatteudspil på Politiko.dk.

VKOI-regeringen?
Også Liberal Alliance holder landsmøde i weekenden. Partileder Anders Samuelsen er derfor i dagbladet Børsen med et budskab om, at Lars Løkke bør danne en borgerlig-liberal flertalsregering med alle partier i blå blok. En pointe, som han ligefrem vil aflevere i sine anbefalinger til Dronningen, hvis blå blok vinder valget.

»Man skal være åben for den mulighed, at det kan være det rigtige at lave en flertalsregering. I bund og grund er jeg meget inspireret på den måde, de svenske borgerlige kom til magten. At de både var gået til valg på et borgerligt reformprogram, og at de benhårdt gennemførte det i de år, de var ved magten, og så oven i købet blev genvalgt,« siger Samuelsen til avisen og erklærer sig helt klar til at komme i regering:

»Det afgørende er jo til sidst, om man vil det. Og vi vil det rigtig meget«.

Dagens måling
Blokkene rokker sig ikke rigtigt, og det store flertal af vælgerne forbliver i blå blok, når analyseinstituttet Wilke vejer vælgernes svar. Ser man på Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af en stribe målinger, står den borgerlige lejr rigtigt nok til en komfortabel sejr. Men afstanden mellem de to er mindsket de seneste måneder.

Hav dog in mente, at Alternativet bliver valgets store joker afhængigt af, om de ender over eller under spærregrænsen.

Riskær kommer - måske - på stemmesedlen
De Konservative sagde nej. Alternativet sagde nej. Kristendemokraterne i København siger ja.

Er blevet tilbudt opstilling til Folketinget af Kristendemokraterne i København. Det tyder på en travl weekend. Jeg skal have et svar klar Mandag.

Posted by Klaus Riskær Pedersen on 16. april 2015

Opdateret kl. 9.39: Men det københavnske frieri til den bedrageridømte forretningsmand huer ikke den kristendemokratiske ledelse, der ifølge næstformand Bent Hansen kan vælge afvise Riskærs mulige kandidatur i partiets forretningsudvalg, der består af fire personer. Tre af dem siger nej tak til Riskær over for TV2.dk.

»Vi har ikke behov for en kendt person til at føre politik for Kristendemokraterne,« siger landsformand Stig Grenov.

Fredagsquiz
Hvem har været gift med Karen siden år 2000? Jakob Ellemann-Jensen (V), Ole Birk Olesen (LA) eller Ole Hækkerup (S)? Få svaret her.

Foto: Keld Navntoft.

God weekend.

Opdateret kl. 9.04