»Essensen er, at det skal være forbudt at sætte fod i området«

Dagens overblik: Søren Pind vil gøre det forbudt at rejse ind i Syrien, dagen efter fire formodede IS-terrorister blev anholdt. Det handler meget om i dag, men vi skal også forbi Støjbergs strammer-overmand, kanelsnegle og flødeskumskager, og så har statsministeren udpeget dagens debatindlæg.

Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen. Det er fredag og dermed også sidste gang i denne uge, vi serverer dagens politiske overblik for dig.

Den første luns, vi har til dig, er fundet på forsiden af Jyllands-Posten.

For kort efter at politiet og PET i går var rykket ind på adresser i Storkøbenhavn og havde anholdt fire personer, der nu er sigtet for at lade sig hverve af IS til at ville begå en terrorhandling, bød justitsminister Søren Pind Jyllands-Posten på kaffe og interview for at fortælle om et nyt kontroversielt forslag.

Regeringen vil nu gøre det helt ulovligt at rejse ind i Syrien for alle undtaget nødhjælpsarbejdere og journalister.

Med forslaget ønsker Søren Pind at sætte en stopper for de mere end hundrede radikaliserede unge, der er rejst fra Danmark til Syrien for at kæmpe for IS. Bliver forslaget til lov, vil det fremover give op til seks års fængsel at rejse ind i Syrien.

»Vi kan konstatere, at de her folk er de farligste i forhold til brud på den offentlige orden, og der er også bevisproblematikker. Og sagen er, at jo mere vi ser denne situation eskalere i Europa, desto mere er der også behov for et meget kontant modsvar,« siger Søren Pind.

Sidste år gav den daværende SR-regering sammen med et flertal i Folketinget myndighederne mulighed for at inddrage pas og udstede udrejseforbud til formodede Syriensfarere.

Forslaget møder opbakning fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, mens flere eksperter  i strafferet er skeptiske i forhold til, om det kan lade sig gøre.

Læs hele historien om udspillet og alle reaktionerne i Jyllands-Posten og her.

Hammeren begynder at falde

Vi bliver ved Søren Pind, som i et interview med Berlingske om terrortruslen mod Danmark oven på gårsdagens anholdelser, gør det klart, at anholdelsen er en konsekvens af en mere kontant linje fra myndighederne.

»Folk skal vide, at der ikke er fribilletter«, siger justitsministeren, der kalder gårsdagens aktion som den første sag om hjemvendte Syrienskrigere, som PET anslår som den største fare for den offentlige fred.

»Og hér er det essentielt, at de demokratiske myndigheder viser, at de kan handle og gør det. Da jeg sad i opposition, var jeg meget optaget af, at der ikke var rejst en eneste sag mod Syrien-jihadister, fordi det sendte et signal om frit lejde. Om at der var fri leg. Derfor har jeg forfulgt det hér og lavet en indsatsgruppe, og nu er der altså blevet slået hul på bylden. Det er jeg meget tilfreds med,« siger Søren Pind i et stort interview, du kan læse lige her.

Terroranalyser

Vi bliver et kort øjeblik ved gårsdagens fire anholdelser og bevæger os over i analyserne i Berlingske og Politiken.

Begge aviser skriver, at anholdelserne nu er et bevis på, at myndighederne skruer bissen på overfor hjemvendte Syrien-jihadister og vil lade hammeren falde. Samtidig vurderer de, at anholdelserne kan have forbindelse til de 22.000 dokumenter, der i sidste måned blev lækket fra IS, og hvor danske navne indgik.

Journalist Jens Anton Bjørnager skriver i Berlingske:

»Med anholdelsen af fire formodede Syrien-jihadister har PET og politiet taget endnu et skridt mod at opfylde et løfte, der fra skiftende justitsministre har lydt som et ekko gennem Christiansborgs gange. Et løfte om at lade retsstatens hammer falde over de danskere, som slutter sig til islamistiske terrororganisationer på slagmarken i den syriske borgerkrig.«

Læs den analyse her.

Politikens Jakob Sheikh skriver i Politiken:

»Der er endnu ingen oplysninger, der tyder på, at de 6 anholdte planlagde et angreb i Danmark. Men på et mere generelt plan frygter efterretningstjenesten, at fremkomst af voldsparate bandekriminelle, der siden radikaliseres religiøst, kan resultere i angreb i stil med Omar El-Husseins skudangreb i februar 2015.«

Den analyse kan du læse her.

Jobcentre svigter

Så forlader vi både Søren Pind og gårsdagens anholdelser og skal i stedet se på noget meget mere appetitligt, nemlig kanelsnegle og flødeskumskager!

Ja, ok, indrømmet, det er måske ikke essensen i den historie, der står i dagens Berlingske, som handler om, at kun hver femte virksomhed i Danmark i løbet af det seneste år er blevet kontaktet af det lokale jobcenter med henblik på at tage en flygtning i virksomhedspraktik eller ansættelse.

Senest er kommunernes virksomhedsopsøgende arbejde blevet understreget med trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, som skal styrke indsatsen for at få flygtninge i arbejde.

Og det er bekymrende ringe, at båndet mellem jobcentre og virksomheder ikke er tættere, mener chefkonsulent i Dansk Erhverv, Peter Halkjær.

»Syv ud af ti virksomheder er i udgangspunktet positivt indstillede over for at tage en flygtning indenfor. Der eksisterer altså et stort uudnyttet potentiale, men det kræver, at jobcentrene i højere grad tager kontakt til virksomhederne. Jobcentrene er en krumtap, når det gælder om at nå målsætningen i trepartsaftalen om, at halvdelen af alle flygtninge skal være i gang på arbejdsmarkedet inden for tre år,« siger Peter Halkjær.

Og hvad er det så med de lækre kanelsnegle og flødeskumskager?

Jo, det er den succesfulde case, som Berlingske har med i artiklen, 28-årige Dieudonne Vyenda, der kom til Danmark for et år siden fra Den Demokratiske Republik Congo.

Morgenposten fortsætter under billedet

Han har nemlig fået praktiktophold to dage om ugen i bageren JP Brød i Randers og bruger de tre andre dage på at lære dansk. Og han er en »meget stabil« medarbejder. I hvert fald de flest dage, fortæller bagermester Anders Præst i dette lidt lange, men dejlige citat.

»Jamen, det lykkedes ham først at smadre flødekager for 800 kroner. Han væltede stativet, og vi havde bare herretravlt. Vi skulle så af sted med en ny ordre en time senere, og så smadrede han dæleme en af de tre kagemænd. Da ku’ jeg sgu ikke mere: »Nu kan du godt gå hjem, Dieudonne, nu gider jeg ikke se på dig mere. Nu har du ødelagt for meget!« Senere på dagen tænkte jeg godt nok, om jeg nu havde været for hård ved ham, og om han ville komme tilbage. Men næste morgen kom han, og det første, han gjorde, var at give mig hånden: »Hold kæft, chef, det var en møgdag i går, hva! Skal vi ikke prøve at gøre det bedre i dag?« »Jo, det kan jeg dæleme love dig for, vi skal,« sagde jeg. Og så var vi i gang igen,« siger Anders Præst, der er glad for sin praktikant.

Støjbergs strammer-overmand

Vi forlader - for en kort stund for det er jo fredag - de søde sager fra bageren og ser i stedet mod nord, nærmere bestemt Norge, hvor Politiken har fundet Inger Støjbergs (V) »nordiske overmand på regeringsniveau, hvad angår stramninger på asylområdet« som avisen skriver.

Vores nordiske venner vil med en ny lov indføre en nødparagraf, der skal gøre det muligt at afvise alle asylansøger ved grænsen, der kommer til Norge fra et nordisk naboland.

Forslaget skal dæmme op for en ny stor flygtningestrøm, som det sås i efteråret, og give regeringen mulighed for på egen hånd at tilsidesætte EUs Dublin-samarbejde om asylansøgere og derfor kunne afvise nye ansøgere.

Men det mener Inger Støjberg kun man kan, hvis alle lande er enige om det, siger hun til Politiken.

»Hvis Dublin-systemet bryder sammen, vil man kunne gøre det, nordmændene nu peger på. Det nye er, hvis nordmændene rent faktisk gør, som der er skrevet i deres lovforslag: at de selv konkluderer, at Dublin-systemet er brudt sammen. Det er det nye, for reglerne eksisterer allerede i dag, hvis Dublin-systemet bryder sammen«, siger Inger Støjberg.

Læs hele den historie og Inger Støjbergs svar her.

Forsvarsminister fra Sønderjylland til Næstved

Forsvarsminister Peter Christensen skifter opstillingskreds fra Sønderjylland til Næstved. Sønderjyden led et stort nederlag ved seneste valg, hvor han ikke kom i Folketinget, efter han blev overhalet af flere andre Venstre-kandidater i Sønderjylland.

»Jeg er sønderjyde og det jeg kan lytte mig til, er, at mange af de udfordringer jeg kender fra Sønderjylland, er de samme som i Næstved. Det er vækst, beskæftigelse og infrastruktur. Min fornemste opgave er at repræsentere Næstved og det gælder uanset, om man taler om motorvej eller at få Udlændingestyrelsens udflytning på plads,« siger Peter Christensen til Sjællandske.

Læs historien her.

Løkkes debatvalg

Og så som lovet til dagens debatindlæg, der er udvalgt af statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det er det tidligere medlem af EuropaParlamentet, Niels Busk (V), der har skrevet en kommentar til Berlingskes mange afsløringer om landbrugspakken og Løkkes indblanding i selvsamme.

Under overskriften »Berlingske har forfulgt regeringen« skriver Niels Busk, der har gennemgået Berlingskes dækning, at avisen mangler at beskæftige sig med væsentlige detaljer.

»Jeg har igen gennemgået Berlingskes dækning af landbrugspakken og ikke fundet noget sted, hvor avisen fortæller, at Eva Kjer Hansen fulgte den praksis, ministeriet altid har brugt ved talberegninger af miljøpolitikken. Det kan aldrig være vildledning eller fifleri at bruge gældende praksis. Hvis mødedeltagerne ikke har forstået det, har de ikke læst på lektien, og avisen har ikke ønsket at afdække sandheden.« Læs det hele her.

Og det indlæg fandt statsministeren interessant og linkede til på Twitter.

Flere Venstre-folk har løbende kommenteret på Berlingskes afsløringer, bla har det tidligere Folkertingsmedlem Martin Geertsen været en ivrig efterkritikker af afsløringerne om landsbrugspakken.

Læs Berlingskes afsløring om Løkkes indblanding i pakken her og en artikel om avisens journalistiske arbejde med landbrugspakken her.

Dagens debat 2

Er i Politiken, hvor Ayaan Hirsi Ali skriver, at Europa ikke skal være naiv i håndteringen af flygtninge.

»Når samfundet kommer under angreb fra en hensynsløs fjende, ændrer balancen sig. Hvis ikke vores ledere anerkender det ved at foreslå nogle grundlæggende forandringer i den måde, vi håndterer den muslimske indvandring på, risikerer de ikke blot at miste initiativet til populisterne. De risikerer også at miste selve magten.«

Læs kronikken her.

Dagens citat

Ok, vi lovede det var slut med Søren Pind for i dag, men han har sat sig på dagens citat. Jyllands-Posten spørger, hvorfor det ikke skal være tilladt at rejse til Syrien og kæmpe mod IS:

»Jeg har selvfølgelig tænkt meget over det, men den problematik havde jeg ikke noget ordentligt svar på,« siger Søren Pind.

Det er da ærlig snak, du kan læse her.

Panamapapers

Vi slutter med ugens største historie om skattely i Panama gennem advokatfirmaet Mossack Fonseca.

I går blev Storbritanniens premierminister David Cameron for alvor draget ind i sagen, da han indrømmede, at han ejede aktier i sin fars skattely.

Læs den historie her.

Det sker i dag

Det er en lidt sløv mødedag på Christiansborg.

Der er ingen samråd, men Folketinget skal 1. behandle en stribe beslutningsforslag om at forbyde fluorstopffer, ftalater og andre kemiske stoffer fremsat af Enhedslistens Maria Reumert Gjerding.

Se programmet fra salen her.

Politiko.dk ønsker alle en god weekend.