En tidligere S-minister undrer sig over Løkke: »Det virker faktisk en lille smule pigefornærmet«

Dagens overblik: Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil fryse Mette Frederiksen ude. Venstre-ordfører får hug for Facebook-opdatering. Og DF siger nej til kommende plan fra regeringen. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Simon Læssøe.
Læs mere
Fold sammen

Vi er nået halvvejs gennem ugen, og her får du dit daglige overblik med alt, hvad der er værd at vide om dansk politik i dag.

Vi begynder hos Berlingske, som kan fortælle, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har besluttet at udelukke Socialdemokratiet fra de kommende forhandlinger om at få danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Da Løkke søndag aften gik på direkte TV med beskeden om, at regeringen dropper sine planer om at hæve pensionsalderen yderligere, understregede han samtidig, at regeringen vil finde på nye veje til at holde danske seniorer længere i job.

Men de veje bliver uden Socialdemokratiet, bekræfter regeringskilder over for Berlingske. I stedet sender VLAK-regeringen kun en invitation ud til Dansk Folkeparti.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, begrunder beslutningen med en træthed over Socialdemokratiets ageren.

»Vores udgangspunkt er, at vi forhandler med de partier, som gerne vil spille bold, og som ikke bare tyrer den væk igen.«

Der snakkes og skrives meget om, at regeringen er presset af parløbet mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. At I lider nederlag på nederlag. Er det her et forsøg på at splitte Thulesen Dahl og Mette Frederiksen?, spørger avisen.

»Det er et ønske om at nå frem til nogle resultater. Det har vi ikke den store tiltro til, at vi kan via Socialdemokratiet,« lyder svaret.

Socialdemokratiets finansordfører, tidligere skatteminister Benny Engelbrecht, undrer sig over, at regeringen kun vil drøfte tilbagetrækning med Dansk Folkeparti.

»Jeg synes, det er uklogt at lave tiltag, som skal have en lang holdbarhed, uden at inddrage Folketinget bredt. Det er selvfølgelig regeringens prærogativ at gøre, som den vil, men jeg synes ikke, det er særlig klogt. Det virker faktisk en lille smule pigefornærmet,« siger han.

Du finder hele historien – samt en kommentar fra Dansk Folkeparti – hos Berlingske her.

Kristian Jensens gulerødder

Hos Børsen ser avisens politiske kommentator, Helle Ib, nærmere på netop regeringens muligheder for at lave en aftale, der skal øge ældres tilskyndelse til frivilligt at arbejde længere

Det sker i en analyse, der samtidig har et godt bud på dagens bedste overskrift: Kristian Jensen bliver ikke mæt af gulerødder.

Du får et uddrag af analysen her:

»Med aflysningen af forslaget om at presse en højere pensionsalder igennem har regeringen øget sine chancer for at få en bred aftale om motivationsfremmende tiltag. Politiske gulerødder - altså økonomiske incitamenter til, at ældre vælger at arbejde lidt længere før den endelige afgang fra arbejdsmarkedet - splitter slet ikke Folketinget i samme grad som lovmæssig forhøjelse af pensionsalderen. Der er derfor gode muligheder for, at trekløverregeringen får en aftale hjem.«

»Udfordringen for regeringen er imidlertid, at der hidtil ikke har været voldsomt stor tiltro til gulerodsmetoderne. Risikoen er, at der bliver brugt mange penge på at lokke seniorer til at arbejde mere - uden at antallet af ekstra arbejdstimer står mål med udgiften. Embedsmændene er især på vagt overfor dødvægtsproblemet, altså at der bliver brugt penge på at honorere en adfærd, som ellers ville have fundet sted alligevel.«

Læs resten her (kræver abonnement).

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Det bliver et nej herfra

Når Løkke måtte droppe planerne om at hæve pensionsalderen yderligere, var det – som bekendt – også fordi Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ikke ville være med til det.

Ekstra Bladet skriver i dag, at statsministeren heller ikke kan regne med opbakning fra de to partier, hvis han ønsker topskattelettelser på programmet, når regeringen efter sommerferien fremsætter sit forslag til en nye skattereform.

I regeringsgrundlaget heddet der, at regeringen vil fremsætte forslag, »der markant mindsker antallet af danskere, der betaler topskat.«

Til avisen siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær:

»Der er et kæmpe flertal uden om regeringen, som ikke synes, at topskattelettelser er nogen god idé. Jeg tror, at det ender på samme måde som med den højere pensionsalder.«

Den historie – samt kommentarer fra S og V – finder du her.

Løkkes opfordring

Torsdag skal Lars Løkke Rasmussen deltage i et møde i Nato, hvor et af de to hovedpunkter er, hvordan Nato bedre kan bistå i terrorbekæmpelse.

I den forbindelse kom statsministeren tirsdag aften med en udmelding hos TV 2. Her opfordrer han Nato til at gå med i kampen mod Islamisk Stat.

»Nato spiller i øjeblikket kun en ret perifer rolle i kampen mod ISIL. Vi så meget gerne fra dansk side, at vi fik NATO til at gå ind i koalitionen, så kapaciteten og den viden, der er i Nato, kunne inddrages i kampen mod ISIL,« sagde han.

Du kan læse nyheden og se klip fra interviewet her.

NATO-landene er enige om, at forsvarsalliancen skal spille en større rolle i kampen mod terrorisme, skriver Berlingske i dag. Frankrig og USA – begge med nye præsidenter – er dog endnu ikke enige om hvordan.

Mere hos Berlingske her.

I en fælleskronik hos Jyllands-Posten skriver den danske forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), og den norske forsvarsminister, Ine Marie Eriksen Søreide, at der er behov for en reformering af NATO. Det kan du læse her.

Støjbergs e-mail

Politiken kunne søndag fortælle, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sidste år gav en ulovlig ordre om tvangsadskillelse af unge par på danske asylcentre – også selvom hendes embedsfolk ifølge avisen på forhånd havde advaret hende om, at det var i strid med loven.

Avisen bringer i dag et interview med ombudsmand Jørgen Steen Sørensen, der har set alle papirer i sagen Støjbergs adskillelse af unge asylpar igennem.

Han vil ikke røbe deres indhold. Folketinget må beslutte, om sagen skal undersøges, siger han.

Hvis man for alvor skal til bunds i sagen, vil det så kræve, at man afhører ministeren og embedsmændene?, spørger avisen.

»Det kan man sige, og det er ikke en mulighed, som ombudsmanden har. Hvis man skal gennemføre afhøringer i sagen, skal det være i et andet regi, for eksempel en undersøgelseskommission«.

Du omtaler i din redegørelse en intern e-mail af 9. februar 2016 om ministeriets »retlige overvejelser«. Det er dagen før, instruksen blev sendt ud. Ifølge vores oplysninger peger mailen på problemerne ved en undtagelsesfri instruks. Kan du bekræfte det?

»Nej, det ligger i forlængelse af, at jeg ikke kan udlevere sagens akter og derfor heller ikke omtale, hvad der står i dem. Det gælder også e-mailen fra 9. februar«.

Du kan læse hele interviewet her.

Berlingske gennemgik mandag sagen fra ende til anden, så hvis du har mistet overblikket, får du her »5 centrale spørgsmål og svar i sagen om Støjberg og barnebrudene« (kræver abonnement).

Marcus Knuths opdatering på Facebook

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, bliver i Information kritiseret af en stribe politikere fra oppositionen i forbindelse med et opslag på Facebook, hvor han kom Inger Støjberg til undsætning i sagen om adskillelse af unge asylpar.

Her skrev han:

»Inger har min 100% opbakning i sagen. Det gælder desværre ikke de røde partier, som åbenbart ikke er imod barnebrude - og som nu kører hetz mod Inger for at bryde loven. I dette spørgsmål kommer moral over loven; i Danmark bør vi aldrig acceptere barnebrude, og jeg er stolt af, at Inger går forrest for at forbyde den slags praksis i Danmark.«

Men én særlig formulering i den opdatering er faldet flere for brystet: I dette spørgsmål kommer moral over loven.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen mener, det er »helt vildt, at vi har et folketingsmedlem fra Venstre, som mener, at det er helt okay for ministre at bryde loven.«

»I demokratiske samfund reagerer ministre ikke på baggrund af, hvad de lige selv synes. De reagerer på baggrund af loven, som fastsættes af et flertal i Folketinget,« fortsætter hun.

Efter at Information i går henvendte sig til Marcus Knuth og Venstre om sagen, redigerede han sætningen, så der nu står: »I dette spørgsmål kommer moral over en uklar lov«.

Ærgrer det dig, at du skrev noget forkert i første omgang?, spørger avisen.

»Jeg skrev ikke noget forkert, pas på med at lægge ord i min mund. Jeg vil nærmere sige, at jeg præciserede, at hvis loven er uklar, må du bruge dit moralske kompas til at tage beslutninger.«

Læs hele historien hos Information her (kræver abonnement)

De meget få hænder

Ambitionerne var store, da regeringen for et år siden bebudede, at NU skulle landets privatskoler til at optræde socialt ansvarligt og give plads til de mange flygtningebørn, som ankom til kommunerne.

Privat­skolerne måtte ifølge daværende undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) »spørge sig selv, om de ser sig selv som små isolerede enklaver«, eller om de vil være med til at løfte et socialt ansvar.

Ministeren mente, at 700 flygtningebørn på private skoler ville være »en god start«.

I dag – et år senere – kan antallet af flygtninge­børn på privatskoler og friskoler imidlertid tælles på meget få hænder, viser en rund­ringning, Berlingske har foretaget.

Den historie kan du læse hos Berlingske her.

Og så til de korte nyheder

1: Skoleledere skal have en ny og specialiseret uddannelse og færre bureaukratiske opgaver. Sådan lyder det fra regeringens ministre og Kommunernes Landsforening hos Politiken.

Du kan læse hele historien her og et interview med undervisningsminister Merete Riisager (LA) her.

2: Alternativet vil oprette en whistleblower-linje til skattemedarbejderne, så de anonymt kan lufte deres bekymringer om problemer i Skat.

De mange skandaler i Skat kunne måske være undgået, hvis ledelsen havde taget medarbejdernes bekymringer alvorligt, lyder det fra partiet hos Politiken – hvor DF i øvrigt ikke kan se det smarte i den idé.

Læs den historie her.

3: En ny og endnu ikke udgivet rapport understreger det problematiske ved den danske regerings planer om at tillade mere forurening i Kattegat. Det skriver Information.

Regeringen vil tillade øget udledning af kvælstof og fosfor i Kattegat for at gøre plads til flere havbrug, som skal producere fisk i de danske farvande.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har argumenteret for, at der findes et »miljømæssigt råderum« i Kattegat, og at Danmark derfor kan tillade sig at forurene mere.

Men rapporten viser, at miljøtilstanden stadig er dårlig i stort set hele Østersøen – inklusive store dele af Kattegat.

Læs mere hos Information her.

4: Det skal være slut med, at leasingbiler kører rundt uden at betale registreringsafgift, fastslår skatteminister Karsten Lauritzen (V). Han er klar til et indgreb inden sommerferien.

Læs den historie hos Finans.dk.

Dagens kronik

Pia Kjærsgaard, formand for Folketinget, vil have indført parlamentariske undersøgelser.

»Havde vi allerede for 20 år siden haft mulighed for parlamentariske undersøgelser, tror jeg ikke, at skattesagen havde fået den dimension, som den har i dag. Den kunne være taget i opløbet og hen ad vejen i stedet for at vokse sig til den kæmpe knude, den er blevet til.«

Du kan læse hele kronikken hos Berlingske her.

Det sker i dag

08:00 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i dag i samråd om ATP-loven. Troels Lund Poulsen skal blandt andet redegøre for lovgivningen omkring ATP-loven, herunder om ministeren mener, at ATP er tvungen til at investere i fonde placeret i skattely for at opfylde loven krav om maksimalt afkast?

08:00 Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er i dag kaldt i samråd om L 41, hvidvaskloven. Ministrene skal blandt andet redegøre for, om samarbejdet mellem myndighederne er tilstrækkeligt effektivt til at bekæmpe hvidvask.

09:00 Regeringen mødes med Danske Regioner til forhandlinger om den årlige økonomiaftale.

11:30 Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) præsenterer i dag det statslige dyrevelfærdsmærke og tilbereder og serverer grisekød for kunderne i Meny på Amager (11.30-12.00) og i Føtex Food i Indre by (12.15-12.45).