En småklukkende Lykketoft, LAs åbne brev og »lånehajen« Pia Olsen Dyhr

Dagens overblik: DI kræver et »reform-maraton« og får opbakning fra både LA og K, Mogens Lykketoft giver sit bud på, hvorfor det er naturligt, at Alternativet har succes, mens de radikale er halveret og så skal befolkningen kunne sende forslag til afstemning i folketingssalen.

»De havde jo ikke regnet med, at den tidligere radikale leder, Margrethe Vestager, ville prioritere topskattelettelser i stedet for en stærkere indsats på miljø og klima. Derfor er det jo ikke nogen tilfældighed, at partiet blev halveret på baggrund af Alternativets indmarch,« siger Lykketoft i dagens Information. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Lucas Jackson / Reuters

Godmorgen og velkommen til en ny uge og en ny morgenpost - dit daglige overblik over dagens begivenheder i #dkpol.

Vi starter overflyvningen i Berlingske, hvor Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad, kræver et grundlæggende fokusskifte i dansk politik. Vi skal væk fra at snakke flygtninge- og migrantsituation og over til at snakke om, hvordan danskerne kommer til at arbejde mere og længere.

Der er behov for et »reform-maraton«, siger Dybvad, der mener, at Løkke og regeringen må udvide arbejdsudbuddet med 125.000 personer inden år 2025. Et langt, langt større tal end de cirka 1.000 ekstra personer, som regeringens politik indtil nu har leveret.

Og reformerne? Disse 5 er de »vigtigste«, lyder det fra Dybvad.

Pape & Samuelsen bakker op, DF træder på bremsen

Lars Løkke Rasmussen sagde sidste sommer i et tiltrædelsesinterview med Berlingske, at han og hans V-regering skulle måles på fire pejlemærker. Et af dem var netop vækst i den private beskæftigelse. Og på den ene side af sig har Løkke to støttepartier, der er ivrige efter, at regeringen skal lytte mere til tonerne fra DI.

Både LA og de Konservative mener, det er nødvendigt, at der i denne valgperiode træffes beslutninger, der øger arbejdsudbuddet med 40.000-50.000 siger de i Berlingske. Men på den anden side af Løkke står Kristian Thulesen Dahl. Og Dansk Folkeparti er ikke enig med sine to støtteparti-kolleger, lyder det fra DFs finansordfører, René Christensen. Læs mere her.

...og de røde partier revser DI

»De værktøjer, de anviser, er alt for voldsomme og vil øge uligheden ganske markant, hvilket vil være ødelæggende for sammenhængskraften i Danmark,« siger for eksempel Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht, der her til morgen har følgende Twitter-kommentar til udspillet:

Læs hvordan SF & Enhedslisten også hælder DI ned ad brættet her.

Flertal vil give befolkningen komme til orde i Folketinget

Vi lægger Berlingske væk og fortsætter i den digitale verden.

Her til morgen kan man nemlig på diverse nyhedssites læse, at et flertal på Christiansborg er enige om at beslutningsforslag, der skal lade borgere komme til orde i Folketinget, hvis de kan opnå 50.000 underskrivere for et forslag.

Aftalen er støttet af Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale, SF og De Konservative, og det er »sgu dagens gode demokratiske nyhed«, skriver Alternativets partiformand Uffe Elbæk i dag på Twitter:

Vi trutter lige i eget horn og smider et link til artiklen om det borgernære forslag fra Ritzau op her.

En »strategisk« S-kovending

Vi skal tilbage i papiraviserne - denne gang til Jyllands-Posten. Her kan man nemlig læse, at Socialdemokraterne er vendt på en tallerken, når det gælder behandlingsgaranti. Partiet har skiftet side på den ideologiske kampplads, som det hedder i rubrikken.

Anledningen er, at S-sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen i forbindelse med en førstebehandling i folketingssalen kort før påske bekendtgjorde, at S vil stemme for regeringens forslag om at give patienter ret til privat behandling efter 30 dages venten i det offentlige og ret til både udredning og diagnose i et privat alternativ, hvis ikke de har fået det inden for 30 dage i det offentlige.

Det har S ellers været imod i årevis, skriver JP. Og beslutningen skaber forundring i partiet:

»30 dages garanti betyder, at vi kommer til at prioritere nogle patienter, som ikke er de mest syge, fordi de har en rettighed, som andre ikke har. Det er en ærgerlig ulighed,« siger den socialdemokratiske formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, der tidligere var sundhedsordfører for S på Christiansborg.

Læs hele artiklen her (kræver abonnement).

Samuelsen sender »åbent brev« til de blå partiledere

Og når vi nu er ved Jyllands-Posten, så er det også i denne avis, at Anders Samuelsen i dag har sendt et såkaldt åbent brev til sine partiformandskolleger i blå blok.

Emnet er det, Samuelsen har slået til lyd for adskillige gange - senest i Berlingske op til partiets landsmøde i starten af denne måned; nødvendigheden af en flertalsregering:

Annoncen står på side 7.

Småklukkende Lykketoft: Ingen tilfældighed, at R blev halveret

Vi iler videre, som man siger. Til Information, der har været en tur i New York og snakke med den danske formand for FNs generalforsamling, Mogens Lykketoft.

I et interview, der handler om både politikerlede, vigtigheden af økonomisk retfærdighed og de nye fløjpartiers fremvækst, småklukker den tidligere S-formand ifølge Information, da han skal give sin vurdering af grunden til Alternativets succes. Indrømmet, det er et langt citat, men alligevel:

»Det kan godt være, at et parti som Alternativet forekommer flere af os, der i mange år har haft fingrene langt nede i praktikken, som et noget luftigt projekt. Men der er jo ikke nogen tvivl om, at det projekt har fået medvind i et opgør med systemer og som udtryk for en utålmodighed med, at nogle af de ting, folk troede, at f.eks. de radikale stod for med hensyn til klima og miljø, ikke blev til noget. De havde jo ikke regnet med, at den tidligere radikale leder, Margrethe Vestager, ville prioritere topskattelettelser i stedet for en stærkere indsats på miljø og klima. Derfor er det jo ikke nogen tilfældighed, at partiet blev halveret på baggrund af Alternativets indmarch,« siger Lykketoft. Og det var altså til Information.

LA vil have regeringen til at presse kontanthjælpsmodtagere: Tag et job eller flyt

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen mødes i dag med Liberal Alliance og formanden for Lejerbo i Mjølnerparken for at diskutere et forslag, der skal fjerne lediges ret til kontanthjælp i det udsatte boligkvarter og i stedet giver dem en jobgaranti.

Siger de nej, må de flytte, lyder forslaget, som du kan læse om her på politiko.dk.

Forslaget kommer oprindeligt fra chefen for Lejerbos boligsociale kontor i Mjølnerparken, Eskild Dahl Vest, men det er Liberal Alliance, der i dag bærer det ind på ministerens bord:

»Der er sat alle mulige ekstra indsatser ind for at få mennesker derude i beskæftigelse, men intet har virket. Vi er nødt til at tænke ud af boksen i forhold til at hjælpe de her mennesker, for hvis man bliver ved med at gøre det samme, sker der ikke noget,« siger socialordfører Laura Lindahl (LA).

Om ikke så længe kan du læse et længere interview med Eskild Dahl Vest på politiko.dk.

BT: DF-bagland vil ikke have Løkke

Under overskriften »DF-bagland: Ud med Løkke« skriver BT i dag om en rundspørge, som avisen har lavet blandt DFs byrådsmedlemmer. Dem er der 221 af, og de er blevet spurgt om to ting af BT.

1) Skal DF fortsat pege på Lars Løkke Rasmussen som statsministerkandidat ved næste valg?

2) Skal DF sige ja til ministerposter, når muligheden opstår?

69 byrådsmedlemmer har svaret på »et eller flere spørgsmål«, skriver BT i en lille note i artiklen. Det er under en tredjedel af DFs byrådsmedlemmer. Af dem svarer 18, at de ikke mener, DF skal pege på Løkke igen. 35 ved det ikke, mens 11 svarer ja. 157 har ikke svaret.

Det er det resultat, der fører til BTs rubrik.

»Det er jo nok ikke noget, de ligger vågne af om natten på grund af lige nu,« siger DF-gruppeformand Peter Skaarup i en kommentar til rundspørgen.

Der er i øvrigt to byrådsmedlemmer, der svarer, at DF ikke skal gå efter ministerposter »når muligheden opstår«. 38 mener, at partiet skal. Artiklen er endnu ikke online.

Dagens leder: »Vil Pia Olsen Dyhr nu være lånehaj?«

...finder vi i Børsen, der spørger, om SFs formand Pia Olsen Dyhr »nu vil være lånehaj«. Udgangspunktet er, at SF-formanden på dr.dk i weekenden slog til lyd for at staten skal komme pressede børnefamilier til undsætning med et »babylån«.

Det forslag vækker ikke jubel på Børsen. Og modtagelsen gør det heller ikke:

»Man imponeres over, at partiet kan tage sig selv seriøst med et forslag så vanvittigt. Hvad værre er: Regeringspartiet Venstre og dansk erhvervsliv er ude af stand til at fremmane den nådesløse kritik, forslaget fortjener - kun uldne afvisninger pakket ind i ros.«

Fra weekenden

I gårsdagens Politiken blev de radikale radikale. Partilederen, Morten Østergaard, slog nemlig til lyd for en gammel radikal mærkesag:

Der er brug for et grundlæggende opgør med mange års logik om, at en regering partout skal dannes og støttes af partierne i enten rød eller blå blok, lød det fra Østergaard:

»Der er brug for en åben diskussion om, hvorfor der i dag ikke er nogen, der kan forestille sig, at man har en regering, der ikke har sit afsæt i enten den ene eller anden yderfløj,« sagde han.

Og trods bejleriet til de borgerlige understreger Østergaard i samme interview, at de radikales statsministerkandidat stadig hedder Mette Frederiksen.

Det sker i dag

...Der sker ikke det helt store, faktisk.

Ifølge altinget.dk holder holder KL og Forhandlingsfællesskabet en konference om psykisk arbejdsmiljø, hvor frontduoen i den intense lærerlockout Anders Bondo og Michael Ziegler begge taler.

Derudover kan man på ft.dk læse, at mødelokale Pro. D i Christiansborgs Proviantgård er »spærret« fra 17.00-23.00, at Yildiz Akdogan skal have besøg af en samling fra Frederiksberg Gymnasium og at Politiken holder »ugentligt redaktionsmøde fra 12-13.

Tja...