En målløs regering satte gang i jagt på kilden bag læk af udspil

Dagens overblik: Regeringen løfter nu selv sløret for lækket udspil. Muslimske friskoler vækker bekymring hos Dan Jørgensen. Og så kommer Frank Jensen med et løfte. Hele dit politiske overblik her.

I regeringen var man målløs, da Politiken pludselig kunne afsløre detaljer fra det kommende udspil til en skattereform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Regeringen præsenterer i dag sit længe ventede udspil til en ny skattereform.

Der sker, når finansminister Kristian Jensen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl (LA) samt skatteminister Karsten Lauritzen (V) sammen tropper op i Finansministeriet.

Det kommer vi til at se nærmere på i dagens politiske overflyvning, hvor du får alle de analyser og skattenyheder, vi har kunnet støve op i landets medier. Desuden kan du læse om, hvordan antallet af elever på muslimske friskoler er steget – hvilket ikke huer hverken S eller DF – og du kan komme med Frank Jensen (S) på løbetur.

Vi begynder dog med udspillet til en ny skattereform, der bliver første af tre store økonomiske hug fra regeringen i denne uge. Senere følger et nyt vækstudspil, og til slut kommer præsentationen af et nyt finanslovudspil.

Udspillet til skattereformen skulle oprindelig først have været præsenteret senere på ugen, men i sidste uge blev indholdet lækket til Politiken, og derfor er det meste allerede kendt.

Hos Jyllands-Posten kan man i dag læse, hvordan lækket ikke ligefrem førte til begejstring hos Løkke og Co.

I regeringen var man målløs, da Politiken præsenterede lækket. Og mens flere i regeringsapparatet fortalte om en reel jagt på kilden bag lækagen, noterede andre sig, at lækket kom lige efter, at planen var sendt ud i en bredere kreds af embedsmænd.

Man forsøgte at undlade at mistænke nogen internt i regeringen eller i de respektive folketingsgrupper, hvor de øverst placerede folk blot havde overskrifter uden den detaljegrad, som Politiken kunne beskrive.

Der var ellers tilrettelagt en større rundtur i landets medier, hvor skiftende ministre kunne få lov til på forskellige dage at fortælle om dele af de initiativer, som netop de havde fået med i de kommende dages finanslovs- skatte- eller vækstudspil.

Resten af artiklen kan du læse her (kræver abonnement).

Relative Løkke

Statsminister Lars Løkke Rasmussen havde i går aftes sine ministre samlet for at få styr på de sidste detaljer. Der blev dog også tid til et interview med DR, hvor statsministeren forklarede, hvilke grupper i befolkningen som udspillet kommer til at tilgodese.

Og ifølge Løkke er det »folk på almindelige overenskomstmæssige vilkår«, som bør glæde sig.

I hvert fald relativt set.

»Dem, der får relativt den største skattelettelse i det, vi lægger frem i morgen, det er folk på almindelige overenskomstmæssige vilkår. Det er en HK’er for eksempel. Det vil være hende, der relativt får mest ud af det«, Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

Lars Løkke Rasmussen, hvis man for eksempel fjerner loftet over beskæftigelsesfradraget, som vi kan forstå, at I vil, så er det jo i kroner og øre en større skattelettelse til dem, der tjener mest?, spurgte DR.

»Dem, der tjener mest, er også dem, der betaler mest i skat. Det gælder i dag, og det vil også gælde efter det, vi har foreslået. Ubetinget. Vi har progressivt skattesystem i Danmark, så skatten stiger med indkomsten. Det vil den også gøre fortsat. Det er jo almindelig procentregning, at hvis man sætter det én procent ned, så slår det hårdere igennem, hvis man tjener meget,« sagde Løkke og uddybede:

»Men det afgørende er, at dem, der i forhold til deres egen livssituation får den største relative lettelse, det er HK’erne. Det er hende, der får relativt den største lettelse.«

Hos Enhedslisten var Pelle Dragsted ikke begejstret for Løkkes udlægning. Som han skrev på Twitter:

Her er fire analyser, du skal kende til

Da store dele af udspillet som bekendt allerede er ude, får du her de analyser og kommentarer, som dagens – og de kommende dagens – økonomiske serv fra regeringen har kastet af sig.

DRs politiske korrespondent Christine Cordsen:

»Regeringen og Dansk Folkeparti har en fælles interesse i at skyde kommunalvalgkampen i gang med at stå foran glasdøren i Finansministeriet og fortælle om en finanslov med flere penge til velfærd, ældre, sygehuse, bekæmpelse af bander og andet af den slags politik, der har stor betydning i kommuner og regioner. Samtidig har de en fælles interesse i at blive færdige i god tid inden kommunalvalget. Så de ikke sidder bag lukkede døre i Finansministeriet, mens Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har masser af tid til at køre landet rundt i sin valgkampbus.«

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen (analysen kræver abonnement):

»Når regeringen i de kommende døgn præsenterer sine mange udspil – det vil sige forslaget til finanslov for 2018, en skatteplan og en erhvervspakke – vil det ske samtidig med en opjustering af væksten i dansk økonomi. Dermed får regeringen en endnu finere udsigt til et økonomisk råderum, der vokser og bliver større end ventet. Styrken i dansk økonomi kan blive afgørende for Lars Løkke Rasmussens chancer for at genskabe alliancen med Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti, ligesom en stærk økonomi kan være god at have i ryggen, når Løkke for alvor skal til at forberede sig på næste folketingsvalg og kæmpe for sit genvalg som regeringschef. Hvilket for alvor vil definere hans plads i den politiske historieskrivning.«

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen:

»Regeringen går efter at lande en skatteaftale med DF hurtigst muligt, så der ved kommunalvalget i stedet kan diskuteres velfærdsinitiativer. Resultatet vil dog stå tilbage som en afgørende faktor, når Løkke skal måles på sin regeringsperiode. Derfor er det så afgørende for ham og Venstre, at både udspillet og resultatet rammer en klangbund hos V-vælgerne. Indtil videre har regeringen haft svært ved at finde melodien.«

Børsens politiske kommentator, Helle Ib (analysen kræver abonnement):

»Det er imidlertid værd at hæfte sig ved, at Dansk Folkeparti her og nu synes at have vristet sig fri af den socialdemokratiske omklamring i den økonomiske politik. I hvert fald nok til, at VLAK må se optimistisk på chancen for at gennemføre en omfattende pakke med lettelser af skatter og afgifter. Herunder også en justering af loftet for beskæftigelsesfradraget. Selv om DF's formand Kristian Thulesen Dahl har afvist at hjælpe VLAK med også indirekte store topskattelettelser, er døren absolut ikke smækket i for forhandlinger. Han har blot fremhævet, at udspillene skal "rettes til" så det samlede resultat i højere grad kommer folk med lavere lønninger til gode.«

Fire korte nyheder om skat

Der er dog også lidt skattenyheder at hente i dag, så dem får du her i kort form.

1: I et forsøg på at undgå et bilsalg, der fryser fuldstændig til is, vil regeringen forsøge at lande en hurtig aftale om fremtidens bilafgifter.

Det kunne både Berlingske og TV 2 berette mandag aften. Til TV 2 sagde Løkke:

»Sættemøder om bilafgiften kan formentlig holdes allerede onsdag, så vi om få uger har fundet en løsning på det. Det skylder vi bilsælgerne og Danmark, at der kommer ro omkring.«

Mere hos Berlingske her. Og hos TV 2 her.

2: Miljøvenlige og sikre biler skal være billigere, og store benzinslugere skal være dyrere.

Det er nu budskabet fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, frem mod de kommende forhandlinger om netop bilafgifterne, som regeringen altså vil tage hul på i et særskilt forhandlingsspor allerede fra i morgen.

Det kan du læse mere om hos DR her.

3: Regeringen forventer, at skatteudspillet vil mindske antallet af danskere, der kun får lidt ud af at tage et arbejde, med omkring 20.000 personer, viser de interne regeringspapirer.

Dermed indfrier regeringen en del af sin målsætning, skriver Politiken, som har den historie her.

4: Hos Socialdemokratiet kan man læse en form for svar på regeringens udspil fra formand Mette Frederiksen. Partiet har således indrykket helsidesannoncer i stort set samtlige aviser her til morgen.

Den annonce kan du se her:

Og så ellers videre til dagens andre nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Dans bekymring

Langt flere forældre vælger i dag at sætte deres børn i muslimske friskoler end tidligere. Det skriver Politiken i dag på sin forside.

I perioden 2008-16 er antallet af elever på muslimske friskoler vokset fra 3.592 til 5.453, viser en ny undersøgelse fra Dansk Friskoleforening.

Det svarer til en stigning på 52 procent. I samme periode er antallet af elever på alle fri- og privatskoler steget med 25 procent, skriver avisen.

På Christiansborg vækker de nye tal flere steder bekymring.

Socialdemokratiet meldte for nylig ud, at »alle« muslimske friskoler bør lukkes, og ifølge integrationsordfører Dan Jørgensen er det derfor »alvorligt«, at flere elever vælger skolerne.

»I Danmark skal skolen spille en meget væsentlig rolle i integrationen af mennesker med udenlandsk herkomst. Vi frygter, at de muslimske friskoler har den modsatte effekt«, siger han.

Men ifølge analyser løfter skolerne eleverne fagligt?, spørger avisen.

»Nu handler det at gå i skole jo ikke kun om at lære af læse, skrive og regne. Det handler også om at blive uddannet som demokratisk borger og om at lære nogle værdier om, hvordan vi omgås hinanden i Danmark«, svarer Dan Jørgensen.

Du kan finde hele historien samt kommentarer fra Dansk Folkeparti og regeringen hos Politiken her.

Franks løbetur

Når byggeriet af 2.500 nye boliger om nogle år efter planerne står færdigt på et hjørne af Amager Fælled, er det slut med at grave og bygge mere i det sårbare område, som mange kalder »Københavns sidste vilde natur«.

Det løfte kommer Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), med i et interview med Politiken i forbindelse med den skærpede konflikt om fælledens fremtid.

Den nyhed kan du læse her. Avisen har også et længere interview med overborgmesteren. Du får to spørgsmål og to svar fra interviewet herunder:

Byggeriet af de 2.500 boliger berører den del af fælleden, som er særligt unik, fordi det er gammel strandeng, der stort set har ligget sådan siden stenalderen. Her er flere truede plante- og dyrearter, er du ligeglad?

»Der er ikke tvivl om, at det er skønt areal. Jeg elsker det selv, jeg har det i min egen baghave fra min lejlighed på Bryggen. Jeg løber tit herude. Jeg har hørt nattergale på fælleden, jeg set ræve, fasaner og råvildt. Men lige her på dette hjørne, hvor der skal bygges, har du støj fra Vejlands Allé og Ørestad Boulevard, og det er altså ikke det, jeg opsøger, når jeg løber. Jeg løber inde midt på fælleden, og derinde rører vi ikke ved noget. Det her er heller ikke uberørt natur, for der har været gravet kanaler her, det har været deponi for jord«.

Men når du tager en bid af et sammenhængende stykke natur og bebygger det, flytter den menneskelige aktivitet tættere ind på kernen af området, der bliver forstyrret ...

»Da jeg var på min løbetur på fælleden her til morgen kl. 6.30, mødte jeg måske 10 andre løbere på en 6-kilometers rute. Nu skal vi også passe på som bymennesker, at vi ikke kan tåle at se andre mennesker jogge. Det her område kan sagtens tåle, at flere opdager det«.

Resten kan du læse her (kræver abonnemnet).

Tre korte nyheder, du også skal have med i dag

1: Socialdemokratiet vil fjerne produktivitetskravet på to procent til sygehusene allerede næste år.

Det fortalte partiformand Mette Frederiksen mandag til Ritzau:

»Alle har hørt den enorme kritik, der er rejst af det her krav fra læger og sygeplejersker, der fortæller, at de løber for stærkt,« lød det.

Da DF i maj fremsatte forslag om at sløjfe kravet, undlod S at stemme for. I stedet blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skulle lave »komme med forslag til en bedre styring«.

Adspurgt om Mette Frederiksen ikke dermed er ude i en gratis omgang nu, lyder hendes svar:

»Nej, det er det ikke. Der er lavet en aftale mellem regionerne og regeringen, og hvis jeg forstår det rigtigt, så er regeringen faktisk ikke kommet i gang med det analysearbejde, som vi blev stillet i udsigt.«

Mere om det her.

2: Kommuner kan spare 3,2 mia. kr. på at give private adgang til offentligt milliardmarked, mener DI hos Børsen.

Den historie her (kræver abonnement).

3: Hverken i Danmark eller andre EU-lande er der lagt op til at ophæve grænsekontrollen foreløbig.

I stedet for migrantstrøm vil den fremover blive begrundet i terrortrussel. Nye Schengen-regler kan desuden gøre kontrol nemmere at indføre, skriver Berlingske.

Du finder den nyhed her (kræver abonnement).

Dagens citat

Sociolog, politiker og forfatter Henrik Dahl (LA) får stillet en række spørgsmål på Børsens bagside. Du får et spørgsmål og et svar her:

Aktier eller obligationer?

»Nej, det har jeg ikke. Jeg har brugt alle mine penge til at tage på ferie med mine børn og blive gift og skilt et par gange.«

Resten her (kræver abonnement).

Fik du læst?

For juristen Nima Zamani førte jobbet som socialarbejder i Danmarks mest belastede områder til en erkendelse af problemerne i de fremmedsprogede miljøer.

Vejen dertil gik gennem et møde med uopdragne unge og et opsigtsvækkende svar til Yahya Hassan.

Du kan læse hele interviewet hos Berlingske her (kræver abonnement).

Dagens jobnyt

Udviklingsminister Ulla Tørnæs’ særlige rådgiver, Marianne Lynghøj Pedersen, forlader Udenrigsministeriet for at blive rådgiver i kommunikationsbureauet Ulveman & Børsting fra 1. september.

Den 29-årige Marianne Lynghøj Pedersen begyndte i Venstre i 2011 og har siden været både kontorleder og rådgiver for Ulla Tørnæs i Europa-Parlamentet og særlig rådgiver for selvsamme Tørnæs siden marts sidste år.

Det sker i dag

10:00 Regeringen præsenterer sit skatteudspil
VLAK-regeringen præsenterer sit udspil til lavere skat. Det sker i Finansministeriet klokken 10.00. Udspillet vil blive præsenteret af finansminister Kristian Jensen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl (LA) samt skatteminister Karsten Lauritzen (V).

14:00 Åbent samråd om døgnbehandling til stofmisbrugere
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er kaldt i samråd om faldet i antallet af visitationer til døgnbehandling for stofmisbrugere.