En let løsning, de nye danskere og vælgere, der vender tilbage

Dagens overblik: En justering på decimalen kan løse et af tidens mest omdiskuterede problemer, Venstre vil holde igen med statsborgerskaberne, og så er Socialdemokraterne begyndt at trække stemmer tilbage fra Dansk Folkeparti. Få overblikket over dagens politiske historier her.

Foto: Linda Kastrup. Folketinget afholdt søndag statsborgerskabsdag, hvor de omkring 3.300 personer, der nu er danskere ved lov, var inviteret til åbent hus på Christiansborg. Her ses en af gæsterne i folketingssalen legende med en ballon fra Socialdemokraterne, som i øvrigt er begyndt at vinde nogle af de tabte vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti.
Læs mere
Fold sammen

God-mandag-morgen.

Lad os gå direkte til sagen og overblikket over dagens politiske historier.

Hul i spanden
Der er udsigt til offentlige underskud, så langt øjet rækker efter 2020. Men det meget omtalte hængekøjeproblem kan faktisk løses relativt let, skriver Politiken i dag.

De langsigtede beregninger fra Finansministeriet forudsætter nemlig, at det offentlige forbrug stiger med 1,05 procent årligt efter 2020. Til sammenligning vil det frem mod 2020 vokse med 0,6 pct. årligt. Nøjes hvem end, der har magten efter 2020, med at bruge 0,9 pct. ekstra om året på velfærd, vil Danmark holde sig inden for de underskudsregler, som et bredt folketingsflertal har forpligtet sig til at følge.

Voila.

Den radikale leder fastholder, at han foretrækker at hæve pensionsalderen til 68 år fra 2025.

»Det er i sidste ende et politisk valg, hvor man skal beslutte sig for, om vi skal drosle ned for vores ambitioner,« siger han til Politiken.

Dagens tal: 370.793
Antallet af overarbejdstimer, som dansk politi har på bogen som følge af det øgede terrorberedskab i København. Blå blok vil give politiet mere mandsskab og flere penge. Justitsminister Mette Frederiksen (S) konstaterer, at regeringen løbende forholder sig til, om der kan blive behov for yderligere ressourcer.

Læs mere hos Politiko.dk.

Sagaen genåbnet
Husker I sommeren 2014 og rygterne om Thornings mulige topjob i EU? Næste år skal verdenssamfundet finde en ny generalsekretær for FN, og her bringes den danske statsminister igen i spil. Læs mere hos Ekstra Bladet i dag - og hos New York Times i marts.

Først den ene vej ...
Siden januar har Socialdemokraterne hugget et mandat fra blå blok og omkring 8.000 stemmer fra Dansk Folkeparti. Målt fra valgdagen og frem til i dag er der dog stadig 56.000 danskere, som stemte på Socialdemokraterne dengang, men som nu vil sætte kryds ved Kristian Thulesen Dahl (DF).

Læs mere hos Altinget.dk, hvor professor Søren Risbjerg Thomsen har analyseret vælgervandringerne.

Tjek også Politiko.dk's interaktive grafik over, hvor stemmerne er gået hen. Vær dog opmærksom på, at disse tal dækker vælgernes bevægelser fra valget til oktober 2014 og altså er forskellige fra Søren Risbjerg Thomsens analyse, der omfatter januar, februar og marts 2015.

Gå selv i dybden med tallene ved at klikke her. Fold sammen
Læs mere

Rødbedefarvet pas
Søndag var der statsborgerskabsdag på Christiansborg, hvor partierne bød velkommen til nye borgere i landet. Faktisk til det højeste antal, siden Thorning-regeringen trådte til, skriver Jyllands-Posten. I alt 3.314 personer blev optaget på det lovforslag, hvor ens navn ifølge grundloven skal stå for at blive dansk statsborger.

Forklaringen er bl.a., at et flertal i Folketinget i højere grad giver dispensation til folk med posttraumatisk stresslidelse (PTSD), en lidelse der ofte rammer folk, der har oplevet krig og ødelæggelse. Dispensationen betyder, at de f.eks. ikke behøver at bestå en indfødsretsprøve.

Test dig selv: Kan du bestå danskerprøven?

Skifter flertallet efter valget, vil Venstre og DF bremse de mange dispensationer.

»Det er folk, som ikke kan sige andet på dansk end ja, nej og tak, men de får nu dispensation, fordi de har en lægeerklæring på PTSD,« siger indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen (V) til Jyllands-Posten.

Ifølge De Radikale kan den store stigning mestendels forklares med en »ketchupeffekt«, altså at der i 2015 er gjort indhug i en stor bunke af sager, som havde hobet sig op.

Hyldestskriv
I morgen kommer den tyske kansler, Angela Merkel, på officielt besøg i Danmark. Transportminister Magnus Heunicke (S) og Alexander Dobrindt, Tysklands konservative minister for transport og digital infrastruktur, varmer op med et hurra for Femern-forbindelsen, som vedtages endeligt i morgen i Folketinget.

»Femern Bælt-tunnelen bringer Europas regioner endnu tættere på hinanden. Tunnelen er en del af en europæisk transportkorridor, der går fra Finland i nord til Malta i syd,« jubler de herrer i et fælles indlæg i Berlingske.

Ting, vi noterede os i weekenden
1) I februar sagde den ansvarlige minister til Politiko.dk, at regeringens bebudede børneudspil skal handle »om børnene og ikke om normeringer«. Men den politiske pakke kommer efter alt at dømme alligevel til at indeholde nye penge til at ansætte flere pædagoger.

»Frem mod den endelige indpakning forlyder det, at børnepakken er vokset i størrelse. Især har regeringstoppen været optaget af at finde penge til flere pædagoger og penge nok til, at det virker overbevisende, at der faktisk bliver flere voksne til at tage sig af de små,« skrev Jyllands-Posten lørdag.

2) Danmark sender 6,25 mio. kr. og et hold fra Beredsskabstyrelsen afsted til Nepal, der blev ramt af et stort jordskælv lørdag.

3) Det er nu sikkert og vist. »Der kommer ikke tal på før efter valget,« sagde Inger Støjberg i weekenden til Jyllands-Posten på spørgsmålet om, hvorvidt hun kunne løfte sløret for indholdet af Venstres moderne kontanthjælpsloft.

4) V-formand Lars Løkke Rasmussen var på rundtur i regoniale medier for at promovere partiets landdistriksudspil. Den borgerlige statsministerkandidat vil bl.a. flytte flere statslige arbejdspladser ud af hovedstaden. Konkret peger han på Geodatastyrelsen, som bør flyttes til Aalborg.

5) Thornings troværdighed er steget betragteligt i vælgernes øjne, viste en måling lørdag, som Gallup har foretaget for Berlingske. Tjek listen over de mest troværdige og karismatiske toppolitikere herunder - eller læs mere her.

Fold sammen
Læs mere

Opdateret kl. 9.05