Én detalje fra regeringens præsentation vækker opsigt: »Jeg er målløs over, at regeringen kan fuske så vildt«

Dagens overblik: Finansminister Kristian Jensen skal i samråd efter præsentation af skatteudspil, Ekstra Bladet kalder ham »blå helt ind i hjertet«, og så får du ellers alt det, du også skal vide om regeringens store skatteplan.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen fremlagde i går sit længe ventede udspil til en ny skattereform.

Udspillet er siden blevet tygget igennem af alle landets medier, og derfor får du her alle de nyheder, analyser og indspark, vi har kunnet samle sammen til dig.

Særligt én detalje er blevet bemærket i flere medier siden gårsdagens fremlæggelse. En detalje, som også har fået en »målløs« Pelle Dragsted fra Enhedslistens til at kalde finansminister Kristian Jensen (V) i samråd.

Dagen inden fremlæggelsen af planen fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen i et interview med DR,  hvilke grupper i befolkningen som udspillet ville komme til at tilgodese.

»Dem, der får relativt den største skattelettelse i det, vi lægger frem i morgen, det er folk på almindelige overenskomstmæssige vilkår. Det er en HK’er for eksempel. Det vil være hende, der relativt får mest ud af det«, Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

Den udlægning blev gentaget på pressemødet dagen efter, da Kristian Jensen, erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl (LA) samt skatteminister Karsten Lauritzen (V) sammen troppede op i Finansministeriet.

Men læser man regeringens eget udspil med titlen »Sådan forlænger vi opsvinget«, kan man se, at det er de 10 pct. med de højeste lønninger, der står til at høste den relativt største gevinst af udspillet – ikke bare i kroner og øre, men også i procent. Det gør det, når man f.eks. medregner effekterne af den lavere registreringsafgift, som regeringen også har foreslået.

»Når man medregner de fulde effekter af skatteforslaget, er det ikke længere de lavestlønnede, der rent procentuelt får de største skattelettelser. Så stiger den relative gevinst i takt med, hvor meget man tjener,« siger Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti mener heller ikke, at regeringen gav det fulde billede på sit pressemøde.

»Regeringen forsøger tydeligvis at sælge sin politik så positivt, som det nu kan lade sig gøre,« siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til avisen.

Hos Jyllands-Posten forsvarer finansminister Kristian Jensen udtalelserne med, at regeringen fokuserer på lettelserne i indkomstskatten, selv om udspillet har flere elementer.

»Vi kan ikke vide, hvilken bil danskerne efterfølgende går hen og køber, og derfor har vi regnet efter, hvordan skattelettelserne er fordelt set i forhold til, hvad man tjener i dag,« siger Kristian Jensen.

»Du har blåt slips på. Du er blå helt ind i hjertet«

Ekstra Bladet har også taget fat i finansministeren. Svarene fra ministeren er i store træk de samme, men du skal alligevel ikke snydes for et uddrag af den længere spørgsmål og svar-seance:

I gør meget ud af, at procentuelt kommer reformen mest HK'eren til gavn. Men her i papirerne kan man se, at rådighedsbeløbet faktisk stiger allermest for de allerrigeste danskere. Det er, når man indregner de ting, I vil lave med registreringsafgiften på biler, som I vil sænke til 100 procent...

»Altså, jeg kender godt plancherne i vores udspil...«

Så alt det her med, at HK'eren får mest ud af forslaget. Har I ikke valgt det, I helst vil vise?

»Vi har valgt hele udspillet i sine konsekvenser. Vi viser også, at I forhold til rådighedsbeløbet, så er den større økonomiske fremgang for en HK-assistent på en minimumsløn.«

Det passer jo ikke overens med den anden graf?

»Jo, det gør det. Men jeg vil gerne tage den en gang til. Forskellen i rådighedsbeløb, den som procentuelt har den største fremgang, der er det en HK-assistent på en lav indkomst, der har den største procentvise fremgang.«

Du har blåt slips på. Du er blå helt ind i hjertet. Hvorfor ikke sige det åbent, at hvis man skal sætte yderligere gang i opsvinget, så er det ved at give de rige nogle flere penge imellem hænderne. Hvorfor ikke sige det ærligt? Hvorfor pakke det ind i nogle spøjse udregninger, hvor man ikke regner alle effekterne ind?

»Fordi uanset om det kolliderer med Ekstra Bladets opfattelse af regeringen og af Venstre, så er det faktisk sådan, at dem som får den største fremgang i deres rådighedsbeløb målt i procenter, det er en HK-medarbejder.«

Læs hele interviewet og resten af historien hos Ekstra Bladet her.

Som beskrevet tidligere har regeringens præsentation fået Enhedslistens Pelle Dragsted til at kalde finansministeren i samråd. På Twitter skrev han i går.

Også Socialdemokratiets Mattias Tesfaye var utilfreds. Han skrev:

Det store overblik

Regeringens udspil til en skattereform indeholder mange elementer.

For at det ikke skal blive tekst det hele, har Berlingske i dag lavet en grafik, som dykker nærmere ned i de enkelte dele i udspillet.

Du får den grafik her, og under den har vi samlet er kort overblik over alle de andre historier, som udspillet har kastet af sig.

Her følger den korte gennemgang:

De mange penge - de få job

Sammenlignet med tidligere skattereformer bruger regeringen historisk mange penge - og får ganske få job ud af det. Det skriver Berlingske.

Regeringens skatteudspil koster nemlig 15,1 mia. kr. at gennemføre, men øger kun arbejdsudbuddet med 7.600 personer.

Til sammenligning kostede SR-regeringens skattereform fra 2012 kun 4,3 mia. kr., men gav en beskæftigelseseffekt på godt det dobbelte - 15.800 personer.

Skattereformen fra 2003 kostede 7,8 mia. kr. og gav en effekt på 9.700 personer, mens Venstres skatteomlægning i Forårspakke 2.0 fra 2009 gav et positivt provenu og øgede arbejdsudbuddet med 18.300 personer.

Det viser en gennemgang fra den liberale tænketank Cepos, som har sammenlignet de fem skattereformer siden årtusindskiftet.

Den historie kan du læse her (kræver abonnement).

Advarslen til DF

I Børsen advarer Kristian Jensen og Karsten Lauritzen Dansk Folkeparti imod kun at ville lette skatten for de lavestlønnede, når forhandlingerne går i gang. Det vil nemlig føre til højere marginalskatter og dermed koste job i form af et lavere arbejdsudbud, lyder det.

I udspillet vil regeringen bruge 4,8 mia. kr. fra statskassen til et jobfradrag målrettet folk med lave indkomster.

Derudover vil regeringen bruge 6,3 mia. kr. på at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget.

Det sidste vil gavne de højtlønnede, fordi det giver en marginalskattelettelse på 2,7 procentpoint til personer med en indkomst over 350.000 kr.

»Det vil være problematisk, hvis man laver en pakke, som vil betyde, at nogle grupper får en højere marginalskat. Det risikerer man, hvis man ikke både ændrer loftet over beskæftigelsesfradraget og indfører et jobfradrag i bunden. Så der er nogle udfordringer, hvis man kun tager den ene af de to dele i forslaget,« siger Kristian Jensen til avisen.

Hele den historie her (kræver abonnement).

»Det er meget svært at få øje på behovet«

Regeringens udspil har en målsætning om at øge arbejdsudbuddet med 7.600 personer.

Men da det sker ved at sænke skatter og afgifter på i alt 23 milliarder kroner, ligner det en finanspolitisk ekspansion, som dansk økonomi ikke har brug for lige nu, lyder det fra professor i økonomi på Aarhus Universitet og tidligere overvismand Torben M. Andersen i dagens Information.

»Det er meget svært at få øje på behovet for en finanspolitisk ekspansion. Det er uheldigt, at man ekspanderer i en situation, hvor økonomien sådan set har det fint, og arbejdsmarkedet er ved at komme under pres. Når det bliver fremført som et hovedargument, at udspillet sker for at understøtte konjunkturudviklingen, så er det svært at følge,« siger Torben M. Andersen til avisen.

Dyk ned i den historie her.

Brænde til bålet

forsiden af Politiken advarer økonomer ligeledes mod, at det er for tidligt at træde på speederen.

»Skatteudspillet forsøger at sikre, at der er større tilskyndelse til at arbejde. Men man giver også flere penge ud til forbrugeren. Så forbruget vil sandsynligvis stige. Det presser aktivitetsniveauet i samfundet op. Og så skal man sørge for, at der er nok hænder på arbejdsmarkedet«, forklarer økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet.

Regeringen kalder som bekendt sin skattereform for ’Sådan forlænger vi opsvinget’, men reformen kan tippe den yderst delikate balance, vurderer professoren fra Aarhus:

»Man risikerer, at forbruget øges for meget – at man bærer brænde til bålet«.

Den historie kan du læse hos Politiken her.

4 analyser og 3 reaktioner

Fremlæggelsen af regeringens plan har - ganske naturligt - kastet både politiske reaktioner og politiske analyser af sig.

Vi har samlet til bunke herunder. Først analyserne.

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell (analysen er ikke på nettet endnu):

»Hvorfor spilde tiden på noget, der alligevel ikke bliver til noget? Én ting er nemlig sikkert: Når vi kommer nogle måneder frem, vil det kunne konstateres, at det kun er en begrænset del af regeringens skatteplaner, der bliver gennemført. Og med helt andre tal. Det vil DF sørge for. Og Tulle vil især sætte ind de steder, hvor det gør rigtig ondt på Anders Samuelsen. Langt det meste af VLAK-planen for de højere indkomster bliver pillet ud eller skåret ned.«

Berlingske politiske kommentator, Thomas Larsen (analysen kræver abonnement):

»Ser vi på fremlæggelsen af regeringens skatteudspil, illustrerer debatten med al tydelighed, at regeringen kommer til at nedjustere ambitionerne:
Rød blok har således allerede stemplet udspillet som asocialt med alt for store fordele for direktøren og for små gevinster for HKeren, og på ingen tid er en giftig fordelingspolitisk diskussion blevet en realitet. Det kan regeringen leve med, eftersom hverken S, SF, R, Alternativet eller Enhedslisten får nævneværdig indflydelse på forhandlingerne. Problemet for regeringen er, at Kristian Thulesen Dahl og den øvrige DF-ledelse er enige.«

BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup: (analysen er ikke på nettet endnu):

»Politik er det muliges kunst, og med skatteudspillet er der i det mindste udsigt til, at regeringen får Dansk Folkeparti ind til forhandlingsbordet og ovenikøbet, at de vil kunne blive enige om store dele af udspillet. Det har kostet lidt på ambitionerne, men været tvingende nødvendigt. Det er dog også åbenlyst, at DF ikke tager et stykke sandpapir med til at runde hjørner i udspillet. De medbringer en rundsav.«

Børsens politiske kommentator, Helle Ib (analysen kræver abonnement):

»VLAK's udspil udstiller det krydspres, de borgerlige er fanget i lige nu: Der er kritik af, at skattelettelserne er historisk ulighedsskabende. Samtidig med, at VLAK ikke kan regne med et gunstigt slutresultat med hensyn til arbejdsudbuddet. Til gengæld må chancerne for overhovedet at få en aftale i blå blok om skat, registreringsafgifter, erhvervs- og iværksætterpakke, finanslov mm. anses for gunstige. Regeringstoppen har siden foråret brugt masser af krudt på at forbedre forholdet til støttepartiet.«

De politiske reaktioner:

DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

»Vi skal have social retfærdighed. Hvorfor i alverden skal dem, der tjener mest, have de største skattelettelser?.«

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, var som forventet knap så glad for regeringens udspil.

Hun mener ikke, at Danmark har brug for skattelettelser i den størrelse, og så finder hun udspillet »skævt«, fortalte hun i går til DR.

Men hun vil ikke love at rulle skattelettelser tilbage, hvis hun skulle få magten efter næste valg.

»Altså, i al respekt så er det jo et mærkeligt spørgsmål at stille. Regeringen har fremlagt nogle forslag. Vi ved ikke, hvordan det skal finansieres, og hvem der skal betale regningen, ej heller om de bliver aftalt. Hvordan vi forholder os til det, skal vi selvfølgelig nok gøre rede for, hvis det bliver gennemført, hvad jeg i øvrigt ikke tror, at det gør,« siger hun.

Læs mere her.

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen:

»Enten skal vi vælge at være lige og fattige. Eller også skal vi vælge alle samme at være mere velstående. Der vælger jeg det sidste.«

Hvis du i øvrigt vil se, hvad organisationer som Dansk Erhverv, DI og BUPL har af indspark, har Ritzau samlet det hele her.

Og så - næsten - ikke mere skat i denne omgang.

Tre korte nyheder, som ikke handler om skat

1: Der er store problemer med flere muslimske friskoler, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA). Fremover skal alle nye friskoler kontrolleres før oprettelse.

Den historie har Politiken her.

2: Regeringen lægger op til lavere skat på aktieindkomst og et nyt investorfradrag i den erhvervsplan, der præsenteres i dag. DF er positiv overfor forslagene.

Mere hos Berlingske Business (kræver abonnement).

3: Bølgerne går højt på Facebook, og Amager Fælleds tilhængere står sammen, efter By & Havn mandag kørte maskiner over Strandengen på Amager Fælled for at tynde ud i beplantningen på området.

Hele historien hos Berlingske her.

Dagens baggrund - og jo, den handler om skat, undskyld

I 2013 stod Lars Løkke Rasmussen på en talerstol badet i bifald og lancerede en ny fortælling.

Den skulle genrejse ham og vinde statsministerposten tilbage, men siden har vejen været bumpet.

Nu er Løkke klar til at lægge den afgørende brik i det, han selv har gjort til definerende for sin tid som regeringschef.

I Berlingske kan du læse, hvorfor gårsdagens skattereform er Løkkes hjertebarn, der nu står i en skæbnestund.

Og hvorfor Søs Marie Serup siger, at »det lignede en gigantisk vindersag, men i stedet er bolden blevet fumlet lidt fremad«.

Læs artiklen her (kræver abonnement)

Dagens citat

Ekstra Bladet har talt med iværksætter, millionær og Lamborghini-ejer Jesper Buch om regeringens skatteudspil.

»Det er vigtigt, at vi har nogen at se op til. Det er vigtigt, at der er nogen, som sætter i værk og skaber nogle arbejdspladser. Så kan det godt være, at de får nogle penge.«

»Lad nu vær' med at flæbe. Jeg synes, vi skal være glade for og værne om de mennesker, som er i stand til at gøre verden bedre. At skabe en formue og sætte i værk.«

Interviewet er ikke på nettet endnu.

Det sker i dag

8.00 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i samråd.
Troels Lund Poulsen skal i et åbent samråd redegøre for virksomheden KMD's IT-system, der har skabt problemer i forbindelse med implementeringen af kontanthjælpsloftet.

10.00 Regeringen fremlægger sit erhvervs- og iværksætterudspil.
Det er travle dage for flere af regeringens ministre. I går var det skatteudspillet og i dag er erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), finansminister Kristian Jensen (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) igen på banen, når de hos virksomheden Trustpilot i København præsenterer regeringens udspil til en ny erhvervs- og iværksætterpakke.