En dag tilbage: Angreb, forsvar og et uhyggeligt tæt opløb

Dagens overblik: Venstre svarer tilbage på nulvækstbrev til danskerne, minister beskriver Løkkes politik som vennetjenester, og så mener Thorning, at hun nok skal få styr på de Radikale. Få overblikket over dagens historier her.

Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen under aftenens partilederrunde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Der er én dag tilbage. I morgen skal danskerne stemme. Det spidser til.

Det vidner dagens politiske historier også om.

Angreb og forsvar
Venstre svarer tilbage på kritikken fra Socialdemokraterne, som har advaret mod nulvækst i breve sendt til 1,5 mio. danskere. Responsen står at læse i annoncer i dagens aviser, hvor 56 borgmestre, rådmænd og regionsformænd fra Venstre har skrevet under på, at »vi siger ja til velfærd«.

»Når Socialdemokraterne her i den sidste fase af valgkampen desværre forfalder til at prøve på at bilde danskerne ind, at Venstre vil lave massive nedskæringer i kommunerne, så må vi reagere,« lyder det i annoncen.

Morten Andersen, V-borgmester i Nordfyns Kommune, har også sat sin signatur på »ja til velfærden«-budskabet. Da Lars Løkke (V) gjorde nulvækst til partiets officielle politik i 2012, sagde han ellers åbent, at det ville skabe velfærdsforringelser.

»Det vil garanteret kunne ses på flere områder. Det kunne være længere sagsbehandlingstider som følge af, at vi skal være færre medarbejdere. Det kunne også være i normeringerne i daginstitutionerne,« konstaterede han dengang i Jyllands-Posten.

Vennetjenester
Transportminister Magnus Heunicke (S) tackler med knopperne forrest i Berlingske, hvor han langer ud efter Lars Løkke for at dele milliardgaver ud til dem, der støttede ham under formandsopgøret i Venstre. F.eks. har V-formanden talt for en hærvejsmotorvej til de jyske områder, hvor Carl Holst (V) og Lars Krarup (V) holder til.

»Jeg frygter, at Lars Løkke bruger det her til at betale tilbage til de personer, som hjalp ham under formandsopgøret i Venstre, og det er rent ud sagt vennetjenester,« siger Heunicke til Berlingske.

»Det er absurd at se en minister falde ned på så lavt et niveau,« svarer politisk ordfører Inger Støjberg (V).

Læs mere her.

Som Søvndal sagde: Fire tykke toldere
Venstre erklærer sig klar til at undersøge, om det juridisk kan lade sig gøre at opsætte landanlæg ved de danske grænser, sådan som Dansk Folkeparti kræver af en borgerlig regering.

»Jeg tvivler på, at det kan rummes inden for Schengen-reglerne, men det vil vi gerne være med til at undersøge,« siger retsordfører Karsten Lauritzen (V) til Politiken.

Op til europaparlamentsvalget i maj 2014 sagde partiets ellers klart nej til den slags.

Mon en grænsebom er det bedste værn mod udenlandske kriminelle?#eupol #dkpol

Posted by Venstre, Danmarks Liberale Parti on 8. maj 2014

Fik du set?
Partilederdebatten i aftes på DR1 bød på et citat om udlændingepolitik fra Helle Thorning-Schmidt (S), som vi med garanti kommer til at vende tilbage til, hvis hun vinder valget.

»Jeg skal nok få styr på de Radikale«.

Læs mere på Politiko.dk.

Stillingen
Det lader til at blive uhyggeligt tæt, når stemmerne skal tælles op i morgen.

Blå blok står til 88 mandater, mens Thornings lejr står til 87 mandater ifølge Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af en stribe meningsmålinger.

Bliver det også valgresultatet, kan Thorning ende med at fortsætte som statsminister takket være de nordatlantiske mandater, som ventes at blive 3-1 i rød favør.

Stillingen mellem blokkene i procent, som det har udviklet sig i løbet af valgkampen. Kilde: Berlingske Barometer Fold sammen
Læs mere

Pengebekneb I
DF fremlagde for nylig en grovskitse af en økonomisk plan med 25 mia. kr. til sundhed og ældre frem mod 2020. Men ifølge beregninger foretaget af Finansministeriet går partiet til valg på tiltag, som langt overstiger det beløb. Gratis bus og tog til pensionister, dagligt bad, ugentlig støvsugning, højere ældrecheck og ret til at arbejde uden at blive trukket i pensionsen beløber sig i alt til 42,5 mia. kr., skriver Ekstra Bladet i dag.

»Vi angiver her - meget præcist kan du sige - i hvilken retning vi ønsker at trække samfundet. Vi anerkender fuldt ud, at vi ikke vil være i mål med de her punkter i 2020,« lyder svaret fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Pengebekneb II
Også Socialdemokraterne kan let komme i pengeproblemer. Frem mod 2020 vil kommunernes udgifter til ældre stige med 14,4 mia. kr., hvis man bruger samme målestok, som partiet benytter til at nå op på de 39 mia. kr., som vi har hørt om igen og igen under valgkampen.

Ud af de 39 mia. kr. har SR-regeringen sagt, at 15 mia. kr. skal gå til ældre, men også til sundhedsområdet. Her ventes medicinudgifterne at stige markant i de kommende år.

»Regeringen laver en relativ klar prioritering af sundhedsområdet, og til gengæld vælger man at nedprioritere ældreområdet, så man formentlig får svært ved at fastholde serviceniveauet i kommunerne,« siger professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen til Jyllands-Posten, der ser nærmere på tallene.

Finansminister Bjarne Corydon (S) svarer, at pengene nok skal blive fundet gennem effektiviseringer og en »ansvarlig økonomisk politik«.

Dagens analyse I
»Med en dag tilbage af valgkampen synes afgørelsen blandt tvivlerne at blive et spørgsmål om, hvad der fremstår mest truende og skræmmende: Løkke som statsminister eller udlændingepolitikken styret af Thorning med rød blok i bagagen. Desværre magtede ingen af de to partier at præsentere en positiv dagsorden, der gjorde tvivlen til et tilvalg.«

Michael Kristiansen, politisk kommentator.

Læs hele analysen hos Børsen.

Dagens analyse II
Hvis blå blok vinder valget, og Løkke inviterer DF til regeringsforhandlinger, så vil Kristian Thulesen Dahl være finansminister, vurderer Hans Engell, politisk kommentator.

»Hvis Løkke ikke er klar til at give finansministerposten til Kristian Thulesen Dahl, bryder forhandlingerne om en fælles regering formentlig sammen på det punkt. Finansministerposten er det absolut altafgørende tema i regeringskonstitueringen og en prøve på den gensidige tillid eller mistillid mellem de to partier og partiledere,« skriver han i Ekstra Bladet

Læs hele analysen her.

Dagens citat
»Flere landsmøder i Venstre har med stående applaus valgt Lars Løkke som formand og Kristian Jensen som næstformand. Og det er rækkefølgen og arvefølgen«.

Søren Gade (V). Manden, der »fandme ikke« ville vende tilbage til politik, og som ofte nævnes som mulig formand for Venstre, hvis Løkke taber.

Set i Politiken.

Husk!
Valgstederne åbner kl. 9 og lukker kl. 20.

Er du stadig i tvivl, så prøv vores kandidattest. Måske den kan hjælpe.

Opdateret kl. 9.07