En bonus på 100.000 kroner giver dybe panderynker hos Dansk Folkeparti: »Det synes jeg ikke godt om«

Dagens overblik: DF kritiserer bonus til offentligt ansatte direktører. Folketinget skal se på tørklæder, turbaner og kalotter på kørekort. Og så opfordrer Venstres politiske ordfører til, »at man går i lidt større sko«. Hele dit politiske overblik her.

»Det synes jeg ikke godt om. Man er som offentligt ansat lønnet på den måde, at man har fået løn for sit arbejde én gang,« siger Peter Skaarup om en bonus på 100.000 kroner til direktøren, som stod i spidsen for at implementere det stærkt udskældte IT-system Sundhedsplatformen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

Godmorgen og velkommen til den politiske morgenpost, der giver dig overblikket over dagens vigtigste politiske historier.

Vi begynder hos DR.

Her kan du læse, hvordan direktøren, som stod i spidsen for at implementere det stærkt udskældte IT-system Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden og Region Sjælland, i november fik en bonus på 100.000 kroner.

Det fremgår af en aktindsigt, som DR Nyheder har fået. Her hedder det, at den pågældende direktør fik sin bonus »for det særlige ansvar for Sundhedsplatformens samtidige implementering i Region Hovedstaden og Region Sjælland«.

Professor i klinisk medicin og overlæge Jacob Rosenberg kalder hos DR Sundhedsplatformen for »den største offentlige IT-skandale nogensinde«, og han er rystet over bonussen:

»Det er at gøre klinikerne til grin, hvis man siger til det hårdtarbejdende kliniske personale, at der er udbetalt en bonus for succesfuld implementering. Det er hovedrystende.«

DR kunne i går fortælle, hvordan seks direktører i Banedanmark i 2016 fik udbetalt bonusser på mellem 100.000 og 125.000 kroner.

På Christiansborg – skriver DR – er der dybe panderynker hos Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, over bonusudbetalingerne til de offentligt ansatte direktører i både Region Hovedstaden og hos Banedanmark.

»Det synes jeg ikke godt om. Man er som offentligt ansat lønnet på den måde, at man har fået løn for sit arbejde én gang,« siger Peter Skaarup til DR. Til Ritzau siger han tirsdag morgen, at DF vil kræve en redegørelse fra regeringen.

Du kan læse hele historien – samt et svar fra koncerndirektøren i Region Hovedstaden, der har underskrevet bonusaftalen med programdirektøren – hos DR her.

Apropos bonusser. Ni af regeringens særlige rådgivere fik i 2017 et engangsvederlag på mellem 32.000 og 75.000 kroner. Det kunne netavisen Altinget berette i sidste uge.

Og så skal vi ellers videre til dagens andre historier.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Jojo, det kan man«

Vi skal videre til Jyllands-Posten, som i dag sætter fokus på et forslag fra Dansk Folkeparti, som skal førstebehandles af Folketinget.

Partiet vil således forbyde tørklæder, turbaner og kalotter på billedet på folks kørekort.

»Vi vil gerne kunne se, hvem der er på billederne. Du ser jo heller ikke en sidde med kasket på. Det må man ikke. Men der er åbenbart en undtagelse for religiøs hovedbeklædning, og den vil vi gerne have fjernet,« siger transportordfører Kim Christiansen (DF).

Men man kan vel godt se folks ansigt, selvom de har tørklæde på eller kalot? spørger avisen.

»Jojo, det kan man. Men nu spurgte du mig, og jeg mener ikke, at vi skal have religiøse særregler,« lyder svaret.

Socialdemokratiet mener, at lovgivningen i dag er tilpas tydelig. Men partiet er alligevel klar til at drøfte forslaget fra Dansk Folkeparti, fortæller transportordfører Rasmus Prehn (S) til Jyllands-Posten.

»Vi har svært ved at se, hvad der skal overbevise os, men når der nu er nogle, der har gjort sig umage med at lave et forslag, så må vi høre på, hvad de har at sige,« siger han.

Du kan læse hele historien hos Jyllands-Posten her (kræver abonnement).

Ellemann og de lidt større sko

Vi lægger Jyllands-Posten væk og finder Berlingske frem. Her kan du nemlig læse om utilfredshed hos flere københavnske Venstre-politikere.

Med en opfordring til at gøre oprør og en trussel om at stemme blankt har den politiske kommentator og Venstre-vælger Jarl Cordua sat skub i debatten internt i Venstre.

Flere af partiets politikere fra hovedstadsområdet er nemlig ligesom Jarl Cordua godt trætte af regeringens fokus på at sende både statslige arbejdspladser og kommunale udligningskroner til Jylland på bekostning af udviklingen i København. Det siger de i dag i Berlingske.

»Der er et voldsomt pres på Venstre i hovedstaden. Der var masser af steder, hvor der var stor tilbagegang ved kommunalvalget, og der bidrager det her jo ikke til, at det kommer til at gå Venstre særligt godt i hovedstaden fremover,« siger Glostrups borgmester, John Engelhardt.

Venstres spidskandidat ved regionsrådsvalget, Martin Geertsen, som også selv stiller op ved næste folketingsvalg, er ligeledes bekymret.

»Jeg er helt enig med Jarl Cordua i, at opmærksomheden på København og hovedstaden generelt har været alt for lille fra regeringens side. Men jeg vil ikke ligesom Cordua love at stemme blankt, for jeg har tænkt mig at stemme på mig selv,« siger han.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, forklarer til Berlingske, at hans parti skal »tydeliggøre det fokus, vi har på hovedstaden«, inden han sender en lille svirper til kritikerne:

»Nu har vi haft et meget skarpt fokus på Danmark uden for de store byer, fordi det har været negligeret og sjoflet gennem mange år. Nu skal vi også have fokus på resten. Men jeg vil bare opfordre lidt til, at man går i lidt større sko end de sko, der trykker, hver gang nogle andre tilgodeses.«

Du kan læse hele historien hos Berlingske her.

Her er tre historier i kort form, som du bestemt også bør kende til i dag

1: I forbindelse med en mulig ministerrokade vil det være naturligt, at Venstres folketingsgruppe vælger en ny gruppeformand.

Det siger Venstres nuværende gruppeformand, Søren Gade, til TV 2 Nord.

»Da jeg jo ikke stiller op til næste folketingsvalg, er det også vigtigt for en folketingsgruppe og for en regering at have en gruppeformand, som også sidder efter et valg,« siger Gade, som har bebudet, at han stiller op til Europa-Parlamentet.

Udmeldingen fra Søren Gade kommer i kølvandet på en artikel i BT lørdag, hvor der blev spekuleret i, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil fjerne Gade som gruppeformand i forbindelse med en forestående ministerrokade.

Hos TV 2 Nord giver Gade ikke meget for den dramatiske udlægning.

»Det er lidt at slå en åben dør ind at skrive sådan en artikel.«

Du kan læse mere hos TV 2 Nord her.

2: Selvforsørgende udlændinge skal fremover have penge op af lommen, hvis de vil lære dansk. Men 12.000 kr. i egenbetaling vil få mange til at vælge undervisningen fra, lyder kritikken fra sprogcentrene og erhvervsliv i dagens Information.

»Vi glemmer, at fundamentet for sprogundervisningen er, at vi gerne vil have, at folk deltager. Og hvis resultatet bliver, at folk fravælger undervisningen, som er så samfundsmæssigt vigtig, så har vi opnået det modsatte, nemlig at folk ikke lærer dansk,« siger Poul Neergaard, formand for De Danske Sprogcentre, til avisen.

Hele historien her.

3: #MeToo-fortællingerne har været et wakeupcall for beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og ligestillingsminister Karen Ellemann (V), som nu i fællesskab sætter seksuel chikane på arbejdspladsen på dagsordenen.

Tirsdag lander et hyrdebrev i postkasserne hos titusindvis af private og offentlige virksomheder, hvor de to ministre opfordrer til at bryde tabuet og tale om respekt, god tone og omgangsform på arbejdspladsen. Det skriver Berlingske Business.

»Det er vigtigt, at alle i Danmark trygt kan gå på arbejde uden at skulle bekymre sig om at blive udsat for seksuel chikane,« indleder de to ministre brevet og opfordrer alle virksomheder til at tale om respekt og omgangstone på arbejdspladsen.

Hele historien hos Berlingske Business her.

Dagens debat

Lars Seier Christensen og Helge Sander, begge fra Foreningen til Fremme af Formel 1 i København, skriver i et debatindlæg i Berlingske i dag:

»Formel 1 fremstår ofte som en miljøfjendtlig sport, men det er en helt urimelig påstand. Der er dokumentation for, at drivkraften for udviklingen af gadebiler er, at de kendte bilmærker anvender store summer på at samle de mest innovative ingeniører til at udvikle ny teknologi, som efterfølgende bruges i millioner af almindelige biler.«

Indlægget er ikke på nettet endnu.

Dagens bundlinje

Hos Børsen skriver avisens politiske kommentator, Helle Ib, hvordan nogle borgere risikerer, at den samlede effekt af regeringens aftaler på skatteområdet bliver et minus på bundlinjen.

Selv om VLAK kan slå på reelle nettoskattelettelser, er lettelserne af skatten på arbejde imidlertid så små, at boligejere med udsigt til stigende grundskyld og ejendomsværdiskattehop må sidde tilbage med fornemmelsen af, at byrden bare flyttes rundt. Ingen af de tre regeringspartier har grund til overvældende stolthed, når man ser på det samlede resultat:

Når skattelettelserne i den nye aftale er fuldt indfasede i 2020, er gevinsten ifølge Finansministeriet 2100 kr. årligt for LOeren og 3150 kr. for funktionæren og direktøren. Til sammenligning stiger eksempelvis grundskylden med godt 2800 kr. på Frederiksberg i år, 2600 kr. i Rudersdal og 2400 kr. i København, fremgår det af beregninger fra Arbejdernes Landsbank fra oktober 2017.

Hele analysen fra Ib her (kræver abonnement).

Dagens gennemgang

Årets overenskomstforhandlinger spidser til.

En konflikt kan være i vente, mener FOA, der har opjusteret sin strejkekasse med 100 millioner kroner.

Hos Politiken kan du i dag læse om de tre altoverskyggende knaster, som kan udløse en storkonflikt, hvis parterne ikke bliver enige.

Du finder den artikel her.

Det sker i dag

08:30 Konference om Brexit
Den Britiske Ambassade i Danmark og netavisen Altinget holder konference om Brexit. Konferencen har til hensigt at diskutere fremtidens udfordringer og muligheder for EU, Danmark og Storbritannien. På konferencen taler blandt andre Brexit-minister Robin Walker, den britiske ambassadør Dominic Schroeder og direktør i Landbrug og Fødevarer Karen Hækkerup.

10:00 Folketinget mindes prins Henrik
Danmarks folkevalgte mindes prins Henrik. Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), holder mindeord, og der vil være et minuts stilhed.

13:00 Møde i salen med skærpelse af straf for digitale sexkrænkelser
En stribe lovforslag bliver behandlet på dagens møde, heriblandt en skærpelse af straffen for vidnetrusler og visse former for hærværk. Også i tredje behandling er et forslag om skærpelse af straffen for blufærdighedskrænkelse og digitale sexkrænkelser.

14:00 Åbent samråd om fornyelse af overenskomster
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) er kaldt i samråd om forlængelse og fornyelse af overenskomster og aftaler for visse ansatte på det offentlige område, herunder navnlig lærere i folkeskolen.

14:30 Åbent samråd om Paposhvili-dommen
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er – igen – kaldt i samråd om den såkaldte Paposhvili-dom.

Inger Støjberg oplyste i går i et folketingssvar, at Udlændinge- og Integrationsministeriet har været i direkte kontakt med fem af otte personer i de syv sager, hvor personer kan være udsendt i strid med dommen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol – kaldet Paposhvili-dommen.

Hos Politiken kan du her læse en gennemgang af sagen, som den står nu. DR har også lavet en tidslinje over sagen. Den finder du her.