Efter måneders parløb går Thulesen Dahl solo med krav til Mette F.:»De Radikale, Enhedslisten og Alternativet må pakke sammen«

Dagens overblik: I går og flere gange i løbet af 2017 har S og DF stået sammen om at presse regeringen og sige nej. Nu går DF solo og kræver udlændingegaranti fra S. Skat har nye IT-problemer, der betyder forsinkelser og behov for ekstrabevillinger i millionklassen. Og så går en tidligere konservativ partiformand i rette med Inger Støjberg. Hele dit politiske overblik her.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl kræver en garanti fra S, der skal gælde i næste valgperiode. De andre partier i den røde blok må affinde sig med, at udlændingepolitikken bliver stram - og at den ligger helt fast efter et valg, siger han til JP (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Velkommen til den politiske morgenpost, hvor Berlingske hver dag giver dig overblikket over dansk politik.

Vi begynder dagens gennemgang med at hive Ekstra Bladet frem.

På forsiden skriver avisen, at der er en »ny IT-skandale i Skat«. Og at det koster både millioner og et års forsinkelse. Ifølge Ekstra Bladet drejer det sig Skats system eKapital, der bliver forsinket i over et år, og som sprænger budgettet med over 70 mio. kr.

To af eKapitals tre dele er færdigudviklet. Men den sidste, et rentesystem, som skal håndtere den finansielle sektors indberettede renteoplysninger, halter. Så meget, at e-Kapital, der efter planen skulle have været klar for fem måneder siden, nu ventes først at være klar i april 2018. Det fremgår af sagsakter fra Skatteministeriet, skriver Ekstra Bladet.

Sidste år fik Skatteministeriet tildelt 27,4 mio. kroner til systemet, fordi der var store problemer med at færdigudvikle det – og i sidste uge bad skatteminister Karsten Lauritzen (V) så om at få tilført endnu 43,9 mio. kr.

Altså en ekstraregning på 71,3 millioner kroner til det nye rentesystem, skriver Ekstra Bladet. Avisen har ikke kunnet få en kommentar fra skatteministeren. Men i et brev til Folketingets Finansudvalg i sidste uge forklarede han den nye budgetoverskridelse:

»Det er yderst beklageligt, at Skats IT-projekt eKapital igen har behov for en betydelig budgetudvidelse for at muliggøre moderniseringen af en række indberetningsløsninger på det finansielle område. Projektet er forsinket som følge af en række tekniske udfordringer, der blandt andet vedrører de problemer, Skat desværre generelt har, når der skal udvikles IT-systemer, der indbefatter integrationer til Skats gamle IT-systemer«.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Nu stiller DF krav til S

Videre til Jyllands-Posten.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har brugt en hel del af 2017 på at køre parløb.

De to partier gjorde det med deres nej til at tvinge danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet. De gjorde det også, da de afviste, at den nye politiskole skulle ligge i Herning, sådan som regeringen ellers havde bebudet.

Og senest gjorde de to partier det igen, da de tirsdag krævede, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) inden 1. juli finder en bygning i Vestdanmark, der midlertidigt kan huse og uddanne politieleverne, indtil den nye politiskole er klar i Vejle i 2020.

De to partier har på lange stræk defineret dansk politik i år. Når de har sagt nej, så er det blevet nej.

Men i dag står den ene del af parløbet nu frem og stiller krav til den anden i Jyllands-Posten. DF-formand Kristian Thulesen Dahl kræver en garanti fra Socialdemokratiet, der skal gælde i næste valgperiode: De andre partier i den røde blok må affinde sig med, at udlændingepolitikken bliver stram - og at den ligger helt fast efter et valg, siger han til JP.

»De Radikale, Enhedslisten og Alternativet må pakke sammen, og ellers skal Socialdemokratiet være villig til ikke at tage regeringsstafetten,« siger han til JP.

Over for samme avis afviser Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, at bruge ordet garanti. Men udlændingepolitikken skal føres hen over midten efter næste valg, slår han fast.

Det får de Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, til på ny at lancere R-krav om indflydelse på udlændingepolitikken. Og på alle andre politikområder i øvrigt. Læs hele historien her. Og læs en uddybende artikel om sagen her (kræver abonnement).

I øvrigt...

Også i sin grundlovstale mandag gjorde Kristian Thulesen Dahl det klart, at han vil have »vristet Socialdemokratiet ud af de Radikales, Alternativets og Enhedslistens kløer«.

»Og Socialdemokratiet må garantere danskerne, at uanset den politiske pris, så kommer disse tre partier aldrig igen til at få indflydelse på dansk indvandringspolitik,« sagde DF-formanden og fortsatte:

»Vi skal simpelthen have sikret, at indvandringspolitikken fremover altid laves med os. Kun på den måde kan vi sikre, at vi overleverer et ordentligt Danmark til fremtidige generationer.«

Dagens analyse

Og vi bliver ved udlændingepolitikken.

For ifølge Børsens politiske kommentator, Helle Ib, er det usikkerheden om oppositionens udlændingepolitik, der kan redde Lars Løkke Rasmussen og trekløverregeringens chance for at bevare magten efter næste valg – og fastholde DF i blå blok, skriver hun i dag i Børsen:

»Mens realiseringen af trekløverets reformprogram og ambitioner i den økonomiske politik indtil videre ligner en våd fuser, er der i regeringens rækker fortsat en vis tiltro til, at udlændingepolitikken kan øge de spinkle chancer for at bevare magten efter næste valg. Og i det mindste højne sandsynligheden for, at Dansk Folkeparti bliver ved med at pege på en borgerlig statsminister.«

Læs hele Helle Ibs analyse ved at klikke her (kræver abonnement).

I Venstre glæder de sig i øvrigt over DFs krav om en garanti fra S:

Somalia afviser at have hjemsendelsesaftale med Danmark

Den danske regering vil gerne kunne hjemsende somaliere, som ikke har lovligt ophold i Danmark. Myndighederne genbehandler således i øjeblikket 800 herboende somalieres opholdsgrundlag - ifølge Politiken har man foreløbig inddraget det for 74 personer.

Men grundlaget for at tvangshjemsende somalierne er ikke på plads, skriver Politiken i dag på sin forside.

Kilden til oplysningen er Somalias EU-ambassadør i Bruxelles, Ali Said Faqi:

»Jeg har været i kontakt med direktøren for migration, og han bekræfter og fortæller, at der absolut ikke er nogen aftale mellem Danmark og Somalia om ufrivillige tilbagesendelser af flygtninge«, siger ambassadør Ali Said Faqi til Politiken.

politiken.dk kan du læse, hvorfor en ekspert kalder oplysningen for en »bombe under den danske regerings deportationspolitik« - og hvad udlændingeminister Inger Støjberg siger. Og det var altså her.

Tre korte nyheder, du bør kende til i dag

Den første
Den største undersøgelse af indvandreres uddannelse i årtier viser, at flygtninge kun har ganske lidt uddannelse. Blot tre ud af 100 syriske flygtninge kommer til Danmark med en videregående uddannelse. »Vi har en meget stor integrationsudfordring foran os,« siger integrationsminister Inger Støjberg. Du kan læse hele historien hos Berlingske her. Eller om undersøgelsen hos Politiken her. Eller hos Jyllands-Posten her.

Den anden
Danmark kan ifølge regeringens klimaråd forholdsvis nemt opfylde sine EU-bestemte reduktionsmål frem mod 2030. Rådet, der i går kom med sine anbefalinger frem mod den kommende klima- og energiaftale, anbefaler på den baggrund, at regeringen skruer op for ambitionerne. Ellers bliver det både dyrere og sværere på sigt at omstille til fossilfrit samfund, siger rådet. Læs mere hos Information her.

Den tredje
I går aftes faldt regionernes økonomi på plads. Aftalen, som regionerne indgik med regeringen, betyder blandt andet, at det årlige produktivitetskrav, som regionerne gerne så afskaffet, fastholdes. Herunder får du lige fire reaktioner på gårsdagens aftale:

»Det er en yderst usmagelig manipulation«

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) bliver nu beskyldt for manipulation i debatten om tvangsadskillelse af unge asylpar. Det skriver Berlingske.

I sin grundlovstale, som hun holdt tre steder i Jylland mandag, langede ministeren kraftigt ud efter venstrefløjen og avisen Politiken, som hun beskyldte for at modarbejde hende i kampen for, at mindreårige asylansøgere ikke indkvarteres på landets asylcentre med deres voksne ægtefæller.

I talen sagde hun blandt andet:

»I disse dage er jeg under en vældig beskydning fra venstrefløjen i Folketinget, fordi jeg har stået fast på, at det er udansk med barnebrude på danske asylcentre, og at vi ikke skal acceptere middelalderlige tvangsægteskaber i Danmark.«

Berlingske har bedt to eksperter i politisk kommunikation om at vurdere ordlyden i udlændingeministerens tale. Konklusionen er samstemmende: Inger Støjberg fordrejer debatten med sine udtalelser.

»Inger Støjberg manipulerer, ligesom hun plejer. Det er forkert, at hendes modstand mod barnebrude og tvangsægteskaber er grunden til, at man beskyder hende. Alle partier er imod de ting. Hun kritiseres, fordi hun har begået en ulovlighed,« siger professor i retorik ved Københavns Universitet Christian Kock, der har forsket i politisk argumentation og debat, til avisen.

På Christiansborg er Inger Støjbergs tale heller ikke gået ubemærket hen. Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, mener, at Støjberg med sin tale er gået alt for langt.

»Det er helt åbenlyst manipulation, og det er en yderst usmagelig manipulation, for det er en meget voldsom beskyldning, hun kommer med. Jeg er fuldstændig overbevist om, at Inger Støjberg godt ved, at alle i Folketinget er imod barnebrude, og alle i Folketinget er imod tvangsægteskaber,« siger hun.

Inger Støjberg har ikke ønsket at udtale sig til Berlingske. Du kan til gengæld læse historien på side 12 i dagens avis.

Dagens citat I: Bedstefar Ellemann

Dagens første dagens citat finder vi i Berlingske:

»Jeg ved godt, at der er nogen, der siger, at det er for dyrt at styrke værnepligten. Ja, men det giver altså en del andre fordele. Hvis nu jeg må tale som en gammel bedstefar, så er det altså også sundt for unge mennesker at være soldater sammen, for du møder mennesker fra andre dele af Danmark og andre socialgrupper. En masse af de utilpassede rødder, der render rundt og laver ballade, kunne passende få brugt nogle af deres kræfter der,« siger han.

Læs hele interviewet med Danmarks tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) om det danske forsvar og det forsvarsbudget, der skal genforhandles i efteråret, her. Uffe Ellemann-Jensen kalder også sig selv en »gammel feltartilleriofficer med tårer i øjnene«.

Som skrevet: Læs det her.

»Du skal pakke sammen, og det er nu«

I sidste uge lancerede regeringen - det var faktisk statsminister Lars Løkke Rasmussen, der gjorde det under afslutningsdebatten onsdag - et forslag om at fordoble straffen for »utryghedsskabende tiggeri« til 14 dages ubetinget fængsel.

DF kvitterede ved at forlange straffen mangedoblet, så den i stedet er på tre måneder og udvisning. Det skal politikerne nu forhandle om.

Imens var Berlingske i går med til rydningen af tre »utryghedsskabende lejre« - i alt blev 22 rumænere anholdt. Du kan læse reportagen, der begynder klokken 04.00 i går morges, her.

Dagens citat II: Vi lever i en retsstat, Støjberg

Dagens anden dagens citat finder vi i Politiken, der har hørt Radio24Syvs program Huxi og Det Gode Gamle Folketing.

Her sagde Lars Barfoed forleden, at han synes, de forskellige forklaringer fra Inger Støjberg i sagen om tvangsadskillelsen af unge asylpar gør, at det hele fremstår »kaotisk«. Han siger:

»Der vil jeg så bare sige, at hvis der er én dansk værdi, som er afgørende, så er det, at vi lever i en retsstat. Og at vi kan forvente, at ministre forvalter efter gældende lov, som den er vedtaget af landets parlament. Det er det, den her sag drejer sig om. Jeg tror ikke, der er nogen (…) der mener, at det er rigtigt med barnebrude, og hvad ved jeg. Det er jo ikke sagens substans. Der tror jeg, vi er enige om bredt, at det skal der sættes ind over for«.

Læs hele artiklen her.

DFer raser på Facebook

I går indløb en historie fra Odense Friluftsbad som i Pinsen forsøgte sig med gratis entré.

Begivenheden blevet skæmmet af en gruppe på 20-25 unges grove og provokerende opførsel, lød det fra friluftsbadet i Odense på tv2.dk. Og det har gjort Dansk Folkepartis folketingspolitiker Susanne Eilersen vred. På Facebook skriver hun:

Dagens debat I: Er Venstre stadig enig med Venstre?

Finder vi i Politiken, hvor den tidligere Venstre-mand Jens Rohde, han er i dag Radikale Venstre-mand, sender en ordentlig svada mod Inger Støjberg og det Venstre, der bakker op om udlændingeministeren i sagen om tvangsadskillelsen af unge asylpar.

»Jeg blev som Venstre-mand altid belært om, at partiets eksistensberettigelse lå i, at Venstre stod fast på, at love og rettigheder gælder »for Loke som for Thor«, som partiets fyrtårne yndede at udtrykke det,« skriver Jens Rohde og fortsætter:

»Jeg lærte også, at Venstre principielt er imod særlove, at Venstre tager afstand fra hastebehandlinger af kompliceret lovstof i Folketinget, samt at lovgivning med tilbagevirkende kraft er bandlyst, med mindre det sker til gunst for dem, der lovgives for.«

Jens Rohde slutter af:

»Jeg er stadig enig med Venstre i de grundlæggende værdier, som partiets åndelige fyrtårne oplærte mig i. Spørgsmålet er, om Venstre også selv er det?«

Hele Rohdes indlæg kan læses her.

Dagens debat II: Globaliseringen skal give alle et bedre liv

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i dag et indlæg i Berlingske. Her skriver han:

»Vi står over for et paradoks: Aldrig før i menneskets historie har vi haft højere levestand, bedre arbejdsforhold eller større sundhed, end vi har nu. Det kan vi i høj grad takke globaliseringen for. Alligevel vender mange sig mod selvsamme globalisering. De ønsker mindre åbenhed – flere af fortidens mure. Det paradoks har vi valgt at sætte fokus på, når Danmark i dag er formand for dette års OECD ministermøde. Og jeg håber, at mødet vil bidrage til en fælles forståelse af udviklingen. Vi kunne jo begynde med at minde os selv om, hvad globalisering er. Globalisering er grundlæggende en integration af alle landes økonomier og samfund i forhold til udveksling af varer, tjenesteydelser, kapital, mennesker og idéer. Den udvikling har stået på i århundreder, men er på det seneste accelereret.«

Du kan læse indlægget i sin fulde længde på side 28 og 29 i dagens Berlingske.

I øvrigt...

...bliver der ikke noget dyrepoliti, sådan som Dansk Folkeparti ellers meget gerne vil have. Og som Socialdemokratiet i øvrigt også ønsker. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) siger nej. Læs mere på tv2.dk her.

Det sker i dag

08:00 Åbent samråd om medieansvarsloven
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er i dag kaldt i samråd om de aktuelle lovgivningsmæssige muligheder for at forpligte medier som Facebook at følge medieansvarsloven. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvilke konkrete initiativer regeringen vil tage for at bekæmpe spredningen af blandt andet falske nyheder og voldsindhold.

10:00 Statsminister Lars Løkke åbner OECD’s ministermøde
OECD’s årlige ministermøde afholdes i dag og i morgen i OECD-hovedkvarteret i Paris under dansk formandskab med Storbritannien og Australien som næstformænd. Temaet for ministermødet vil være ”Making Globalisation Work: Better Lives for All”. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil åbne ministermødet der også har deltagelse af udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Endvidere vil uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) samt skatteminister Karsten Lauritzen (V) deltage.

11:00 Samråd om ventetider på videoafhøring af børn og presset på børnehusene
Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg har børne- og socialminister Mai Mercado (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om ventetider på videoafhøring af børn og udviklingen i antallet af børnehussager. Udvalget ønsker en redegørelse for og en drøftelse af, hvilke initiativer ministrene agter at tage for at ventetiderne på videoafhøring af børn bliver nedbragt, og hvilke initiativer ministrene vil tage for at lette presset på børnehusene.

12:00 Anbefalinger om cirkulær økonomi fra regeringens advisory board
Regeringen nedsatte i efteråret 2016 et advisory board om cirkulær økonomi. Formand Flemming Besenbacher og 11 andre virksomhedsledere afleverer i dag deres vision og forslag til anbefalinger om hvordan den cirkulære økonomi kan accelereres.