Efter Løkkes nyhed på direkte TV: »Det er en regering, som igen og igen bliver ydmyget af sit eget støtteparti«

Dagens overblik: Statsminister Lars Løkke Rasmussen får kommentatorhug efter skrinlagte planer om en hævet pensionsalder. Inger Støjberg kan ende i retten. Og BT har fundet »en rygende pistol«. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du har klikket dig ind på den politiske morgenpost med dit daglige overblik over alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Vi begynder med en historie, der breakede i går aftes. Her gik statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ud og fortalte, at regeringen nu opgiver at hæve pensionsalderen yderligere.

VLAK-regeringen havde et mål om at hæve befolkningens pensionsalder med et halvt år fra 67 år til 67,5 år, men Løkke kunne konstatere, at der hverken i befolkningen eller på Christiansborg var opbakning til den kurs, fortalte han til DRs 21 Søndag og Jyllands-Posten.

Meldingen fra Løkke kom efter et fællesseminar søndag mellem de tre regeringspartier på konferencehotellet Kollekolle i Værløse. Og den kom – meget belejligt – dagen inden, at Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) side om side indtager scenen foran 900 mennesker i Cirkusbygningen i et fælles opgør mod planerne om højere pensionsalder.

Det arrangement skrev Berlingske om i weekenden.

Flere kommentatorer og analytikere har allerede set nærmere på Løkkes droppede planer. Du får et uddrag herunder:

DRs politiske korrespondent Uffe Tang:

»Det er en regering, som igen og igen bliver ydmyget af sit eget støtteparti (DF, red). Det her skygger rigtigt meget i fortællingen om den her regering.«

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen:

»Det er et nederlag for Løkke uanset hvad. Den skrinlagte pensionsreform var – upopulær eller ej – en grundsten i regeringens økonomiske program og en af nøglerne til at bevæge sig i retning af målet om at øge arbejdsudbuddet med 55.000-60.000 personer. Den længe planlagte SU-reform har også vist sig vanskelig, og skattereformen til efteråret vil ligeledes ramme S-DF-muren. Der er snart gået to år af valgperioden, men indtil videre har afblæste og udskudte ambitioner fyldt mere end resultaterne for Løkke.«

Børsens politiske kommentator, Helle Ib:

»Lars Løkke Rasmussen har gennem det meste af et år forsøgt at forberede vælgerne på, at der skal træffes modige beslutninger af hensyn til de kommende generationer(...)Nu må trekløverregeringen – endnu engang – tage bestik af, at det er DF og Socialdemokratiet i fællesskab, der begrænser ambitionsniveauet.«

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard:

»I stedet for at hæve pensionsalderen vil han komme med et udspil, som øger incitamentet til at blive længere på arbejdsmarkedet. Så dem, der kan, vil blive længere. Det vil næppe give mange penge i statskassen. Men det er heller ikke det vigtigste længere. Nu handler det om at få strøget pension fra dosmersedlen. For hvis ikke det sker, så vil Mette Frederiksen ikke tøve med at bruge det i en valgkamp. Og man vinder ikke valg med et forslag i bagagen, som mindre end hver tiende dansker synes om.«

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell:

»Den her manøvre er smart, men i virkeligheden udstiller den regeringens impotens. Der er ikke så meget politik tilbage i regeringen, kun fine ministerbiler, og der må efterhånden sidde en del rundt om bordet, som tænker; 'er det sådan vi sejrer - ved at rive sider ud af regeringsgrundlaget?'«

Om godt en uge fremlægger regeringen sin 2025-plan. Den vil adressere, hvordan flere raske ældre får lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Og så ellers videre til dagens andre historier:

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Støjbergs sikkerhed

Politiken skrev søndag på sin forside, hvordan udlændingeminister Inger Støjberg (V) har givet en ulovlig ordre om tvangsadskillelse af unge par på landets asylcentre, selv om embedsmænd i hendes ministerium på forhånd havde forsøgt at advare mod beslutningen.

Du får først sagen fra Politiken kort her:

Inger Støjberg gav 10. februar 2016 en instruks om at tvangsadskille alle asylpar under 18 år. Det gjaldt også, selv om parrene havde børn.

Ifølge både Folketingets Ombudsmand og en række forvaltningsretlige eksperter var Støjbergs ordre direkte ulovlig, fordi den brød med den hidtidige praksis om, at danske myndigheder individuelt skal vurdere, om der for eksempel er tale om tvangsægteskaber.

Flere kilder tæt på begivenhederne oplyste desuden til Politiken, at der i dagene op til beslutningen var store, interne sværdslag mellem embedsværket og udlændingeministeren.

I flere interview søndag afviste Støjberg at have presset instruksen igennem trods juristers advarsler:

Blev du af dit embedsværk eller af enkelte embedsmænd gjort opmærksom på, at instruksen var ulovlig?

»Nej, det kan jeg med sikkerhed sige, at det blev jeg ikke gjort opmærksom på,« sagde hun for eksempel til Berlingske i et interview, du kan læse her (kræver abonnement).

Sagen har både i går og i dag affødt en stribe reaktioner og nye udviklinger, som vi ser nærmere på herunder.

Sag mod Udlændingeministeriet

Politiken skriver i dag, at sagen kan ende i retten. Avisen har et interview med et syrisk ægtepar, som fik at vide, at de ikke kunne bo på samme asylcenter.

Parret klagede over tvangsadskillelsen til Folketingets Ombudsmand, der i marts kendte Inger Støjbergs indgreb sidste år mod alle unge asylpar for ulovlig og sagen »særdeles kritisabel«.

Derfor vil parrets advokat, Amalie Starch, anbefale sine klienter, at de går videre til domstolene for at få anerkendt myndighedernes indgreb som ulovligt, siger hun til avisen.

»Efter dansk ret og de internationale konventioner kan man anlægge en erstatningssag og søge om fri proces. I dette tilfælde vil den formentlig blive rejst mod Udlændingeministeriet. For mig at se er sagen meget principiel, så hvis parret er indstillet på det, vil vi køre sagen,« siger Amalie Starch.

Den historie kan du læse her.

Tre reaktioner på sagen

Det samlede forløb får hos Berlingske ekspert i forvaltningsret Sten Bønsing til at drage paralleller til Tamilsagen.

»Instruksen går imod et klart forvaltningsretligt princip om, at sager skal afgøres individuelt, og det er et forholdsvis alvorligt brud. I forhold til en Tamil-sag kan det nemt blive lidt polemisk, men der er det rigtige i sammenligningen, at dengang blev der givet en ulovlig ordre, hvilket Rigsretten har konstateret, og at der forud var advarsler. Og dengang var der tale om en minister på samme måde, som Inger Støjberg er minister. På den måde minder det om Tamil-sagen,« siger lektoren i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

Den historie kan du læse her.

Inger Støjberg er allerede kaldt i samråd om sagen, og både Alternativet og Enhedslisten har talt for en undersøgelseskommission:

»Jeg er chokeret over dette forløb. Udlændingeministeren har handlet mod bedre vidende og vildledt Folketinget. Hun har egenhændigt fjernet en passage om individuel behandling i asylsager. Det vidner om, at hun bevidst tilsidesætter embedsværkets instrukser. Jeg kan tvivle på, at Støjberg vil fremlægge den nødvendige korrespondance med embedsværket i et samråd, så derfor må vi have en undersøgelseskommission også. Hvad har ministeren vidst,« spørger Alternativets udlændingeordfører, Josefine Fock, i Jyllands-Posten i dag.

Vi lader BTs politiske kommentator, Søs Marie Seerup, runde af med en analyse hentet i dagens avis:

»Nu bliver det interessant at se, om ministeren skal helt ned på maven og bede om tilgivelse, eller om hun kan nøjes med et rap over fingrene, fordi ikke mindst DF på indholdssiden af sagen er helt tilfreds med ministerens ageren. Og spørger man sig selv, hvorfor hun ikke bare fik lavet reglerne om på forhånd, så hun undgik at komme i karambolage med loven, så er svaret det helt enkle, at det kunne hun ikke. Inger Støjberg er jo hverken dum eller ligeglad. Hun er en minister, som styrer efter sin politiske næse, og hun har stærke venner i ryggen. Om det er nok denne gang, vil tiden vise, men hun plejer at lande på benene. Ikke mindst takket være DF.«

Politiken-tegner Philip Ytournel har på Twitter delt en tegning til forløbet. Den får du her:

Vi forlader sagen for denne omgang og ser på, hvad der ellers er at finde af politiske nyheder i dag.

»Det her minder om en rygende pistol«

Pilen i det spegede spil om ansvaret for milliardskandalerne i Skat peger nu også på Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og andre topfolk i Helle Thorning-Schmidts daværende regering.

Sådan lyder det fra flere eksperter i dagens BT, hvor avisen kan dokumentere, at »topministre i det daværende økonomiudvalg under Helle Thorning-Schmidt ikke alene pressede på for fyringer i Skat, men også blev advaret om, at det kunne ende galt, hvis ikke det dengang forsinkede fælles inddrivelsessystem EFI kom op at køre.«

»Det her minder om en rygende pistol. Det viser, at EFI selvfølgelig skulle implementeres, før man kunne høste det store besparelsespotentiale og fyre medarbejdere,« siger Peter Skærbæk, der er professor ved Institut for Regnskab og Revision ved Copenhagen Business School (CBS).

Mette Frederiksen har ikke ønsket at stille op til interview, men henviser i stedet til skatteordfører Jesper Petersen (S). Du får et uddrag af avisens interview med ham herunder:

Vores dokumenter viser også, at Finansministeriet og økonomiudvalget krævede besparelser, selvom Skat på det tidspunkt vaklede. Var der her pres ikke medvirkende til at det gik galt?

»Hele øvelsen begynder med nogle kraftige besparelser under Kristian Jensen (skatteminister fra 2004 til 2010 (V), red.), hvor man på få år skiller sig af med 25 procent af medarbejderne. Regeringen er i panik og skyder skylden for den idé over på Thorning-Schmidt-regeringen.«

Jeg spørger specifikt til perioden i 2012 og 2013. Eftersom analysen er forelagt økonomiudvalget, hvor blandt andet Mette Frederiksen, Bjarne Corydon og Helle Thorning-Schmidt var medlemmer, så er det her ikke bare forelagt skatteministeren, men også resten af regeringen. Hvorfor var det, at man fortsatte med at kræve besparelser, selvom EFI ikke fungerede?

»Både den proces og de andre beslutninger, der er truffet omkring EFI, er det op til skattekommissionen at kortlægge og vurdere. Men det at tage voldsomme besparelser hjem, før it-systemet fungerede, begyndte under Kristian Jensen.«

Men begge regeringer kan jo godt have fejlet?

»Ja, og Thorning-Schmidt-regeringen gjorde heller ikke nok ved de problemer, den arvede.«

Historien er endnu ikke på nettet.

DFs hegn

Dansk Folkeparti vil kopiere Ungarns grænsesystem, der består af tre meter høje grænsehegn med pigtråd og bevægelsessensorer samt indespærring af asylansøgere.

Det fortæller partiets gruppeformand i Europaparlamentet, Anders Vistisen, til Politiken.

»Vi er meget begejstrede i Dansk Folkeparti over det, vi har oplevet i Ungarn. Modellen er en-til-en den, som vi foreslår, at man indfører mellem Danmark og Tyskland«, siger han til avisen.

Den historie kan du læse her.

Smuthullet

Et flertal i Folketinget har for nyligt vedtaget en ny lov, der skal sikre, at den fulde politikerpension fremover først kan udbetales fra folkepensionsalderen. Målet er at politikerne skal have samme pensionsvilkår som resten af befolkningen.

Men Ekstra Bladet skriver i dag, at, at loven indeholder et smuthul, der gør det muligt for fremtidens toppolitikere at gå fra tre år før deres folkepensionsalder - uden at det vil koste dem en krone.

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, er målløs:

»Det er helt utroligt, at man bliver ved med at finde de her huller, hvor det lykkes politikerne at sikre sig selv nogle lukrative vilkår,« siger han til avisen.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra de partier, som står bag loven.

Tre korte nyheder du også skal have med:

1: En ny analyse fra Rockwool Fonden viser, at færre danskere arbejder sort end i 2009.

Læs mere hos Børsen (kræver abonnement)

2: Samtidig med at imamen Shahid Mehdi var en ledende figur på den statsstøttede muslimske friskole Iqra Privatskole, har han haft en hjemmeside, hvor han rådgiver om islam. Her lyder det bl.a., at muslimer ikke må være venner med ikke-muslimer. Problematisk dobbeltrolle, mener Socialdemokratiet.

Mere hos Berlingske (kræver abonnement).

3: Sundhedsministeriet vil tredoble gebyrer på forsøg med nye lægemidler og behandling. Det vil overlade forskningen til medicinalindustrien, lyder kritikken fra regioner og forskere. Forskning, der har øget chancen for at overleve modermærkekræft markant, risikerer at lukke ned.

Information har mere her.

Dagens analyse

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Med en kronprins i klemme risikerer Venstre at lide de største tab, når en undersøgelse skal kulegrave Skat. Sådan ser status ud præcis en uge efter, at S og DF krævende at få en undersøgelseskommission nedsat.«

Mere her.

Dagens censor-tuschpen

Tidligere statsminister Poul Nyrup beskylder Finansministeriet for totalt svigt i forhold til salget af Dong. Det gør han hos Ræson:

»Jeg kan simpelthen se i rapporten (Rigsrevisionens, red.), at der er nogle iøjnefaldende huller, som kun kan forklares ved, at Finansministeriet har været fremme med den store censor-tuschpen. Det foruroliger mig.«

Mere her.

Tre nyheder du skal have med fra weekenden

1: S-formand Mette Frederiksen henviser ofte til forgængeren Anker Jørgensen, når hun skal forsvare partiets linje om, at der bør være en grænse for, hvor mange udlændinge Danmark tager imod.

»Anker siger det allerede i 1980’erne. Han foreslår konkret, at der maksimalt må komme 5.000 hertil om året,« sagde hun under en bogmesse sidste år.

Men det er forkert.

»Jeg har ikke fundet spor i kilderne, der viser, at Anker Jørgensen stod bag forslaget,« siger adjunkt ved SDU Heidi Vad Jønsson, der har forsket i Socialdemokratiets historiske indvandrerpolitik, til Jyllands-Posten.

Du finder historien her og en længere baggrund her.

2: Andelen af flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, der kommer i job i Danmark, er fordoblet fra 2015 til 2016. Men kvinderne er stadig hægtet af.

Berlingske har den historie her.

3: I kampen for at få nedsat en kommission til at kulegrave skandalerne i Skat har politikere fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og SF i den offentlige debat overdrevet omfanget af skandalerne i Skat.

Det viser en gennemgang af blogs, artikler og udtalelser på direkte TV, som Berlingske har foretaget.

»Det er helt ude i hampen og helt ukorrekt, når Mette Frederiksen og andre siger, som de gør,« siger skatteadvokat Torben Bagge.

Læs mere her.

Fik du læst?

Forløbet omkring Skat er seneste eksempel på en syg kultur på Christiansborg, mener Alternativets René Gade.

Han er klar til at vende ryggen til en arbejdsplads præget af personangreb og aftalebrud: »Jeg skal ud og iltes.«

Interview hos Berlingske her (kræver abonnement).

Det sker i dag

09:30 SF og Finanssektorens Arbejdsgiverforening afholder konference på Christiansborg om jobskabelse i en digital tidsalder.

13:00 Regeringen mødes med Kommunernes Landsforening til forhandlinger om kommunernes økonomi for 2018.

15:30 Der er udvalgsmøde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Fra regeringen deltager udenrigsministeren og forsvarsministeren.

17:30 3F arrangerer i dag et såkaldt pensionsshow i Cirkusbygningen under navnet 'Jagten på en fair pensionsalder'. Det er et debatmøde, hvor partilederne fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl, fortæller om deres bekymringer omkring en højere pensionsalder, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ellers - intil i går aften - havde lagt op til.