»Du var intet uden Morten, og nu begynder du at belære og spille Snehvide, selvom du var med hele vejen«

Dagens overblik: Boligskatten vil stige mere med Løkkes boligskat end under Fogh, SF vil være mellemstrammer på udlændingeområdet. Og så går Jens Rohde til angreb på Anders Vistisen, mens Søren Pind lancerer mediekampagne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Det er blevet tirsdag i den uge, som Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, i weekenden kaldte afgørende for, at regeringen får gang i forhandlingerne om sin 2025-plan, hvis ikke det skal ende med valg.

I dag samler Claus Hjort Frederiksen de blå partier samt Socialdemokratiet og de Radikale til forhandlinger om boligskatten, og det handler en del af dagens historier om. Men vi skal også forbi sidste kapitel i Messerschmidts og DFs mulige misbrug af EU-midler, et strammere SF, en mediekampagne fra Søren Pind og svaret på, om solen skinner mere på din nabo.

Men vi begynder med boligskatterne og i Børsen, der skriver, at »Løkkes boligskat vil eksplodere som Foghs«.

Årsagen til den overskrift skal findes i, at Lars Løkke, da han præsenterede regeringens boligudspil, sagde, at det nuværende boligskattestop(som kun er et skattestop på den ene del af boligskatterne, ejendomsværdiskatten) langt fra havde været godt nok, fordi boligskatten var steget med samlet 18 mia. kroner fra 2001 til 2015.

Men nu viser en ny beregning foretaget af Nordea, at boligskatterne med regeringens udspil vil stige med 20,1 mia. kroner fra 2021 og frem til 2035.

Det er de Konservative - der har lavere boligskat, som sit hedeste ønske for 2025-planen - ikke helt tilfreds med.

»Det her er med til at understrege, at der stadig er meget at tage fat på i forhandlingerne om boligskatten. Boligskatten ser ud til at stige, og det kan man ikke kalde et forbedret skattestop, som regeringen beskriver det,« siger Søren Pape Poulsen, formand for de Konservative, før dagens forhandlinger.

Du kan læse den historie her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, fastholder dog, at der - trods en stigning på 20,1 mia. kroner - er tale om et skattestop.

Avisen spørger derfor:

Der er bare ikke andre end regeringen, der kalder det et boligskattestop. Er det ikke lidt mærkeligt, at I er de eneste, der kalder det et skattestop?

»Man kan også overveje, hvor mange der har en interesse i at kalde det et skattestop. Jeg mener, at det ligger inden for de skattestop, vi har haft tidligere,« siger Louise Schack Elholm.

Du kan læse et interview med hende her.

Vi runder boligskatten af med en analyse af Børsens politiske kommentator, Helle Ib, der skriver, at regeringen faktisk har gode muligheder for at lande en aftale om en ny boligskat.

»Hvad boligskatten angår, har regeringen faktisk en chance for at lande en bred aftale om boligskatten. Måske allerede inden for den kommende uges tid. Men det forudsætter, at partierne er villige til at handle, før resten af 2025-planen er afklaret,« skriver Ib.

Du kan læse hele analysen her.

»Vi har seriøs mistanke om svindel«

Dansk Folkeparti i skikkelse af DF's gruppeformand i EU-Parlamentet, Anders Vistisen, stod i går skoleret overfor EU-parlamentet i sagen om mulig svindel med EU-midler til blandt andet julekort og studieture for op mod en million kroner. De penge vil partiet betale tilbage til EU, har de oplyst, men det er ikke bare sådan lige et lukke sagen på den måde, sagde parlamentets talskvinde Marjory van den Broeke mandag aften efter mødet.

»Vi har seriøs mistanke om svindel grundet modstridende udtalelser fremsagt tidligere af partiet,« lød det fra Marjory van den Broeke ifølge Ritzau.

»Dansk Folkeparti vil betale penge tilbage, men det er ikke noget, man bare lige kan gøre. Man er nødt til at undersøge tingene ordentligt. Hvis tingene ikke har været i orden, kan sanktioner komme på tale,« sagde hun.

Hun har derfor bedt om endnu et møde med Anders Vistisen torsdag.

Anders Vistisen oplevede mødet sådan her:

»Det var et positivt møde med en god atmosfære, hvor der blev snakket om tingene,« sagde han til Ritzau.

Du kan læse mere om det her.

Det var dog ifølge Politiken ikke alle medier, Vistisen ville tale med:

Vi bliver ved sagen om DF, Messerschmidt og mulig misbrug af støtte fra EU.

For mens skytset har været rettet en del mod Morten Messerschmidt - formand for Meld og Feld, hvorfra støtten til DF er kommet fra - retter den radikale EU-parlamentariker, Jens Rohde, et voldsomt angreb mod DFs undersøger af det mulige misbrug, Anders Vistisen, der selv var kasserer i Meld og Feld.

Ledsaget af en artikel, hvor Vistisen siger, at Messerschmidt måske skal have en pause fra dansk politik, skriver Rohde på Facebook:

»Jeg brækker mig. Du var intet uden Morten, og nu begynder du at belære og spille snehvide, selvom du var med hele vejen. Af alle ........, er du dog den værste. Føj for satan!.«

Over for BT uddyber Jens Rohde:

»Det er så modbydeligt, når et parti falder et medlem i ryggen, og jeg har jo selv prøvet det,« siger Jens Rohde, der blev fyret som Venstres spidskandidat i 2012, efter at have skrevet en kronik, der ikke faldt i ledelsens smag.

»Jeg kender følelsen af, at man lukker øjnene og bare føler, at man falder og falder og falder. Jeg vil ikke forsvare noget, Morten har gjort. Men der er en menneskelig side af det. Og de andre i gruppen har jo været med. Anders Vistisen siger, at han vil overveje, om Morten Messerschmidt skal fortsætte i politik. Han var jo aldrig selv kommet ind, hvis det ikke var for Messerschmidts stemmer. Jeg har skrevet til Morten under forløbet. Kristian Thulesen Dahl smyger sig udenom sit ansvar,« siger Jens Rohde.

Anders Vistisen vil ikke forholde sig til kritikken fra Rohde.

Artiklen er endnu ikke online, men kan læses på side 4 og 5 i dagens BT.

Berlingske har i øvrigt i dag en tegning, hvor Kristian Thulesen Dahl, som han har sagt flere gange, trækker en streg i sandet.

Ny SF-kurs: Strammere udlændingepolitik

SF har grublet i et års tid over sin udlændingepolitik. Og nu er partiet kommet frem til, at der skal tages hårdere fat over for udlændinge, og partiet vil derfor bakke op om fire af regeringens udlændingestramninger, skriver Berlingske.

Partiet er blandt andet parat til at bakke op om regeringens asyl-nødbremse, at migranter kan sendes hurtigere hjem, at mindreårige, uledsagede asylansøgere kan trækkes i lommepenge, hvis de skaber uro på asylcentrene, samt at der bør være en bedre kontrol ved Europas ydre grænser.

Håbet er, at partiet kan stille sig midt i mellem det, som partiets gruppeformand, Jacob Mark, kalder strammerpartierne med S og de blå partier og så venstrefløjen, »hvor man nærmest vil tage imod så mange flygtninge som muligt«.

»På venstrefløjen har vi i ti år ikke talt åbent om, at der er udfordringer med integrationen, og at mange flygtninge ikke er i arbejde efter mange år i Danmark, fordi vi har været bange for retorisk at deltage i et eller andet strammerkapløb. Det er vigtigt, at vi nu er realistiske og ærlige om, at det koster noget at integrere,« siger Jacob Mark.

Du kan læse den historie og et fyldigt interview med Jacob Mark her.

Inger Støjberg siger i et interview, at »jeg ser det ikke rigtigt som et ryk«. Det kan du læse her.

Tre hurtige nyheder, du også skal have med

1) Udlændingeminister Inger Støjberg erkender nu, at over 1.100 danskere siden juli i år kan være frataget kontanthjælp og sat på integrationsydelse i strid med EU-retten, fordi de ikke har boet i Danmark i mere end 7 af de seneste 8 år.

Det kan du læse mere om her.

2) Mindre end 3 ud af 10 danskere støtter regeringens forslag om at lette topskatten for indkomster op til en million kroner. 28,8 pct. af danskerne støtter forslaget, mens 61,8 pct. er imod, viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Det kan du læse mere om her.

3) Salget af benzinbiler skal ifølge Alternativet udfases fra 2025, så de forsvinder 15 år senere, omkring 2040. De skal i stedet afløses af elbiler, skriver Ritzau.

Det kan du læse mere om her.

Dagens debat

Marie Krarup er blevet et hit i de russiske medier, hvor hendes blogindlæg jævnligt bliver oversat til russisk.

Nu uddyber hun i et nyt blogindlæg hos Berlingske, hvorfor hun mener, man bør se mere positivt på Rusland i Vesten.

»Mens muslimske indvandrere vælter ind i landet og forandrer vores land for altid, og EU gør, hvad man kan, for at sørge for, at vi ikke kan forsvare os imod indvandringen ved at nægte os muligheden for permanent grænsekontrol, så råber EU og de angste politikere: »Russerne kommer!,« skriver hun.

Du kan læse hele indlægget her.

Du gætter aldrig, hvad Søren Pind har delt på Facebook

Men vi skal nok fortælle det, for Søren Pind opfordrer nu til, at man ikke klikker på artikler, »hvis overskriften i en netartikel kun har til formål at få dig til at klikke, og ikke siger noget om indholdet«.

Altså nogenlunde som den mellemrubrik, du lige har læst.

Vi beklager det lille clickbait.

Dagens solen skinner mere på naboen

Har du også tit gået og tænkt på, om solen skinner mere på naboen, og om det regner mere der, hvor du bor?

Måske ikke, men i hvert fald har energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt delt et svar om netop det med dig i dette tweet.

Det sker i dag

12.45 Ellen Trane Nørby offentliggør etisk kodeks mod deling af krænkende materiale. Efter adskillige unge har fået delt nøgenbilleder og sexvideoer mod deres vilje, har en arbejdsgruppe udarbejdet retningslinjer for, hvordan elever, lærere og forældre skal håndtere den slags sager.

13.15 Social-og indenrigsminister Karen Ellemann er kaldt i samråd om, at kvindekrisecentrene i stigende grad må afvise voldsramte kvinder på grund af pladsmangel.

14.00 Ministeren for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby, er kaldt i samråd om konsekvenserne af forringelser af skoleydelsen til produktionsskoleelever, samt et samråd samme tid om kvaliteten i landets dagtilbud som følge af et underfinansieret demografisk træk.

14.30 Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen er kaldt i samråd om realkredit og bidragssatser.

15.00 Regeringen mødes med de blå partier plus S og R til forhandlinger om en ny boligskat.

15.30 Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg er kaldt i åbent samråd om konsekvenserne af integrationsydelsen.