DR-værts direkte spørgsmål til DF'er i EU: »Har du fråset? Har du hyklet? Har du svindlet?«

Dagens overblik: Dansk Folkeparti får meget direkte spørgsmål, Københavns politi kunne ikke åbne en CD-rom i flere måneder, og Venstres politiske ordfører er enig på Twitter. Hele dit politiske overblik her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-mandag-morgen,

Berlingskes Politiko har atter været tidligt oppe, så du kan få hele dit politiske overblik samlet et sted.

I dag skal vi se på de seneste udviklinger i sagen om Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler, vi skal forbi en Venstre-ordfører, som er enig med sin far, og så skal vi se på, hvad Anders Samuelsen brugte sin søndag på. Det sidste gætter du formentlig aldrig.

Men vi begynder hos Radio24syv, som mandag morgen afslører endnu en udvikling i den omstridte Tibet-sag.

Radiostationen kan fortælle, hvordan cen­trale video­op­ta­gel­ser fra det kine­si­ske stats­be­søg i juni 2013, der viser, at poli­tiet fri­heds­be­rø­vede demon­stran­ter, i måneds­vis lå til gen­nem­syn hos Køben­havns Politi.

Kort fortalt begynder sagen om efter­mid­da­gen 6. juni 2013. Her bliver tre kina-kritiske demon­stran­ter fra den spi­ri­tu­elle Falun Gong-bevægelse fjernet af politiet fra et sted langs ruten, hvor den kinesiske kortege senere vil rulle forbi.

På baggrund af en redegørelse fra Køben­havns Politi forklarede davæ­rende justits­mi­ni­ster Mor­ten Bødskov (S) på et samråd to måneder senere, at demon­stran­terne ved Ama­li­en­borg havde udgjort en sik­ker­heds­ri­siko, da de havde »taget opstil­ling midt på slots­plad­sen på køre­ba­nen over mod det palæ, som dele­ga­tio­nen skulle besøge.«

Men videooptagelser viser ifølge Radio24syv, at den forklaring ikke passer. De stod således ikke på kørebanen. Og de videooptagelser blev sendt til først Morten Bødskov og Justits­mi­ni­ste­riet, og herfra blev de videresendt til  Køben­havns Politi.

»Jeg tror ikke på for­kla­rin­gen«

Først d. 19. juni 2014 – næsten 5 måne­der efter anmod­nin­gen fra Justits­mi­ni­ste­riet – sva­rede Køben­havns Politi i et brev under­skre­vet af poli­ti­di­rek­tør Thor­kild Fogde, at man ikke havde været i stand til at se opta­gel­serne, fordi CD-rommen ikke ville afspille indholdet.

Tals­mand for Falun Gong, Benny Brix, undrer sig over hele for­lø­bet, fordi han aldrig haft pro­ble­mer med at åbne opta­gel­serne.

»Jeg tror ikke på for­kla­rin­gen fra poli­tiet om, at de ikke kunne åbne filen, for vi har også sendt lin­ket til dag­blade og medier, og såvidt jeg er infor­me­ret, har de ikke haft pro­ble­mer med at aflæse det,« siger han til Radio24syv. Du kan læse hele historien her.

Og så skal vi se på, hvad der ellers sker i dag.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Det virker meget utroværdigt«

Det bringer os til sagen om Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler.

Søndag kunne Ekstra Bladet fortælle, hvordan det program, som sikrede Dansk Folkeparti uretmæssig EU-støtte til et sommergruppemøde, blev indsendt til EU 10 måneder efter sommeropholdet i Kolding.

Og det strider ifølge Ekstra Bladet imod den forklaring, som partiets gruppeformand, Peter Skaarup, kom med torsdag, da han deltog i DR2-programmet Debatten, som netop handlede om DFs mulige misbrug af EU-midler.

Her forklarede han, at det forkerte program, som betød af partiet fik 100.000 til at holde sommergruppemøde for, kan forklares med en ændring af programmet.

»I EU-systemet har man så søgt nogle penge på baggrund af noget, der ikke var det rigtige program, fordi man kendte ikke på det tidspunkt det rigtige program,« sagde han til vært Clement Kjersgaard.

Men ifølge dokumenter fra parlamentet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, fremgår det, at det forkerte program først blev sendt til Europa-Parlamentet næsten et år efter DF's sommerophold.

Til Ekstra Bladet forklarer Peter Skaarup, at det forkerte program må være indsendt to gange til EU. Både før og efter sommerkonferencen.

»Jeg forsøgte at forklare, hvordan jeg har hørt det, når jeg spørger vores folk i Europa-Parlamentet. Jeg forstår det sådan, at man har afleveret noget, der ligner et standard konferenceprogram som et led i ansøgningen forud for sommergruppemødet. Derefter har man så igen lagt til grund - da en Meld-medarbejder udarbejdede indberetningen - at dét program var gældende.«

Så det falske program er indsendt to gange? Både før og efter?, spørger avisen.

»Ja, som jeg forstår det. Den anden fejl er en konsekvens af den første.«

Én gang kan man sjuske, men to gange? Det virker meget utroværdigt.

»Bestemt og desværre. At ingen i Meld får vedlagt det rent faktisk gennemførte program, kan jeg ikke lige umiddelbart forstå. Det er rod og slendrian, derfor rydder vi op,« siger han til avisen. Hele historien her.

I dagens avis siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, at han er overrasket over, at programmet er indsendt to gange.

»Det får det ikke til at se bedre ud.«

Den historie her.

»Har du svindlet?«

Vi bliver i sporet og ser nærmere på en udsendelse, der blev sendt sent lørdag aften på DR 2.

Her fulgte journalisten Abdel Aziz Mahmoud Dansk Folkepartis EU-gruppeformand, Anders Vistisen, i programmet 'Adgang med Abdel: Vistisen og EU pengene.'

I programmet bliver Anders Vistisen til slut stillet en række spørgsmål om, hvordan han ser sagen. Du får et uddrag her.

Har du været sjusket?

»Ja.«

Har du været en god jurist?

»Nej.«

Har du fråset?

»Ja, der har også været frås.«

Har du hyklet?

»Ja.«

Har du svindlet?

»Det håber jeg ikke. Og det tror jeg ikke. Men det må Olaf (EU's antisvindelenhed, red.) finde ud af.«

Du kan se hele udsendelsen her. Og et kort uddrag fra Facebook herunder.

Fire nyheder du også skal have med i dag

1: Ammeundervisning, fødselscoaching og personlige jordemødre.

Som konsekvens af vedvarende besparelser på landet barsels- og fødselstilbud køber gravide og nybagte forældre sig i stigende grad til omsorg før, under og efter fødslen.

Det skriver Berlingske her.

2: Selv om der stadig ekspederes hash fra lommerne i Pusher Street på Christiania, har salget på Christiania nået et nærmest historisk lavpunkt. Det siger politidirektør Thorkild Fogde fra Københavns Politi til Politiken.

»Vi vurderer, at handlen er reduceret til i hvert fald en fjerdedel af, hvad den var, før boderne blev revet ned,« siger han her.

3: Der er gode nyheder for finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) midt i en kritisk periode med forhandlinger om finanslov og 2025-plan. Den danske EU-rabat, der blev forhandlet på plads i 2013, får nu effekt, og sammen med et generelt lavere udgiftsniveau i EU giver det en reduktion på 2,55 milliarder kroner i Danmarks EU-bidrag i 2016.

Du får den historie hos Berlingske her.

4: Mere end hver tredje vælger vil i dag stemme på et andet parti end ved valget sidste år.

Det viser ny analyse af valgforsker Kasper Møller Hansen hos netavisen Altinget. Den kan du læse her.

Rotterede?

I den føromtalte udgave Debatten på DR 2 fra i torsdags kaldte Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, EU for en »rotterede«.

Det fik i weekenden tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen til at sætte sig ved tasterne og forfattede et blogindlæg hos Berlingske. Her går han imod Kjærsgaards udlægning.

»De øvrige partier i Folketinget må kalde deres formand til orden. Det indtryk skal ikke få lov til at brede sig i resten af Europa, at det danske parlament betragter sine partnere som “en rotterede”,« skriver Uffe Ellemann-Jensen og fortsætter:

»Det er en fornem post, fru Kjærsgaard er blevet betroet. Folkestyrets fornemste. Den skal ikke profaneres med vulgære udfald mod andre demokratiske institutioner, som Danmark skal samarbejde med.«

På Twitter blev Venstres politiske ordfører - og Uffe Ellemann-Jensens søn - i går spurgt om, hvorvidt han var enig i den udlægning.

Pia Kjærsgaard »sagde ting på mine og kollegers vegne, som jeg bestemt ikke er enig i,« lød svaret.

Dagens analyse

»I 11. time forsøger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at presse fremdrift ind i de fastlåste forhandlinger på Christiansborg. Et blik på kalenderen viser, at tiden er ved at rinde ud, og at regeringen vil køre fast – hvis der ikke sker noget snart.«

Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, skriver i dag, hvordan Løkke vil forsøge at »komme ud af Samuelsens skruestik«

Den historie her.

Dagens debatindlæg

»Socialdemokrater og radikale er nødt til at finde sammen om det, der skal bære en ny, stærk regering efter valget. Nu skal Mette Frederiksen og Morten Østergaard lære at begejstre folk.«

I Politiken kommer tidligere landsformand og mf'er for Det Radikale Venstre Asger Baunsbak-Jensen med en opfordring til ledelsen i S og R.

Her er to historier, du skal have med fra weekenden

1: Dansk Folkepartis pressechef, Søren Søndergaard, går i disse dage rundt med en lille seddel i inderlommen.

Sedlen har fem punkter nedfældet med kuglepen:

5. DOM
4. TILTALE
3. SIGTELSE
2. MISTANKE
1. ROLF ER REN

Rundt om punkt nummer to har Søndergaard tegnet en firkant. Du kan læse hvorfor - og om Kristian Thulesen Dahls usårlighed, der slår revner - hos Berlingske her (kræver abonnement)

2: Med forslag til en finanslov for de kommende fire år fremlægger Alternativet på tirsdag en samlet økonomisk politik.

Berlingske kunne søndag beskrive hovedlinjerne i udspillet, der består af i alt 55 punkter.

Samlet set ønsker Uffe Elbæks parti at hæve skatter for omkring 54 milliarder kr. i perioden og sænke skatter for 33 milliarder kr.

Det er et forslag, der formentlig vil kunne sende et gys gennem villakvartererne. Hvem er udspillet henvendt til?, spørger avisen.

»Jamen, jeg tror, det er henvendt til alle,« svarer finansordfører Josephine Fock. Læs hele historien her.

Apropos: I en analyse af udspillet skriver Søs Marie Serup, BTs politiske kommentator, i dag:

»Der er ingen tvivl om, at Alternativets plan vil blive skilt ad som en død frø på et naturfagsbord i folkeskolen. Ligesom LA’s plan blev. Sådan skal det også være. Men af vilde planer springer nytænkningen også ofte. Når det politiske Danmark har skilt frøen ad, så skulle man måske overveje at kysse enkelte dele af den.«

Det kan du læse her.

Weekendens citat

»Vi risikerer at ryge ud i et vulgærdemokrati eller pøbelstyre måske endda, hvis det her fortsætter og folk ikke tager sig sammen og tager de ting, der foregår, alvorligt. Hvis reaktionen bliver ved med at være, at ’det rager ikke mig’, eller ’jeg synes, politikerne er nogle idioter’, så får folk også det, de har fortjent. De har det sådan set allerede.«

Justitsminister Søren Pind advarede på en konference hos Tænketanken Europa mod konsekvenserne, hvis ikke flere vestlige borgere begynder at afvise populismen. Set hos Politiken.

Weekendens gæstetaler-nyhed

Anders Samuelsens flaske

I indledningen skrev vi, at vi ville se nærmere på, hvad Libearal Alliances leder havde brugt sin søndag på.

Vi har set den her video 10 gange her til morgen og er endnu ikke blevet trætte af den.

Det sker i dag

12:00 Partierne mødes for at forhandle om regeringens 2025-plan, den såkaldte helhedsplan. Det er partierne Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre, der i dag fortsætter forhandlingerne.

Det sker - IKKE - på tirsdag

Ifølge rygter stod registreringsafgiften til at blive ændret i denne uge.

Meeeen de rygter skal man IKKE stole på, understreger Finansministeriet på Twitter. Så sådan er det.

Tak, fordi du læste med - og ha' en god uge.

P.s.

På konferencen hos Tænketanken Europa, som blev beskrevet tidligere i morgenposten, blev den danske folkeafstemning om retsforbeholdet også vendt - i den forbindelse fik Berlingskes Politiko tilsendt et stemningbillede derfra på Snapchat.