»Død er konsekvensen af den politik, regeringen fører«

Dagens overblik: En tidligere V-profil lancerer et hårdt angreb på Inger Støjberg efter opgør med årelang dansk flygtningetradition. Vi skal også forbi et Pind-angreb på Liberal Alliances ultimative krav, en »bandit i høje hæle« og Elbæks »velfærdsbombe«.

Siden 1989 har Danmark via FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) modtagetomkring 500 kvoteflygtninge om året direkte fra flygtningelejre og alverdens brændpunkter. Men sådan skal det ikke være længere, har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg besluttet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Godmorgen og velkommen til en ny uge med dansk politik og politisk morgenpost - dit daglige politiske overblik.

Efter en sidste uge, hvor dansk politik var præget af en gedigen omgang drama, en pil der »pegede på valg i oktober« og en Anders Samuelsen som »Danmarks spøgelsesbilist nummer 1«, beder Liberal Alliance nu om at alle slår koldt vand i blodet.

Det kommer vi tilbage til. I denne morgenpost får du også historien om et Søren Pind-angreb på det, der formodes at være Liberal Alliance, dagens godnathistorie fra LA, en »bandit på høje hæle« og en »svinestreg i et demokrati«.

Men vi starter et andet sted. Vi starter nemlig med et brud på en årelang dansk tradition, som Inger Støjberg har fundet frem fra sin skuffe med udlændingestramninger, som hun tidligere har bebudet, hun har glædet sig til at indføre.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Inger Støjberg får blod på hænderne ved at lukke fuldstændig for kvoteflygtninge«

»Inger Støjberg siger ikke direkte, at det er bedre, hvis flygtningene dør, men det gør hun gennem sin politik. For død er konsekvensen af den politik, regeringen fører.«

Så hård er kritikken på politiken.dk fra den tidligere Venstre-politiker og nuværende radikale europaparlamentsmedlem, Jens Rohde, af regeringen og udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg. Den vender vi tilbage til. Først baggrunden.

Siden 1989 har Danmark via FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) modtaget omkring 500 kvoteflygtninge om året direkte fra flygtningelejre og alverdens brændpunkter. Men sådan skal det ikke være længere.

Som led i regeringens 2025-plan har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) nemlig annonceret, at de resterende 491 for i år »skubbes« til senere - reelt er ordningen suspenderet på ubestemt tid, bekræfter Støjberg over for Politiken.

Døren til Danmark er også lukket for handikappede kvoteflygtninge. Inger Støjberg sagde ellers sidste år, at hun ikke havde planer om at ændre på antallet af netop handikappede kvoteflygtninge, der kommer til Danmark.

Begrundelse? Danmark er fyldt op, mener Støjberg. Læs interviewet med Støjberg her.

Og så er vi tilbage ved Jens Rohdes hårde kritik. Han mener, at regeringens flygtningepolitik kan sammenlignes med det højreradikale italienske parti Lega Nords, der ifølge politiken.dk har udtalt, at det er bedst for alle, hvis flygtningene døde i teltlejre eller druknede i middelhavet.

»Jeg mener simpelthen, at Inger Støjberg får blod på hænderne ved at lukke fuldstændig for kvoteflygtninge«, siger han og lover, at dem, der bakker op om regeringens politik, ikke »får et roligt øjeblik fra mig.«

Inger Støjberg tager kritikken med ophøjet ro:

»Jeg er fuldstændig klar over, at Jens Rohde har været imod alle de udlændingestramninger, som vi har gennemført. Havde vi ikke gennemført dem, så havde vi højst sandsynligt fået flere asylansøgere til Danmark«, siger hun til Politiken.

Socialdemokraterne støtter Inger Støjbergs beslutning om at lukke for kvoteflygtninge.

»En svinestreg i et demokrati«

Det blev en lang smøre. Derfor iler vi videre til noget, hvor vokabulariet er lige så svulstigt.

Radio24syv har set i dokumenter fra Udenrigsministeriet, der ifølge radiostationen viser, at kinesiske myndigheder pressede Danmark forud for præsident Hu Jintaos besøg i København i 2012. Et pres som hverken Udenrigsministeriet eller Statsministeriet protesterede imod, ifølge Radio24syv.

Den kinesiske delegation ville ikke forstyrres af »fornærmende« optræden af Tibet-aktivister, lød det ifølge Radio24syv. Samtidig blev det kommunikeret, at det var afgørende for den kinesiske opfattelse af Danmark, at præsidenten ikke blev »forstyrret« af demonstrationer.

»Det er så beskidt, som noget næsten kan være,« siger Enhedslistens Pernille Skipper om korrespondancen, som foregik på embedsmandsniveau. Også DFs næstformand, Søren Espersen, er oprevet:

»En svinestreg i et demokrati,« kalder han det, der er foregået.

Justitsminister Søren Pind har samlet en kommission, der skal undersøge politiets indgriben over for borgernes ytringsfrihed i forbindelse med det kinesiske præsidentbesøg 2012.

4 korte fra dagens aviser

Vi napper lige et par korte nyheder.

Kort nyt 1:
Uffe Elbæks drøm om en 30 timers arbejdsuge til danskerne vil koste op til 279.000 ’varme hænder’ inden for sygepleje, skoler og daginstitutioner. Det skriver BT i dag under overskriften »Elbæks velfærdsbombe«. Finansministeriet har i et svar til Folketingets Finansudvalg beregnet, hvor mange pædagoger, skolelærere. sygeplejersker og sosu-assistenter man kan få for 130 mia. kr., der er det beløb, ministeriet vurderer, at Alternativets forslag om en 30 timers arbejdsuge koster. »Man kan slet ikke gøre det op på den her måde. Derfor vil jeg ikke anerkende den måde at gøre det op på,« siger Rasmus Nordqvist til BT.

Kort nyt 1.1:
Det vil i øvrigt tage 14 år at reducere en almindelig arbejdsuge på 37 timer til 30 timer. Det viser et andet svar fra Finansministeriet. Læs mere her.

Kort nyt 2:
Antallet af klager over den omdiskuterede integrationsydelse er de seneste måneder steget, efter at flere borgere er blevet flyttet over på den markant lavere ydelse. Det skriver Politiken i dag. »I og med at antallet, der er kommet på integrationsydelse, er mangedoblet, er der naturligvis flere klager,« skriver udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der ikke har ønsket at stille op til interview, til avisen.

Kort nyt 3:
Og vi bliver ved integrationsydelsen. En gruppe mennesker, som burde have forladt arbejdsmarkedet, bliver ramt af den lavere integrationsydelse, der skal få flere udlændinge til at arbejde: nemlig folkepensionisterne. Det oplyser Integrationsminister Inger Støjberg i svar til Folketingets integrationsudvalg. Helt præcis drejer det sig om 50 personer, som er fyldt 65. De modtager integrationsydelsen, som for enlige uden børn er 6.010 kroner om måneden før skat. Til sammenligning udgør den månedlige kontanthjælp for enlige uden børn 10.968 kroner før skat. Det skriver Information.

R bejler til blå 2025-aftale

Så skal vi en tur til Berlingske. På forsiden erklærer de Radikale sig nemlig klar til at binde sig til den borgerlige blok også efter et valg, hvis de bliver en del af en 2025-plan.

Morten Østergaard ønsker at lave en Vestager, så at sige.

I 2011 var de Radikale med i et blåt forlig om at hæve efterløns- og pensionsalderen. Både dagpengereformen og efterløns­reformen blev efter valget i september det år centrale dele af Socialdemokraternes, SFs og de Radikales fælles regeringsgrundlag.

»Det er klart, at vi ikke sidder og kigger på, hvem der sidder om bordet, når vi sidder i Struensee-værelset og forhandler med Claus Hjort. Vi kigger på, hvad der ligger på bordet. Hvis det er vores politik eller noget, der bringer os tættere på vores politik, så medvirker vi glad og gerne til det, og så forpligter vi os også ud over denne valgperiode til, at de ting, vi aftaler, står ved magt,« siger Morten Østergaard til Berlingske.

Venstre byder Østergaards Vestagerske taktik velkommen ved at sige, at udgangspunktet er en blå aftale, men at det er »bedre« jo bred en aftale, man kan lave. Socialdemokraterne har helt afvist at kommentere.

Pind, LA og den ekstremistiske parlamentarisme

Kig godt på følgende to citater, det første fra justitsminister Søren Pind (V) og det andet fra LAs politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll:

»Der er simpelthen behov for borgerlig besindelse. Lad os nu fastholde fornuften i dansk politik.«

»Jeg siger bare, at nu tror jeg, alle har godt af at slå lidt koldt vand i blodet.«

Umiddelbart to mænd, der advokerer for det samme, ikke?

Men under overfladen dækker de to udtalelser over et voldsomt Søren Pind-angreb på, det, der må formodes at være LA. Venstres justitsminister angriber partiets »ekstremistiske parlamentarisme«, der ifølge Pind risikerer at smadre den »gensidige tillid« i dansk politik og bane vejen for et 10-årigt socialdemokratisk styre i Danmark:

»Det er sagen, når man gravlægger det samarbejdende folkestyre og meddeler, at man vil vælte en regering, medmindre den sørger for, at andre partier vil stemme for det, man selv kræver,« lyder det fra Pinds pen i en kronik i søndagens udgave af Jyllands-Posten.

Pind nævner ganske vidst ikke Liberal Alliance direkte, men kronikken lader ikke megen tvivl tilbage om, at Samuelsens ultimative krav og stålsathed er kritikkens omdrejningspunkt. LAs Simon Emil Ammitzbøll tager over for Ritzau kritikken med ophøjet ro og melder hus forbi:

»Vi går efter at få lavet en god aftale i efteråret. Det er vores førsteprioritet,« siger han og understreger:

»Jeg siger bare, at nu tror jeg, alle har godt af at slå lidt koldt vand i blodet.«

Weekendens portræt: Jakob Ellemann, manden med smilet og temperamentet

Han ville aldrig gå samme vej som sin far. Aldrig ind i politik.

Men nu står Jakob Ellemann-Jensen som statsministerens bølgebryder, når regeringen i efteråret skal lande en 2025-plan og sikre sin eksistens. Politiko.dk har tegnet et portræt af politikeren med det berømte efternavn, der bag det venlige smil bærer på et voldsomt temperament og enorme ambitioner.

Få historien om den dag, Jakob Ellemann-Jensen besluttede sig for alligevel at gå ind i politik, historien om, hvordan en blodig oplevelse i Bosnien har formet ham som politiker og historien om, hvordan farmoderen allerede tidligt forudså, at unge Ellemann-Jensens fremtid lå i politik.

Læs hele portrættet her.

Åhh, de gode råd fra vennerne

De øjeblikkelige temperaturmålinger af styrkeforholdet på Christiansborg bliver både fulgt tæt og brugt intensivt af partiernes ansatte og, selvom de ofte afviser, politikerne.

Måden at reagere på meningsmålinger på er på mange måder en videnskab. Ikke mindst fordi det er forbundet med både muligheder og udfordringer.

Derfor sidder de formentlig lige nu i Venstre og sender venlige tanker til Socialdemokraternes Magnus Heunicke.

Den tidligere politiske ordfører har års erfaring med reaktioner på (fortrinsvis dårlige) meningsmålinger og sendte i fredags et lille råd til statsministerens særlige rådgiver, der havde tweetet om den nyeste Gallup-måling:

I kommentarsporet fulgte i øvrigt en velkendt omgang mudderkast tur-retur mellem en ansat Venstre og en (tidligere) socialdemokratisk ditto:

»Det vil gøre Anders Samuelsen endnu mere stålsat«

Først skrev Hans Engell i Ekstra Bladet, at pilen peger mod et efterårsvalg.

Så strammede han den udtalelse her på politiko.dk ved at slå fast:
»Jeg kan ikke se andet, end at det her ender med et valg.«

Og i weekenden drejede han så endnu et nøk på håndtaget, da en Voxmeter-måling fra Ritzau viste en lille fremgang til Liberal Alliance:

»Det vil gøre Anders Samuelsen endnu mere stålsat, fordi det viser, at partiet ikke er på konfrontationskurs med sine egne vælgere,« sagde Engell til selvsamme Ritzau.

I øvrigt en måling, der gav Venstre en opbakning på 18,2 procent. En anelse bedre end de 16,5 procent Venstre fik i en ny måling, Greens har lavet for Børsen. Det var næsten to procentpoint dårligere end Dansk Folkeparti.

Det bliver spændende at følge, hvilket råd Magnus Heunicke nu giver Jacob Bruun.

Analyse: »Ingen af støttepartiernes partiledere føler, at de skylder Løkke noget som helst«

Forholdet mellem partilederne i blå blok er så elendigt, at det er umuligt at skabe det fortrolige rum, som er nødvendigt i politisk svære forhandlinger.

Det skrev DRs politiske korrespondent, Christine Cordsen, i lørdags i en analyse på dr.dk.

»Realiteten er, at ingen af støttepartiernes partiledere føler, at de skylder Løkke noget som helst, og at ingen af de blå partiledere føler, at de skylder hinanden noget som helst. Alt i alt er det lige nu svært at se, hvordan regeringen overhovedet skal få gang i reelle forhandlinger om sin store økonomiske helhedsplan,« skriver Christine Cordsen.

»Samtidig forlyder det, at Lars Løkke Rasmussen i de seneste mange måneder intet har gjort for at forsøge at skabe holdånd i blå blok,« skriver hun.

Læs hele analysen her.

Og hvad egentlig med de valgtrommer? Buldrer de stadig eller hvad?

Det kan du læse om i fjerde akt af politiko.dks serie 'Kampen om skattelettelserne', hvor vi beder et panel bestående af tre eksperter udpege, hvilket borgerligt parti der lige nu fører kampen om de topskattelettelser, der er lagt i kakkelovnen til (måske) at skulle vedtages i løbet af efteråret.

I hvert fald hvis regeringen skal overleve.

Denne gang er panelet splittet. Der bliver talt om efterårsvalg, decembervalg, ultimative krav og sågar om en rød føring i den blå kamp om skattelettelserne, der er gået ind i sin afgørende fase.Læs hele nyheden her

Dagens godnathistorie

Lader vi Ole Birk Olesen, Liberal Alliances skatteordfører, om at fortælle. Drøm sødt, allesammen:

Dagens citat

»Kærlig sagt er hun en bandit på høje hæle. Jeg er dybt politisk uenig med hende, men hun er dygtig.«

Justitsminister Søren Pind har givet Altinget sin karakteristik af Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, som mediet har skrevet et virkelig langt portræt om. Det kan du læse her (kræver abonnement):

Enhedslistens revolutionære kontrolfreak

3 x rød R-kritik

Og så skal vi ellers til det, vi lovede, da vi gennemgik de Radikales lyst til at medvirke i en 2025-plan: De røde venners reaktioner. For de har været markante. Vi stiller om til tre omgange radikal ris:

Det sker i dag

10:00 Åbent samråd om dødsulykker på arbejdet
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er i dag kaldt i åbent samråd om dødsulykker på arbejdet.

11:00 Islands statsminister besøger Danmark
I dag besøger Islands statsminister, Sigurður Ingi Jóhannsson, Danmark. Først tager dronning Margrethe imod den islandske statsminister på Amalienborg klokken 11.00. Dernæst går turen til Marienborg, hvor han klokken 12.00 mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).