Direktør om sjælden Fogh-indrømmelse: »For mig var det et stort øjeblik. Det var det simpelthen«

Dagens overblik: Anders Fogh indrømmer fejl i 00erne, Enhedslisten ekskluderer en af partiets grundlæggere, Løkke afviser uro i Venstre, og så skal landmændene have lov til at dyrke hash.

Foto: Martin Sylvest

Godmorgen og velkommen til sæsonens sidste udgave af den politiske morgenpost.

Efter i dag går vi på en velfortjent ferie og tanker friske kræfter, inden vi igen er tilbage bedre end nogensinde den 31. juli.

Inden skal vi lige nå forbi dagens bedste politiske historier, og vi begynder i Berlingske, hvor den tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, i sidste uge kom med en sjælden erkendelse.

I sin tid som landets leder sagde han ofte, at »der er ikke noget at komme efter«, når han afviste kritik af regeringens politik.

Otte år efter Foghs afgang som statsminister erkendte han ved et arrangement hos den liberale tænketank Cepos i anledning af genudgivelsen af Foghs gamle bog »Fra socialstat til minimalstat«, at der faktisk var noget at komme efter på den økonomiske politik.

Fogh sagde, at han burde have grebet ind over for det budgetskred, der skete under hans tid primært i kommunerne.

»Lad mig med det samme sige: Det der med budgetskredet, det skal vi ikke diskutere lang tid. Det er jeg grundlæggende enig i. Og set i bakspejlet, så burde vi have været hårdere ved kommunerne, end vi var. Helt klart,« sagde Fogh, hvorefter han henviste til, at man med budgetlovens sanktionsmekanismer sidenhen har fået kommunerne til at holde budgetterne.

»Og det burde vi selvfølgelig have gjort langt tidligere. Så det skal ikke skille os ad – det er jeg fuldstændig enig med dig i,« sagde Anders Fogh Rasmussen ved Cepos-arrangementet.

Erkendelsen glæder Cepos-direktør Martin Ågerup.

»For mig var det et stort øjeblik. Det var det simpelthen,« siger Martin Ågerup:

Du kan læse den nyhed her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Nu kan landmænd dyrke cannabis lovligt

I går fortalte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at regeringen nu vil gøre det lovligt for landmænd at dyrke cannabis til medicinsk brug.

»Nu bliver det muligt at producere medicinsk cannabis i Danmark, og så håber jeg, at private aktører - der tidligere har været interesseret - vil vise virkelyst på det her område. Derfor vil de private producenter i første omgang skulle i gang med at udvikle dyrkningsmetoder, der gør cannabisproduktet egnet til medicinsk brug,« siger Ellen Trane Nørby.

Cannabis, som er en fællesbetegnelse for hash og marihuana, kan være effektiv som medicin for smerteplagede personer.

Dansk landbrug har tidligere meldt ud, at man er klar til at påtage sig rollen som leverandør.

Du kan læse mere om det her.

Herunder kan du se, at Lægeforeningens formand ikke er sådan helt begejstret for det nye tiltag.

Lynquiz

Det er afslutningsposten, og derfor skal vi have en lille quiz.

I morgen begynder Tour de France, og som optakt har TV 2 lavet en ret genial video, hvor de tre faste kommentatorer, Dennis Ritter, Rolf Sørensen og Jørgen Leth, kommenterer cykelløb fra en dansk villavej, hvor tilfældige cyklister kommer forbi og til sidst kører over en målstreg og får en medalje.

Og, viser det sig nu, så er en af de tilfældige cyklister faktisk medlem af Folketinget. Men kan du spotte hvem i klippet herunder?

Hvis ikke, får du svaret sidst i morgenposten fra personen selv.

Løkke afviser uro

Gennem de seneste dage har flere medier kunnet beskrive, hvordan der er voldsom utilfredshed i Venstres folketingsgruppe med den måde, som V-toppen informerer gruppen om regeringens politik i flere sager, senest forslaget om at lave statslån til almene boliger.

Der har både været hidsige udvekslinger på mail, og på et ekstraordinært telefonmøde i onsdags fortsatte den krasse kritik, hvor især Søren Gade, Hans Christian Schmidt, Eva Kjer Hansen og Jacob Jensen var hård ved næstformand Kristian Jensen og regeringsledelsen.

Løkke tog selv ordet på mødet, hvor han forsvarede regeringens politik, men en del af kritikken var også rettet mod statsministeren.

»Specielt Løkke er ikke til at få noget som helst ud af i forhold til, hvad regeringen konkluderer, hvad andre partier gør, og hvad der vedtages i udvalgene (regerings interne udvalg, red.). Derfor er vi i folketingsgruppen rundt på gulvet for at sige det rent ud,« sagde en kilde efter mødet til Berlingske.

Men igår slog statsministeren alligevel fast, at der ikke er uro i Venstre, da han mødte TV 2 på Christiansborg.

»Det er ikke nogen krise. Det er ganske almindeligt politisk arbejde, som handler om, at regeringen til august skal fremlægge en god finanslov, som balancerer forskellige hensyn. Vi vil en række ting, og derfor skal det selvfølgelig også hænge sammen økonomisk,« siger han.

Det kan du se og læse her.

Er Venstres top blevet salonsocialister eller udsat for effektivt lobbyspin?

Ovenstående spørgsmål rejser Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, og forsøger at give svarene i en analyse, der samler op på uroen og begivenhederne i Venstre i den forgangne uge.

Han skriver, at »på en uge har Venstres folketingsgruppe indledt et sværdslag med V-toppen, som sender partiet på sommerferie med interne stridigheder.«

»Nok er der utilfredshed med V-toppen, men det bunder ikke i det hierarkiske partiregnskab. Gade har brug for at manifestere sig som gruppeformand, men har ikke længere den pondus, der skal til, for at udfordre Kristian Jensen, lyder analyse i flere dele af Venstre. Derudover skal man lægge mærke til, at også Eva Kjer Hansen, som ikke støttede Løkke og Gade, har hævet stemmen.

Det bringer os videre til en anden antagelse. Den seneste uges palaver skyldes, at Venstre er ramlet ind i den del af magtens cyklus, som skiftende regeringspartier har bøvlet med i årtier: at afstanden mellem ministrene og folketingsmedlemmerne med tiden bliver så stor, at radiokontakten forsvinder, og Folketingsgruppen i protest løber hjemmefra,« skriver Bæksgaard.

Du kan læse hele analysen her.

Du får lige den sidste historie om den sag i dag.

Berlingske har nemlig lavet et portræt af gruppeformand Søren Gade, der fik hele sagen til at rulle.

Der kan du læse følgende karakteristik af den magtfulde Venstre-mand:

»Når han bliver vred over noget, så farer han i flint. Det gjorde han her.«

Læs portrættet her.

Trist dødsfald

I går omkom det tidligere medlem af Folketinget for SF fra 1994 til 2011, Kristen Touborg, i en trafikulykke. 73-årige Kristen Touborg blev erklæret død på stedet. Hans 75-årige hustru, Anna Marie Touborg, blev alvorligt kvæstet og meldtes torsdag aften i livsfare.

Kristen Touborg var en vellidt mand og politiker på Christiansborg, og i går gav en lang række politiker deres sorg til kende på de sociale medier efter meddelelsen.

Vi lader SFs tidligere formand, Holger K. Nielsen, sige nogle ord om Kristen Touborg:

Sommetider kan man bare ikke forstå det. Man læser noget og er nødt til at sige til sig selv: det her kan ikke passe. Det kan ikke være sandt.
Sådan havde jeg det da jeg for kort tid siden læste, at Kristen Touborg i dag er dræbt i en trafikulykke. Vi talte sammen i forrige uge. Kristen var i København for at hente et visum til Rusland, hvor han og Anne Marie skulle besøge nogle venner. Han stak hovedet indenfor på Christiansborg hvor vi fik en god lang snak. Om den forestående rejse. Om bryllupsforberedelser. Om partiet, som han altid loyalt bakkede op - omend ofte kritisk. Om hans faster der havde været tjenestepige hos Jeppe Aakjær og senere blev kommunist. Om gården i Gudum - den faste holdeplads for hans slægt. Og alt muligt andet.
Det fremgår af medierne at Anne Marie er i livsfare. Vi må bede til, at hun overlever. For Kristen og Anne Marie repræsenterede sammen en soliditet som sjældent ses.
Kristen, du fik skabt respekt om SF udenfor de store byer. Du kunne sige tingene på en måde, som mange af os andre misundte dig. Du gav så meget til så mange.
Mine tanker går til din familie.
Æret være Kristen Touborgs minde

Ordene er fra Holger K. Nielsens Facebook-side.

​Enhedslisten ekskluderer en af partiets grundlæggere for sexisme

Efter en langvarig strid har Enhedslistens hovedbestyrelse ekskluderet en af partiets grundlæggere for sexisme, skriver Berlingske.

Årsagen er, at det 72-årige nu tidligere partimedlem og byrådskandidat i Fredericia, Jørn Henner Pedersen, offentligt har kritiseret sin kollega i Enhedslistens afdeling i Fredericia, byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz. Det gjorde han, da hun i maj fortalte til flere medier, at hun havde været udsat for sexchikane af en mandlig byrådskandidat.

Jørn Henner Pedersen afviste et ultimatum om at forlade afdelingen i Fredericia og trække sine udtalelser tilbage, og derefter var han ikke længere velkommen i Enhedslisten.

»Det er dybt uretfærdigt, og det ærgrer mig. Jeg er meget enig i partiets politik, men organisationen har åbenbart glemt sine idealer om, at alle er lige, og at politikken vokser nedefra og ikke oppefra. Det har den gjort i det her tilfælde, hvor man bare vil beskytte et byrådsmedlem uanset hvad,« siger Jørn Henner Pedersen.

Læs mere her, hvor Enhedslisten forklarer sin beslutning.

Fire hurtige nyheder, du skal have med inden sommerferien

1) Socialdemokratiets næstformand, Mogens Jensen, er blevet sat på plads af sit parti i en sag om tvungen vielse af homoseksuelle, skriver Jyllands-Posten. Tidligere på ugen sagde Mogens Jensen, at danske præster ikke skal kunne afvise at vie homoseksuelle par. Det afviser Socialdemokratiet nu.

Læs mere om det i Jyllands-Posten.

2) Han har været medlem af Venstre i 24 år. Han har været lokalformand i mange år i partiet, men nu har Tommy Beck Kobberøe meldt sig ud af Venstre i protest mod sagen om Inger Støjberg og den ulovlige instruks, hun sidste år gav om at adskille mindreårige asylpar.

Han mener ikke, at Venstre har håndteret sagen ordentligt.

Læs mere om det her.

3) Andelen af ikke-vestlige indvandrere, som har fundet arbejde, er mere end fordoblet efter indførelsen af den lavere integrationsydelse. Det svarer til, at omkring 3.000 flere indvandrere fandt beskæftigelse i 2016 i forhold til året før.

»Man skal bevidst have ond vilje for at afvise, at det virker,« siger finansminister Kristian Jensen (V).

Læs mere i Berlingske her.

4) Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger i forbindelse med et NATO-topmøde i Bruxelles i disse dage, at Donald Trump har ret i sin kritik af, at de europæiske NATO-lande skal bruge flere penge på forsvaret.

»Trump har ret i, at europæerne skal bidrage noget mere. Fordi det jo er et OK argument, at han ikke kan blive ved med at forklare de amerikanske skatteydere, at de (USA, red.) skal blive ved med at yde så meget,« siger han tll TV 2.

Læs om det her.

5) Røde partier vil straffe Mærsk, efter det i går kom frem i DR, at den store virksomhed siden 2012 har hældt 42 ton af et ulovligt og skadeligt kemikalie ud i Nordsøen. Enhedslisten har meldt Mærsk til politiet, og flere partier kræver handling.

Læs om det her.

Dagens citat

Finder vi i Information, der har bedt flere forskellige personer give en karakteristik af Inger Støjberg.

Blandt andre den knap så Støjberg-glade tidligere Venstre-mand og nuværende medlem af Europaparlamentet for de Radikale, Jens Rohde:

»Hun er i øvrigt en meget lattermild person. Lige så magtkynisk hun er, lige så lattermild er hun også. Man skal ikke stikke sig blår i øjnene og tro, at hun ikke går benhårdt efter magten. For hende helliger målet midlet. Der gik da heller ikke mere end fem minutter, fra hun var kommet i Folketingsgruppen, til hun forsøgte at blive næstformand. Og det blev hun jo så også.«

Du kan se flere citater om Støjberg her.

Dagens debat

Finder vi i Berlingske, hvor Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, har skrevet et indlæg om, at han er træt af al den politiske korrekthed i Danmark.

»Jeg bliver kaldt roma-racist, smålig og fremmedfjendsk. Men jeg tillader mig selv at stille spørgsmålet: Hvad er vigtigst for en politiker? At være politisk korrekt eller at løse reelle samfundsproblemer? For hvordan løser man et problem, hvis man ikke engang tør tale om det?

Politisk ukorrekthed handler om at turde at sige sine meninger – også selvom de står ud fra mængden.

Det vigtigste for mig er, at vi ikke pakker noget ind i et politisk korrekt sprog. I Danmark skal vi have frihed til at pege på de problemer, vi mener, der er. Det er den hurtigste vej til en løsning.«

Du kan læse hele indlægget her.

Quizsvar

Fik du spottet, hvilket medlem af Folketinget, der havde sneget sig med i videoen?

Du får svaret her:

(Tak for inspiration til quizzen fra TV 2s Mads Bisgaard)

Dagens ups

Finder vi i Berlingske, hvor tastaturet har sat sig fasttttttttttt.

Det sker i dag

9.00 Børne- og socialminister Mai Mercado (K) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er kaldt i samråd om tilgængelighed for handicappede.

9.00 Morgenposten går på yderst velfortjent sommerferie og er tilbage igen den 31. juli.

Hav en fantastisk sommer.