DFs provinsløfte, Heunickes nye nøgle og et politisk hold kæft-bolsje

Dagens overblik: Dansk Folkeparti vil sende statslige job til provinsen, Rejsekortet bliver fællesfinansieret, og to centrale embedsmænd siger farvel. Dit overblik over dagen i dansk politik her.

Transportminister Magnus Heunicke (S) opgiver nu at lade Rejsekortet finansiere sig selv og vil derfor have alle passagerer til lommerne. Læs den og andre historier i dagens politiske morgenpost. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

Det er blevet fredag, og her dit overblik over dagens politiske historier.

Vi begynder med et valgløfte fra Dansk Folkeparti.

Jyllands-Postens forside gør partiet det nemlig klart, at man vil gå til valg på at sende to styrelser og et direktorat ud af København.

Helt konkret vil partiet sende Vejdirektoratet, Naturstyrelsen og Energistyrelsen til provinsen for dermed at skabe en mere ligelig fordeling af de statslige arbejdspladser, forklarer udviklingsordfører Hans Kristian Skibby (DF).

»Folk flytter i stigende grad til byerne, og hvis vi skal gøre noget aktivt for at stoppe den udvikling, er vi nødt til at decentralisere flere af de statslige arbejdspladser,« siger han til avisen.

I blå blok melder Venstre sig parat til hjælpe med at pakke i flyttekasser, hvis regeringsmagten kommer på nye hænder efter næste valg.

Næstformand i Venstre, Kristian Jensen:

»Vi er klar til ikke alene at tale om udflytning af statslige arbejdspladser, men også at handle, siger han til Jyllands-Posten og lover et udspil inden valget.

Det er lidt mere uklart, hvad de Konservative mener om sagen.

På Twitter fredag morgen skriver Lars Barfoed: »Nej til tvangsflytning.«

I avisen melder partiets finans- og kommunalordfører, Mike Legarth, sig klar til udflytning. Vi bliver måske klogere, som dagen skrider frem.

I dag ligger 36 ud af 43 statslige styrelser i øvrigt i hovedstadsområdet.

Vi hopper videre og ser på dagens andre politiske historier.

Skat - Skat ikke

Politiken har for nyligt beskrevet, hvordan Skat gennem flere ignorerede verdens største banklækage fra HSBC i Schweiz. Og avisen skriver i dag, at Skat også har negligeret en anden lækage med bankoplysninger om potentielle danske skatteunddragere.

Det skete, da Skat i september 2013 blev tilbudt oplysninger om 12 danskere, som havde skjulte formuer i en udenlandsk bank. Dengang sagde Skat nej, og det uden at spørge skatteministeren, som ellers ifølge klokkeklare regler skal forelægges den slags beslutninger.

»Jeg har indskærpet, at det ikke må ske igen,« siger skatteminister Benny Engelbrecht (S) til avisen.

Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen, er ikke imponeret på sådan en fredag:

»Hver gang vi får gravet bare et spadestik, kommer flere og flere ting frem, der viser, at Skat har fraprioriteret at arbejde med disse sager.«

Hold kæft-bolsje a la Eritrea

De to centrale embedsmænd i Eritrea-sagen, chefkonsulent Jens Weise Olesen og specialkonsulent Jan Olsen, forlader nu Udlændingestyrelsen. Det skriver Berlingske på nettet her til morgen.

Begge bliver fritstillet med løn, og formelt er der tale om en frivillig fratrædelse. Det fremgår af en aftale til en fratrædelsesordning, som Berlingske har læst.

SFs udlændingeordfører, Karina Lorentzen, har fulgt forløbet tæt. Hun undrer sig over forløbet:

»Det er svært at se som andet end et hold kæft-bolsje. Jeg vil fastholde, at hele forløbet har været mærkeligt,« siger hun til Berlingske.

Heunickes nye nøgle

Selskabet bag det udskældte rejsekort mangler 256 mio. kr. i kassen. Og det hul kommer trafikselskaberne selv til at fylde, fastslår transportminister Magnus Heunicke (S) over for Berlingske Nyhedsbureau.

»Det kommer ikke til at ske, at jeg går til Folketingets Finansudvalg med en ansøgning om flere penge til en ny lappeløsning. Pengene er brugt, og den regning skal så betales, og det er de ansvarlige trafikselskaber bag Rejsekortet, der skal betale den,« siger han.

Ingeniøren skrev ellers torsdag aften, at ministeren ville tørre regningen af på alle passagerer - selv de, som ikke bruger kortet.
Men det er en klar misforståelse, understreger transportministeren. Der er i stedet tale om en ny »fordelingsnøgle«, som skal hjælpe til at hente pengene ind.

Andre historier fra i dag.

1: Hvis der er en ting, som rød og blå blok har svært ved at findes fælles fodslag om, er det de varslede nye regler for partistøtte. Uenigheden kommer atter til overfladen i dag i Politiken:

Socialdemokraterne: Hvis et parti får store bidrag fra private sponsorer, skal de miste statslig støtte.

Blå blok: Næh.

2: Med en række konkrete tiltag vil justitsminister Mette Frederiksen (S) nu trimme retssystemet, så man opfanger mulige terrorister. Tiltagene blev præsenteret sent i går på et pressemøde:

På pressemødet kom det også frem, at antallet af alarmer fra Kriminalforsorgen om radikaliserede fanger er 60 og ikke 39, som det tidligere har været fremme. Ministeren stillede sig tilmed tvivlende over for, at antallet af radikaliserede fanger »kun« var 60. Læs reaktioner og flere detaljer hos Berlingske her.

3: Dansk ambassadør får magtfuld toppost i EU. »Man siger ikke nej til 28 regeringschefer,« siger han. Mød ham hos Berlingske.

4. Enhedslisten vil have et forsvar, der ikke kan angribe. Og derfor siger partiet nej til køb af nye kampfly til forsvaret:

Skal Danmark så undvære kampfly, når F-16-flyene er helt udslidte?

»Holder vi op med at deltage i forfejlede angrebskrige, kan vi løbende vedligeholde dem med reservedele fra fly, der udgår,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (EL) i Berlingske.

5: Justitsministeriet erkender ulovlig diskrimination af indsatte. Den historie står at læse i Information.

Det sker i dag

10.00: Der er møde i folketingssalen. Ved mødet er der bl.a. 1. behandling af forslaget om at nedsætte en udenrigskommission, som kan komme med anbefalinger om, hvordan Danmarks udenrigspolitiske, sikkerhedsmæssige og udviklingspolitiske interesser varetages bedst muligt.

I dag vil Margrethe Vestager bl.a. give en briefing på Europakommissionens udspil til at bekæmpe unddragelse af selsskabsskat.

Fredags-Haiku

Som du kunne læse i morgenposten i går, hvis du altså læste den, så er Venstres Bertel Haarder blevet svært glad for Haiku-digte, som han deler på sin Facebook. Fordi det er fredag, får du et enkelt mere fra Haarders hånd.

Morgenposten opdateres løbende. Senest 10.15.