DF-top angriber Venstre: Kristian Jensens »hede forårsflirt med de antinationale kræfter« kan koste jer magten

Dagens overblik: Dansk Folkeparti er trætte af Venstres »surmuleri« og angriber Kristian Jensen for at lyde som »et ekko« af de Radikale. Søren Pind vil ændre bevillingssystemet til de videregående uddannelser. Og så kan du i dag læse et portræt af en tidligere Venstre-profil, der var både narkoman og borgmester i Fredericia. Hele dit politiske overblik her.

I baggrunden Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl, Martin Henriksen og Peter Skraarup. Det er Martin Henriksen, der i Politiken langer hårdt ud efter finansminister Kristian Jensen. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Du har klikket dig ind på den politiske morgenpost – dit samlede overblik over dagens politiske historier.

Vi begynder med en historie, der står i både Berlingske og Politiken.

Uddannelsesminister Søren Pind (V) præsenterer nemlig i dag regeringens udspil til et helt nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser.

I det nye udspil lægges der op til, at en større del af bevillingerne skal udgøres af faste grundtilskud. Samtidig skal det udskældte færdiggørelsestaxameter afløses af et nyt tilskud, der honorerer uddannelsernes kvalitet og de nyuddannedes beskæftigelse.

»Med det her udspil gør vi op med det ensidige fokus, der har været på kvantitet – at få så mange studerende igennem som muligt. I stedet motiverer vi uddannelsesinstitutionerne til at have mere fokus på kvaliteten i uddannelserne og til at få de studerende i arbejde efter endt uddannelse,« skriver Søren Pind i en skriftlig kommentar til Berlingske.

»Jeg vil gerne have gode – og endda svære – uddannelser, der bringer de unge frem i livet. Vi må ikke i vores iver for at uddanne mange, skabe uddannelser, der sender de unge ud i ingenmandsland uden job. Og derfor drejer vi på skruerne nu, så incitamenterne ændres i uddannelsessystemet,« fortsætter Søren Pind.

Du kan læse Politikens historie her. Og et interview med Søren Pind her. Du kan læse Berlingskes historie her.

DF: Kristian Jensen og Venstre lyder som et ekko af de Radikale

Vi bliver i Politiken, men bladrer om på avisens debatsider, hvor Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, går til angreb på Venstre – og især på partiets nummer to og Danmarks finansminister, Kristian Jensen (V).

»Danmark kan ikke fastholde vores stærke velfærdssamfund, hvis indvandringen fortsætter,« hedder indlægget, hvor Henriksen skriver, at Venstre lige nu står »frustreret tilbage på sidelinjen og skumler over, at Dansk Folkeparti har gennemført udlændingestramninger sammen med Socialdemokratiet«.

Det har de »ingen grund til«, mener Martin Henriksen og angriber så Venstre og for at lyde som »et ekko af Radikale Venstre«:

»Jeg finder det selvsagt bekymrende, at Venstre mere eller mindre er gået i stå på udlændingeområdet, og det er ekstra bekymrende, at partiet med Kristian Jensen i spidsen ligefrem er begyndt at lyde som et ekko af Radikale Venstre,« skriver DFeren og fortsætter:

»Derfor bør det også understreges, at Kristian Jensens hede forårsflirt med de antinationale kræfter i Folketinget i langt højere grad åbner for et kommende magttab end det faktum, at DF fra tid til anden gennemfører politik med Socialdemokratiet.«

Du kan læse indlægget hos Politiken her.

Når man er borgmester og narkoman

Thomas Bankes politiske historie er som at se et trafikuheld i slowmotion.

Den tidligere formand for Venstres Ungdom var 2009-2013 borgmester i Fredericia – den første borgerlige siden 1918 – og det meste af tiden var han afhængig af morfin og andre stoffer.

Professionelt bevægede han sig mod en karriere i landspolitik.

Personligt var han i et dybt fald.

»Det politiske projekt lykkedes groft sagt, og der blev lavet mange gode ting i Fredericia, men som menneske var jeg ved at gå til,« siger 35-årige Thomas Banke.

Sådan indledes et portræt af den tidligere V-borgmester i Fredericia, Thomas Banke, i dag i Berlingske. Portrættet er skrevet i anledning af bogen »Borgmester på stoffer«, der udkommer fredag, hvor Thomas Banke fortæller om sin deroute til journalist og forfatter Henrik Qvortrup.

Du kan læse historien om Thomas Banke her.

Politikskolen nok engang

Vi iler videre. Denne gang til Jyllands-Posten. Og til en møgsag, der tilsyneladende ikke vil dø; sagaen om politiskolen.

Du kan læse en ordentlig moppedreng om hele forløbet hos Berlingske her.

Men selvom placeringen er på plads – den endte som bekendt ikke i Herning, som regeringen ellers først meldte ud, men i Vejle – er problemerne åbenbart ikke slut.

I dag skriver Jyllands-Posten således, at Vejle Kommune ikke har fået fortalt politiskolens naboer om den støj – megafon, sirener, højrøstede råb og løs ammunition – skolen vil medføre. Også i weekenden. Og naboen Bente Haue er vred:

»Jeg vil da ikke have, at kommunen skal skjule noget, der er så væsentligt for os, som bor her i området, så vi ikke får mulighed for at gøre indsigelser, før det er for sent,« siger hun.

Om fire dage udløber indsigelsesfristen mod lokalplanen, men naboerne er på intet tidspunkt blevet præsenteret for beskrivelserne, der ligger på rådhuset i Vejle. Læs mere hos Jyllands-Posten her.

10 år med reformer har gjort Danmark 130 milliarder rigere

De seneste ti år har reformer af alt fra SU og skat til dagpenge og pension gjort Danmark 130 milliarder kroner rigere og øget beskæftigelsen med 155.000 personer. Det viser ny analyse fra Dansk Industri (DI), som Berlingske i dag skriver om.

»Politik gør en forskel, er den gode konklusion. Reformerne har gjort det muligt at genskabe mange af de arbejdspladser, der gik tabt, da krisen ramte os. Det gør også, at der er mere volumen i vores offentlige budgetter til at gennemføre flere ting, end der ellers ville være råd til,« siger vicedirektør i Dansk Industri Kent Damsgaard.

Og ganske vist har ti års reformer skabt velstand og vækst i Danmark, men man kan ikke blive ved at ride den samme politiske hest. Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til efterspørgslen på nye reformer, der kan udvide arbejdesudbuddet i skikkelse af ændret pensionsalder eller yderligere beskæringer af overførselsindkomster.

»Det (DI-analysen, red.) understreger, at vi har taget en masse initiativer i retning af at genoprette samfundet. Vi har allerede taget de lavthængende frugter. Dét, der er tilbage, er meget ubehageligt som enten at sætte overførselsindkomsterne markant ned eller udsætte pensionsalderen yderligere udover det, der er aftalt,« siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

3 nyheder, du også lige skal have med

1:
Sjælden alliance mellem DF og venstrefløjen

Det sker sjældent, at Dansk Folkeparti, Enhedslisten og de Radikale er enige om særlig meget. Men det er situationen i dag. SF og Alternativet er sågar også om bord i en alliance, der forsøger at skabe mere åbenhed om de penge, der finansierer de politiske partiers arbejde og valgkampe.

Folketinget skal i dag diskutere et lovforslag fra regeringen, der netop skal øge gennemsigtigheden om støtten til de politiske partier, og som har opbakning fra Socialdemokratiet og dermed flertal i Folketinget. Men det er ikke nok. Og DF-R-EL-ALT-SF-alliancen vil gerne gå endnu længere.

»Vi lover hinanden, at hvis vi på et tidspunkt bliver betroet flertallet, så vil vi stemme de her regler igennem, som helt grundlæggende vil sikre en meget større åbenhed i pengestrømmene i politik,« siger Enhedslistens demokratiordfører, Maria Reumert Gjerding, i dag til dr.dk, der har historien.

2:
Carl Holst genopstiller – til stor utilfredshed for partifæller

Tidligere regionsrådsformand i Region Syddanmark og forsvarsminister Carl Holst (V) genopstiller til Folketinget. Og i går blev han officielt valgt som kandidat til det næste folketingsvalg af V-medlemmerne i Venstres Esbjerg Omegn-kredsbestyrelse.

Der var ingen modkandidater, men genvalget forløb langt fra gnidningsfrit. Ifølge JydskeVestkysten stemte 12 ud af 37 partifæller således blankt i protest mos Venstre-profilens opstilling. Og ifølge avisen var mødet »knapt begyndt«, før flere medlemmer rejste sig og kritiserede kredsbestyrelsen for »at have siddet på hænderne«.

3:
Danmark får kommandoen over Nato-flåde i Nordatlanten

Fra årsskiftet bliver Danmark med søværnet i spidsen øverstkommanderende for en af Natos to stående flåder – den i Nordatlanten. Det skriver dr.dk. Dermed skal søværnet i spil i et område, der får større bevågenhed og fokus fra Nato-landene.

»Østersøen bliver et mere og mere vigtigt område med den russiske optrapning. Der kan vi jo se, at vi får brug for en mere kraftig tilstedeværelse i vores egen region,« siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til DR Nyheder.

Fik du læst?

Regeringen blev tirsdag enig med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Radikale om at ændre boligskatten fra 2021 og frem. Det vil give skattelettelser til de nuværende husejere, mens det bliver dyrere at eje en lejlighed i fremtiden.

Klik på kortet og se, hvordan boligskatten bliver ændret i din kommune.

I øvrigt – også om boligskat:

De Konservative holdt sommergruppemøde i Susannes Rishedes have for at vise, hvor uretfærdig hendes boligskat var. Men selvom partiet med boligskatteaftalen lover hende og vælgerne ro i maven, er grundskylden er fortsat uretfærdig, siger hun i dag i Berlingske:

»Jeg synes ikke, de har fået så meget igennem. Det må jeg sige,« lyder hendes første kommentar, da Berlingske ringer til hende.

»Det er meget godt at sige, at vi kan være trygge. Men passer det nu også? Det er jo fint, at vi kan få lov til at indefryse skatten, men jeg synes stadig, det er usikkert, hvor meget man kan indefryse, og hvor høj en rente man så skal betale for det,« uddyber hun.

Liberal Alliance og de Konservative kæmpede for at få en fastfrysning af grundskylden samt en flad boligskat i den nye aftale – men ingen af delene lykkedes.

Læs et interview med skatteordfører Joachim B. Olsen (LA) her og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) her om ærgrelse og erkendelse.

Karsten Lauritzen er vred – NU kommer han efter skattesnyderne

I denne uge har TV 2 sat fokus på skattesnyd. Og TV-stationen har beskrevet, hvordan danskere, der skylder millioner i skat til den danske statskasse, bor i millionvillaer i udlandet.

Det fik i går skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at reagere.

»De skulle skamme sig over at gemme sig i udlandet. De snyder fællesskabet, og det gør mig vred,« siger han til TV 2.

Den seneste tid er Skats massive problemer igen blevet genstand for en hel del mediebevågenhed. Både eksperter og partier har krævet et ansvar placeret hos de ni skatteministre – både blå og røde – der siden 2005, hvor problemerne begyndte, har haft ansvaret.

Det er i den periode, at inddrivelsen af danskernes gæld til staten er gået i stå, der er skåret 5.000 medarbejdere i Skat, og det er også i den tid, at det stort lancerede IT-system, EFI, har vist sig ubrugeligt og nu er kasseret.

Det er også i den periode, at udenlandske kriminelle har lænset Skat for 12,3 milliarder kroner i sagen om svindel med udbytteskat. Langt størstedelen er tabt for altid. Men nu skal snyderne tage sig i agt, siger Lauritzen:

»Når inddrivelsen ikke fungerer, skyldes det problemer i årevis. Og jeg har fået penge til hundredvis af flere medarbejdere og til at bygge et nyt IT-system i år. Og så kommer vi efter dem,« siger han til TV 2.

Dagens debat: »Du er komisk, Jan E. Jørgensen!«

Dagens debat finder vi i Berlingske, hvor Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, skriver om Venstres Jan E. Jørgensen:

»Jan E. Jørgensen fremstår efterhånden ufrivilligt komisk i sit febrilske forsøg på dels at skamrose regeringen for at have landet en aftale om Europol, samtidig med at Europol-aftalen helst skal tales helt ned under gulvtæppet i forsøget på at skjule det evidente, nemlig at Dansk Folkeparti fik ret, da vi lovede danskerne, at vi kunne bevare samme tilknytning til Europol og samtidig afvise ja-partiernes ønske om at skille os af med det danske rets- og udlændingeforbehold.«

Læs hele indlægget her.

Skat solgte fraskilt mands millionvilla for 30.000 kroner på tvangsauktion...

...Og så blev politikerne vrede.

TV 2 bragte i går en historien om, at Skat har solgt den fraskilte Sonny Hansens villa, der var vurderet til en million kroner, for 30.000 kroner på tvangsauktion. Det har fået politikere fra begge sider af Folketinget op af stolen og ind på Facebook:

Det sker i dag

10:00: Der er møde i folketingssalen, hvor en stribe lovforslag ventes behandlet. Heriblandt et forslag fra blandt andre Karina Adsbøl (DF) om forbud mod minoritetssærhensyn i offentlige institutioner samt en række ændringer af udlændingeloven fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

10:30: Skatteudvalget har skatteminister Karsten Lauritzen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i samråd om regeringens politik i forhold til at sænke selskabsskatten. Udvalget har desuden bedt Lauritzen forklare, om der er mulighed at øge skatteindtægterne og nedbringe skattegabet ved at styrke Skats indsatsområder med flere ressourcer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes i dag med den kinesiske præsident, Xi Jinping, og formanden for Folkekongressen, Zhang Dejiang.