DF-top angriber medier: »Vær venlig at hæve standarden, så den danske befolkning kan få sandheden at vide om flygtningestrømmen«

Dagens overblik: Der er nyt over hele linjen i dag. Et nyt parti, en ny udenrigspolitisk strategi, en ny DF-kritik af medierne, et gammelt tweet, der har fået nyt liv og en ny politisk virkelighed i Storbritannien. Vi kommer hele vejen rundt i dagens nye politiske overblik her.

»Syrerne er generelt dårligt uddannede. Pinligt for ”eksperterne” – og pinligt for de medier, der kritikløst videregav forkerte oplysninger. Vær venlig at hæve standarden, så den danske befolkning kan få sandheden at vide om flygtningestrømmen,« skriver DFs gruppeformand og medlem af partiets topledelse, Peter Skaarup på Facebook (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Velkommen til ugens sidste politiske morgenpost, hvor du som altid får overblikket over dansk politik.

Dagens gennemgang kommer til at stå i det nyes tegn.

Der er en ny politisk virkelighed i Storbritannien, hvor Theresa May og den konservative regerings plan om at sikre sig et solidt mandat forud for Brexit-forhandlinger gav bagslag, da briterne ved torsdagens valg sammensatte et parlament uden klare flertal.

Det kan du læse meget mere om på b.dk hele dagen. Og du kan begynde med denne analyse af situationen lige her. De danske politikeres reaktioner kommer vi tilbage til.

Ny udenrigspolitisk strategi

Vi begynder dagens hjemlige politiske overflyvning på hele to forsider. Og med en ny udenrigsstrategi, der er på vej.

Både Jyllands-Posten og Politiken kan nemlig i dag beskrive det udkast til et nyt strategipapir, der skal udgøre Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske retning de kommende år. Og selvom de to aviser har valgt ret forskellige overskrifter på deres digitale udgaver af nyheden om den nye strategi, så er de ret enige om indholdet:

Overskriften på politiken.dk: »Ny dansk udenrigsstrategi nævner ikke USAs præsident med ét ord«
Overskriften på jp.dk: »Regeringen sætter Trump, terror og migranter øverst på dagsordenen«

Det var Lars Løkke Rasmussens særligt udpegede såkaldte udenrigsgransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, der i maj 2016 fremlagde en større udredning med anbefalinger og forslag til Danmarks udenrigspolitiske strategi. En af Taksøes anbefalinger var, at Danmark skulle have sin første overordnede udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.

Udkastet til den bliver oprullet over 21 sider i det strategipapir, der ifølge både Jyllands-Posten og Politiken i øjeblikket ligger til godkendelse hos statsminister Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriet og offentliggøres i løbet af de kommende uger - måske på Folkemødet, spekuleres der i i Politiken.

Og ifølge begge aviser udpeges fem prioriteter som de vigtigste i tiden, der kommer: Migration og terrorisme, sikkerhed i nærområdet, globaliseringen, Arktis samt EUs fremtid og Brexit.

Hverken Lars Løkke Rasmussen eller udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har ønsket at kommentere udkastet til strategien, men Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, undrer sig i Politiken over, at regeringen skriver, at der er sket »et nybrud i amerikansk udenrigspolitik, hvor der er skabt usikkerhed om, hvilken retning USA vil gå i i forhold til frihandel og multilateralt samarbejde«.

Du kan læse mere om strategien og Nick Hækkerups reaktion hos Politiken her.

I Jyllands-Posten kritiserer formanden for Udenrigspolitisk Nævn, DFs næstformand Søren Espersen, det, han kalder en lukket proces omkring tilblivelsen af den nye strategi. Det kan du læse mere om her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Vær venlig at hæve standarden«

Vi iler videre.

I fredags lavede Dansk Folkepartis Christian Langballe en lang opdatering på Facebook, hvor han beskrev en oplevelse, han havde haft hos DR.

Her havde journalister »fra nær og fjern« sagt »hej Johanne« til Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen, som han skulle deltage i et DR-program sammen med.

Langballe selv, derimod, var der ikke nogen, der ænsede, skrev han og spekulerede på, om »de pågældende journalister er så holdningsprægede, at man tænker, om de mon tilhører en sekt«. Onsdag delte Langballe så en ny oplevelse. Nu var også han blevet hilst på af DR-journalister, kunne han fortælle, inden han tilføjede:

»Jeg mener, hvad jeg hele tiden har gjort, nemlig at DR og Politiken er fordærvsmagter, som lader sig drive frem af kulturradikalisme og venstresocialisme og undergraver landet.«

I går kritiserede Christian Langballes partifælle, DFs gruppeformand og medlem af partiets ledelse, Peter Skaarup, så også medierne. Og det han i anførselstegn kaldte eksperter, i øvrigt. Baggrunden var den historie, der tirsdag og onsdag fyldte en hel del i de danske medier: Rockwool Fondens Forsk­nings­enheds nye og omfattende undersøgelse, »Indvandreres uddannelse«.

Eksempelvis ankommer syrerne, der er den klart største gruppe af asylmodtagere de seneste år, til Danmark med ganske lidt uddannelse som bagage, viser undersøgelsen. To ud af tre af syriske flygtninge i Danmark har således en folkeskole som højeste afsluttede uddannelse – blot tre procent har en lang videregående uddannelse. Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Det står i kontrast til opfattelsen hos nogle fremtrædende debattører, eksperter og politikere. Det er det, Peter Skaarup kritiserer på Facebook:

»Vi var mange, der undrede os, da der for nogle år siden dukkede mange syriske flygtninge og migranter op ved vores grænse, og mange "eksperter" dengang påstod, at der generelt var tale om højtuddannede, som Danmark kunne få glæde af,« skriver Peter Skaarup og fortsætter:

»Nu viser det sig, at ”eksperterne” tog fejl. Syrerne er generelt dårligt uddannede. Pinligt for ”eksperterne” – og pinligt for de medier, der kritikløst videregav forkerte oplysninger. Vær venlig at hæve standarden, så den danske befolkning kan få sandheden at vide om flygtningestrømmen,« slutter Peter Skaarup af efterfulgt af et udråbstegn.

Danske politikerer reagerer på britisk valg

Vi har været en tur på Twitter her til morgen og fået reaktioner på resultatet af det britisk valg i går. Dem - og et gammel tweet fra Henrik Sass Larsen, der pludselig får opmærksomhed på ny - får du her:

Og så Henrik Sass Larsens tweet, som flere hiver frem efter Jeremy Corbyns overraskende (i forhold til meningsmålingerne, altså) gode valgresultat:

Nyt indvandrerkritisk parti, der placerer sig selv på venstrefløjen

I øjeblikket er der ni partier i Folketinget - Pernille Vermunds Nye Borgerlige kredser rundt om spærregrænsen i flere meningsmålinger og kan blive det 10. parti ved næste folketingsvalg.

Nu melder et nyt parti sig så på banen med ambitioner om at blive det 11.

Det skriver avisen Danmark, Jysk Fynske Medier.

Uafhængige Demokrater, kommer partiet til at hedde, og det placerer sig selv på venstrefløjen - med en meget indvandrerkritisk profil. Partiet vil lukke helt for indvandring til Danmark og i stedet hæve ulandsbistanden og sende folk ud at hjælpe i nærområderne.

Uafhængige Demokrater har netop fået sit navn godkendt af Valgnævnet. Og du kan læse meget mere om partiet lige her.

Tre korte nyheder, du lige skal have med

Den første
Der blev i går indgået en aftale mellem alle Folketingets partier om at slå en streg over gæld til det offentlige for 5,8 milliarder kroner. Det er særligt socialt udsatte borgere, der slipper for at betale deres gæld. Og der er hovedsageligt tale om gældsposter, der hver for sig har en værdi under 2000 kroner. Eksempelvis biblioteksbøder. De borgere, der får afskrevet gæld, har så ringe betalingsevne, at der i forvejen var ringe udsigt til, at gælden ville blive betalt. Mere lige her.

Den anden
Selv hvis udlændingeminister Inger Støjberg blev advaret mod lovbrud, ville hun være i sin gode ret til at gå sine veje, siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen i dag i Jyllands-Posten.

»Hvis man som minister har en bestemt opfattelse af den juridiske situation, har man så pligt til at rette sig efter en embedsmands råd? Det mener jeg ikke. Det er dybest set ministerens ansvar, og det er det, hun har udøvet. Det er muligt, at hun har udøvet et forkert skøn – jeg aner det ikke – men hvis det var et forkert skøn, er det vigtige, at hun retter ind bagefter,« siger han.

Du kan læse meget mere om sagen om tvangsadskillelsen af de unge asylpar og en mail fra Røde Kors, som ifølge Jyllands-Posten »rokker ved Inger Støjbergs forklaring«, her.

Den tredje
Vi bliver ved sagen om tvangsadskillelsen af de unge asylpar. Og smutter over til Information:

Udlændingestyrelsen blev mundtligt orienteret om, at den alligevel ikke undtagelsesfrit måtte skille alle mindreårige asylansøgere fra deres ægtefæller, siger udlændingeminister Inger Støjberg, skriver avisen. Men hvis det er korrekt, så burde det være blevet dokumenteret skriftligt, vurderer fire juridiske eksperter i dagens udgave af Information.

DF vil have ændret central del af pensionsudspil

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og finansordfører René Christensen skal i dag for tredje dag i streg mødes med finansminister Kristian Jensen (V). Emnet er regeringens pensionsudspil.

Og i Børsen siger DFs finansordfører, René Christensen, at der er et centralt krav fra partiet til regeringen: Der skal ændres i forslaget om, at alle danskere skal tvinges til at spare mindst 2 pct. af deres indkomst op til pension.

»Vi afviser ikke tankesættet, men vi afviser det rene forslag, som regeringen har lagt frem,« siger René Christensen til Børsen.

Dagens citat

Finder vi i BT:

»Hans Jørgen Bonnichsen forlod PET længe før Islamisk Stat var et emne herhjemme. Alligevel er han DR’s favoritekspert på området, og det er langt over min forstand. Hvorfor vælge den mest outdatede kilde, når der er andre meget mere velinformerede?«

Det er Naser Khader, der står bag angrebet på Hans Jørgen Bonnichsen. Og du kan læse det i sin fulde længde her.

SF klager over regeringen til EU

Regeringens planer om at tillade havbrug i Kattegat er forkert. Og det er i strid med EUs miljøregler. Det mener i hvert fald en række SF-politikere. Og de mener det så alvorligt, at de nu har sendt en klage til EU for at få EU-Kommissionen til at forholde sig til sagen.

Det skriver Information i dag - du kan læse historien her.

Klagen glæder SFs finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, der mener, at det er godt, at »Esben Lunde og de andre kumpaner, der sender lort (ja, undskyld mit sprog!) direkte ud i vores have« nu får »kamp til stregen, skriver hun på sin facebookprofil.

Næstformand i Nye Borgerlige: »Gad vide hvorfor nogle kalder dem for TV2FakeNews«

Næstformanden i Nye Borgerlige, Peter Seier Christensen, brugte lidt tid i går på at se britisk valg på TV 2 News. Det gjorde ham sur, skriver han på Facebook:

Det sker i dag

09:15 Åbent samråd om behov for reformer for at få råd til velfærd
Finansminister Kristian Jensen (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er i dag kaldt i samråd om behov for reformer for at få råd til velfærd. Ministrene skal svare på, om behovet stadig er der for reformer. Samrådsspørgsmålet er stillet af S, SF, EL og ALT.

10:00 Møde i Europaudvalget
Europaudvalget holder i dag møde. På dagsorden er blandt andet Danmarks kandidatur til genplacering af Det Europæiske Lægemiddelagentur i forbindelse med Storbritanniens udtræden af EU.

11:45 Statsministeren møder Polens premierminister
Polens premierminister, Beata Szydlo, besøger i dag Danmark, hvor hun skal mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Mødet finder sted i Statsministeriet, hvor Polens premierminister ankommer klokken 11.45.

Tak fordi du læste med. Hav en god weekend, når du kommer så langt i dag.