DF-profil langer ud efter Ståle Solbakken: Hold dig til Norge i stedet for at fordærve Danmark

Dagens overblik: DFs Kenneth Kristensen Berth langer ud efter Ståle Solbakken for at donere penge til flygtningebørn, nye blå borgmestre er ingen garanti for lavere skat og så sætter en minister en kulegravning i gang i en »alvorlig sag«.

Foto: ANDREAS HILLERGREN

Godmorgen og velkommen til onsdagens morgenpost, hvor vi samler alt om dansk politik.

Vi begynder med et sjældent sammenstød mellem en folketingspolitiker og en markant skikkelse i sportens verden.

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, langer nemlig på Facebook ud efter FCKs norske træner og manager, Ståle Solbakken.

Årsagen er, at Ståle Solbakken i forbindelse med sin nye bog, ’Løvehjerte’ om sit liv som FCK-træner, har besluttet at donere overskuddet til Fritidspuljen under Dansk Flygtningehjælp, der hjælper flygtningebørn med at dyrke idræt.

Fritidspuljen har givet 7.000 flygtningebørn mulighed for at dyrke idræt i Danmark, men har nu ikke flere penge.

Derfor har Solbakken valgt at donere overskuddet til projektet.

»Jeg synes generelt, at vi i Skandinavien både har plads og mere hjerterum og store muligheder for at hjælpe, end det vi gør. Det er ikke en speciel kritik af Danmark, det er ligeså meget i Norge, at vi ikke er gode nok til at integrere vores nye landsmænd,« sagde Ståle Solbakken forleden til TV 2.

Han var samtidig kritisk over for skandinavisk flygtningepolitik:

»Jeg er lidt forundret og skuffet over, at i Norge, Sverige og Danmark bliver det i dag svært at komme til magten, hvis man ikke fører en meget restriktiv indvandrerpolitik,« sagde han til TV 2.

Men at donere penge til uledsagede flygtningebørn er et skub i retning af Danmarks fordærv, skriver Kenneth Kristensen Berth i et opslag på Facebook, hvor han har vedhæftet et billede af Ståle Solbakken.

»Denne mand har sit på det tørre! Og nu donerer han så overskuddet fra sin bog til fædrelandets fordærv - nemlig at gøre livet mere lækkert for såkaldt uledsagede flygtningebørn - ikke sit fædrelands fordærv vel at mærke men Danmarks. Samtidig sender han en bandbulle af sted mod de partier, der ønsker en restriktiv udlændingepolitik. Mon ikke Ståle Solbakken skulle blande sig HELT uden om dansk udlændingepolitik, så kan han hellige sig forholdene i Norge i stedet for! Der er han jo statsborger,« skriver Berth.

Berlingske arbejder på en kommentar fra både Kenneth Kristensen Berth og Ståle Solbakken.

Herunder kan du se opslaget:

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Fiskeristyrelsen skal kulegraves

Vi iler videre til forsiden af Politiken, hvor fiskeriminister Karen Ellemann (V) nu beder Kammeradvokaten om at kulegrave en række forhold i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i sagen om fiskekvoter og de såkaldte kvotekonger.

Det sker, efter at 4-5 politianmeldelser af fiskere, der kom efter en kraftig kritik fra Rigsrevisionen i august, nu pludselig er blevet tilbagetrukket.

Ifølge Politiken er en embedsmand blevet sendt hjem, og sagen er så alvorlig, at Karen Ellemann nu vil have endevendt sagen.

»Jeg har bedt Kammeradvokaten om at se nærmere på nogle bemærkelsesværdige og muligvis alvorlige forhold, som jeg er blevet opmærksom på i forbindelse med oprydningsarbejdet i Fiskeristyrelsen. Derfor har jeg bedt Kammeradvokaten om at foretage en undersøgelse af, om sagsbehandlingen har været i orden«, siger Karen Ellemann.

Tiltaget møder bred opbakning i Folketinget blandt andet fra DFs fiskeriordfører, Ib Poulsen:

»En del af det her må jo være at finde ud af, hvem der har ansvaret. Hvor dybt stikker det her, hvor mange har været involveret, og hvad er der foregået, som ikke burde være foregået, og hvem har ansvaret for det«, siger han.

Du kan læse historien her.

Ved sidste valg kom en lang række blå borgmestre til magten - men skatten har stået stille

Hvis du var en af dem, der gik og håbede på, at skatten ville blive lavere, hvis der kom en borgerlig borgmester i din kommune frem for en rød, så er du med stor sandsynlighed blevet skuffet.

Ved kommunalvalget i 2013 skiftede borgmesterfarven fra rød til blå i 22 kommuner, men kun i to tilfælde har det ført til en lavere skat i kommunen. Faktisk er kommuneskatten steget i flere kommuner, viser en opgørelse, som Berlingske har lavet.

Ifølge kommunalforsker og forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole »bliver man fælt skuffet«, hvis man forventer lavere skatter, så snart borgmesterkæden får et blåt anstrøg.

»Vi har et kommunalt skattestop, som er lavet på den lidt finurlige måde, at hvis én kommune sætter skatten ned, må en anden kommune sætte den op,« siger Roger Buch: »Nu har der på grund af krisen ikke været ret mange kommuner, der har sat skatten ned, og derfor har der heller ikke været ret mange muligheder for de kommuner, der kunne have lyst til at sætte skatten op.«

En af de nye blå borgmestre, der ikke er lykkedes med at sænke skatten, men i steget har været med til at hæve den med 0,4 procentpoint, er Struer Kommunes Mads Jakobsen (V).

»Det er ikke det, jeg fremhæver som et af mine stolteste resultater,« siger han.

Du kan læse den historie og se en oversigt over udviklingen i skatten i alle 98 kommuner siden sidste valg i artiklen her.

Elbæk: »Der vil altid være kritik af en hvilken som helst ledelse«

Vi springer til Jyllands-Posten, hvor Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, har givet et stort interview, som han selv har foreslået avisen, efter den seneste tids ballade i partiet. Her indledningen fra interviewet:

Det er Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, selv, der har taget initiativ til interviewet. Han har læst den analyse, som var i Jyllands-Posten i weekenden om Alternativet. Overskriften var »Oprør i Alternativet: Elbæks inderkerne i modvind«. (...)

Analysen beskrev, hvordan stærke kræfter i Elbæks parti har udfordret hans ledelse, hvor der er skiftet ud på posterne siden sommerferien. Og hvordan hans parti - som blev født af drømmen om en ny politisk kultur - har interne kampe, der ser mindst lige så svære ud, som det kendes fra andre partier.

I interviewet fortæller Uffe Elbæk, at han ikke ser det som et problem, at han har meldt ud, at hans tid som leder af partiet nok vil være slut efter næste folketingsvalg.

Kritikken og de hårde opgør i dit parti – peger det ikke på, at I er præcis som alle andre partier? Mere af det samme. Selvom folk har andre forventninger til jer, fordi I efterlyste en ny politisk kultur?

»Der er nogen, som skaber en illusion om, at vi skulle være specielt hellige eller renskurede eller perfekte.«

Kravet om en ny kultur, handler det ikke om at gøre op med den hårde tone og ubehagelighederne forbundet med politik?

»Vi to sidder da her og taler sammen. Er det ikke udtryk for noget andet? Alternativet består af uperfekte mennesker. Det ville være meget kedeligt, hvis vi var perfekte og gik i takt.«

Læs hele det glimrende interview her.

Udtalelse fra Støjberg om flygtninge har gjort røde politikere rasende: »Forstemmende« og »rystende«

I kølvandet på højesteretsdom forleden, der fastslog, at det ikke er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol at udskyde retten til familiesammenføring for en gruppe flygtninge, kaldte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) det »forstemmende«, at flygtninge sagsøger den danske stat.

Men det virkeligt forstemmende er udlændingeministeren, lyder det nu fra flere i oppositionen i Berlingske.

Enhedslistens udlændinge- og integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, finder Støjbergs opsang » temmelig rystende«.

»Det forstemmende er da, at vi tilsyneladende har en minister, som ikke mener, alle mennesker har ret til at afprøve om menneskerettighederne overholdes. Her har vi så oven i købet at gøre med en sag, hvor ministeriet selv har udtalt at de løber en procesrisiko og går lige til kanten,« siger hun.

Inger Støjberg afviser dog kritikken og fortryder ikke sine ord.

»Jeg synes, det er en mangel på taknemmelighed over for det land, der yder én beskyttelse,« siger hun.

Du kan læse den artikel og et uddybende interview med Inger Støjberg om kritikken her.

Ekspert angriber TV 2: »Så bliver det bare en kanal for Michael Kristiansen og hans private kunder«

TV 2 News risikerer at udvikle sig til en kanal for Michael Kristiansen og hans private kunder. Sådan lyder kritikken fra professor i journalistik ved RUC, Mark Ørsten, i Berlingske, efter at Ekstra Bladet i går kunne fortælle, at TV 2s politiske kommentator Michael Kristiansen har haft en dobbeltrolle, mens han gennem flere uger har kaldt transportminister Ole Birk Olesen (LA) for komplet uduelig og krævet ham fyret som minister.

Men Michael Kristiansen har sideløbende med sine kommentarer på TV 2 været ansat som lobbyist af rederiet Scandlines til at påvirke beslutningen om Femern-forbindelsen, som Ole Birk Olesen som transportminister er ansvarlig for.

Kanalchef for TV 2 News, Ulla Pors, har hidtil afvist, at der er et problem med habiliteten, fordi »alle ved, at han arbejder for private kunder, som han rådgiver.«

Det forsvar er imidlertid ikke meget værd i Mark Ørsten øjne.

»For alle ved jo ikke, hvem alle hans private kunder er,« siger han.

»Så bliver det bare en kanal for Michael Kristiansen og hans private kunder. Det er også en dårlig sag for programmet, for den type programmer skal kunne hjælpe os alle med bedre at forstå og afkode det strategiske spil - ikke bidrage til det strategiske spil, lyder det.«

Læs mere om den sag her.

Regeringsnotat: Flere betjente ædes op af nye opgaver i fængslerne

Jyllands-Posten har fået fingre i et notat fra regeringen i forbindelse med de verserende forhandlinger om en ny aftale for Kriminalforsorgen.

Her fremgår det, at regeringen vil tilføre 200 nye betjente til fængslerne, som har bedt om flere ressourcer til at klare et mere forrået miljø. Men samtidig vil fængslerne få nye opgaver, som også kræver 200 mand, og derfor er det slet ikke nok, mener Dansk Folkeparti.

»Vi forventer en reel tilførsel af mandskab til specielt de lukkede afdelinger, hvor bandemedlemmer sidder. Sammen med sektionering, hvor vi adskiller de forskellige bander, er det en meget vigtig ting, hvis man skal styre disse grupperinger,« gruppeformand Peter Skaarup.

Læs mere om det her.

Fire kommunalvalgshistorier, du skal have med denne onsdag

1) Næsten halvdelen af Dansk Folkepartis medlemmer af Folketinget er også at finde på stemmesedlen, når der er regions- og kommunalvalg den 21. november, skriver Jyllands-Posten. Ifølge en af dem, sundhedsordfører Liselott Blixt, der genopstiller i Greve Kommune, giver det indlysende mening at sidde to steder:

»Fordi man som lokalpolitiker har en viden, der er brug for i folketingsarbejdet – og omvendt,« siger hun.

Hun peger blandt andet på dårlige erfaringer med akutstuer som et eksempel på, hvordan hun tager oplevelser fra det kommunale arbejde ind i sit arbejde som folketingsmedlem på Christiansborg.

I alt er der 27 medlemmer af Folketinget, som danskerne kan sætte kryds ved den 21. Læs mere om det her.

2) Midt i valgkampen i København har et flertal i Københavns borgerrepræsentation besluttet, at der skal gives tilladelse til at bygge et 115 meter højt højhusbyggeri lige bag Københavns Hovedbanegård på Postgrunden.

Og det skaber uro på det københavnske rådhus.

»Undskyld mig, men det er bindegalt,« siger Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (EL):

»Nu kommer der en stor og 115 meter høj bred betonmur ved starten af København, når man kommer ind mod byen. Det er synd. Det betyder, at Københavns traditionelle tårne og spir pludselig bliver erstattet af en betonmur, som byder velkommen, og at Islands Brygge kommer til at ligge i skygge i aftentimerne.«

Læs mere om den historie her.

3) Det bliver nok ikke denne gang. Men på længere sigt er der ingen tvivl om, hvad målet er for Enhedslisten i København, der i flere meningsmålinger er spået et kanonvalg.

»Vi går efter overborgmesterposten på langt sigt, men det er næppe realistisk efter det her valg,« siger spidskandidat Ninna Hedeager Olsen (EL) i et interview med Berlingske.

Hun er Enhedslistens frontfigur i København, efter nuværende teknik- og miljøborgmester Morten Kabel ikke genopstiller pga. partiets rotationsprincip.

»Det er vigtigere for os at bevare det røde flertal. Og hvis prisen for at blive overborgmester er at lave parkeringspladser med de konservative eller velfærdsnedskæringer med LA, kan vi godt leve med Frank Jensen. Men vores pris er, at vi fortsætter med at trække København i mere rød og grøn retning,« siger hun.

Mere her.

4) Information har været på reportage i gentofte med en kandidat fra henholdsvis Nye Borgerlige og Alternativet. Det førte blandet andet til, at det blev for meget for Alternativets Jens Henrik Wiene, da Poul V. Jensen fra Nye Borgerlige afviste, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

Samtalen er faldet på klima, miljø og den grønne omstilling i kommunerne. Det viser sig at være det emne, som adskiller kandidaterne mest.

»Jeg mener, det er vigtigt at have styr på det økonomiske regnskab. Hvorimod I gerne vil ofre økonomien på den grønne ideologis alter,« siger Poul V. Jensen.

Jens Henrik Wiene griner, en smule forarget.

»For mig er det ikke ideologi. Hele klimakampen og den grønne omstilling er realpolitik, så det vil noget. Jeg er overbevist om, at vi bliver nødt til at tage det meget mere alvorligt, end vi gør i dag,« siger han.

»Spørgsmålet er jo, om klimaforandringerne er man made. Det mener jeg ikke, de er,« udfordrer Poul V. Jensen.

Der bliver helt stille.

Læs den fine reportage her.

Dagens kommunalvalgsanalyse

Finder vi i Jyllands-Posten, hvor avisens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, har skrevet om DFs chancer for at vinde sin første borgmesterpost. Hun skitserer de mulige steder, hvor en DFer kan tage borgmesterkæden, og så sætter hun DFs kamp i et Christiansborg-perspektiv:

»Christiansborg-snakken om, at S-DF-alliancen ville forplante sig lokalt, har endnu ikke rigtig materialiseret sig. Når man ser på, hvem DF har indgået valgforbund med, er der ikke tale om et radikalt anderledes mønster end for fire år siden. Det skyldes netop, at storpolitik ikke har meget at gøre med lokalpolitik, hvor personlige relationer og borgmesterambitionerne hos de gamle partier er mere afgørende end partiformændenes fikse idéer.«

Du kan læse analysen her.

Dagens debat

Finder vi i Berlingske, hvor de fem københavnske politikere Jakob Næsager (K), Ninna Thomsen (SF), Pia Allerslev (V), Rikke Lauritzen (EL) og Lars Weiss (S) svarer igen på den kritik over klimaet på Københavns Rådhus, som der har været på det seneste.

»Glem de politiske ronkedorers forældede rådhussladder om giftigheder,« lyder det.

»De seneste dage har en række rådhusveteraner fra 2000erne turneret rundt i medierne med fortællinger om det »giftige« miljø på Københavns Rådhus. Men når Søren Pind, Martin Geertsen og Manu Sareen beskriver rådhuset som en ormegård, løfter de i virkeligheden ufrivilligt sløret for deres egen gøren og laden i 2000erne. For dengang var rådhuset ganske rigtigt præget af bøvl og kævl i en helt anden skala end i dag. Det billede, de tegner, ligger ualmindelig langt fra det, vi kender fra vores daglige arbejde med politiske kolleger og embedsmænd på Københavns Rådhus de sidste otte-ti år.Vi oplever et miljø, der på mange måder adskiller sig positivt fra Slotsholmen. Vi savner ikke journalister på gangene på jagt efter anonyme udtalelser om interne diskussioner på gruppemøder, eller sladder om hvem der drikker kaffe med hvem. Vi savner ikke den konstante søgen efter modstandernes mindste fodfejl,« skriver de.

Læs hele indlægget her.

Det sker i dag

13.00 Møde i folketingssalen med spørgetid til ministrene. Her kan du se, hvilke spørgsmål der bliver stillet.