DF-politiker angriber svensk statsminister: »Det er helt ude i hampen«

Dagens overblik: Dansk politiker langer kraftigt ud efter Sveriges statsminister. Inger Støjberg kan alligevel ikke komme af med et problem, hun ellers jublede over at have fundet en løsning på. Og så kommer de Konservative med et nyt krav til et regeringsgrundlag, hvis blå blok igen skal danne regering efter valget. Hele dit politiske overblik her.

Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth er træt af, at den svenske statsminister, Stefan Löfven, flere gange i forbindelse med valgkampen i Sverige har angrebet DFs søsterparti, Sverigedemokraterna. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske morgenpost.

Her har vi vanen tro samlet alt, du skal vide om dansk politik – og i anledning af gårsdagens valg i Sverige får du i dag også lidt om svensk politik.

Vi begynder med sidstnævnte.

Der er lagt op til uhyre svære regeringsforhandlinger på den anden side af Øresund i de kommende uger. Valgnatten bød nemlig ikke på en klar vinder, og det ligner indtil videre dødt løb mellem den rød-grønne blok og den borgerlige lejr.

Uden for de to blokke står valgets helt store samtaleemne, Sverigedemokraterna, der ganske vist gik frem ved valget – men ikke så meget som diverse målinger havde spået.

Som resultatet ser ud nu, har 17,6 pct. af svenskerne stemt på det stærkt indvandringskritiske parti. Det gør Sverigedemokraterna til det tredjestørste parti i den svenske riksdag kun overgået af statsministerpartiet Socialdemokraterna og det liberal-konservative oppositionsparti Moderaterna, der bejler til statsministerposten.

Da Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, kommenterede valgresultatet søndag aften ved 23-tiden, gjorde han det klart, at han ikke har i sinde at tolerere, at hans parti fortsat holdes uden for indflydelse af de øvrige partier i Riksdagen.

»Vi er valgets vindere,« gjaldede Åkesson ifølge Ritzau i sin tale ved Sverigedemokraternas valgfest og fremhævede det døde løb mellem blokkene.

»Forstår I, hvad det betyder? Vi kommer til at få enorm indflydelse,« lød det fra partilederen.

Den siddende statsminister, socialdemokraten Stefan Löfven, proklamerede på valgnatten, at han bliver siddende på posten, indtil Riksdagen åbner.

»Der er endnu to uger, til Riksdagen åbner. Jeg kommer til at arbejde roligt videre som statsminister,« lød det fra Löfven.

Stefan Löfven har – ligesom adskillige andre politikere – flere gange kritiseret Sverigedemokraterna åbent, og i sin tale rettede han et nyt angreb mod Jimmie Åkessons parti.

»Selvfølgelig er jeg skuffet over, at et parti med rødder i nazismen kan vinde så mange stemmer i vores tid,« sagde den svenske statsminister.

Löfven har tidligere kaldt Sverigedemokraterne »et racistisk parti med nazistiske rødder«.

Bemærkningerne fik i går den danske DF-politiker Kenneth Kristensen Berth til at lange kraftigt ud efter den svenske statsminister.

På det sociale medie Twitter kaldte han det »forargeligt«, at Stefan Löfven betegner Sverigedemokraterna som et racistisk parti.

»Det er helt ude i hampen. Han skulle skamme sig over at præsentere den form for splittende og hadefuld retorik,« skrev Kenneth Kristensen Berth.

Flere andre danske politikere har desuden kommenteret det svenske valgresultat.

Eksempelvis lykønsker Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, Sverigedemokraterna, som DF har støttet i valgkampen, på Twitter:

Og Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard, sendte her til morgen en hilsen til sit svenske søsterparti:

Berlingske har samlet op på valgets foreløbige resultat her, og her kan du læse en analyse skrevet af avisens samfundsredaktør, Bent Winther.

Naser Khaders ønskeseddel

Og så tager vi turen tilbage over Øresundsbroen for at se lidt nærmere på, hvad der sker i dansk politik.

Vi begynder i Kristeligt Dagblad, der har taget sig en snak med de Konservatives udlændinge- og indfødsretsordfører, Naser Khader.

Han genopliver et ønske om, at udlændinge, der søger dansk statsborgerskab, fremover skal screenes for antidemokratiske holdninger i et mundtligt interview. Og nu gør Naser Khader det klart, at det er så vigtigt for de Konservative, at han vil gøre det til en del af forhandlingerne om et eventuelt nyt blåt regeringsgrundlag efter det kommende folketingsvalg.

»Det er en vigtig mærkesag for partiet, og derfor vil jeg insistere på, at det bliver en del af regeringsforhandlingerne og regeringsgrundlaget, hvis blå blok vinder valget. De forskellige partier skal kunne se sig selv i regeringsgrundlaget, og hvis vi insisterer på det, kan vi få det igennem,« siger Khader til Kristeligt Dagblad.

Naser Khader foreslår en model, hvor regionale politikere udpeger personer, der skal gennemføre mundtlige interviews med statsborgerskabsansøgere for at afgøre, om de har antidemokratiske holdninger. Ansøgerne skal blandt andet spørges til, om de er tilhængere af et kalifat, og om de går ind for ligestilling mellem kønnene.

De to øvrige regeringspartier, Venstre og Liberal Alliance, har tidligere afvist Naser Khaders ønske om en screening af nye statsborgere.

Indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen (V) siger da også til Kristeligt Dagblad, at han ikke ser det som en »farbar vej at gå«. Omvendt er Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet positive.

Læs historien og reaktionerne her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.



Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Det irriterer mig, hvis Inger Støjberg har oversolgt, hvad der kan lade sig gøre«

Vi griber fat i Jyllands-Posten, der også har en historie med statsborgerskab som omdrejningspunkt.

Avisen skriver i dag, at regeringen alligevel ikke kan sætte en stopper for, at udlændinge, der er i søgelyset hos Politiets Efterretningstjeneste (PET), kan få dansk pas.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var ellers klar i mælet, da hun over for samme avis i sidste uge proklamerede, at hun nu havde fundet en løsning på et problem, der har martret skiftende regeringer gennem de seneste år: Nemlig at statsløse ikke kan nægtes dansk statsborgerskab, selv om PET vurderer, at de kan udgøre en trussel for landets sikkerhed.

Støjberg gjorde det klart, at regeringen nu vil omfortolke statsløsekonventionen, så Udlændinge- og Integrationsministeriet kan udsætte behandlingen af ansøgninger om statsborgerskab til statsløse et halvt år ad gangen, så længe PET vurderer, at ansøgerne kan true landets sikkerhed.

Dermed undgår regeringen at skulle træffe en afgørelse og blive tvunget til at give statsborgerskab til PET-mistænkte.

Men det står nu klart, at Udlændinge- og Integrationsministeriet ikke kan udskyde behandlingen af ansøgningerne på ubestemt tid, skriver Jyllands-Posten. Ifølge statsborgerskabskonventionen – som Danmark også har underskrevet – skal statsborgerskabssager nemlig behandles inden for »en rimelig tidsfrist«.

Ministeriet erkender derfor over for Jyllands-Posten, at »en ansøgning om statsborgerskab ikke kan udsættes ubegrænset«.

Og dét er en udmelding, der ikke vækker begejstring hos Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

»Det irriterer mig, hvis Inger Støjberg har oversolgt, hvad der kan lade sig gøre,« siger indfødsretsordfører Astrid Krag (S).

Støjberg har afvist at stille op til interview og har i stedet sendt et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Bliv klogere på dén historie her.

Tre hurtige

1. Elever skal fremover have mulighed for at bosætte sig på erhvervsskoler i landets yderområder, skriver Jyllands-Posten.

Regeringen vil gøre det mere attraktivt for unge at flytte til erhvervsuddannelser i tyndtbefolkede områder, og når den torsdag præsenterer et erhvervsskoleudspil, vil der derfor blive afsat penge til erhvervsskoler, som ønsker at bygge boliger til sine elever.

2. Der er så stor forskel på, hvor gode landets kommuner er til at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nu lægger op til at svinge pisken over de kommuner, der klarer sig dårligst. Det skriver Børsen.

Ministeren fortæller ikke, hvad han konkret vil gøre for at straffe kommunerne, men bebuder, at der vil være tale om »en helt særlig indsats«.

Herning er én af de kommuner, der er dårligst til at få kontanthjælpsmodtagere i job, og her har borgmester Lars Krarup (V) – sjovt nok – ikke haft tid til at kommentere sagen. I stedet er formanden for kommunens beskæftigelsesudvalg, Tommy Tønning (S), sendt i byen, og han har følgende kommentar til Troels Lund Poulsen:

»Jeg er ikke meget for den retorik med, at nu kommer far og straffer jer, hvis ikke det bliver gjort ordentligt. Jeg tror på, at man skal være mere løsningsorienteret. Hvad ministeren synes, må han selv stå inde for.«

3. 43 pct. af de nytilkomne flygtninge er kommet i job efter tre år i Danmark, viser nye tal for Udlændinge- og Integrationsministeriet, som Berlingske omtaler i dag.

Dermed har regeringen endnu ikke nået sin målsætning om, at halvdelen af alle flygtninge skal være i arbejde, når de har været i Danmark i tre år.

Kun hvis man zoomer ind på mændene, er det lykkedes at indfri ambitionen. 53 pct. af de mandlige flygtninge er nemlig i beskæftigelse efter tre år, mens det for kvinderne blot er 18 pct.

Dagens analyse

Er skrevet af Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

I søndagens udgave af avisen talte flere partiledere åbent om dybe uenigheder i rød blok og om en socialdemokratisk ledelse, der i deres øjne har optrådt arrogant, naivt og umodent. Det er dé udmeldinger, Thomas Larsen har skrevet om:

»Når de (partilederne, red.) har kastet sig ud i en så risikabel offensiv, hænger det sammen med, at de ikke føler, at S-ledelsen har gjort nok for at samle og tage bestik af deres mærkesager. Derfor satser de på at køre selv og vokse så meget som muligt i håb om, at de vil kunne presse S til et kursskifte efter valget,« skriver Thomas Larsen:

»Hvorvidt støjen i rød lejr vil betyde, at rød blok samlet vil blive straffet af vælgerne, ved ingen.«

Analysen er endnu ikke online, men kan findes på side 13 i 1. sektion af dagens Berlingske.

Dagens opråb

Dansk Metal har sat sig tungt på dagens aviser og har indrykket en stor helsidesannonce i Berlingske, Jyllands-Posten, Politiken, Information, Ekstra Bladet og BT.

Her kommer fagforbundet med et opråb til regeringen om at droppe besparelserne på erhvervsuddannelserne.

I annoncen – som forbundsformand Claus Jensen er afsender på – hedder det blandt andet:

»Hvordan skal vi forklare de unge mennesker, at en faglært uddannelse er en god og værdifuld vej til at vælge, samtidig med at der bliver sparet massivt på de selvsamme uddannelser? Det hænger ikke sammen.«

Se annoncen i tweetet her fra Henrik Aarestrup, der er ansat hos Dansk Metal:

Det sker i dag

14.30: Mai Mercado og Inger Støjberg besøger Vollsmose
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) besøger Børnehuset Granparken, som ligger i Odense-ghettoen Vollsmose. Besøget vil bestå af en rundvisning i Børnehuset Granparken, og så vil Mai Mercado fortælle om de første elementer af, hvad det obligatoriske læringstilbud kommer til at indeholde for børn og forældre.

17.45: Løkke mødes med Formanden for Naalakkersuisut
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formanden for Naalakkersuisut i Grønland, Kim Kielsen, mødes i dag i Nuuk. Formålet med mødet er at drøfte dansk deltagelse i det grønlandske lufthavnsprojekt og et styrket erhvervssamarbejde. Der holdes fælles pressemøde klokken 13.45 lokal tid (17.45 dansk tid). Løkkes besøg kommer oven i, at netop lufthavnsprojektet har sprængt Kim Kielsens koalition. Der er derfor udbrudt politisk krise i Grønland.

Miljø- og Fødevareudvalget besøger Polen og Ungarn
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg besøger Polen og Ungarn frem til fredag 14. september. Formålet med rejsen er at lære af de erfaringer, de to lande har med interaktion mellem mennesker og dyr i vild natur samt at få føling med udviklingen af fødevare- og landbrugssektoren sammenlignet med danske forhold.