»DF er helt uden for pædagogisk rækkevidde«

Dagens overblik: FN kritiserer tonen om 'danskhed' over for muslimer, LA er rasende på S og DF, terrorbevogtning koster millioner, og politiaspiranter er i for dårlig fysisk form til at aflaste politiet. Få hele dit politiske overblik her.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fredag, og weekenden nærmer sig, men inden du når så langt, har vi en stribe nyheder til dig i ugens sidste politiske overblik, inden morgenposten går på en - mener vi helt bestemt - velfortjent vinterferie.

Inden vi når til overskriften om DF og pædagogisk rækkevidde, begynder vi dagens gennemgang i Information.

Avisen skriver nemlig, at FNs specialrapportør for religions- og trosfrihed i en ny rapport konkluderer, at debatten fra politikerne om danskhed i forhold til muslimer skaber problemer. Derfor opfordrer rapporten den danske regering til hurtigt og klart at kæmpe i mod den voksende opfattelse af, at »Islam er en trussel mod dansk identitet«.

»Mens det danske samfund de facto er blevet multireligiøst, så afspejles dette ikke fuldt ud i den fælles opfattelse af danskhed. Selv muslimer, som er vokset op i Danmark, bliver nogle gange mødt med mærkelige krav om, at de skal integreres bedre i samfundet. Hvis ikke offentlige diskussioner om dansk identitet anerkender den stadig større religiøse forskellighed, så kan disse let føre til fremmedgørelse blandt dem, hvis danskhed konstant betvivles - ofte indforstået, men nogle gange også helt eksplicit,« skriver specialrapportøren, tyskeren Heiner Bielefeldt.

Kirke- og Kulturminister, Mette Bock (LA), er ikke enig med anbefalingen fra FNs specialrapportør og mener ikke, »at vi fra politisk side med et snuptag kan ændre på forståelsen af dansk identitet eller udsende budskaber, der får religiøse mindretal til at føle sig mere hjemme«.

DFs kirkeordfører, Christian Langballe, mener, at »der er noget decideret ubehageligt i forslaget: Nemlig, at regeringen bør få medierne til at propagandere for et særligt synspunkt. Så bliver det jo ideologisk-politisk propaganda, hvor regeringen skal sætte en dagsorden, hvor man ikke må sige, at islam er en trussel mod danskheden.«

Du kan læse Informations historie her (kræver abonnement).

»DF er helt uden for pædagogisk rækkevidde«

Videre til gårsdagens aftale om en ny taxilov mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, de Radikale og SF, som LAs transportminister, Ole Birk Olesen, stod i spidsen for.

Aftalen indeholdt flere ting, men størst fokus var der på, at den gør det surt for selskabet Uber at drive forretning i Danmark, fordi biler, der udfører 'erhvervsmæssig persontransport', fremover blandt andet skal have sædefølere, video-overvågning og fysisk taxameter ifølge den nye taxilov (læs hovedpunkterne i aftalen her).

Og aftalen er da bestemt heller ikke, hvad regeringen havde ønsket sig. Det lægger hverken LAs finansordfører - og fortaler for brugen af Uber - Joachim B. Olsen eller de Konservatives Rasmus Jarlov skjul på.

Joachim B. Olsen mener ikke, at loven er tidssvarende, fordi den ikke tager højde for nye teknologier. Og det er Dansk Folkepartis og Socialdemokratiets skyld, siger han til Ekstra Bladet og kalder de to partier »nogle maskinstormere«.

»DF er helt uden for pædagogisk rækkevidde, men S skuffer mig, fordi de ikke vil forstå perspektiverne i den nye teknologi,« siger han og fortsætter:

»Regeringens udspil var rigtig godt. Det havde gjort, at Uber kunne fungere. Nu tager man en taxilov fra 1950 og fører den frem til 2000. Men den kommer ikke frem til 2017. Vi har stadig en forældet taxilov, men det kan man ikke klandre regeringen for. Det er S og DF's skyld,« siger han.

Det kan du læse om her.

Til Berlingske siger Joachim B. Olsen, at hans kritik af aftalen ikke er et angreb på sin egen partifælle og minister, Ole Birk Olesen. Og han kan ikke forstå, hvis folk synes, det er absurd, at han tordner imod en aftale, en LA-minister har indgået.

Læs om det her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

S og DF er den nye stærke magtakse

Børsens politiske redaktør, Morten Crone, skriver i en analyse, at taxiaftalen demonstrerer S og DFs nuværende magt i dansk politik.

»Kim Christiansen, transportordfører for Dansk Folkeparti, konstaterede, at regeringen stort set kun er kommet igennem med det, som DF og S ville være med til. Transportordfører Rasmus Prehn (S) afholdt sig leende fra at give karakterer til regeringen. Men han var lige så tilfreds som en kat, der lige har spist en mus,« skriver han.

Du kan læse den analyse her (kræver abonnement).

Her kan du læse Berlingskes politiske redaktør, Kasper Kildegaards, analyse af S og DF som »magtaksen, der kan gøre ondt på Løkkes regering«.

Terrorbevogtning koster millioner

Videre til Berlingske, der han en historie om, at Politiet har brugt over 770.000 timer på at »bevogte mursten inde i København«.

Og også får prisen for dagens anslag:

Sneen daler over Krystalgade i København, men betjentene står der stadig. I civilt med skrattende walkie-talkier i lommen, fornuftigt fodtøj og skarpladte pistoler.

»Vi er bevæbnede til tænderne.« Betjenten klapper sig på hoften og på sportstasken, han bærer på ryggen.

Der er ikke blevet skudt i Krystalgade i to år – men for snart to år siden rungede elleve skud i gaden, to betjente blev ramt af skud, og Dan Uzan afgik ved døden.

Sammenlagt har politiet brugt 540 årsværk – altså fuldtidsansatte i et år – til at stå vagt om udsatte terrormål siden februar 2015.

Det svarer til over 770.000 arbejdstimer, og har samlet set kostet omkring 174 mio. kr. fra 15. februar 2015 til og med januar 2017. Og det mandskab går fra andre opgaver og rammer i sidste ende borgerne, lyder det fra landets politikredse.

»Når der sker noget ved de danske grænser, eller der er en bevogtningsopgave som den efter terrorangrebet, så har det en pris, og den pris betaler borgerne,« siger Jørgen Jensen, formand for Københavns Vestegns Politiforening.

Du kan læse den historie, og hvad justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og en række andre politikere siger til det, lige her.

Frihed til at bygge skure og carporte

Jyllands-Posten fortæller på sin forside, at regeringen vil gøre det lettere for husejere at bygge mindre bygninger på deres grund som f.eks. et skur, et drivhus eller en carport.

I dag skal man altid søge kommunen om tilladelse og udfylde en række ansøgninger, inden man tager ét eneste spadestik til sit cykelskur og andre små bygninger, men det skal nu være slut, mener transport- og bygningsminister, Ole Birk Olesen (LA).

»Det er et godt princip, at man som udgangspunkt er herre på egen matrikel, så længe man ikke generer naboerne,« siger Ole Birk Olesen.

Forslaget har opbakning fra Socialdemokratiet og SF og dermed umiddelbart et flertal bag sig.

Derimod frygter Parcelhusejernes Landsforening, at det kan føre til flere nabokonflikter.

Læs den nyhed her.

Her kan du læse et større interview med Ole Birk Olsen, der siger, at »det handler om tillid« (kræver abonnement).

Politiskoleansøgere dumper fysisk test

Vi bliver i Jyllands-Posten og en historie om, at kun 56 ansøgere er kommet ind på den nye uddannelse til politikadet. Der var ellers plads til 125 elever til den nye uddannelse, der kun tager et halvt år og skal aflaste den ordinære politistyrke, som er presset af overarbejde, grænsekontrol og terrorbevogtning.

Men ansøgerne har ikke formået at bestå optagelsesprøven, hvor især den fysiske test har været en forhindring. 57 procent af ansøgerne bestod ikke den fysiske prøve, som er identisk med den, de almindelige betjente skal igennem, og derfor er optaget så lavt.

Rigspolitiets HR-direktør Anne Erlandsen havde håbet på flere elever:

»Vi glæder os til at byde de nye politikadetstuderende velkommen på Politiskolen i Brøndby. Vi havde naturligvis gerne set et fuldt hold på 125 studerende, men vi må konstatere, at det især fysisk kræver kvinder og mænd af helt rette støbning at bestå optagelsesprøven – og vi vil ikke gå på kompromis med niveauet,« siger hun i en pressemeddelelse.

Dansk Folkeparti vil nu bede justitsminister Søren Pape Poulsen om at indkalde forligskredsen til et møde om, hvordan man nu kan nå at få uddannet 345 kadetter inden september 2018, som er målet, og Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen understreger, at det er »regeringens ansvar«, at der bliver uddannet nok kadetter.

Hvad hun vil have, at justitsministeren skal gøre for at løfte ansøgernes fysiske formåen, er uvist.

Du kan læse historien her.

Fem hurtige nyheder til at gå på weekend med

1) Politiken skriver på sin forside, at hidtil skjulte sagsakter fra Udlændingestyrelsen får eksperter til at skærpe kritikken og advare om ulovlig udvisning af somaliere. »Den ’midlertidighed’, man taler om, holder simpelthen ikke.«

Du kan læse den historie her.

2) Diskoteker skal ikke længere kunne sige nej til spastikere, og cafeer skal ikke have lov til at udelukke kørestolsbrugere. Det skriver Berlingske, som kan fortælle, at regeringen indfører et længe efterspurgt forbud mod at diskriminere handicappede.

Læs om det her.

3) Det kommer til at koste penge, færre borgere i job og trivsel blandt de ansatte på jobcentre rundt i landet, når forsøg med frikommuner stopper. Det skriver DR, der kan berette om borgmestre i opråb til regeringen, fordi de selv vil bestemme beskæftigelsesindsatsen.

Læs om det her.

4) I gårsdagens morgenpost kunne man læse, at Folketinget skulle beslutte, om Naser Khader og det halve Brøndby Strand var danskere.

Folketinget stemte for forslaget, men i et interview med Berlingske slår Naser Khader fast, at han da bestemt er dansk. Men mere end halvdelen af alle nydanskere kan ikke betegnes som danskere, mener han.

Læs det interview her.

5) Regeringen lagde med samtlige partier i Folketinget i ryggen torsdag en ny politisk aftale frem, der skal afhjælpe lægemanglen i flere områder af landet.

Aftalen betyder, at regionerne får lov til drive lægeklinikker i op til seks år mod i dag fire år og at læger i yderområder kan få mere i løn.

Det kan du læse mere om her.

Dagens citat

Står Rasmus Jarlov for, og det handler - dadada - om Uber og de vilkår, der nu bliver givet til taxibranchen.

»Det svarer for mig at se til at sige til IBM, 'I må godt komme ind på markedet, men I skal bruge en kugleramme'«.

Det siger han til Ekstra Bladet, som du kan læse her.

Dagens debat

Finansministeriets økonomiske regnemodeller bør være så aktuelle som muligt. Sådan er det langtfra i dag, og dermed er ministeriets stigende magt et stort problem for vores velfærd.

Sådan lyder det i et debatindlæg i Jyllands-Posten fra Lotte Grosbøl, sekretariatschef i Dansk Psykoterapeutforening.

Læs om det her.

Det sker i dag

10.00 Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal  i samråd om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

10.00 Møde i folketingssalen bl.a. skal et beslutningsforslag fremsat af SF om afskaffelse af kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen med videre 1. behandles. Læs hele programmet her.

Berlingskes Politiko ønsker alle en rigtig god weekend og vinterferie (for dem, der er så heldige at have det).

Morgenposten er tilbage igen mandag den 20. februar, frisk og sprudlende som altid.