»Det står fuldstændig klart for mig, at visse medlemmer af Folketinget saboterer regeringens arbejde«

Dagens overblik: Støjberg vil ikke svare på fortrolige spørgsmål i udvalg, Venstre angriber Christiansborg-journalist, og så får politikerne Matador-roller.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Godmorgen og velkommen til torsdagens politiske morgenpost.

I dag får du en digterkrig mellem Venstre og en Christiansborg-journalist, og så får du at vide, hvilken politiker der er 'Røde' i Matador, og hvem der er fru Fernando Møghe.

Men først til en historie i Politiken om, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) nu nægter at svare på fortrolige spørgsmål i Udlændinge- og integrationsudvalget.

Det skyldes, at visse medlemmer af udvalget ifølge Støjberg har lækket fortrolige oplysninger til pressen i sagen om den hemmelige udvisning af somaliere til Somalia.

»Det står fuldstændig klart for mig, at visse medlemmer af Folketinget saboterer regeringens arbejde med at udsende kriminelle udlændinge og afviste asylansøgere ved at gå til pressen med fortrolige oplysninger. Det er fuldstændig utilstedeligt, og derfor har jeg mistet tilliden til en del af udvalget«, siger Inger Støjberg.

Hun har derfor sendt et officielt brev til udvalgets 29 folketingsmedlemmer, hvor hun skriver, at hun ikke vil svare på spørgsmål, hvis svaret »vil indeholde oplysninger, som af hensyn til Danmarks udenrigspolitiske interesser, herunder forholdet til andre lande, og/eller sikkerhedspolitiske interesser efter lovgivningen er fortrolige«.

Avisen spørger ad flere omgange, hvordan Inger Støjberg kan være sikker på, at medlemmer af udvalget har lækket fortrolige oplysninger. Til det svarer ministeren:

»Der er ingen tvivl om, at det kommer fra udvalget.«

Læs hele historien her.

S-topfolk kræver handling mod krav til sygehuse

Videre til Jyllands-Posten og en historie om, at en række fremtrædende socialdemokrater er utilfredse med partitoppen på Christiansborg.

Det skyldes, at Socialdemokratiet ikke ville stemme for et forslag fra SF om at fjerne det såkaldte toprocentskrav.

Kravet betyder, at sundhedsvæsenet hvert år skal producere to procent mere. Det vil sige, at f.eks. en sygeplejersker hvert år skal tilse to procent flere patienter, og da kravet har eksisteret siden 2003, skal de ansatte på hospitalerne efterhånden løbe ret så meget stærkere.

Både formand for Danske Regioner Bent Hansen (S), formand for region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) og formand i Region Nordjylland og formand for regionernes sundhedsudvalg Ulla Astman (S) kritiserer S-ledelsen for ikke at at stemme for en øjeblikkelig afskaffelse, som der sammen med DF kunne være samlet flertal for uden om regeringen.

»Man siger et og gør noget andet. Det er at tale med to tunger. Jeg synes, at man svigter,« siger Ulla Astman.

Socialdemokratiet stemte i stedet for at »igangsætte en gennemgang af styringen på sundhedsområdet«. Det samme gjorde DF, der ellers oprindeligt var medstiller af beslutningsforslaget sammen med SF.

Landet over var der i går demonstrationer for at få fjernet ordningen med at løbe to procent stærkere år efter år.

Du kan læse hele historien her.

Her kan du i samme avis læse en rigtig god baggrundsartikel om toprocentskravet og de problemer, det skaber i sygehusvæsenet (kræver abonnement).

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Flere går på privatskole

Vi iler til Berlingske, der kan fortælle, at børn i Danmark strømmer til privatskoler landet over. Siden 2007 er andelen af børn på privatskoler vokset markant, så knap hver femte skoleelev i dag går i privatskole.

I 2007 gik 13,5 pct. af de danske elever i privat- eller friskole, mens andelen i 2016 var vokset til 18 pct.

Og det er en stærkt bekymrende udvikling for folkeskolen, lyder det fra flere sider. Blandt andre fra forskningschef ved VIA University College Andreas Rasch-Christensen, der har forsket i folkeskolen i mange år.

»Udviklingen er meget problematisk, for der er tale om en markant svækkelse af folkeskolen. De frie grundskoler er en vigtig del af den danske skolestrukturs DNA, men det er et problem, at vandringen fra folkeskolen er steget så meget, som den er. Og det er klart, at yderområderne er mere skrøbelige, fordi deres folkeskoler er relativt små,« siger han.

Morgenposten fortsætter efter grafikken

Det er især i yderområderne, at stigningen er størst, hvilket især skyldes skolelukninger på grund af kommunesammenlægningerne i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Men også i store byer stiger antallet af børn i privatskoler. Lidt mere end hvert fjerde københavnske barn gik sidste år i privat- eller friskole, en stigning på 4,7 procent.

Du kan læse den historie her, hvor også undervisningsministeren, skolelederne, forældrene og kommunerne forholder sig til tendensen.

Akut udflytning af arbejdsplader splitter blå blok

Vi bliver i Jyllands-Posten og en fortsættelse af gårsdagens historie om, at fem Venstre-folk - herunder tre tidligere ministre fra V-regeringen - i en kronik krævede, at regeringen flytter nye statslige arbejdspladser fra København og ud i provinsen.

Men det vil de Konservative ikke være med til. Partiet vil - som det står i regeringsgrundlaget - vente på, at man har evalueret udflytningen af de 3.900 statslige arbejdspladser, som V-regeringen satte i gang.

»Vi har set, at der nogle steder er kommet længere sagsbehandlingstider, fordi der eksempelvis er sket en udskiftning af medarbejderskaren. Det er jeg ikke i tvivl om, at man får rettet op på, men man skal ikke bilde nogen ind, at udflytning kan ske uden at medføre udfordringer. Og dem skal vi have overblik over, inden vi tager hul på en ny runde,« siger hun.

Læs den historie her.

Kritik af Løkkes ungdomsplan

I går fremlagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) regeringens reformudspil til indsatsen for de næsten 50.000 unge mellem 15 og 24 år, der hverken er i arbejde eller under uddannelse.

Regeringen vil kort fortalt samle mange af de eksisterende tilbud på produktionsskoler, voksenuddannelsescenter (VUC) og erhvervsskoler i en ny forberedende grunduddannelse (læs mere om udspillet her).

Men udspillet møder kritik fra flere Venstre-borgmestre, der mener at reformen vil straffe udsatte unge på landet, skriver Jyllands-Posten.

Planen vil nemlig nedlægge lokale produktionsskoler, og samtidig vil hver tredje VUC-afdeling i landdistrikterne blive lukningstruet på grund af for få elever, fordi 7.400 elever fra landets VUC’er vil forsvinde, viser tal fra VUC.

»Vi kan stå i en situation, hvor unge, som i forvejen har det svært ved at tage en uddannelse, skal bruge flere timer på transport for at komme til og fra uddannelsesstedet. Vi ved, at jo længere de skoletrætte og udfordrede unge har til uddannelsen, jo flere falder fra,« siger Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens Kommune, hvor den lokale VUC bliver alvorligt lukningstruet.

Du kan læse den historie her.

Imam-prædiken vækker opsigt

En israelsk organisation har offentliggjort en video fra en prædiken i en moské på Nørrebro. I videoen siger en prædikant blandt andet ifølge oversættelsen:

»Snart vil der opstå et kalifat, som vil indføre Allahs sharia [...], og som vil befri Al-Aqsa-moskeen (i Jerusalem, red.) fra zionisternes snavs, sådan at Profeten Muhammeds ord vil gå i opfyldelse: 'Dommedag vil ikke komme, før muslimerne kæmper mod jøderne og dræber dem'.«

Og den prædiken vækker nu opsigt også på Christiansborg.

Inger Støjberg skriver på Facebook:

»Det er fuldstændigt horribelt, antidemokratisk og rædselsfuldt. Men det viser også, hvorfor vi skal føre en hård og konsekvent politik på området. Vi kan og skal ikke acceptere dette!«

Også Naser Khader har set videoen og skriver på Facebook:

»Nu har jeg hørt hele prædiken på arabisk. Jeg er bange for, at denne hadefulde prædikant er en tand for smart. Han dækker sig bag nogle forfærdelige citater fra de hellige skrifter (haditherne) og vil sandsynligvis hævde, at han ikke opfordrer til drab på jøder, men blot citerede teksterne - og dermed er der næppe noget at komme efter juridisk. Dette understreger min pointe: Muslimerne er nødt til at fortolke sig ud af skriftens brutalitet, hvor den er så hadsk, som det er tilfældet her. De hadefulde og voldelige passager skal sparkes tilbage til middelalderen.«

Du kan læse mere om det hos Berlingske lige her.

Mærsk-boss kan ikke få hustruen med hjem fra Kina pga. nye regler

Vi hopper til Børsen, som har en historie om, at en række topbosser fra store danske virksomheder i Kina som Mærsk, Coloplast, Lego, Arla, Novo Nordisk og Danfoss gav et brev til Lars Løkke Rasmussen, da han i sidste uge var i Kina på erhvervsfremstød og fik landet en aftale om at få to pandaer til København.

Brevet skyldes en stramning af udlændingepolitikken, der 2. behandles i Folketinget i dag, og som betyder, at op mod 10.000 udenlandsdanskere i lande som Kina ikke kan vende tilbage til Danmark, fordi de har været i udlandet i længere end 10 år og har fået en udenlandsk ægtefælle.

Dermed vil det kunne blive vurderet, at tilknytningen til udlandet er større end til Danmark, medmindre man kan fremvise en kontrakt på et arbejde i Danmark til mindst 408.000 kroner om året.

»Hvis du som dansker lige pludselig mister dit job og heller ikke har et på hånden derhjemme, ja så kan du faktisk ikke vende hjem til Danmark, sådan som reglerne er skruet sammen,« siger Jens Eskelund, formand for det danske handelskammer i Beijing.

Eskelund, der er senior director i Mærsk, har været i Kina siden 1998 og er blevet kinesisk gift og har to børn på otte og 12 år. Vurderet på de nye regler vil han formentlig ikke kunne få sin hustru med tilbage til Danmark.

Du kan læse hele historien i Børsen her (kræver abonnement).

Tre hurtige nyheder, der er gode at gå på bededagsferie med

1) Det går hedt for sig på det danske arbejds­marked, og flaskehalsene og et skrækscenarie fra 2008 begynder at lure i horisonten. Det skriver Berlingske.

»Vi er omtrent to år fra en situation, hvor arbejdsmarkedet igen som følge af overophedning rammer muren med tusindvis af fyringer til følge,« lyder det fra økonom.

Læs historien her.

2) Statens udgifter til Kammeradvokaten er på syv år steget fra 230 mio. kr. til 426 mio. kr., viser ny opgørelse. Hovedparten bliver brugt af Skatteministeriet, som har haft problemer med både det kollapsede EFI-system og svindel med udbytteskat.

Det skriver Berlingske, og det kan du læse her.

3) Hundredtusinder af varmekunder risikerer fremover renteregninger i milliardklassen med hasteindgreb fra minister. Derfor er flertal nu klar til at godkende milliardregning til varmekunder, skriver Jyllands-Posten. Læs om det her.

Venstre revser Christiansborg-journalist for digtsamling

Venstre er stærkt forundret over, at TV 2s journalist på Christiansborg Knud Brix har udgivet en digtsamling om livet på Christiansborg, skriver BT.

Avisen skriver, at der i Venstre er stor frustration over digtsamlingen, fordi flere læser nogle af digtene - som ifølge Knud Brix er ren fiktion - som møntet på Venstres formand og nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen. F.eks. digtet herunder:

»Formanden er fuld igen
den ene af hans to springere skider
på tæppet foran hjørnekontoret
den kigger op på mig med et skyldigt blik

betjenten bruger den gule mødeindkaldelse som fejeblad

alle hunde og forlig har fædre
selv hvis de er undfanget med vold

jeg tipper Ekstra Bladet om det med lorten
jeg er også hævet over reglerne«

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, kritiserer Knud Brix for digtsamlingen.

»Især som journalist har man en forpligtelse til at formidle og fremgrave sandheden, også når den er skjult. Hvis man begynder at blande fiktion ind i det, så er man ude på et skråplan og burde makulere sit pressekort med det samme,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Historien i BT er ikke online.

Til Berlingske siger Knud Brix om digtsamlingen, og om hentydningen til, at 'formanden' skulle være Lars Løkke:

»'Formanden' er et samsurium af stemmer. Hvis du læser det sådan, så læser du det ligesom en svovlprædikant læser Koranen eller en mullah læser det gamle testamente,« siger Knud Brix og uddyber:

»Det er ikke min mening at trække bukserne af nogen her. Det har jeg nok af i hverdagen ved at stille kritiske spørgsmål.«

Læs om det her.

Løkke svarer igen

Lars Løkke Rasmussen har på Twitter skrevet tillykke til Knud Brix med digtsamlingen og selv lavet et digt.

Knud Brix har gennem årene interviewet Lars Løkke Rasmussen et utal af gange.

Blandt andet havde de engang en snak om, hvad forskellen på et standpunkt og en holdning er. Det interview kan du se her.

Dagens debat

Finder vi i Politiken, hvor kommunikationsrådgiver Morten Klinkby har skrevet et indlæg, fordi han har fundet sammenfald mellem personerne i tv-serien Matador og toppen af dansk politik.

Blandt andre er Anders Samuelsen 'Røde', og Pia Olsen Dyhr er Jørgen Varnæs.

Se hvilken minister, der er fru Fernando Møghe her.

Dagens tidligere statsministertræf

Anders Samuelsen løb ind i to tidligere statsministre og kamphaner forleden, skriver han på Facebook.

Det sker i dag

10.00 Møde i folketingssalen, bla. med 1. behandling af forslag til folketingsbeslutning om sorgorlov til fædre og medmødre, når de mister et spædbarn.

13.45 Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal i samråd om det nyligt omtalte russiske hackerangreb mod det danske forsvar.

14.00 Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) er kaldt i åbent samråd om problemer med energiselskabernes energispareindsats.

14.15 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i åbent samråd om det lave antal af kriminelle udlændinge der er sendt til afsoning i hjemlandet i 2016.

15.30 Sættemøde om regionernes økonomi. Finansministeren, innovationsministeren, sundhedsministeren og økonomi- og indenrigsministeren inviterer til sættemøde med Danske Regioner om regionernes økonomi i 2018.

Morgenposten holdet Store Bededagsferie i morgen, men er stærkt tilbage på mandag.