»Det nytter jo ikke noget, at vi har små tikkende bomber rendende rundtomkring«

Dagens overblik: Integrationsminister Inger Støjberg fremlægger 22 punkter mod radikalisering, en gasledning kan havne på Lars Løkkes skrivebord, og så dræber Skatteministeriet en myte. Hele dit overblik her.

Arkivfoto: Integrationsminister Inger Støjberg Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Godmorgen og velkommen til ugens anden politiske morgenpost.

Her får du som sædvanlig en grundig overflyvning af de vigtigste politiske nyheder i dag.

Vi begynder med en plan på i alt 22 punkter, som justitsminister Søren Pind (V), udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) fremlægger senere i dag.

Sigtet med de 22 initiativer, hvoraf flere har været fremme før, er at forbedre indsatsen mod radikalisering herhjemme.

Ifølge TV 2 er der allerede nu flertal i Folketinget for punkterne. Det betyder, at regeringen med et flertal i ryggen blandt andet vil:

- Oprette en ny enhed under Politiets Efterretningstjeneste (PET), som skal kunne identificere og fjerne ekstremistisk propaganda på internettet.

- Etablere et blokeringsfilter for terrorpropaganda.

- Gøre det muligt at pålægge danske internetudbydere at lukke ned for adgangen til udenlandske internetsider, der udbreder ekstremistisk og voldelig propaganda.

Der er også plan om et »korps af digitale fornuftsstemmer, som systematisk kan være til stede på de sociale medier og bl.a. engagere sig kritisk i relevante fora, indgå i dialog og udfordre ekstremistiske synspunkter.«

Du kan læse alle 22 punkter i planen mod radikalisering hos TV 2 her.

»Små tikkende bomber«

Hos Jyllands-Posten siger Inger Støjberg, at regeringens udspil mod radikalisering ikke vil indeholde initiativer målrettet børn.

Avisen kan i dag på baggrund af en aktindsigt fra Udlændingestyrelsen fortælle, at adskillige asylcentre for uledsagede børn og unge har indberettet mistanke om, at nogle af beboerne er radikaliserede.

Men alligevel er der ikke brug for en målrettet indsats mod børn, siger ministeren altså:

»Jeg mener, at man skal gøre præcis det samme, som man skal over for de voksne, naturligvis med skyldig hensyntagen til, at der kan være særlige regler for børn. Men det nytter jo ikke noget, at vi har små tikkende bomber rendende rundtomkring, og derfor skal der sættes hårdt ind,« siger hun.

I samme spalter siger Martin Henriksen, Dansk Folkepartis udlændingeordfører, at en indberetning som udgangspunkt bør være lig med nej til asyl.

Retsanalytiker hos DR Nyheder, Mette Mayli Albæk, har fundet tre eksempler frem.

Du kan læse hele historien hos Jyllands-Posten her.

Vi forlader planen og ser videre på dagens andre politiske nyheder.

En ledning på Løkkes bord

Det bringer os til Berlingske.

Her kan du i dag læse, hvordan »Danmark kan sidde med sorteper i storpolitisk slagsmål om Putins gasledning«.

Kort fortalt.

De første russiske milliarder er allerede investeret i en 1.200 kilometer lang gasledning, der skal løbe gennem dansk farvand.

Eksperter vurderer, at EU-Kommissionen ikke umiddelbart kan blokere for projektet. Dermed kan den afgørende beslutning ende på statsminister Lars Løkke Rasmussens bord, skriver avisen.

Hverken Lars Løkke Rasmussen eller udenrigsminister Kristian Jensen (V) har ønsket at uddybe de kommentarer, som de tidligere har givet. Hele historien her.

Bemærkelsesværdig mytedræber

Hos Jyllands-Posten kan du i dag læse, at Skatteministeriet »dræber en myte«.

En ny omfattende analyse fra ministeriet viser således, at de rigeste 10 pct. af Danmarks befolkning ejer samme andel af den samlede danske formue som for næsten 20 år siden.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirektør i den borgerligt-liberale tænketank Cepos, er overrasket over, at de rigeste ikke har øget deres formueandel.

»Det er bemærkelsesværdigt,« siger han til avisen i den historie, som du kan læse her.

To korte nyheder, du også skal have set i dag

1: Socialdemokratiet vil gå ind i PSO-forhandlingerne med et forslag om at genoptage regeringens oprindelige udspil fra foråret, hvor afskaffelsen af PSO-afgiften blev finansieret ved at hæve bundskatten. Det skriver Information i dag.

2: Universiteter skal blive bedre »til at spotte kvindelige talenter«. Det skriver Berlingske i dag. Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) vil i den forbindelse indføre talentbarometer. Det kan du læse mere om her.

Dagens citat

»Jeg synes da også stadig, at mine klassisk konservative synspunkter ligger et godt stykke fra egoistisk liberalisme og kitschet nationalisme. I den forstand er jeg stadig ikke kun »højreorienteret«. Jeg er nemlig snarere højborgerlig. Jeg er det, man kalder Frederiksberg-konservativ. Eller som jeg selv ynder at sige: Stokkonservativ.«

- Kristian Ditlev Jensen, forfatter og journalist - og medlem af de Konservative.

Dagen kronik

»Debatten om 2025-planer og andre politiske udspil og målsætninger handler – helt naturligt – i høj grad om de økonomiske og fordelingsmæssige konsekvenser. Desværre er grundlaget for disse vurderinger ofte usikkert og skævt, uden at det forklares i den offentlige debat. Derfor er vælgerne ikke advaret om, hvor usikre mange af påstandene er.«

- Allan Lyngsø Madsen, cheføkonom i LO, Ole Just, cheføkonom i HK, Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal, Erik Bjørsted, cheføkonom i AE, og Frederik I. Pedersen, cheføkonom i 3F, i dagens Berlingske.

Dagens analyse

Den britiske premierminister, Theresa May, besøgte mandag statsminister Lars Løkke Rasmussen til en snak om den forestående skilsmisse fra EU. Hos Berlingske kan du læse om mødet, hvor Løkke blandt andet sagde:

»Jeg må sige, at jeg synes, det er tragisk, at Storbritannien forlader EU. Men briterne har taget deres beslutning, og den respekterer vi selvfølgelig. Og der er ingen vej uden om skilsmissen.«

I forbindelse med mødet skriver Helle Ib, politisk kommentator hos Børsen, hvordan blå bloks EU-håndslag er sygnet hen.

»Det er mindre end halvandet år siden, de fire partier i blå blok foretog et historisk ryk, da de blev enige om en fælles linje i EU-politikken. Siden har intern splid, skuffede forventninger og udefrakommende begivenheder kastet grus i sammenholdet. Storbritanniens vej ud af EU vil kun puste til ulmende strid mellem især Venstre og Dansk Folkeparti.« Læs hele den analyse hos Børsen her - hvis du har abonnement altså.

Det sker i dag

10:00 Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skal i åbent samråd og redegøre for, hvordan han vil sikre, at forbrugerbeskyttelsen i forhold til betalingsdata ikke forringes

11.45: Pressemøde om forebyggelse og bekæmpelse af parallelsamfund med udlændinge-, integrations og boligminister Inger Støjberg, justitsminister Søren Pind og minister for Børn, Undervisning og Ligestilling Ellen Trane-Nørby.

13:00 Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er kaldt i samråd om skattelettelserne i regeringens udspil »Et stærkere Danmark - Jobreform«. Ministeren skal svare på, om regeringen indfrier sit tidligere løfte om, at tildele de største skattelettelser til de lavest lønnede.

14:00 Justitsminister Søren Pind (V) og ministeren for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby (V), er kaldt i samråd om offentliggørelse af krænkende billeder.

16:00 Ellen Trane Nørby (V), minister for børn, undervisning og ligestilling er sammen med justitsminister Søren Pind (V) kaldt i samråd om ufrivillig berøring i nattelivet.

16:05 Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) er i dag kaldt i samråd om mulighederne for at ændre Statsløsekonventionen.

17:00 Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) er kaldt i samråd og skal her redegøre for, hvordan ministeren vil sikre patientsikkerheden for børn og unge, der får udskrevet sovemidler indeholdende melatonin til behandling af søvnløshed, selv om det ikke er godkendt til deres aldersgruppe.