»Det kunne være gået meget værre«

Dagens overblik: Danskerne giver Løkke-regeringen dårlige bedømmelser i fødselsdagsgave. Men statsministeren er fortrøstningsfuld: Det kunne være gået værre. Og den tidligere regering fik rettet op på en svær start, lyder hans forsvar. Vi skal også forbi en socialdemokratisk motorcykelklub og en læserbrevserkendelse fra tidligere DF-MFer Søren Krarup. Jeg fik for megen ret, skriver han.

Løkke Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne tirsdags politiske overblik.

Inden vi kaster os ud i emner som Brexit, Løkke-regeringens succes/fiasko og en bemærkelsesværdig selverkendelse fra DFs tidligere folketingsmedlem Søren Krarup, kan vi lige nå at glæde os over, at BT i dag, mens regnen står ned i stænger her i København, har bedt vejrværterne på DR og TV2 om at forklare, hvorfor de lover så forskelligt vejr.

Ifølge BT lover DR weekendtemperaturer på mellem 15 og 20 grader, mens TV2 er helt oppe i 30 grader. Spoiler alert: I næste sætning kommer forklaringen.

Det skyldes forskellig vejrmodeller. DR bruger DMI, TV2 bruger en amerikansk - ifølge DR. Nå. Nok om det. Når vi rammer weekenden, ved vi, hvordan vejret bliver.

»So ein ding mussen wir auch haben«

Vi starter dagens gennemgang i Jyllands-Posten, der brugte lørdag aften i selskab med DF-formand Kristian Thulesen Dahl på en restaurant i Allinge.

Det var i øvrigt samme dag, Thulesen i Politiken åbnede for, at Dansk Folkeparti skulle i regering efter næste valg - hvis altså danskernes opbakning til partiet og det samlede blå flertal forblev intakt. Og Løkke samtidig begynder at anerkende DF som ligeværdig partner, i øvrigt.

Nå, men samtaleemnet på restauranten i Allinge i lørdags var en af de helt store knaster, der lige nu må volde DF og V en del problemer, hvis et regeringssamarbejde skal stables på benene: EU-politikken.

Omdrejningspunktet for snakken er torsdagens britisk EU-folkeafstemning. En afstemning, Thulesen Dahl følger tæt. For hvis briterne stemmer »leave«, vil DF-formanden kræve en folkeafstemning om Danmarks fremtidige medlemskab, siger han. Så må regeringen til Bruxelles og sige »so ein ding mussen wir auch haben«, siger Thulesen Dahl i Jyllands-Posten.

Og stemmer briterne »stay«, vil han have deres afstand til kernen af Europa.

»Det er en uvis tid. Jeg opfordrer til, at man entydigt går ud og siger, at Danmark er en skeptisk nation, der ikke vil være tæt på kernen af EU, og som vil holde fast i vores forbehold. Vi samarbejder gerne, men ikke så tæt, som man tidligere har villet,« siger Thulesen Dahl på en aften, hvor torske-forretten blev efterfulgt af et »pænt stort« stykke oksemørbrad - med nye kartofler, stegte grøntsager og urtesmør.

Forvent højrystet EU-ballade

Og vi bliver ved EU-knasten mellem DF og Venstre.

De største stridspunkter i en eventuel regering med V og DF vil ikke blive løst med kompromiser, men rå magt, skriver Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen i dag i en analyse, hvor budskabet er, at det ligeværd, Kristian Thulesen Dahl på Politikens lørdagsforside efterlyste fra Løkke, er en illusion.

Ikke mindst når det gælder EU-politikken, skriver Thobo-Carlsen, der forudser, at taberen, hvis der skal duelleres mellem V og DF, kun kan skrue op for retorikken.

»Den, der har flertallet bag sig, eller bedst kan rejse sig fra forhandlingerne og gå, sidder med de bedste kort. Derfor vil et eventuelt regeringsgrundlag ikke blive et ligeværdigt kompromis mellem de to partiprogrammer. Nogle steder vil DF vinde. Andre steder vil Venstre,« skriver Thobo-Carlsen, der forbereder Politikens læsere på, at de skal forvente »højrystet ballade«, hvis der kommer et sværdslag om EU i en regeringsforhandling.

Løkke får hug af danskerne i et-års gave

Vi skal en tur tilbage til BT.

For avisen har bedt TNS Gallup om at spørge danskerne, hvordan Lars Løkke Rasmussen og V-regeringen har klaret deres første år. Anledningen er et-års-dagen for regeringens tiltræden, der er om en uge.

Og under overskriften »En ommer Lars Løkke« er det vist ikke den store overraskelse, at danskerne i BTs undersøgelse er ret negativt stemt over for regeringen. På syv politiske områder er der flere, der mener, regeringen har klaret sig enten meget eller overvejende dårligt end meget eller overvejende godt. De syv politikområder er: Flygtningekrisen, beskæftigelsen, økonomisk politik, klima og miljø, socialpolitik, integration og skat.

55 procent af de »1.060 repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 år eller derover«, mener, at Løkke og co. har håndteret flygtningekrisen dårligt. 40 procent synes, regeringen har klaret den godt. Tallene er endnu dårligere, når svarpersonerne er blevet spurgt til integration og skat. 68 procent mener, at regeringen har klaret sig meget eller overvejende dårligt. Kun hhv. 24 pct. og 21 pct. mener, det er gået godt for Løkke og co. på de områder.

Og den økonomiske politik mener 54 procent af de adspurgte, at V-regeringen er sluppet dårligt fra. 37 procent mener, de er sluppet godt fra den.

BT har bedt Løkke komme »ud med sproget« om målingen. Og ifølge statsministeren er regeringens første år egentlig gået ok:

»Det kunne være gået meget værre. Hvis vi ser på den tidligere regering, så lå de helt frygteligt efter et år,« siger Løkke og kommer med en sjælden ros til den tidligere regering:

»Og det fik de jo i den grad rettet op på siden.«

3 hurtige EU-nedslag fra dagens aviser

1) Jens Rohde (R) sammenligner i et læserbrev i Politiken Christiansborgs EU-kurs med et Samuel Beckett teaterstykke. Danske politikere er vagabonderne Estragon og Vladimir. Briterne er Godot:

»Det er, som om Christiansborg venter på, at briterne skal definere Danmarks fremtidige forhold til Europa og EU for os. Det er selvfølgelig bekvemt, hvis ikke man kan finde ud af det selv. Der er bare det problem, at de færreste tilsyneladende er klar over, hvad det er, de venter på. Det minder lidt om vagabonderne Estragon og Vladimir, som venter på Godot i Samuel Becketts berømte og absurde teaterstykke. De to venter uden helt at vide hvorfor, hvem Godot er, og om han overhovedet kommer. Vi andre ved godt, at Godot aldrig kommer.«

2) Tidligere folketingsmedlem fra Dansk Folkeparti, Søren Krarup, har også et indlæg om EU i en af dagens aviser. Det står at læse i Berlingske. Og Søren Krarup erkender, at han »fik alt for megen ret« tilbage i 60erne. Samtidig håber han inderligt, at Storbritannien stemmer nej på torsdag:

»Vi, der allerede i 1960erne protesterede mod Romtraktatens formål og som i 1972 søgte at holde Danmark ude af den europæiske elendighed, kan i dag, mange år senere, konstatere, at vi fik alt for megen ret. EU betegner Europas ødelæggelse. EU er de nationalstaters undergang, som bærer og hævder Europa. Gud give, at England stemmer nej og dermed åbner for den genrejsning af det egentlige Europa, nationernes Europa, som også Danmark er afhængig af.«

3) Og så vender vi tilbage til EU-spøgelset i historien om en mulig VO-regering. Børsens politiske analytiker, Helle Ib, har fat i temaet i sin analyse i dagens avis:

»Alt i alt udgør EU-politikken fortsat en af de væsentlige grunde til, at et regeringssamarbejde mellem Venstre og DF engang i fremtiden vil indebære, at en af parterne skulle gå voldsomt på kompromis med grundlæggende holdninger,« skriver Ib og afslutter:

»Men derudover forsøger DF at skabe opbakning til et krav, som vil gøre ondt langt ind i hjertet på mange Venstre-folk at skulle honorere: Nemlig manifesteringen af, at de danske forbehold skal være permanente, og at målet for dansk EU-politik ikke skal være at komme så tæt på kernen som muligt, men ud i periferien.«

Dagens citat

»Enighed og stabilitet er måske vigtigere end nogensinde, og vi har ikke brug for et fragmenteret Europa, der bidrager til ustabilitet og uforudsigelighed. Det vil ikke tjene vores fælles sikkerhed.«

Afsenderen er Nato-generalsekretær, Jens Stoltenberg. Han advarer på forsiden af Jyllands-Posten om, hvad et såkaldt Brexit vil betyde for EU og sikkerhedssituationen.

Det skal du også læse i dag

Ekstra Bladet kan i dag »eksklusivt« afsløre, at tre Socialdemokrater har lavet en motorcykelklub: »De røde engle«, hedder den og består af MFerne Christian Rabjerg Madsen og Jens Joel samt Mette Frederiksens rådgiver, Martin Rossen.

»Klubben virker ikke ved vold, tager ikke stoffer og kører ikke Harley, så subsistens- og klubløse rockertyper som Brian Sandberg skal ikke gøre sig forhåbninger om et nyt eventyr i røde farver,« skriver De Røde Engle ifølge Ekstra Bladet til avisen.

Samme tekst kunne man i øvrigt læse på Jens Joels facebookprofil for seks dage siden, 15. juni:

Hvis du læser dagens Ekstra Bladet kan du til gengæld få Brian Sandbergs reaktion på 'De røde engle'...

Dagens quiz: Heunicke-quizzen

Socialdemokraternes tidligere transportminister, Magnus Heunicke, var i søndags quizmaster ved Politikos morgenquiz-arrangement på Folkemødet i Allinge.

Vi har lagt hans 20 spørgsmål ud - du kan teste dig selv lige herunder.

Det sker i dag

08:30 Åbent samråd om underbemanding i daginstitutioner
Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby (V) er i dag kaldt i samråd om underbemanding i daginstitutioner. Ministeren skal blandt andet forholde sig til en undersøgelse fra BUPL, som viser, at fire ud af ti daginstitutionspædagoger i det seneste år har stået i en situation, som, de mente, var uforsvarlig eller direkte farlig.

13:00 Åbent samråd om Regeringens beskæftigelsesudspil og sammenhængen med kontanthjælsloftet
I dag er beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) kaldt i samråd om Regeringens udspil "10 nye mål for social mobilitet" og sammenhængen med kontanthjælpsloftet. Ministrene bedes blandt andet redegøre for, hvordan Regeringen har tænkt sig at sikre social mobilitet, når man vælger at indføre kontanthjælpsloftet.