»Det, jeg står for i dag, er internt kontroversielt i Venstre«

Dagens overblik: Jens Rohdes partihop fylder meget, men dagens politiske morgenpost handler også om et alarmråb fra KLs formand, en dyr regning i kølvandet på Carl Holst-balladen og et flertal mod regeringen.

ARKIVFOTO. Venstres udlændingepolitik har fået Jens Rohde til at melde sig ind i De Radikale. Han vil et parti med plads til hans holdninger uden interne kontroverser. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Godmorgen.

Der er måske kun tre dage til jul, og mange danskere er allerede gået på juleferie - men det er politikerne endnu ikke, og derfor skal du selvfølgelig have dagens politiske overblik fra Politiko.dk

Det kommer i høj grad til at handle om weekendens store politiske historie - Jens Rohdes farvel til Venstre og goddag til de Radikale - men inden da skal vi et smut forbi debatsiderne på Berlingske, der tager os ud i kommunerne.

Velfærden vil blive berørt

For formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Venstre-borgmester Martin Damm, slår i et debatindlæg i dag alarm over flygtningesituationen, der presser landets kommuner og kræver nye tiltag.

»Vi kan ikke bare fortsætte, som vi har gjort hidtil. Med de mængder af nye borgere, der formodentlig er på vej til Danmark, er det nødvendigt, at vi er realistiske omkring, hvad det er for en opgave, vi samlet set står over for,« lyder det fra Martin Damm, der sammenligner menneskestrømmen til Danmark med udsigten til at føje en ekstra dansk kommune til landkortet om 1-2 år.

»Det siger sig selv, at når befolkningen vokser så kraftigt, vil det berøre størstedelen af de velfærdsområder, danskerne kender. I kommunerne har det allerede fået stor betydning for boligsituationen og behovet for jobskabelse, men fremover vil presset stige på daginstitutioner, skoler, lægebesøg, sociale institutioner, tandlægetjek osv,« lyder det fra KL-formanden, der også efterlyser svar og handlekraft fra regeringen. Hele debatindlægget kan du læse her.

Over for TV2 Nyhederne peger Socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jøgensen på statslige flygtningelandsbyer - som partiet tidligere har foreslået - som en mulig del af løsningen:

»Staten må tage et større ansvar, det kunne være at oprette statslige flygtningelandsbyer ... Det er klart, at når KL-formanden kritiserer regeringen for ikke at have en overordnet plan, så er det meget alvorligt,« siger S-ordføreren til TV2 Nyhederne.

Opbakning til Jens Rohde

Dagens aviser afspejler i høj grad, at Venstres europaparlamentariker Jens Rohde - tidligere politisk ordfører og i de senere år en hyppig intern kritiker - i lørdags valgte at tage afsked med sit parti med højlydt kritik af partiets linje i flygtninge- og udlændingepolitikken.

Tidligere V-minister Birthe Rønn Hornbech beklager i Politiken Jens Rohdes exit og kalder det »en fejl«, at han har meldt sig ud. Hun sender samtidig en bredside til Venstres ledelse:

»I ledelsen er der ingen visioner, Men der findes sunde, folkelige, kirkelige, kulturelle kredse. De må rejse sig. Ellers er der ikke nogen vej tilbage for det parti, jeg meldte mig ind i,« siger hun til avisen. Den historie får du her.

Også i Rohdes bagland i Viborg er der opbakning: Her mener den lokale formand Anders Jensen, at Rohdes exit må få partiet til at se indad:

»Vi bliver nødt til at drøfte internt, hvorfor han ikke længere kan se sig selv i Venstre. Det er jeg ærgerlig over,« siger han, også til Politiken.

Selv forklarer Jens Rohde, blandt andet over for Berlingske, at hans partiskifte har været et »værdipolitisk imperativ«, for hans synspunkter var efterhånden ugleset i Venstre:

»Det er min opgave at kæmpe for det, jeg mener og tror på. Så vil jeg gerne kunne gøre det, uden at det er internt kontroversielt. Og det, jeg står for i dag, er internt kontroversielt i Venstre.« Læs interviewet med Jens Rohde her.

Læs også: Portræt af Rohde, »Et løsgående missil skifter kurs«.

Læs også: Et udvalg af de mest mindeværdige citater fra Jens Rohde.

Fra exit til mindretal?

Jens Rohde, der mandag morgen var til sit første radikale gruppemøde på Christiansborg, er det tredje V-medlem på blot en uge, der har meldt sig ud og er gået til partier på den anden fløj.

Og hvis blot et enkelt af Venstres folketingsmedlemmer laver samme nummer, så forsvinder regeringens flertal. Der kan være grund til blå bekymring, skriver Berlingske i dag.

»Det er ikke usandsynligt, at der opstår gnidninger internt i et stort parti som Venstre. Derfor kan det til en vis grad være noget, man bør bekymre sig om, for det kræver kun et mandats overgang fra den ene blok til den anden, før flertallet skifter,« siger valgforsker Rune Stubager til Berlingske.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen forsikrer, at der ikke er splittelse internt, men at et så alvorligt emne må udløse en grundig diskussion internt i partiet om, hvordan den skal håndteres .

3 x Rohde­-analyse

1: »Rohde var langt farligere for Løkke i rollen som intern systemkritiker. Fra sin nye radikale talerstol vil han ironisk nok få sværere ved at råbe omverdenen op, og det er højst tvivlsomt, om han vil kunne trække venstrefolk og vælgere med sig i større skala.«

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen (set i Berlingskes printudgave)

2: »Det ville have klædt et parti, der har trukket så hårdt på hans kapacitet og sidenhen behandlet ham så brutalt, at have brugt 30 sekunder på kritisk selvrefleksion over, om man som parti har råd til at miste folk som ham. Eller i hvert fald, hvad det er et udtryk for, når det sker.«

BTs politiske kommentator Søs Marie Serup (set i BTs printudgave)

3: »Venstre har med små skridt flyttet sig væk fra sin fortid. Og Rohde har de senere år været en kulturbærer, hvad angår flere af Højskolevenstres historiske dyder som tolerance, udsyn og retssikkerhed. I dag er Venstres vælgere imidlertid et andet sted. Derfor skal man heller ikke forvente, at Rohde river en vælgerflok med over til Radikale Venstre.«

Politisk analytiker på Politikens Skyggekabinettet Sigge Winther Nielsen (set i Politikens printudgave)

Regeringen i modvind i salen

De konservatives utilfredshed med regeringens bistandspenge betyder, at regeringen med stor sandsynlighed ender med at komme i mindretal i folketingssalen i dag, skriver Ritzau.

SF har stillet et beslutningsforlag, der vil tvinge regeringen til at udbetale de penge til udviklingsbistand i 2015, som oprindeligt var afsat på årets finanslov - og som er ca. 2,7 mia. kroner mere, end hvad regeringen reelt har tænkt sig.

Og Det Konservative Folkeparti agter at undlade at stemme - og derfor kan regeringen ende med at have et flertal imod sig.

»Vi er parlamentarisk grundlag, men vi vil ikke tage ejerskab over noget, vi ikke har været involveret i,« siger partiets ordfører Naser Khader. Læs den historie her.

Pind i samråd om amerikansk overvågning

Justitsminister Søren Pind (V) vil i det nye år blive kaldt i samråd om amerikansk masseovervågning i Danmark.

Det skriver Jyllands-Posten, efter at avisen søndag afslørede, hvordan amerikanske NSA har brugt masseovervågning i Danmark, bl.a. til at overvåge den nu afdøde, danske konvertit Kenneth Sørensen i forbindelse med optrevlingen af et muligt terrornetværk. Læs hele den historie her (kræver Premium).

Det er SFs Lisbeth Bech Poulsen, der mener, at ministeren må lægge oplysninger på bordet:

»Vi må til at tage diskussionen om, hvor megen magt vi giver udenlandske efterretningstjenester på dansk jord. Det duer ikke, at ministeren siger "stol på mig, jeg er minister". Vi må som folketingsmedlemmer have vished om, hvilke principper en sådan overvågning sker på,« siger Lisbech Bech Poulsen til Jyllands-Posten.

Der er også opbakning til en øget åbenhed fra Alternativet, mens DFs retsordfører Peter Skaarup understreger, at han har tillid til PET:

»Hvis man tvinger de relevante myndigheder til at gå ud med alle oplysninger, er der en risiko for, at de onde kræfter vil vinde på det,« siger han til avisen.

Dagens tal: 610.250 kr.

Det beløb er den foreløbige pris for advokatfirmaet Kromann Reumerts undersøgelse af forholdene under tidligere regionsrådsformand Carl Holst, skriver Fyens Stiftstidende.

Den endelige regning ender imidlertid langt højere - for beløbet dækker kun advokatarbejdet i oktober, mens regningen for november først kommer efter nytår. Læs mere om den historie her.

Citat-bonanza

I begyndelse af december hældte vi på Politko.dk en ret stor kop kaffe op, og så begyndte vi ellers at lede efter alle de citater fra året i dansk politik, som på den ene eller anden måde har gjort indtryk.

Det greb lidt om sig.

Vi bladrede i stakkevis af aviser, klikkede nettet rundt og gennemsøgte sociale medier for at finde de sjoveste, de mest markante og de mest uheldige fra hele året.

Du får dem her: De 83 citater, vi husker dansk politik for i år.

3 historier - helt kort

1: Næsten en tredjedel af Danmarks samlede udviklingsbistand næste år, ca. 4,4 mia. kroner, vil aldrig ryge uden for landets grænser, men blive brugt på modtagelse af flygtninge. Det skriver DR Nyheder.

»Jeg ville da hellere bruge pengene andre steder. I Afrika eller nærområderne til Syrien, men nu er det sådan, at der kommer mange tusinde asylansøgere til Danmark, og det må vi håndtere,« siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen til DR.

2: 68 pct. af danske topchefer er bekymrede for, om EUs indre marked og Schengen vil bryde sammen i kølvandet på flytninge- og migrantkrisen. Det skriver Børsen ud fra en konjunkturundersøgelse fra Greens Analyseinstitut blandt 491 danske virksomhedsledere.

»Der hersker ingen tvivl om, at det vil være en katastrofe, hvis Schengen-samarbejdet bryder sammen, og hvis politikerne tror, at man kan genindføre grænsekontrollen,« siger Kim Johansen, der ejer et af landet største vognmandsfirmaer, til Børsen (kræver abonnement).

3: En række medarbejder i Skat har sammen med deres fagforening nu sendt en protest til både skatteminister Karsten Lauritzen (V) og Skats ledelse, skriver Politiken.

Årsagen er, at til trods for den senere tids hårde kritik af Skats kontorl med små og mellemstore virksomheder, har Skat valgt at flytte 63 erfarne skatterevisorer fra netop skattekontrollen til den kriseramte afdeling for gældsinddrivelse. Og medarbejderne frygter altså, at skattekontrollen vil blive yderligere forringet af den øvelse.

Året i #dkpol

På politiko.dk fortsætter vi vores jule- og nytårsserie, hvor vi har bedt en række politikere, kommentatorer og andre samfundsdebattører se tilbage på det forgangne år og blandt andet udvælge årets overraskelse, årets bommert, og den politiker, de mener har klaret sig bedst i 2015.

I dag er det BTs politiske kommentator Søs Marie Serup, der blandt andet fremhæver Inger Støjberg som en politiker, der »om nogen delt vandene og sat folks blod i kog - nogle af begejstring, andre af forfærdelse«. Læs mere her.

Henover julen og nytår kan du løbende læse samtlige bud på »Året i #dkpol« her. Indtil videre kan du læse, hvad politisk kommentator Hans Engell, DFs Søren Espersen og SFs Karsten Hønge fremhæver fra 2015.

Dagens streg ...

... handler også om Jens Rohde. Tegner Lars Andersen i dagens Berlingske:

Og hvis du holder af karikatur-tegninger, så har Politiko samlet det forgangne års politiske karikaturtegninger fra vores tegner Kamilla Wichmann - og det har handlet om EU, flygtninge, grønsebomme, danskhed og Danmark i verden. Se dem her.

Det sker i dag:

- Kl. 8.00: Udenrigsminister Kristian Jensen er kaldt i samråd om begrundelsen for dansk deltagelse i Irak-krigen. Det er Enhedslistens Nikolaj Villumsen, der har indkaldt, og som vil have en redegørelse for, hvorfor daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen tilbage i 2002 gav udtryk for, at der var masseødelæggelsesvåben i Irak.

- Kl. 9.00: Der er møde i Folketingssalen, og det begynder med en forespørgselsdebat til statsminister Lars Løkke Rasmussen, der af DF-politikere er blevet bedt om at redegøre for regeringens værdipolitik, set i lyset af udfordringerne, der følger af indvandring. Efterfølgende skal folketingspolitikerne endeligt stemme om en lang række lovforslag, blandt andet om sociale tilsyn, om afskaffelsen af Nox-afgiften og om fremme af vedvarende energi.

- Kl. 10 er der møde i Udenrigspolitisk Nævn med fortrolig dagsorden.

Politisk morgenpost skrives løbende. Senest opdateret kl. 9.15