»Det her vil udløse et ramaskrig på venstrefløjen, som vil råbe og skrige«

Dagens overblik: Finansminister Claus Hjort Frederiksen lægger op til en spare-finanslov og forventer verbale hug fra de røde partier. Få den historie og overblikket over resten af dagens politiske historier her.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på sit kontor i Finansministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til endnu en uge med politisk morgenpost. Der er her, du får dit daglige morgenoverblik over dansk politik.

I dag starter vi med i morgen.

For det er her, regeringen fremlægger sit bud på en finanslov for 2016. Men allerede i dag løfter finansminister Claus Hjort Frederiksen sløret for, hvad vi kan forvente. Og budskabet er klart: Der skal spares. Endda endnu mere, end det hidtil har været meldt ud, siger han i Berlingske om finanslovsforslaget, der får titlen »Stramme rammer – klare prioriteter«.

I august afslørede regeringens såkaldte kasseeftersyn, at der var behov for at spænde livremmen ind og spare tre milliarder kroner. Når finansministeren i morgen fremlægger finanslovsudspillet, lægger han så op til at spare yderligere to milliarder kroner, siger han i Berlingske.

Det sker, fordi Hjort Frederiksen gerne vil have en »ansvarlig sikkerhedsafstand« til de tilladte grænser - ifølge den danske budgetlov må Danmark ikke have et underskud på mere end 0,5 pct. af BNP på den såkaldte strukturelle saldo. Besparelserne, regeringen lægger op til, gør, at underskuddet bliver på 0,4 pct. af BNP næste år.

Regeringen vil aflyse SR-regeringens stort anlagte børneudspil, der skulle sikre flere pædagoger, den vil skære i bevillingerne til forskning, udviklingsbistanden vil blive skåret ned til 0,7 pct. af BNI, ligesom en fortsat afgiftsfritagelse for elbiler lægges i graven.

»Jeg er helt sikker på, at det her vil udløse et ramaskrig på venstrefløjen, som vil råbe og skrige og anklage os for at skære helt ind til benet. Men det ændrer altså ikke ved, at vi lægger meget vægt på at være ansvarlige og på at skabe balance i økonomien,« siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.

Til TV 2 News siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, her til morgen, at partiet ikke jubler over udsigten til en spare-finanslov:

»Det er rigtigt at prioritere, men ting koster penge, og så kan det undre, at statsministeren har sagt, at vi skal tage flere flygtninge til Danmark. Det koster også penge.«

Dagens (første) analyse

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen forudser et hårdt opgør om finansloven. Et opgør, som Thomas Larsen, trods forventet forhandlingsvelvillighed fra både S og R, dog spår til at ende med en blå aftale.

»Alt tegner mest til en blå aftale, eftersom regeringen og de øvrige partier i blå lejr har en indlysende interesse i at vise, at de kan nå resultater sammen,« skriver Larsen i dagens Berlingske.

2 andre forsider

På forsiden af Politiken kan man læse, at Danmark fritog sig selv fra tilsyn med, om krigsfanger i Irak fik tæsk. Den daværende VK-regering traf ifølge avisen beslutningen om at stoppe tilsynet få dage efter, at en dansk militærjurist 23. juni 2004 havde rapporteret til København om en række tilfælde af mishandling og tortur som »slag med kabellignende genstande« og »misbrug på kønsdelene« i et irakisk fængsel. Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard kalder det »dybt foruroligende« og siger, at man ikke kan undgå at få den mistanke, at VK-regeringen simpelthen ikke ønskede at »vide, om krigens love blev overholdt«. Hele historien her.

Videre til Jyllands-Posten, hvor avisen på forsiden skriver, at der, modsat den hidtidige forklaring, rent faktisk blev rapporteret opad i Udenrigsministeriet om et brev om Muhammed-tegningerne. Sagen handler om formuleringen af et omstridt brev om Muhammed-tegningerne til 11 muslimske landes ambassadører. Modsat hvad der hidtil har været udmeldingen, kan Jyllands-Posten i dag fremvise dokumenter, der viser, at brevet blev sendt til daværende udenrigsminister, Per Stig Møllers, ministersekretær, som aldrig, ifølge Per Stig Møller i dag, orienterede ham om det.

Skat skal kontrolleres mere

I fredags lancerede skatteminister Karsten Lauritzen en handlingsplan, »Skat ud af krisen«, der skal få Skat tilbage på kurs efter de mange skandalesager. Men allerede i går var der nye skattemeldinger fra Lauritzen, der vil indføre en »ombudsmand eller en ombudsmandslignende institution på skatteområdet«. Det skriver finans.dk (kræver abonnement).

Skat har allerede en retssikkerhedschef, der tager sig af klager fra skatteborgere. Men retssikkerhedschefen er organisatorisk placeret under Skat - den nye ombudsmand skal være en uafhængig kontrolinstans, lyder det fra Lauritzen.

Ifølge Børsen er der netop behov for flere initiativer. Fredagens handlingsplan »redder ikke skat«, lyder det i dagens leder (kræver abonnement).

DF frygter muslimsk helligdag

Fejringen af den muslimske højtid Eid medførte sidste på ugen i sidste uge halvtomme skoler flere steder i landet, skriver Jyllands-Posten i dag og bringer tal fra tre skoler.

Dansk Folkepartis undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen, er vred. For skolerne, der ifølge loven selv kan afgøre, hvordan de forholder sig til fravær i forbindelse med eksempelvis Eid, er ved at »snige en muslimsk helligdag ind ad bagdøren«, når de godkender fraværet. Undervisningsminister Ellen Trane Nørby vil ikke blande sig og heller ikke skoleledernes formand, Claus Hjortdal, giver noget for Ahrendtsens kritik:

»Du har en periode i uge 5, 6, 8 og 9, hvor op til 30 pct. af børnene i enkelte klasser kan være fraværende på grund af skiferie, så dybest set er der ikke nogen forskel på det.«

Khader og Zornig i flygtningeskænderi på Facebook

Flygtningesituationen får følelserne frem i de fleste. Og således også i både de konservatives Naser Khader og Lisbeth Zornig Andersen. De to kom i weekend i et gevaldigt skænderi på Facebook. Zornig fortalte tidligere på måneden, hvordan hun havde hjulpet en flygtningefamilie fra Rødby til København.

Tidligt lørdag citerede Khader den tyske indenrigsminister Thomas de Maiziere for, at der i flygtningestrømmen gemmer sig folk, der udnytter situationen og forfalsker syriske pas. På det sociale medie spurgte Khader: »Ved Knud Romer, Lisbeth Zornig og andre, der har taget sagen i egen hånd, om det var syriske flygtninge, man fik fragtet over Øresund til Sverige?«.

Det fik Zornig til at reagere:

Nu gider jeg simpelthen ikke høre mere lort fra Naser. Jeg deler her hans opslag, hvor han mistænkeliggør mig og andre....

Posted by Lisbeth Zornig Andersen on Saturday, September 26, 2015

Og så skød Khader tilbage:

»Lisbeth Zorning Andersen er naiv og racist,« begyndte Khader i et endnu et indlæg på Facebook og fortsatte blandt andet:

»Yes, Lisbeth Zorning er racist, der udnytter flygtningesituation til egen fordel. Men hvor var hun de sidste 3-4 år, hvor jeg har råbt og opfordret det internationale samfund til at stoppe det syriske vanvid?«

Dagens (anden) analyse

I Jyllands-Posten analyserer avisens politiske analytiker, Christine Cordsen, Enhedslistens politiske projekt, efter at partiet er gået fra at være støtteparti til oppositionsparti langt fra magten. Den transformation går over en dybtfølt skuffelse over Socialdemokraternes nye formand, Mette Frederiksen, skriver Cordsen og fortsætter så:

»Men faktisk handler Enhedslistens politiske projekt efter valget i høj grad om at frigøre sig fra den skuffelse. Eller sagt på en anden måde: om at frigøre sig fra den klassiske venstrefløjstradition, der betyder, at den vigtigste opgave for partierne på venstrefløjen er at påvirke Socialdemokraterne og at trække S til venstre.«

Dagens svirp med halen

»I dag oplever jeg en arrogance over for baglandet, og at det er meget få toppolitikere, der i samarbejde med embedsmænd og spindoktorer klapper politikken af bag lukkede døre.«

Irene Simonsen, mangeårigt folketingsmedlem for Venstre, har brudt med sit parti. Det er blevet for topstyret og svigter sine værdier, siger hun til Horsens Folkeblad. Læs mere her.

Dagens debatindlæg

Dagens debatindlæg er signeret forskningsminister Esben Lunde Larsen og er bragt i Jyllands-Posten:

»Det er naturligvis fuldstændig uacceptabelt i Danmark, at forskere eller andre meningsdannere bliver truet og chikaneret, fordi der er mennesker, som er uenige i deres synspunkter. Og det er tegn på en syg debatkultur.«

5 fra weekenden

Mens du har holdt weekend, har vi holdt øje med dansk politik. Her er fem historier, du måske missede i løbet af weekenden, men som du bør være opdateret på:

1) Enhedslisten holdt i weekenden partiets 26. årsmøde. Pernille Skipper blev, som ventet, valgt som partiets spidskandidat til næste folketingsvalg. Inden årsmødet fortalte Johanne Schmidt-Nielsen til politiko.dk, hvordan hun ser partiet lige nu. Du kan se en snas af Johanne Schmidt-Nielsens årsmødetale her:

Kære Mette FrederiksenLad os teste, om Kristian Thulesen Dahl mener det, når han taler om dagpengeforbedringer og...

Posted by Enhedslisten on Saturday, September 26, 2015

2) Politiken markerede ti-året for Muhammedkrisen med blandt andet et stort interview med daværende statsminister Fogh Rasmussen, der for første gang fortæller, hvordan dialogen med præsident Bush foregik i de hektiske måneder efter Jyllands-Postens tegninger. Også Politikens nuværende chefredaktør, Bo Lidegaard, der i 2005 var toprådgiver i Statsministeriet, kommer med sin analyse af begivenhederne, og klandrer Fogh Rasmussen for en »diplomatisk bommert«.

3) Sundhedsminister Løhde gik i storoffensiv. Det gjorde hun i Berlingske, hvor hun bekendtgjorde, at hun vil rette op på en stribe problemer, som plager syge danskere og sundhedsvæsenet. Ser her, hvad Løhde og regeringen vil gøre.

4) Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, er blevet beskyldt for at være for usynlig, efter hun overtog tøjlerne fra Thorning-Schmidt ovenpå 18. juni-valget. På forsiden af lørdagens Jyllands-Posten gik hun i offensiven med meldingen om, at hun vil bremse EU-borgeres ret til dansk velfærd.

5) Og så var weekenden også tidspunktet, hvor regeringen bebudede, at den på finanslovsforslaget, som bliver fremlagt i morgen, vil foreslå, at bilpendlerne skal kunne komme markant billigere over Storebæltsbroen.

2 fra de sociale medier

Statsministeren har været flittig med sine retweets i weekenden, hvor han blandt andet har retweetet den officielle konto for FNs talsperson, der forleden tweetede et billede af Løkke Rasmussen sammen med FNs generalsekretær, Ban Ki-moon. Billedet stammer fra New York, hvor statsministeren var med til af FN-topmødet.

Bjarne Riis er alligevel ikke en »nar«. Det skrev kulturminister Bertel Haarder i går på Facebook, efter at han i torsdags kom til at kalde den tidligere cykelrytter for netop det. En nar, altså.

Der har været nordisk idrætstopmøde i Aalborg om bekæmpelse af matchfixing og doping. Jeg skulle sige klare ord, hvad...

Posted by Bertel Haarder on Sunday, September 27, 2015

Det skete i dag...

...i 1974: Poul Schlüter afløser Erik Haunstrup Clemmensen som partiformand for de Konservative.

...i 1991: Fremskridtspartiets stifter Mogens Glistrup ekskluderes på partiets årsmøde.

...i 2000: Der afholdes folkeafstemning om Danmark skal skifte møntfod fra kroner til euro (€).

Det sker...i morgen

V-regeringen fremlægger sit udspil til en finanslov for 2016.

Morgenposten opdateres løbende. Senest 8:30