»Det her kan være en dødsdom for det Venstre, vi kender«

Dagens overblik: Hårde beskyldninger fyger i Venstre forud for afstemning, Karsten Lauritzen er blevet vild med at dele, og så har weekenden budt på både landsmøder og kontroversielle udtalelser. Hele dit overblik her.

Arkivfoto: Pia Allerslev Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

God-mandag-morgen.

Det har i den grad været en dramatisk og begivenhedsrig weekend i dansk politik.

To politiske landsmøder, to ultimative krav - det ene spritnyt - samt to kontroversielle DF-udtalelser er løbet med det meste af opmærksomheden.

Du får skarpe analyser, markante citater og opsigtsvækkende udfald på sociale medier fra den hektiske weekend længere nede.

Først skal vi nemlig se på dagens politiske nyheder, hvor du bl.a. får nyheder om et nyt job til tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt samt om hårde beskyldninger blandt Venstre-medlemmer.

Vi lægger dog fra land hos Berlingske og Politiken, som begge har skatteminister Karsten Lauritzens (V) nye passion på forsiden. Ifølge ministeren skal Danmark være »et mekka for deleøkonomi«, som han forklarer i Berlingske, og derfor er regeringen klar med en række tiltag.

Der er bl.a. godt nyt til alle de danskere, som udlejer deres bolig via tjenesten Airbnb. Regeringen vil nemlig hæve alle bundfradrag for udlejning af private boliger med 10.000 kroner, mens bundfradraget for udlejning af sommerhuse foreslås at blive forhøjet med 5.000 kroner. Det betyder, at eksempelvis minimumsbundfradraget bliver hævet fra 24.000 kroner til 34.000 kroner.

Der er dog også en hage.

For at udlejerne kan få del i de øgede bundfradrag, skal deletjenesterne indgå en frivillig aftale med skattevæsenet om en automatisk indberetningspligt for udlejerne. Læs hele historien og hør ministerens forklaring her.

Vi forlader Lauritzen og iler videre til dagens andre politiske nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

En dødsdom for Venstre

Både Politiken og Ekstra Bladet sætter i dag fokus på en afstemning, der finder sted i morgen aften.

Her skal Venstres medlemmer i hovedstaden stemme om, hvorvidt børne- og ungeborgmester Pia Allerslev (V) også skal være spidskandidat ved kommunalvalget næste år. Eller om det skal være udfordreren, Cecilia Lonning-Skovgaard, der i dag er politisk ordfører for partiet på rådhuset.

Hos Politiken advarer Allerslev Venstres medlemmer mod at stemme på udfordreren, som ønsker en mere rendyrket liberal profil.

»Det her kan være en dødsdom for det Venstre, vi kender,« siger hun til avisen og uddyber:

»Så kan jeg selvfølgelig også frygte, at vi får så få mandater næste gang, at vi absolut slet ingen indflydelse får. At vi måske ikke engang får en borgmesterpost.«

Venstres formand i København, Lars Magnus Christensen, har ligesom resten af bestyrelsen i partiet tidligere erklæret støtte til  Cecilia Lonning-Skovgaard. Også Venstres Ungdom i hovedstaden bakker op om udfordreren.

Cecilia Lonning-Skovgaard fastholder i Politiken, at der er brug for en skarpere liberal profil:

»Venstre har aldrig stået så stærkt, som vi gjorde for små 20 år siden med Søren Pind og Martin Geertsen ved roret, og de var om nogen kendt for at køre en tydelig borgerlig liberal linje.«

Ingen af de to kandidater genopstiller til valget næste år, hvis de taber afstemningen tirsdag aften. Læs mere hos Politiken her. Ekstra Bladets version er endnu ikke online.

Samuelsens 400 job

Børsen skriver i dag på baggrund af tal fra Finansministeriet, at Anders Samuelsens (LA) stålsatte topskattekrav vil skabe 400 job mere end regeringens 2025-udspil,

Ifølge Finansministeriet vil regeringens topskattelettelse øge arbejdsudbuddet med 2900 personer, mens Liberal Alliances ultimative topskattekrav vil øge arbejdsudbuddet med 3300 personer. Prisen på Samuelsens plan er en ekstraregning til statskassen på 1 mia. kr.

Selvom der altså ikke er tale om en markant forskel, så får det ikke LA til at rykke sig en tøddel.

»Venstre må levere på det, vi havde som betingelse for at gøre Lars Løkke til statsminister. Og det er der, det starter og slutter,« siger Simon Emil Ammitzbøll til avisen, hvor han også gør det klart, at LA er parat til at give DF andre gaver til gengæld.

»Vi er simpelthen så fremkommelige, at det gør helt ondt. Hvis DF gerne vil have noget til 1 mia. kr. - eller måske endda til det dobbelte - så finder vi nok også ud af det,« siger LA-politikeren. Hele historien her.

En sen milliard

Med finansloven sidste år aftalte de blå partier, at den såkaldte værdighedsmilliard til bedre ældrepleje skulle fordeles »fra starten af 2016«. Men Jyllands-Posten skriver i dag på baggrund af tal fra Sundheds- og Ældreministeriet, at 67 kommuner først har fået pengene i juli og august.

Det har medført, at en række kommuner har ventet med at ansætte mere personale til sent på året og i stedet brugt en væsentlig del af pengene på bl.a. cykler og iPads, skriver avisen.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, føler sig i spalterne »indigneret« over, at kommuner har ventet med at ansætte personale, til de har fået grønt lys fra ministeriet.

»Hvad er det for en kommune, der har tænkt 'ah, vi får nok ikke godkendelse til at ansætte ekstra personale'? Kommunerne fik lynhurtigt at vide, hvor mange penge de hver især ville få. De vidste, at milliarden kom. Hvis der er nogle, der ventede med at ansætte mere personale, så har de enten haft rigtig dårlig dømmekraft eller siddet på deres hænder,« siger han til avisen.

Sagen får nu Socialdemokraterne, som står uden for aftalen, til at indkalde sundheds- og ældreminister Sophie Løhde i samråd. Hele historien her.

Tre korte nyheder fra dagens aviser

1: To danske F-16-fly var med i et angreb lørdag i Syrien, hvor det formodes, at den amerikansk-ledede militærkoalition mod Islamisk Stat ramte en syrisk militærposition ved en fejl og dræbte over 60 syriske soldater.

Det oplyser Værnsfælles Forsvarskommando på Forsvarets hjemmeside. Mere hos Berlingske her.

2: Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt skal stå i spidsen for en ny DBU-kommission, der skal komme med forslag til, hvordan flere kvinder og piger får glæde af fodbold. Det skriver Politiken.

»Jeg elsker fodbold. Og jeg tror, at fodbolden kan have gavn af, at den bliver mere mangfoldig – se bare håndbold og tennis, hvor kvinder spiller en større rolle«, siger Thorning-Schmidt, der i dag er direktør for Red Barnets internationale afdeling Save the Children, til avisen.

3: Når USA og Rusland i dag indleder deres nye, tætte samarbejde om at bekæmpe en række terrorgrupper i Syrien, skal Danmark være med. Det mener et flertal uden om regeringen, skriver Information.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er således parat til at udvide det danske krigsmandat, der i øjeblikket kun dækker angreb på Islamisk Stat. Hele historien her.

Dagens citat

»Han skal lære at drikke noget mere caffe latte. Det øver vi os på.«

Jens Rohde debuterede i weekenden på de Radikales landsmøde. Men ifølge Morten Helveg Petersen, som sidder sammen med Rohde i Europa-Parlamentet, mangler Rohde altså fortsat at knuselske den radikale hofdrik.

Læs om Rohdes første landsmøde for de Radikale hos Jyllands-Posten her.

En vild weekend

Som beskrevet i indledningen var det en særdeles begivenhedsrig weekend, som dansk politik netop har været igennem.

Både Dansk Folkeparti og de Radikale holdt landsmøder, og samtidigt spidsede situationen til i blå blok.

Du får nyheder, analyser, citater og tweets samlet herunder, og partiformændenes hovedtaler får du henholdsvis her og her.

Sådan forløb weekenden:

Allerede fredag morgen kunne man i Weekendavisen læse, at Kristian Thulesen Dahl havde meddelt både Stats- og Finansministeriet, at han ville afvise Anders Samuelsens krav om topskattelettelser.

Og fredag aften lød beskeden så til DR, at DF-formanden ville bryde med sit eget princip om aldrig at stille ultimative krav ved netop at stille sådan et til Anders Samuelsen.

Meldingen til Samuelsen: Drop dit ultimative krav om en lettelse af topskatten på fem procentpoint. Ellers bliver der ingen 2025-aftale.

»Vi er aldrig kommet til forhandlingsbordet med ultimative krav, men denne her situation er så ekstraordinær, at vi bliver nødt til at trække en streg i sandet,« sagde han til DR.

Artiklen fortsætter under billedet

»Der kommer ikke valg«

Beskeden blev gentaget til stående klapsalver, da Thulesen Dahl dagen efter holdt tale ved Dansk Folkepartis landsmøde.

Hvordan reagerede Anders Samuelsen og statsminister Lars Løkke Rasmussen på den melding?

»Der kommer ikke valg, der kommer topskattelettelser hele vejen op,« sagde Anders Samuelsen til Berlingske her.

Lars Løkke Rasmussen holdt lørdag tale for 500 unge VUere samlet til landsstævne i Assentofthallen ved Randers. Her sagde statsministeren:

»Der er, som det står nu, ikke 90 mandater eller noget, der minder om det, for topskattelettelser. Det er virkeligheden. Realpolitik, om man vil. Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Radikale har sammen 61 mandater. Resten er i virkeligheden imod.«

»Det er den virkelighed og det styrkeforhold, der skal forhandles i. Ville jeg ønske, at det var anderledes? Ja. Men vil jeg smide alting på gulvet, fordi man ikke kan få det hele, men kun 90 procent? Nej,« sagde Løkke her.

Artiklen fortsætter under billedet

Seks analyser af situationen

DR Nyheders politiske korrespondent Christine Cordsen:

»Det gør det hele meget besværligt for statsministeren. Lige nu står han som en mand i vejkanten, der kigger på, at to biler accelererer mod hinanden. Endnu er der ingen af dem, der giver tegn for at vige, de sætter bare farten op. Det er for ham som at se et trafikuheld i slowmotion.«

»Der er ingen tvivl om, at det her kan ende i valg. Og det forbereder alle partier sig også på. Alle er ved at fjerne støvet fra deres valgplakater og lægge valgplaner. Men ingen – inklusiv statsministeren - ved, hvor det her ender henne.«

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Hvis ikke statsminister Lars Løkke Rasmussen og finansminister Claus Hjort Frederiksen formår at udrette små mirakler - og hvis ikke Anders Samuelsen vælger at tage sig betalt på anden vis i forhandlingerne om 2025-planen - er der udsigt til sammenbrud og et nyt opgør om regeringsmagten.«

Politisk kommentator Hans Engell:

»Det er Lars Løkke Rasmussens regering, og han må få skabt klarhed over, om der overhovedet er nogen vej i forhandlingerne. Med de meldinger er det jo til grin at fortsætte rundbordsforhandlingerne med en plade chokolade på bordet ovre ved finansminister Claus Hjort (V), mens partilederne er ved at aflyse forhandlingerne.«

DR Nyheders politiske korrespondent Uffe Tang:

»Krisen i blå blok vokser dag for dag, og ingen kan forudsige, næste slag. Faktum er, at de fire partier ikke længere bare er uenige og skal igennem svære forhandlinger for at finde løsninger, som det hed for et par uger siden. De er nu på vej ind i noget, der ligner begyndelsen til en blå borgerkrig. I øjeblikket ligner Løkkes forhandlingsplan en sønderskudt flodpram.«

Leder af Jyllands-Postens politiske redaktion, Martin Kaae:

»Blå blok skummer af intern modvilje, mangel på gensidig tillid, irritation og frustration over alle de andre.«

Politisk redaktør på Fyens Stifttidende, Elisabet Svane:

»Siden krisen om landbrugspakken (...) har kontakten mellem de blå ledere været minimal. Der er godt nok ugentlige møder, men det er sjældent, at alle er der, og op til 2025-planen var kun Venstre-toppen selv orienteret. Alt det forberedende politiske arbejde, hvor man føler hinanden på tænderne, ser efter kompromiserne, opbygger tilliden, er ikke-eksisterende. Det er dødsensfarligt for en regering.«

Sig det med emojis

En af Berlingskes Christiansborg-journalister sendte et helt kort SMS-resume af status i dansk politik efter weekendens landsmøder.

Fire citater fra weekenden

1:
»Jeg ser et spirende godt samarbejde med Dansk Folkeparti«,

Sagde Mette Frederiksen til Politiken her. Hun kan dog her og nu ikke kan forestille sig et egentligt regeringssamarbejde med partiet, uddybede hun.

»Jeg tænker, at vi i dag i mine øjne har et utrolig godt og tillidsfuldt samarbejde med Dansk Folkeparti. Vi er ikke enige om alt, men det er vi ikke med nogen af de øvrige politiske partier. Jeg synes, at vores fællesmængde forud for 25-forhandlingerne er stor.«

2:
»Nu har jeg siddet i snart 33 år på Christiansborg som politiker, og jeg har ikke været ude for sådan et forløb før. Det er dårlig skik at komme med de her ultimative krav.«

Pia Kjærsgaard til DR om Anders Samuelsens krav. Hele historien her.

3:
»Min største fejl var, at jeg stolede på folk. Betragtede dem, der var valgt for DF, som mine kampfæller og venner. Lukkede dem ind. Viste dem min tillid. Og dermed gjorde jeg mig selv sårbar. Det var en fejl. Og det tager jeg konsekvensen af.«

Tidligere formand for Dansk Folkepartis gruppe i EU-parlamentet, Morten Messerschmidt, på sit partis landsmøde. Hele hans udlægning hos Politiko.dk her.

4:
»Vi går efter politisk indflydelse og samarbejder med dem, der vil. Men vi har ikke tillid til, at Løkke kan bringe os i den rigtige retning i fremtiden,« de Radikales gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen, til Berlingske.

Den Korte Afdeling

Ud over Kristian Thulesen Dahls tale fik særligt to DF-talere stor opmærksomhed i weekenden.

Den ene var ordfører samt medlem af Europaudvalget Marlene Harpsøe. Hendes budskab på landsmødet:

»Giv migranter et par kondisko. Kan de selv gå herop, kan de også gå hjem.«

Senere forklarede hun dog på Twitter, at det var »sagt med humor og glimt i øjet«, og det selvfølgelig var en spøg.

Harpsøe blev afløst på talerstolen af Cheanne Nielsen, delegeret fra København, som til efterfølgende klapsalver fra salen sagde:

»Hvorfor skulle udlændinge klare sig selv, nu hvor de har krav på husly og lommepenge fra staten, så snart de kommer hertil? De sviner, de svindler, de stjæler, de voldtager og de dræber.«

På sociale medier havde flere kommentarer til Cheanne Nielsens ord. Tre reaktioner her:

Tom Jensen, chefredaktør på Berlingske: »Det værste var bifaldet.«

Anders Samuelsen: »Taleren og samtlige der klappede var blevet smidt ud af LA på stedet.«

Martin Henriksen, Dansk Folkeparts udlændingeordfører, til TV 2:  »Jeg ville ikke lige have formuleret mig sådan. Man skal ikke sige, at det er "alle" og generalisere på den måde, men det er udtryk for den frustration, der er. Den kommer frem på forskellig måde, og det her er måske ikke den mest elegante.«

Og

Hovedpersonen selv dagen efter: »Jeg skulle have sat ordet 'nogle' ind i min tale. Det var det, der gik galt, og det har jeg bestemt lært af«.

Thulesen Dahl dagen efter til Politiken: »Så jeg tror i virkeligheden, at den pågældende person selv mener, at hun kom til at være for generaliserende fra talerstolen«.

Weekendens portræt

DR har skrevet et rigtig fint portræt af Kristian Thulesen Dahl.

Du får underrubrikken her:

Champagne-drikkende medlemmer af Liberal Alliance irriterer DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der nu har sat foden i over for deres ultimative krav.

Og hele portrættet her.

Weekendens tweet

Kommer fra en passioneret aarhusianer med en bøn til borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard. Vi håber, der bliver lyttet.

Weekendens »skide togstation«

Det sker i dag

12:00 Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) holder pressemøde, hvor han præsenterer regeringens nye strategi for dansk turisme. Pressemødet finder sted i Legoland i Billund.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen møder mandag op til FN-topmøde i New York om flygtninge og migranter. Og han har rundt regnet 1 mia. kr. med til humanitær bistand.

Bidraget bringer Danmark op i superligaen som donor af humanitær bistand og udløser samtidig adgangsbillet til det mere eksklusive flygtningemøde, som USA’s præsident, Barack Obama, er vært for tirsdag. Det kan du læse mere om i Jyllands-Posten her.

Tak, fordi du læste med. Ha' en god uge.