»Det her er historisk dårligt for Danmark«

Dagens overblik: Dansk politik kredser i høj grad om Sveriges ID-kontrol og de potentielle konsekvenser. Men vi skal også forbi et fornyet krav om millionærskat og en kommune, der vil give skoler lov til at fravælge obligatoriske lektiecafeer.

Svensk politi sætter hegn op på togstationen Hyllie i Malmø søndag aften inden ID-kontrollen indføres. Det sker for at adskille indenrigs- og udenrigsrejsende. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Fold sammen
Læs mere
Foto: 50090 Johan Nilsson / TT

Godmorgen. Velkommen til 2016 og årets første politiske morgenpost.

Og den kommer på dagen, hvor svenskernes øgede grænsekontrol og ID-kontrol er trådt i kraft - og det fylder en del i dansk politik, så lad os straks komme i gang.

Vi har længe vidst, at den ville komme, og ved midnat var den så en realitet. Alle folk skal have tjekket ID, før de kan bevæge sig ind i Sverige. Danmark har et beredskab til at kunne håndtere eventuelle »problemer med ophobning af illegale udlændinge i Danmark«, understreger statsministeren på Facebook:

Netop nu træder det såkaldte transportøransvar, som den svenske regering har beslutte at indføre, i kraft. For første...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Sunday, January 3, 2016

Start-problemer

Ifølge Pendlerklubben Kystbanens formand Michael Randropp, der var til stede på togperronen i Kastrup ved midnatstid, skabte kontrollen allerede problemer, selvom antallet af passagerer ellers var sporadisk. Det fortalte han til Ekstra Bladet i nat.

»Jeg er glad for, at de starter nu, fordi der var ikke særlig mange mennesker, og der var en del problemer med de id-skannere, som kontrollørerne er udstyret med,« sagde han og fortsatte:

»Allerede på den anden afgang efter midnat var der nogle, som ikke nåede deres tog og derfor måtte vente yderligere 20 minutter på grund af indtjekningen, og der var ikke engang kø på det tidspunkt.«

Frustreret overborgmester

Én ting er pendlernes forlængede rejsetid her og nu, noget andet er konsekvenserne på sigt for den integrerede Øresundsregion.

Københavns overborgmester Frank Jensen beskriver svenskernes kontrol som et tilbageslag for 20 års koncentreret indsats for et Greater Copenhagen:

»Det her er historisk dårligt for Danmark og for Sverige og for vores meget tætte og integrerede arbejdsmarked og erhvervsudvikling,« siger overborgmesteren til Berlingske.

Lignende dystre beskrivelser er at finde hos repræsentanter for erhvervslivet i dagens udgave af Børsen, hvor kontrollen bliver kaldt en »vækstdræber for dansk økonomi«. Frygten er bl.a. at Danmark må vinke farvel til god og nødvendig svensk arbejdskraft på grund af besværet med at krydse Sundet:

»Flere og flere virksomheder peger på, at de har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft, og kommer vi i en situation, hvor svenskerne begynder at droppe Danmark, så vil virksomhederne blive yderligere udfordret. Hvis manglen på arbejdskraft bliver endnu værre, så rammer det vores konkurrenceevne, og så risikerer vi, at den gode udvikling, som dansk økonomi er inde i, bliver udfordret,« siger Niels Milling, underdirektør i Dansk Erhverv til avisen (kræver abonnement).

Også fra politisk side bliver det svenske tiltag beklaget - mens DF efterlyser, at Danmark følger trop:

Mekka for menneskesmuglere?

Den svenske kontrol risikerer at skabe grobund for en øget menneskesmuglingsaktivitet over Øresund, Østersøen og Kattegat. Det skriver Berlingske.

Både de danske og svenske toldforbund påpeger, at der er »et betydeligt antal huller« i kontrollen, ikke mindst de mange små havne op langs Sveriges kyst. Nationaløkonom og migrationsforsker Joakim Ruist fra Göteborg Unviersitet vurderer, at flygtninge hurtigt vil få besked om situationen:

»Der er jo helt åbenlyst et marked for menneskesmuglere i den her kontrol, fordi de kan gøre en god forretning,« siger han til Berlingske.

Kan vi gøre det samme?

Dansk Folkeparti har længe presset på for en dansk grænsekontrol, flere borgmestre i Sønderjylland kaldte det forleden også for en god idé, og regeringen har ikke afvist, at det ender med at blive tilfældet.

Men i dagens Information understreger lektor Gerd Battrup fra Institut for Grænseregionsforskning på SDU, at det ikke er en let øvelse for Danmark at følge svenskernes eksempel.

Der vil i så fald være 70 km dansk-tysk grænse i Sønderjylland at kontrollere. Vi skal leve op til reglerne i Schengen om midlertidig grænsekontrol. Og - som måske det største »men« - står vi overfor et Tyskland, der slet ikke synes at se tingene på samme måde som os:

»Den store forskel er, at den danske regering accepterer, at Sverige pålægger transportørerne at udføre id-kontrol i Danmark, hvorimod den tyske regering ikke accepterer en lignende kontrol i Tyskland. Danmark kan selvfølgelig ikke vedtage lovgivning, som gælder i Tyskland, hvis de tyske myndigheder ikke accepterer dette,« siger Gerd Battrup til avisen.

Overblik: Det gør de andre

Norge skærpede reglerne for grænsekontrol i efteråret og kræver gyldig identifikation fra rejsende på færger fra Tyskland , Sverige og Danmark

Lørdag meddelte myndighederne i Finland, at det kræver gyldig identifikation for at komme om bord på færgen fra Travemünde til Helsinki, som i øjeblikket er den mest populære vej for asylansøgere til Finland.

Og i Danmark afventer vi situationen, som både Lars Løkke og Inger Støjberg har slået det fast på det seneste. Skulle der komme pres på med ophobning af flygtninge og migranter, står tre færdige teltlejre klar, tre steder i landet. Det skriver Jyllands-Posten, læs mere her (kræver abonnement).

Du kan i øvrigt blive klædt yderligere faktuelt på via to gode grafikker i dagens aviser. På side 4 i Politiken kan du få et overblik over den integrerede Øresundsregion - blandt andet hvor mange, der hver dag pendler til og arbejder »på den anden side«. Og i Berlingske kan du få et nemt overblik over, hvad den svenske ID-kontrol betyder for trafikken, hvis du skal krydse grænsen til Sverige.

Dispensation fra reformen?

Og så ikke mere om grænsekontrol. Men videre til Folkeskolen. Og folkeskolereformen.

For nu har Frederiksberg Kommune sendt et brev til Undervisningsministeriet, hvor de søger om dispensation, så kommunens skoler selv kan bestemme, om de ønsker obligatoriske lektiecafeer og den såkaldte »understøttende undervisning«. To centrale elementer i folkeskolereformen, der har været særligt udskældte. Det skriver Politiken.

Seks andre kommuner har også ansøgt om dispensation til at fravige elementer i reformen - men ingen så vidtgående som Frederiksberg, viser en opgørelse, som ministeriet har lavet til Politiken.

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, mener, det er alt for tidligt at tage sådanne skridt:

»Måske skulle man lige vente et år eller to og se på, hvordan lektiehjælpen og den understøttende undervisning virker. Jeg vil gerne medgive, at der er meget, der endnu ikke er på plads. Men det er for tidligt at lave ændringer. Det her lyder som et politisk projekt i en stærkt konservativ/Liberal Alliance-kommune,« siger han til avisen.

Tre korte nyheder

1: Socialdemokraternes Mattias Tesfaye kræver daglige asyltal-opdateringer af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), præcis som svenskerne hver dag får det fra Migrationsverket. Det skriver han på Twitter og uddyber over for Ritzau.

S-politikeren får opbakning fra DFs Martin Henriksen, formand for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg:

»Naturligvis bør både offentligheden og hele Folketinget have bedre adgang til de seneste asyltal,« udtaler han til Ritzau.

2: Enhedslisten vil have genoplivet millionærskatten, skriver Berlingske. I et nyt udspil, »Retfærdig skat«, foreslår partiet bl.a. at det skal koste én procent af formuer på over en million kroner, at der skal en ekstra afgift på høje arvesummer, og et selskabsskattelettelserne fra 2013 skal trækkes tilbage.
Hele historien her.

3: Udenrigsminister Kristian Jensen er i dag rejst til Teheran i Iran sammen med en stor erhvervsdelegation, men timingen er måske ikke den bedste, efter en diplomatisk krise mellem Iran og Saudi-Arabien står i lys lue.

Tanken med besøget er både at bane vej for eksport af danske varer og drøfte udfordringen med at tilbagesende iranske statsborgere, der har fået afslag på asyl i Danmark. Læs mere hos Berlingske her.

Dagens citat ...

... er fra den socialdemokratiske profil og tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard og er fundet i Ekstra Bladets printudgave:

»I øvrigt mener jeg, at der i fortsættelse af tidligere finansminister Bjarne Corydons nye direktørstilling hos McKinsey bør indføres et karensår for tidligere ministre, så de ikke fristes til at bruge deres ministerpost til at sikre sig et job, når ministertiden er overstået.«

3 x Nytårstale

De seneste dage har været fyldt med nytårstaler. Først Dronningens, så statsminister Lars Løkke Rasmussens. Og senest statsministerens anden, og mere alternative, nytårstale, der har skabt en del debat på de sociale medier, efter at Løkke lige netop efterlyser en mere sober tone på #SoMe blandt andet ved at læse hadske Facebook-kommentarer op.

Har du ikke set den endnu - så værsgo':

Godt nytår til alle her på Facebook. Har lavet en alternativ version af min nytårstale... Blot en lille opfordring til,...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Saturday, January 2, 2016

Men Politiko.dk har op til nytår serveret yderligere tre alternative nytårstaler - for vi fik de tre borgerlige ledere til at skrive hver deres tale til danskerne. Her et kort uddrag:

DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

»Vi kan hjælpe flere, samtidig med at vi holder fast i vores fællesskab - vores samhørighed. Det kræver, at vi hjælper flygtninge i nærområderne. Og at dem, der skal hjælpes her i Danmark, fordi de er vandret hertil, reelt kun hjælpes midlertidigt. De skal ikke integreres med henblik på varigt ophold i Danmark for dem og deres familie. Færre vil jo så i sagens natur søge hertil, men dem der virkelig har brug for vores beskyttelse, vil stadig kunne komme.«

Hele DF-formandens tale her.

LA-formand Anders Samuelsen:

»Det er et mysterium for os, at vores kolleger fra de andre partier er uenige i, at når nu Danmark er det land i verden, der har den største offentlige sektor og det suverænt højeste skattetryk, så kan vi faktisk forbedre vores muligheder for at udvikle økonomien, hvis vi sænker skatterne lidt og gør den offentlige sektor lidt mindre. Det er mærkeligt, at vores kolleger tror, at hvis vi kommer lidt tættere på andre europæiske velfærdsstater, så kollapser vores Danmark.«

Hele LA-formandens tale her.

K-formand Søren Pape Poulsen:

»I år fik vi efter hårdt pres på Venstre-regeringen fastfrosset grundskylden i finansloven for næste år. Det betyder, at ingen familier bliver beskattet fra hus og hjem. Det var en stor sejr, og 2016 kan meget vel byde på endnu en. For i foråret venter nye skatteforhandlinger, og for mig handler skattepolitik om moral. Derfor er det mit ultimative krav, at flere hårdtarbejdende danskere skal beholde flere af deres egne penge.«

Hele K-formandens tale her.

Ny sympati for Løkke?

Og vi slutter af med en streg og et smil. For statsminister Lars Løkke Rasmussen er i fokus i dagens satiretegning i Berlingske, tegnet af Jens Hage.

Det sker i dag:

- kl. 12 holder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) pressemøde om den aktuelle situation med Sveriges ID-kontrol.

- Udenrigsminister Kristian Jensen er på besøg i Iran.

- Det nye system for kommunernes refusion af ydelser træder i kraft. Systemet, der indebærer markante ændringer, blev vedtaget af Folketinget i sommer - og i korte træk betyder det, at kommunerne får refunderet deres ydelser til borgere på offentlige forsørgelse efter én sats, der aftager med tiden, uanset om der er tale om kontanthjælp, sygedagpenge eller i fleksjob. Læs mere på politiko.dk.

Og lidt forbrugerinfo: Folketinget har mødefri uge. Første møde i det nye år er ifølge www.ft.dk planlagt til tirsdag den 12. januar 2016.

Politisk morgenpost skrives løbende. Senest opdateret kl. 8.40