»Det hele er truet, hvis ikke det bliver bedre«

Dagens overblik: Integrationsminister Inger Støjberg advarer om »et gigantisk pres«, Yahya Hassan er færdig i politik, og så går flere partier mod forslag fra justitsminister Søren Pind.

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her er dit daglige overblik over alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Vi begynder med en advarsel fra integrationsminister Inger Støjberg (V).

En advarsel, der kommer dagen inden, regeringen tager hul på de imødesete trepartsforhandlinger.

Nye beregninger fra regeringen, som Berlingske i dag beskriver, viser, at udgifterne til integration kan overstige ti milliarder kroner årligt i 2020, hvis ikke integrationen bliver bedre.

Ifølge Støjberg viser tallene, at »det danske samfund er under et gigantisk pres både økonomisk og værdimæssigt«.

»Hvis ikke, vi formår at begrænse tilstrømningen og løfte integrationen, vil flygtningestrømmene meget hastigt udhule vores økonomi, og vi vil stå med en milliardregning, som vi slet ikke kan forestille os, om ganske få år,« siger ministeren til avisen.

»Det gider jeg simpelthen ikke at høre på«

»Det vil betyde, at vi hverken har råd til de skattelettelser, vi gerne vil give, eller de investeringer i velfærd, vi gerne vil lave, og det vil i givet fald få betydning for alt fra vores skoler til ældreplejen og sygehusene.«

Betyder det, at de bebudede skattelettelser er i fare, hvis ikke integrationen bliver bedre?, spørger avisen.

»Det hele er truet, hvis ikke det bliver bedre, ja,« siger Støjberg.

Hos Liberal Alliance er formand Anders Samuelsen ikke meget for udsigten til at undvære de skattelettelser, som regeringen har stillet i udsigt.

»Jeg vil godt opfordre regeringen til med det samme at droppe de slet skjulte trusler om at lægge skattelettelser i skuffen. Det gider jeg simpelthen ikke at høre på,« siger han til avisen. Hele historien og detaljer om regeringens beregninger finder du her.

Trepartsforhandlingerne begynder som beskrevet i morgen, og i flere medier er der derfor naturligt fokus på forventningerne til forløbet. Du får et overblik her:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har på forhånd bebudet, at integration og at få flygtninge i arbejde er det helt centrale omdrejsningspunkt, når parterne sætter sig sammen.

I Jyllands-Posten advarer formændene for to store fagforbund om, at planen om at få flygtninge ind på arbejdsmarkedet ikke må skubbe deres medlemmer ud.

»Derfor har jeg brug for, at statsministeren på torsdag ikke bare siger, at nu skal der skaffes job til flygtningene, og at vi så først derefter kan gå videre til andre temaer i trepartsforhandlingerne,« siger Per Christensen, formand for 3F, til avisen.

Formanden for HK, Kim Simonsen, stemmer i:

»Jeg har ikke forestillet mig, at der er 20.000 ufaglærte i HK, der nu skal smides ud, fordi vi skal have 20.000 flygtninge ind på arbejdsmarkedet.« Mere hos Jyllands-Posten.

Den delte fagbevægelse

I Politiken frygter Bente Sorgenfrey, formand i hovedorganisationen FTF, for, at mange offentligt ansatte kan blive taberne, hvis det ikke lykkes at få flere flygtninge i arbejde.

»Det har en selvstændig værdi for os, at flere flygtninge kommer i arbejde, så de kan betale skat til samfundet i stedet for at modtage penge fra de offentlige kasser,« siger hun i dagens trykte udgave af Politiken.

I samme avis skriver politisk redaktør Jesper Thobo-Carlsen om nogle af de spændingsflader, som de kommende forhandlinger har.

»Fagbevægelsen synes grundlæggende delt i spørgsmålet om, hvorvidt et stort integrationsløft er en fælles samfundsopgave, som lønmodtagerne skal sætte tungt ind på at løse, fordi den ellers indirekte truer deres job og velfærd. Sådan som Lars Løkke Rasmussen slår på. Eller hvorvidt integrationsopgaven grundlæggende er regeringens ansvar, som fagbevægelsen skal have modydelser for at bidrage til at løfte. For arbejdsgiverne er situationen en anden. Det er dem, der skal levere jobsene, men det er også dem, der får glæde af et øget arbejdsudbud.«

Find hele analysen i printavisen.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen skal forhandlingerne slutte inden 1. april. Det sagde statsministeren i kølvandet på tirsdagens spørgetime. Du kan i øvrigt læse regeringens oplæg til forhandlingerne her.

Vi forlader trepartsforhandlingerne for en stund og ser på dagens andre nyheder fra dansk politik.

En pøl af politik

NATIONALPARTIET EKSKLUDEREDE I GÅR
YAHYA HASSAN FRA PARTIET
DET OPLYSTE PARTIFORMAND
KASHIF AHMAD
PÅ TWITTER

PÅ FACEBOOK
SKREV YAHYA HASSAN
AT HAN SELV HAVDE MELDT SIG UD

Jeg melder mig ud af Nationalpartiet. Fra i aften skriver jeg kun digte og dødsannoncer

Opslået af Yahya Hassan på 9. februar 2016

Ifølge Ekstra Bladet blev den 20-årige digter tirsdag anholdt og sigtet for at have kørt i bil i narkopåvirket tilstand, og til Ritzau forklarede Kashif Ahmad i går, at »efter en række episoder er vi kommet frem til, at hans opførsel ikke er forenelig med vores parti.« Mere om det her.

Fire mod Pind

En lang række organisationer gik i går ud og opfordrede justitsminister Søren Pind til at droppe regeringens planer om øget overvågning af danskernes adfærd på nettet, det såkaldte sessionslogning.

I et debatindlæg i Berlingske i dag kalder Liberal Alliance, Enhedslisten, de Radikale og Alternativet planerne for »en demokratisk katastrofe«.

Justitsministeren har de seneste dage svaret på kritik fra flere kanter på Twitter - en historie om det her - men han afviser foreløbigt at gå i detaljer med regeringens planer. Til Berlingske i dag siger han, at alle retsprincipper vil blive overholdt.

De danske myndigheder kommer ikke til at overvåge alle danskere. Der bliver tale om behørig godkendelse fra de rette instanser, altså domstolene. De retsprincipper, jeg står inde for, kunne jeg ikke drømme om at rokke ved.« Læs mere om den historie her.

To gange topart og KL

Sammen med trepartsforhandlingerne bliver der også i morgen taget hul på såkaldte topartsforhandlinger mellem regeringen og kommunerne. Du får to udmeldinger fra KL her:

1: En stor del af det offentlige arbejdsmarked kan blive lukket land for tusinder af flygtninge.

Det er konsekvensen af, at reglerne om børne- og straffeattester til personer, der skalarbejde med børn under 15 år, reelt intet er værd, når der er tale om flygtninge. Sådan lyder advarsel i dag fra KL i Berlingske.

»Problemet er, at en flygtnings børneattest er tomme oplysninger. Flygtningens liv inden ankomsten hertil er helt ubeskrevet,« siger Michael Ziegler (K), borgmester i Høje-Taastrup og formand for Løn-og Personaleudvalget i KL.

I Aarhus Kommune stoler man ikke på børneattesterne og tager konsekvensen:

»Det er helt usandsynligt, at Aarhus Kommune vil tilbyde praktikpladser tilflygtninge på børneområdet,« siger  børnerådmand Bünyamin Simsek (V). Hele historien i dagens printavis.

Ingen jammer

2: Bevæbnet med nye tal går Kommunernes Landsforening (KL) til modangreb på finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Det sker i dagens Politiken.

Hjort Frederiksen har tidligere anklaget kommunerne for at »jamre« over udgifterne til flygtninge, men nye tal fra KL viser, at indkvartering, dagtilbud og anden service til flygtninge vil koste kommunerne 1,5 mia. kr. allerede næste år.

»Vi risikerer at udhule velfærden i kommunerne, hvis vi selv skal betale,« siger Jacob Bundsgaard (S), som er KL-næstformand og borgmester i Aarhus. Hele den historie her.

Nyt fra USA

Donald Trump og Bernie Sanders står ifølge flere amerikanske medier som klare vindere af primærvalget i delstaten New Hampshire tirsdag lokal tid.

Det næste primærvalg i South Carolina bliver »blodigt, meget blodigt« for taberne, lyder forudsigelserne fra over there, som du kan læse lige her.

Video Video

En video, som BT i dag bringer, viser, hvordan miljøminister Eva Kjer Hansen bedyrede næstformanden for Bæredygtig Landbrug samt to medlemmer fra samme landbrugslobby at skrive en opsang ud til alle landets borgmestre om vedligeholdelsen af vandløb.

Roger Buch, ekspert i offentlig forvaltning og forskningschef på Danmarks Journalisthøjskole, siger:

»Et tæt samarbejde er helt normalt, men det er ikke hensigtsmæssigt, hvis vi har en situation, hvor interesseorganisationer mere eller mindre bestemmer, hvad der kommer ud af ministerierne.«

Se videoen, læs historie og bedøm selv her.

Dagens interview

Nationale løsninger er ikke vejen frem, hvis flygtningesituationen skal under kontrol. Det siger den danske EU-kommissær Margrethe Vestager til Information.

»Vi har brug for en fælles europæisk løsning. Ikke en fælles nordisk, iberisk eller balkansk løsning.« Hele interviewet her.

Det sker i dag

10:00: Justitsminister Søren Pind (V) er kaldt i åbent samråd om henlæggelse af sager om arbejdsulykker, hvor arbejdsgiver og arbejdstager er nært beslægtede.

11:45: Beskæftigelsesudvalget har kaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd om ventetider for behandling af sager i Arbejdsskadestyrelsen.

13:00: Møde i Folketingssalen, hvor der er mulighed for at stille spørgsmål til ministrene.