»Det er ikke set før, at et blåt parti så åbenlyst sender missiler ind i skroget på en blå regering«

Dagens overblik: Der har vist sig et politisk flertal for en undersøgelseskommission, der skal kulegrave milliardskandalerne i Skat. Det sker, efter at Kristian Thulesen Dahl har sendt et »krydsermissil« afsted mod Løkke, mener politisk kommentator. Og så skal vi også forbi en risiko for reformtørke så langt øjet rækker. Hele dit politiske overblik her.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, og statsminister Lars Løkke Rasmussen. Ifølge Hans Engell er Thulesens krav om en undersøgelseskommission et krydsermissil mod Løkke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det her er den politiske morgenpost – artiklen hvor vi har samlet dagens vigtigste nyheder, analyser og debat i og om dansk politik.

I går bød i den grad på en nyhed, der har sat sit præg på dagens aviser - og sat flere af landets politiske kommentatorer på aftenarbejde. Du får selvfølgelig alt om det politiske flertal, der nu er for en kulegravning af milliardskandalerne i Skat, her.

Og vi kaster os fluks ud i dén historie. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gik nemlig i går sammen og krævede, at der nedsættes en undersøgelseskommission, som skal kulegrave de mange sager i Skat, der går tilbage til 2005.

De to partiers formænd, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl, cementerede dermed nok engang det samarbejde, som de to tidligere har omtalt som »spirende godt«.

Du kan læse, hvorfor Frederiksen og Thulesen Dahl nu vil have en undersøgelseskomission, her.

Inden meldingen fra de to partier erklærede den radikale leder, Morten Østergaard – som den første af de ni ansvarlige ministre for Skat i perioden – sig over for Berlingske parat til at iværksætte en kommissionsundersøgelse, der hurtigst muligt kule­graver, hvad der er gået galt, og hvem der har ansvaret.

Du kan læse, hvorfor Østergaard, der selv var skatteminister i et halvt år i løbet af 2014, også vil have en undersøgelse her.

Med de tre partiers udmeldinger i går aftes er der et massivt flertal for en undersøgelseskommission - også Enhedslisten, SF og Alternativet har tidligere krævet en sådan.

Sent i går aftes reagerede regeringen positivt på kravet. I en skriftlig udtalelse til Berlingske sagde Karsten Lauritzen, at han vil indkalde partierne til en drøftelse:

»Det vigtigste for regeringen og mig som skatteminister er at få skattevæsnet til at fungere og få ryddet op i de problemer, som er blevet skabt over en årrække og under skiftende regeringer. Jeg forstår godt, at der er nogen, der gerne vil se tilbage. Og hvis Folketinget ønsker en undersøgelseskommission, vil regeringen naturligvis se konstruktivt på det. Det vil jeg derfor indkalde partierne til en drøftelse af.«

TV 2 i går aftes debatterede Frederiksen, Lauritzen og Thulesen Dahl kravet om en undersøgelseskommission. Skatteministeren gentog, at regeringen nu er positivt indstillet over for en sådan, men tilføjede, at »det vil nok tage nogle år og koste nogle penge«.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Det fik Mette Frederiksen til at angribe Karsten Lauritzen:

»Kom nu ind i kampen Karsten Lauritzen. Der er måske den største skandale i nyere tid lige foran dig. Man kan ikke løbe fra det ansvar, man har for fortiden. Når der skyldes over 100 mia. til skat, så bliver regeringen nødt til helhjertet at gå ind i at afdække, hvordan denne skandale er opstået. Jeg bliver en lille smule bekymret, når skatteministeren står og siger ’det tager tid og det koster penge’. Gå ind i forhandlingerne med Folketingets partier, så vi kan få afdækket denne skandale, pengene kan blive betalt og vi igen kan have tillid til de danske skattemyndigheder,« sagde hun på TV 2.

Tre analyser af kravet om en undersøgelseskommission

Ifølge Ekstra Bladet har Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl »i flere dage op til lanceringen i aftes været i dialog«.

Det endelige håndslag blev givet på et aftenmøde »over et stykke tærte og en salat«, mener avisen at vide. Men hvordan udlægger landets politiske analytikere og kommentatorer udmeldingen? Her følger tre vurderinger.

Thomas Larsen i Berlingske:
»Her og nu vil kravet fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti især gøre ondt på Venstre.

For nok har der siddet en stribe toppolitikere fra både de Radikale, Socialdemokratiet og SF som skatteministre i løbet af de år, hvor Skat sank dybere og dybere ned i moradset. Der vil givetvis komme kritisk fokus på disse ministres rolle. Der vil ligeledes kunne stilles hårde spørgsmål til en statsminister – i skikkelse af Helle Thorning-Schmidt (S) – der fra 2011 til 2015 tillod, at svingdøren i Skatteministeriet nærmest ikke nåede at stoppe, før den næste minister blev udpeget og trådte ind gennem døren.

Men mere end noget andet parti må Venstre frygte en kommende undersøgelse.

På Christiansborg forventes det allerede, at partiets kronprins, Kristian Jensen, vil få en nøglerolle, når det skal kortlægges, hvordan Skat kunne komme ud i så massive og uoverskuelige problemer. Han sad længere i stolen end nogen af kollegerne, og han var med, da de grandiose, men i dag kuldsejlede planer for Skat skulle realiseres.«

Hans Engell i Ekstra Bladet (ikke online):
Ifølge den politiske kommentator er det her »tulles krigserklæring til Løkke« og et »krydsermissil mod Løkke«.

Det er »opsigtsvækkende, at regeringens støtteparti nu går direkte efter struben hos den formentlig kommende formand for partiet Venstre,« skriver Hans Engell i dagens Ekstra Bladet og slår fast, at kravet om en undersøgelseskommission er »den klarest tænkelige markering« af et dårligt forhold mellem Venstre og Dansk Folkeparti.

»Mødet kl. 17 i går hos Mette Frederiksen er opsigtsvækkende. Det er ikke set før, at et blåt parti så åbenlyst sender missiler ind i skroget på en blå regering. Og især når man ser på målet, for i både S og DF er man fuldt ud bevidste om, at en undersøgelse retter sig især mod én mand: Den tidligere Venstre-skatteminister og nuværende finansminister, Kristian Jensen. Han risikerer at blive det centrale offer i skatteskandalen, og hvis det fastslås i en dommerundersøgelse, at han har et personligt ansvar for milliardfejl, skal Jensen nok finde på noget andet at lave end at stile efter formandsposten i Venstre og Statsministeriet,« skriver Engell.

DRs politiske korrespondent Christine Cordsen på dr.dk:

»De to store partier er nået til et punkt, hvor de ikke længere føler, de kan forsvare det, hvis der ikke bliver lavet en undersøgelse af de mange skandaler i Skat. Det folkelige krav er efterhånden så massivt. For den folkelige debat, der er lige nu, kan man oversætte til en smuldrende tillid til Skat. Og det er meget alvorligt, for vi har et skattefinansieret velfærdssystem i Danmark. Så hvis tilliden til Skat begynder at smuldre, så begynder lysten til at betale skat måske også at smuldre.«

Og så lægger vi ellers kravet om en undersøgelseskommission og milliardskandalerne i Skat bag os og kigger på døgnets øvrige politiske nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Imam forsvarer udtalelser med opfordring til drab på jøder

Og vi begynder i Kristeligt Dagblad, der har fået et interview med den imam, Mundhir Abdallah, der i Masjid Al-Faruq-moskéen på Heimdalsgade på Nørrebro i København 31. marts i år, fremsagde en opfordring til drab på jøder i en prædiken.

Imamen, der bor i Libanon, er blevet meldt til politiet af Det Jødiske Samfund, og udtalelsen er blevet mødt med kritik fra mange sider.

Men i interviewet, der ifølge avisen er foregået over Facebook, afviser han den omfattende kritik, udtalelserne har udløst. Han er udsat for et komplot, mener han.

»Jeg har fået bred og varm opbakning fra folk alle steder fra. Selv mange fra Danmark. De ved, at mine ord er blevet manipuleret, og de ved, at motivationen for denne kampagne er at forhindre muslimer i at kritisere Israel og de vestlige regeringer, der støtter besættelsen (af Palæstina, red.),« skriver han blandt andet i Facebook-samtalen med Kristeligt Dagblad og skriver desuden, at »politikerne i den vestlige verden og medierne« aldrig stopper med at »angribe islam og muslimer«.

Politikere fra Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti siger alle i artiklen, i forskellig afskygning, at de undrer sig over, at imamens udtalelser ikke har været nok til at placere ham på den sanktionsliste, der kan forbyde ham indrejse til Danmark.

Dagens analyse

Dagens analyse (som ikke handler om undersøgelseskommissionen, der skal undersøge skandalerne i Skat) finder vi i Børsen, hvor politisk kommentator Helle Ib fører pennen:

»VLAK-regeringen har brystet sig af at have det mest liberale og ambitiøse regeringsprogram i historien - men risikerer at strande i en reformørken. Det er ikke utænkeligt, at i alt ti år med initiativer og brede aftaler, der øger beskæftigelsen med over 150.000 personer, afløses af en lige så lang periode med langt mere beskedne gevinster.«

»VLAK-regeringen kan ikke regne med Dansk Folkepartis hjælp til at øge pensionsalderen. Og hvis skattereformer til efteråret skal munde ud i markant forøgelse af arbejdsudbuddet ved primært at gennemføre lettelser i bunden, bliver regningen måske større, end DF vil være med til. Et regeringsskifte efter næste valg vil efter alt at dømme kun bidrage til ørkenstemningen. I hvert fald målt på markante klassiske reformer.«

SF har krav til Pape

Videre til Politiken.

Her fortæller SFs retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, at hun har en række krav med sig under armen, når hun tirsdag mødes med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i forbindelse med forhandlingerne om en ny offentlighedslov.

Det er krav, skriver Politiken, der skal gøre det nemmere at søge aktindsigt, efter at den nye offentlighedslov i 2013 kraftigt begrænsede muligheden.

Det er især paragraf 24, ministerbetjeningsreglen, som SF vil have skruet på. Den gør, at selv dokumenter, som kan få betydning for embedsværkets rådgivning af ministeren, er undtaget for retten til aktindsigt.

»Det er nærmest en catch all-paragraf, der kan dække over hvad som helst«, siger Lisbeth Bech Poulsen til Politiken, som justitsminister Søren Pape Poulsen har afvist at give interview til. Den konservative partiformand udtaler i en skriftlige udtalelse, at han er »villig til at drøfte alle de forslag, som partierne måtte komme med«.

Dagens debat I

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, mener i Jyllands-Posten, at regeringens politik »skævvrider Danmark«:

»Topskattelettelser går til dem, der tjener mest, og de bor hovedsageligt i hovedstaden og Nordsjælland. I første forslag til en ny boligskat ville regeringen lade resten af Danmark betale for store skattelettelser til dem på de dyreste adresser nord for København. Regeringens grønthøsterbesparelser på ungdomsuddannelserne rammer de små skoler i de mindre lokalsamfund hårdest. I efteråret forsøgte regeringen at skrotte planerne om at bygge planlagte havvindmøller flere steder i landet. Bl.a. ud for Sæby, Ringkøbing Fjord og Thyborøn, som så ville have gået glip af tusinder af lokale arbejdspladser,« skriver Socialdemokratiets politiske ordfører.

Dagens debat II:

Dagens anden 'dagens debat' finder vi i Berlingske. Her skriver den forhenværende socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch om Lars Seier Christensens forslag om borgerløn:

»Nu er det nok kontroversielt over for LSC at henvise til Karl Marx, men jeg vover springet: »Arbejde er kilden til al velstand« – nu også med robotter, kunne man tilføje, og ikke mindst hvis man skal skaffe de mindst privilegerede i samfundene en ordentlig tilværelse. Og det sker ikke, hvis borgerløn bliver en mulighed for alle.«

Læs hele indlægget på debatsiderne i dagens Berlingske.

Det sker i dag

I dag holder samtlige partier - undtagen Enhedslisten - gruppemøde på Christiansborg. Alternativet indleder festen klokken 10.30, men mest opmærksomhed vil der nok være omkring gruppemødet i Venstre, der begynder klokken 11.30 og slutter lige inden, at statsminister Lars Løkke Rasmussen og de øvrige partiledere mødes til duel på ord i folketingssalen klokken 13, hvor der er spørgetime med statsministeren.

Derudover sker der følgende:

09:00 Åbent samråd om social dumping i chaufførbranchen
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er i dag kaldt i samråd om social dumping i chaufførbranchen. Ministeren skal blandt andet svare på, hvilke initiativer, han vil igangsætte for at forhindre, at danske vognmænd hyrer underbetalte chauffører.

13:00 Møde i salen
Foruden spørgetime med statsministeren er der i dag blandt andet tredje behandling af et forslag om ophævelse af 26-årsreglen i ægtefællesammenføringssager.

14:00 Åbent samråd om læreruddannede i folkeskolen
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er i dag kaldt i samråd om udviklingen med færre læreruddannede i folkeskolerne. Ministeren skal blandt andet svare på, hvornår analysen om problemerne ligger klar, og hvad hun mener om, at der er blevet flere ansatte i folkeskolen, som ikke har en læreruddannelse.

15:00 Åbent samråd om botilbud til psykiatriske patienter
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) er i dag kaldt i samråd om botilbud til psykiatriske patienter og hospital- og socialpsykiatrien. Ministrene skal blandt andet svare på, om det skyldes manglende kapacitet, at patienter udskrives, og ikke en faglig vurdering.