»Det er ikke dokumentfalsk. Det er en fis i en gulvspand«

Dagens overblik: Thyra Frank får opbakning fra bekendt, Claus Hjort Frederiksen slår alarm, og Venstre vil give peberspray og en hjælpende hånd til politiet. Få hele dit overblik her.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Velkommen til ugens sidste politiske morgenpost.

Der sker ikke så lidt i dansk politik i dag, men heldigvis kan du læse om det hele herunder.

I dag kan du læse om et forsvar for ældreminister Thyra Frank, om et ordenskorps udstyret med peberspray og om Marianne Jelved, som næsten fik kaffen galt i halsen.

Vi begynder dog i Berlingske, hvor Claus Hjort Frederiksen (V) i sit første store interview som forsvarsminister i den grad slår alarm.

Truslen fra Rusland er »skræmmende«, og Danmark risikerer statsstyrede russiske hackerangreb, der kan sætte hospitaler og elektricitet ud af drift, siger Claus Hjort Frederiksen i det store interview.

»Vi er nødt til at gøre os det klart i Danmark, at vi alle sammen er under en eller anden form for trussel. Og det er vi nødt til at handle på.«

Det er især truslen fra Rusland og Vladimir Putin, der vækker uro hos forsvarsministeren. Og det er en trussel med to fronter, påpeger han.

Der er den traditionelle militære:

»Vi kan konstatere, at russerne lige nu installerer nye missilsystemer i Kaliningrad, som kan nå København med deres rækkevidde.

Og en ny og accelererende trussel i form af cyberangreb:

»Statsstøttede russiske hackergrupper er klar til at angribe hospitaler, infrastruktur og elforsyning ved at bryde ind i computersystemer, så der går koks i indkaldelser og behandlinger i sundhedssystemet,«

Truslen betyder, at der er brug for at øge budgettet. I løbet af foråret eller tidlig sommer vil Claus Hjort Frederiksen derfor komme med et udspil om at tilføre flere penge til forsvaret i det nye forsvarsforlig, der skal laves i 2017.

I V-regeringens 2025-plan havde I afsat 800 mio. kr., der både skulle gå til forsvar, politi og terrorefterforskning. Hvor ligger jeres udspil i forhold til det?, spørger avisen.

»Det har jeg meget svært ved at sige. Nu skal vi jo lave en ny økonomisk plan, og jeg er jo af gode grunde ikke finansminister mere, så jeg har ikke lige de seneste opdaterede tal,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Du kan læse hele det lange interview her. Berlingske politiske kommentator, Thomas Larsen, ser nærmere på Claus Hjorts udmelding i en analyse her, og her kan du læse reaktioner fra bl.a. Marie Krarup, Dansk Folkepartis forsvarsordfører:

Og lad os så se på, hvad der ellers sker på den politiske front i dag.

»Åh, Bjarne, den vil jeg gerne have«

Socialdemokratiet gik i går ud og krævede en undersøgelse af, hvorvidt ældreminister Thyra Frank har begået dokumentfalsk, mens hun var forstander på plejehjemmet Lotte.

Kravet, som sundhedsordfører Astrid Krag (S) fremsatte hos TV 2, kom på baggrund af en udtalelse fra Thyra Frank selv i bogen »Thyra Frank – livsglæde & stjernestunder«, der blev udgivet i 2010.

Her forklarer Thyra Frank, hvordan hun i sin tid som forstander kopierede den lovpligtige Arbejdspladsvurdering (APV-vurdering, red) fra et jysk plejehjem og indsendte den med Plejehjemmet Lottes logo.

»Det tog min dygtige kollega og flere af hans kollegaer tre måneder at lave en APV, som de kunne godkende i kommunen. Det tog os 2,5 time at skrive den af. Vi tilføjede en kælder, for det havde de ikke derovre,« siger Thyra Frank i bogen.

Thyra Frank forklarede i går til TV 2, at hun brugte et »karikeret« billede af virkeligheden for at understrege en pointe.

I går aftes - også hos TV 2 - gik den plejehjemsleder, som Thyra Frank hævdes at have kopieret, ud og forsvarede hende. I øvrigt med et ret stærkt citat:

»Det er ikke dokumentfalsk. Det er en fis i en gulvspand. Det er noget politisk rusk,« forklarede Bjarne Madsen til TV 2.

Han uddybede:

»Dengang havde jeg brugt en masse tid på at få lavet en skabelon, som mit plejehjem kunne lave vores APV ud fra. Det fortalte jeg på et ledermøde. Thyra, det varme menneske, sagde: »Åh, Bjarne, den vil jeg gerne have«. Så den sendte jeg hende med posten. Men selve opstillingen var blank, det var en skabelon, som hun kunne gå i gang med,« fortæller han. Du kan læse hele historien her.

Alt er dog ikke fryd og gammen endnu. Ekstra Bladet skriver således i dag, at plejehjemmet Lotte i årevis kørte helt uden den lovpligtige vurdering. Det fremgår af Ekstra Bladets aktindsigt i Arbejdstilsynets tilsyn med plejehjemmet Lotte for perioden 1988 til 2011. Den historie og en reaktion fra Thyra Frank kan du læse her.

Peberspray og ro i gaden

Vi sadler op og springer videre til DR, som i dag kan fortælle, at Venstre i København vil have et ordenskorps udstyret med bl.a. peberspray til at holde ro i gaderne i hovedstaden.

Tisser du på Strøget, kaster du med flasker, eller bliver du snuppet i graffiti, skal du kunne blive stoppet af et kommunalt ordenskorps og få en bøde, lyder forslaget.

Politiet har ikke ressourcer til at tage sig af de små opgaver, som de havde i gamle dage. Derfor tænker vi, at man fra kommunalt side kan hjælpe mere koordineret, end det sker i dag, siger gruppeformand Flemming Steen-Munch, tidligere politibetjent og manden bag ideen, til DR.

Forslaget lægger op til, at det særlige ordenskorps skal være udstyret med peberspray og stav.

Du kan læse mere hos DR her, hvor du også finder en skeptisk reaktion fra formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt.

Fire nyheder du også SKAL læse i dag

1: Mens gælden til de offentlige kasser hele tiden slår nye rekorder, tilbyder private inkassofirmaer at kradse penge ind – både for staten og kommunerne. Det skriver Politiken i dag på sin forside.

Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) kræver det en lovændring, hvis private skal have lov til at hjælpe med pengeindkrævning. Men han er ikke afvisende.

»Jeg har principielt ikke noget mod at private aktører hjælper med at løfte nogle af Skats opgaver. Men det skal gå ordentligt til. Der skal være den fornødne retssikkerhed både for borgere og virksomheder«.

Du kan læse hele den nyhed her.

2: 28 måneder tager det i gennemsnit at afslutte en sag, når en borger får anerkendt mén og tabt erhvervsevne efter en arbejdsskade. »Det kan vi ikke være bekendt«, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i dagens Politiken.

Den historie finder du her.

3: Danskerne er stort set ikke blevet rigere i løbet af 2016. Nye tal fra Dansk Erhverv viser, at væksten pr. dansker i 2016 blot var 0,2 pct, skriver Børsen i dag.

Det tal understreger behovet for reformer, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Du kan læse den historie hos Børsen lige her. (kræver abonnement)

4: Her slår vi to nyheder sammen i en. Hos Politiken undrer to eksperter sig over regeringens begrundelser for ikke at opslå stillingen som generalkonsul i Flensborg (den stilling, som Bertel Haarder endte med ikke at tage imod). Den historie kan du læse her.

Og i Berlingske møder Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussens ide om politisk udvalgte ambassadører skepsis og modstand hos flere af de andre partier. Det kan du læse her.

Dagens citat

»Da jeg åbnede tirsdagens udgave af JP/ Finans, fik jeg næsten kaffen galt i halsen. Det var over Simon Emil Ammitzbølls (LA) udmeldinger om, at økonomisk ulighed i Danmark ikke er værd at beskæftige sig med.«

- Marianne Jelved, Radikale Venstre, i læserbrev dagens Jyllands-Posten. Indlægget er ikke på nettet. Simon Emil Ammitzbølls udmelding kan du til gengæld læse her.

Dagens tweet - fra i går

Enhedslistens Pernille Skipper læste i går tidligere folketingsmedlem for Venstre Eyvind Vesselbos kritik af Christiansborg-journalisterne. Og hun virkede ret enig. Du kan læse indlægget fra Vesselbo hos Politiken her.

Dagens kronik

»Formålet med Berlingskes dækning af landbrugspakken har ikke været reel oplysning, hvor journalisterne forsøgte at sætte sig ind i juridiske og faglige sammenhænge for at udføre et gedigent arbejde. Men derimod snarere en »slagtning« af en minister, der som den første i mere end 25 år forsøgte at sætte sig ind i problemstillinger fremført gennem mange år.«

- Erik Ugilt Hansen, landmand, dambruger og pelsdyravler, langer ud efter Berlingske. I dagens Berlingske. Læs mere her.

Dagens »Kend din folketingspolitiker«

Mogens Jensens (S) mest dramatiske øjeblik begyndte med en telefonopringning fra statsministeren.

Kom tæt på den tidligere minister, som svarer på 17 spørgsmål fra Berlingske, lige her.

Fik du tjekket din kommunes kistebund?

Ellers kan du her se et kort alle landets kommuners - og dermed din - milliardstore opsparinger. Men hvilke borgmestre har mest og mindst at rutte med? Klik på kortet og tjek din egen kommune her.

Det sker i dag

Simpelthen ikke det store.

Ha' en god weekend, hvis du er så heldig at have fri.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!