»Det er helt uacceptabelt og lugter da af, at statsministeren har en dårlig sag«

Dagens overblik: Spillet om ministerposter og magt spidser til, mens topfolk hos Venstre, Liberal Alliance og de Konservative forhandler løs. Og på sidelinjen er Thulesen Dahl godt tilfreds. Det er Johanne Schmidt-Nielsen til gengæld ikke med Løkke.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Vi er nået til torsdag i en politisk uge, hvor alles øjne er rettet mod Marienborg.

Her sidder topfolk fra Venstre, Liberal Alliance og de Konservative og forsøger at nå til enighed om tre ting. Et nyt regeringsgrundlag, et nyt ministerhold og sammensætningen af ministerier.

Alle tre emner bliver i dag vendt i de danske medier, hvor også en historie om statsministeren, der afviser at møde op på et samråd, fylder. Den vender vi tilbage til senere.

Vi begynder nemlig på forsiden af Politiken, som i dag kan fortælle, hvordan der er lagt op til et opgør om afgørende dele af både miljø- og klimapolitikken blandt partierne i en kommende trekløverregering.

De Konservative og partiformand Søren Pape Poulsen er således troppet op til forhandlingerne med et klart ønske om at få indskrevet en række naturmål i et kommende regeringsgrundlag. Desuden ønsker K-formanden ifølge Politikens oplysninger, at Miljø- og Fødevareministeriet bliver splittet, så miljøet får sit eget ministerium.

Venstre og de Konservative har tidligere i år været involveret i en strid på miljøområdet, der i februar førte til, at daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) måtte træde tilbage. Og det er bl.a. med afsæt i den sag, at de Konservative ønsker at dele Miljø- og Fødevareministeriet i to.

En opsplitning er dog ikke i første omgang på to do-listen hos hverken Venstre eller Liberal Alliance.

Slaget bliver fulgt tæt af flere af interesseorganisationerne på området. Og de presser på fra hver sin side. Danmarks Naturfredningsforening har således været i løbende kontakt med de Konservative, mens Bæredygtigt Landbrug har været i dialog med både LA og Venstre.

»Vi har en kæmpe forhåbning og en kæmpe forventning om, at det paradigmeskift, der blev lagt op under Eva Kjer, vil blive fortsat, så dansk landbrug bliver reguleret på det faktuelle i stedet for på noget, man har beregnet sig frem til« siger formand Flemming Fuglede Jørgensen til Politiken.

Du kan komme helt tæt på dramaet i kulissen og læse hele historien her.

Berlingske besøgte i øvrigt formanden for Bæredygtigt Landbrug tidligere på måneden. Det besøg kan du komme med på her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

At røre ved topskatten

De lukkede forhandlinger på Marienborg handler som tidligere beskrevet også om at nå til enighed om formuleringer i regeringsgrundlaget samt om fordelingen af ministerposter.

Det ser vi nærmere på her.

I Jyllands-Posten kan du i dag læse, hvordan Anders Samuelsen har givet et hint om en mulig løsning omkring topskatten.

Det lille hint kom, da forhandlingerne gik i gang mandag. Her sagde Samuelsen ifølge avisen således:

»Det er mit håb, at vi får et opgør med topskatten og en ambition om, at den skal være mindre, og at færre skal betale topskat i fremtiden.«

Det var som bekendt Anders Samuelsens stålsatte krav om en sænkelse af topskatteprocenten, der førte til, at Løkke måtte sende regeringsinvitationer til både LA og K.

Men en løsning kunne måske være at reducere antallet af topskatteydere ved at hæve grænsen, der afgør, hvornår den ekstra skat på 15 pct. skal afregnes.

Tirsdag konstaterede Anders Samuelsen, at de tre partier »er enige om, man godt må røre topskatten«.

»Der er noget om metoden, som man kan gøre det på, og det er vi i gang med at diskutere,« sagde han.

Du kan læse hele historien hos Jyllands-Posten her. (kræver abonnement)

Posterne skal ud

I spillet om ministerposter bliver kortene indtil videre holdt tæt ind til kroppen, og til citat har de færreste politikere lyst til at gå i detaljer.

Det kan vi f.eks. konstatere i både dagens Børsen og dagens Information.

Regner du egentligt med at blive minister, spørger Børsen de Konservatives Brian Mikkelsen.

»Det vil jeg ikke sige noget om. Lad os se,« lyder svaret her (kræver abonnement)

Hos Information forsøger avisen under et interview at få LAs Mette Bock til at svare på, hvilken ministerpost hun ville foretrække:

»Det får du ikke noget svar på. Og det ved du vist også godt,« lyder svaret her. (kræver abonnement)

Opgør om magt

Hos Venstre bliver der også holdt skarpt øje med, hvordan forhandlingerne på Marienborg falder ud.

Ifølge politisk reporter på TV 2 Knud Brix er der således udsigt til et større opgør mellem fløjene i partiet om finansministerposten, hvis Claus Hjort Frederiksen (V) vælger at gå på pension.

I så fald er de mest oplagte bud som efterfølger på kassemesterposten den nuværende udenrigsminister Kristian Jensen eller erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen. De repræsenterer hver sin lejr.

Nok har Lund Poulsen afsværget sig formandsposten. Men ingen i partiet er vist i tvivl om, at han vil stå som højrehånd til en modkandidat til Kristian Jensen, den dag den endelige opgør om magten skal udkæmpes.

Så hvis Troels Lund udnævnes, vil Jensen-lejren se det som en krigserklæring, må man forstå på kilderne.

Og hvis Jensen fremover skal tælle rigets penge, vil Lund Poulsen/Gade-lejren ligeledes se det som en fjendtlig handling, lyder det.

Hele historien kan du læse hos TV 2 her.

Thulesens magt

I blå blok følger DF-formand Kristian Thulesen Dahl forhandlingerne fra sidelinjen.

I et interview med Fyens Stiftstidende fortæller han, hvordan en ny trekløver-regering sender mere magt i retning af Dansk Folkeparti. Mere end nogensinde før.

Vil I få mere eller mindre indflydelse nu end i nullerne under Fogh?

»Jeg ser, at vi får mere. At vi kommer til at stå stærkere. En af grundene er, at vi har et godt forhold til Socialdemokraterne. Hverken Nyrup, Lykketoft eller Thorning kunne vi have fortrolige samtaler med. Det kan vi nu med Mette Frederiksen, og det giver os flere strenge at spille på i forhold til nullerne. Vi kommer til at få større indflydelse end nogensinde. Hvis nu Socialdemokraterne stadig havde fulgt Bjarne Corydons linje, ville regeringen bare kunne lave aftaler med ham og køre os ud på et sidespor. Nu kan vi danne alliance med Socialdemokraterne.«

Er det ikke også en mulighed, at blokpolitikken, som vi så den under Fogh, bliver genoplivet?

»Fortællingen er, at der var blokpolitik i nullerne, fordi det var sådan, Dansk Folkeparti ville have det. Min påstand er, at der var blokpolitik, fordi det var umuligt at trække Socialdemokratiet til forhandlingsbordet. Det er anderledes nu med ny S-ledelse.«

Du kan læse hele det lange interview her.

Hjælp til Samuelsen

Og så til en opfordring.

For er du sygeplejerske, tømrer, lærer eller iværksætter, måske forælder, morfar eller pårørende, og har du en idé til noget, der bør ændres I Danmark, så vil Anders Samuelsen gerne høre fra dig.

Han er nemlig i gang med at strikke et regeringsgrundlag sammen i øjeblikket, som du sikkert ved, og derfor opfordrer han nu sine følgere på Facebook til at komme med indspark, som han kan tage med til forhandlingerne med Lars Løkke og Søren Pape på Marienborg.

Så sæt i gang!

Statsministerens dårlige sag

Vi forlader historierne om den kommende regering og dens afledte konsekvenser og ser nærmere på dagens andre historier.

Det bringer os til Information, som i dag kan fortælle, hvordan statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nægter at mødes med Folketingets Udlændingeudvalg og redegøre for, hvordan han og hans embedsmænd i Statsministeriet i januar håndterede det brev, som FNs generalsekretær den 15. januar sendte direkte til statsministeren.

Heller ikke udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændingeminister Inger Støjberg (V) agter at møde op.

Ifølge et brev fra Lars Løkke Rasmussen til udvalget er »sagen efter vores opfattelse er fuldt belyst«.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL), der har indkaldt til samrådet, er alt andet end tilfreds.

»Det er helt uacceptabelt og lugter da af, at statsministeren har en dårlig sag, når han ikke vil tale om håndteringen af brevet,« siger hun til avisen i en historie, som du kan læse i sin helhed her.

Et opgør med Støjberg

Ifølge en ny biografi om udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) forsøgte Esben Lunde Larsen, der i dag er miljø- og fødevareminister, før sidste valg at underløbe Støjberg og vælte hende som politisk ordfører.

Det skriver Ekstra Bladet i dag.

Forsøget på at slippe af med Støjberg fandt sted på et sommergruppemøde i august 2014, skriver den tidligere Venstre-ansatte journalist Martin Hjort og BT-reporteren Andreas Karker i bogen 'Inger - Der hvor hun kommer fra' - som udkommer i dag.

Du kan læse den historie og Esben Lundes kommentar her. Og hos Berlingske kan du læse en anmeldelse af bogen her.

Tre nyheder, du også skal have med i dag

1: Det skal være slut med rockerborge midt på en villavej med legende børn og snak over hækken.

Et samlingsforbud, som Justitsministeriet efter planen vil fremlægge i starten af december, skal ifølge centralt placerede kilder kunne udstedes, hvis der over en periode har været problemer med støj, uro og frygt i et område, hvor almindelige borgerne bor side om side med bander.

Det skriver Jyllands-Posten i en historie, som du kan se her.

2: Sara Persson er uddannet sygeplejerske og har planlagt at søge ind på lægestudiet til sommer.

Men det forhindrer et nyt lovforslag, og hun må heller ikke selv få lov til at betale for studiet. Den historie kan du læse i Berlingske i dag.

I dag førstebehandler Folketinget et lovforslag, som skal forhindre såkaldt dobbeltuddannelse. Altså er det som udgangspunkt ikke længere muligt at tage to videregående uddannelser. Et politisk flertal med regeringen i spidsen står bag stoppet for dobbeltuddannelse.

Du kan blive klogere på den sag her.

3: Politi og efterretningstjenester i Danmark har jagtet ham, og nu er den formodede gerningsmand bag attentatet på islamkritikeren Lars Hedegaard på USA’s terrorliste. Ifølge en forsker placerer det ham i en eksklusiv klub af topterrorister, skriver Jyllands-Posten i dag. (kræver abonnement)

Ifølge avisens oplysninger er Folketingets partier blevet orienteret i hemmelighed om sagen i flere omgange. Hele den historie her.

Dagens citat

»Vi kommer til at sluge nogle store kameler. Til gengæld håber vi også, at der er noget lagkage i forhold til det, vi gerne vil.«

- Liberal Alliances Mette Bock i et interview med Information (kræver abonnement)

Dagens analyse

»De Konservative risikerer – nu som før – at blive klemt i spillet mellem Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Men deltagelsen i den kommende VLAK-regering er partiets nye – og formentlig sidste – chance for at kunne vende nedgang til fremgang.«

I Berlingske skriver avisens politiske kommentator, Thomas Larsen, hvorfor Søren Pape og de Konservative har meget på spil i forhandlingerne om en ny regering. Mere her.

Dagens modsvar

De Radikale har lavet en huskeseddel til Lars Løkke. Den har Martin Lidegaard delt på Twitter.

Hos Venstre har man set listen. Og den er fyldt med fejl, som man bemærker.

Det sker i dag

11:30 Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) er sammen med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kaldt i åbent samråd om brugen af OPP-modellen til finansiering af offentlige byggerier.

12.10 De Radikales Morten Østergaard deltager i et debatarrangement om fremtidens udfordringer sammen med 100 elever fra Ørestad Gymnasium. Derudover deltager musiker Simon Kvamm, Jimmy Maymann, tidligere ansat hos Huffington Post, og Marie Louise Bech Nosch, professor i tekstilhistorie på Københavns Universitet.

17:30 Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) er kaldt i åbent samråd om personalemangel på Psykiatrihuset i Slagelse.