»Det er helt forkert at sige, at der er mere end 44.000 fattige i Danmark. Det er en grov fornærmelse mod verdens fattigste«

Dagens overblik: Ulandsbistanden når laveste niveau siden 1983, fattigdomsdiskussionen raser, og så kommer imamen Anders Samuelsens med ti bud til danskerne.

Foto: Emil Hougaard

Godmorgen og velkommen til ugens midtvejspost.

I dag får du bl.a. en krig om fattige i Danmark og ti bud fra imamen Anders Samuelsen, der blandt andet opfordrer dig til at ryge en pibe hash, hvis du har lyst.

Hvad det drejer sig om, får du senere, men først begynder vi med at se på ulandsbistanden.

Regeringen er nemlig kommet et skridt nærmere sit mål om at få barberet ulandsbistanden ned til 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI).

Efter et fald i støtten til de fattigste lande på flere milliarder landede forbruget i 2016 på 0,75 procent af BNI til udviklingsbistand. Det er det laveste niveau siden 1983, viser nye tal fra OECD, som Altinget beskriver.

Men selvom der er sket et stort fald, er det langt fra nok for Venstre, fortæller partiets udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

»Vi sagde op til valget for snart to år siden, at vores udbetalinger til udviklingsstøtten skal ligge på 0,7 procent, som er FN's anbefaling. Vi vil hellere bruge pengene til andre ting i Danmark som eksempelvis sundhedsområdet,« siger Michael Aastrup Jensen.

Socialdemokratiet langer ud efter regeringen for at skære i bistanden til de fattigste lande.

Men på trods af dundertalen vil udviklingsordfører Mette Gjerskov (S) alligevel ikke love at sætte ulandsbistanden op igen, hvis partiet kommer til magten.

Læs mere om det her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Minister: Folk på kontanthjælp er ikke fattige

I går skrev Information en historie om, at antallet af fattige er fordoblet siden 2002. Nu er der ifølge centrum-venstre tænketanken Arbejdernes Erhvervsråd (AE) 44.141 danskere, som lever under fattigdomsgrænsen.

Men den vurdering giver økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) ikke meget for. Han mener, det er helt forkert at tale om fattige, så længe de er på kontanthjælp.

»Jeg synes, at det er helt forkert at sige, at der er mere end 44.000 fattige i Danmark. Det er en grov fornærmelse mod verdens fattigste at påstå det.«

»Folk, der lever på en dansk kontanthjælp, er jo ikke fattige. De er arbejdsløse, der skal have noget at beskæftige sig med,« siger Ammitzbøll til Ritzau.

AE bruger Thorning-regeringens definition af fattigdom fra 2013.

Den siger, at når man i tre år har haft en indkomst, der ligger 50 procent under medianindkomsten, så er man fattig. Men den måde at gøre det op på køber Simon Emil Ammitzbøll ikke.

Læs mere om hans syn på det her.

Fattigdomskamp på venstrefløjen

På venstrefløjen er der i øvrigt opstået en kamp om, hvem der er skyld i stigningen.

Enhedslistens Pelle Dragsted lægger skylden på den tidligere S-SF-R- regering, fordi der skete et stort hop fra 2014 til 2015 efter Thorning-regeringens kontanthjælpsreform.

»Se nøje på det her billede. Det er desværre mere end noget andet en skamstøtte over den seneste S-SF-R-regering,« skriver han på Facebook og viser en graf over stigningen i fattige ud fra AEs opgørelse.

I et blogindlæg på TV 2 skriver SFs formand, Pia Olsen Dyhr, at hun er forundret over Enhedslistens angreb.

»Det ærgrer mig, at vores venner i Enhedslisten reagerer på de nye tal ved at pege fingre af den tidligere S-R-SF regering. Dengang fik faktisk afskaffet fattigdomsydelserne, og det lykkedes at halvere andelen af fattige børn. Lad os nu arbejde sammen om at sikre et nyt flertal for et mere lige Danmark, hvor ingen børn skal vokse op i fattigdom,« skriver hun.

Læs det indlæg her.

Bandepakke sender kun få i fængsel

Videre til Jyllands-Posten, der kan fortælle, at regeringen og justitsminister Søren Pape Poulsens (K) bandepakke, der skal sende »bander bag tremmer«, som overskriften på udspillet til bandepakken hed, langt fra kommer til at sende alle bandemedlemmer bag tremmer.

Skøn fra Justitsministeriets egne embedsfolk peger på, at bandepakken vil føre til 106 såkaldte helårspladser.

Til sammenligning er op mod 1.400 personer tilknyttet rocker- og bandemiljøet, viser en rapport fra Justitsministeriet.

Søren Pape Poulsen kalder buddet på 106 helårspladser for et »gæt« og håber, at flere bandemedlemmer og rockere vil komme bag tremmer.

»Det er en ren teknisk beregning. Man kan omvendt spørge, hvor meget kriminalitet 100 bandemedlemmer kan lave på et år? Det er da dejligt, hvis de er væk fra gaden,« siger han.

Læs hele den historie her (kræver abonnement).

Imam-Anders' ti bud

Og så skal vi se nærmere på imam-Anders.

Det er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der er gået hen og blevet imam. I hvert fald kom DR til at sætte et forkert titelskilt på LAs formand, da han forleden var igennem til et interview i TV Avisen.

Samuelsen har selv set den forkerte skiltning, og det skulle udnyttes, skriver han på Facebook, til at komme med »mit glade 10-punkts imam-budskab til alle troende og knap-så-troende«.

I ti bud opfordrer Samuelsen blandt andet sine disciple til at tro mere på sig selv, nyde livets glæder, være frisindet og lade være med at påtvinge andre ens religion.

Og så opfordrer han til at kysse mere, til at elske mere og til et mere afslappet forhold til rusmidler.

Nummer fem og seks lyder:

5. »Nyd spiritus. Men undgå misbrug.«

6. »Nå ja så pyt: Ryg en pibe hash, hvis du har lyst. Jeg har IKKE - men feel free. Igen: Husk at undgå misbrug.«

Samuelsen afslutter opslaget med:

»Kh din midlertidige imam.«

Se alle de ti bud fra imam-Anders i Facebook-opslaget herunder.

Thorning-maleri afsløres

På fredag løftes sløret for maleren Ditte Ejlerskovs portræt af forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Det sker klokken 12.00 ved en reception i Samtaleværelset på Christiansborg, oplyser Folketinget.

I forbindelse med afsløringen af portrættet holder Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), Helle Thorning-Schmidt og Ditte Ejlerskov tale.

Umiddelbart efter receptionen bliver portrættet hængt op sammen med de øvrige statsministerportrætter i Vandrehallen.

Det er Thorning selv, der har valgt Ditte Ejlerskov til at male portrættet.

Fire hurtige nyheder, du lige skal have med

1) Regeringen vil bekæmpe ekstremisternes propaganda med sin egen modfortælling. Men i en ny rapport advares der om, at mod-fortællingskampagner er virkningsløse og risikerer at virke direkte mod hensigten. Justitsminister Søren Pape Poulsen forsikrer dog om, at kampagnen vil blive udført »på en måde, der står mål med udfordringerne i Danmark«.

Det kan du læse om i Information.

2) Regeringen gik i går sammen med de Radikale og Socialdemokratiet og lavede en aftale om at lette afgifterne på elbiler. Salget var gået helt i stå, efter at V-regeringen havde fjernet afgiftslettelser på elbiler.

Læs mere om de konkrete lettelser her.

3) Folketingsmedlem for Socialdemokratiet, Lars Aslan Rasmussen, opfordrer nudanske Erdogan-tilhængere til at flytte ned til »jeres elskede sultan«. Dansk-tyrkere er nemlig hykleriske, hvis de bliver boende i det danske demokrati efter at have stemt til præsident Erdogans fordel i Tyrkiet ved valget søndag, mener Lars Aslan Rasmussen, som selv har tyrkiske rødder.

Læs et interview med ham om det i Berlingske her.

4) Hvis du ligger i bunden af lønskalaen stemmer du typisk rødt eller på Dansk Folkeparti. Ligger du derimod i toppen, stemmer du typisk blåt eller radikalt. Det viser undersøgelsen af folketingsvalget i 2015, som for nylig udkom med bogtitlen ‘Oprør fra udkanten’. Liberal Alliance holder dog fast i, at de er et arbejderparti.

Læs om det i Berlingske og lige her.

Dagens citat

»At Henrik Sass mener, at alle andre er nogle nokkefår, er ikke nyt. Heller ikke at han beskylder folk, der lever af cafe latte og bor på Østerbro for at have alle de forkerte holdninger. Men det er i hvert fald ikke dér, jeg er. Jeg tror faktisk, at jeg kommer mere på krisecentre, end han gør. Hvis definitionen på, om man overhovedet må have en mening om integrations- og udlændingepolitik er, at man skal være vokset op på Vestegnen og skal have fået bank som barn, så er vi altså langt ude.«

Citat kommer fra de Radikales Sofie Carsten Nielsen i Berlingske og er seneste led i kampen mellem de Radikale og Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen.

Det sker, efter at Henrik Sass Larsen i mandagens Ekstra Bladet sagde, at »grænsen er nået for, hvor mange der (udlændinge, red.) kan komme, og at man også er villig til at tage nogle ret drastiske beslutninger for at begrænse antallet af udlændinge i Danmark«.

I gårsdagens morgenpost kunne du læse, at Sofie Carsten Nielsen sammenligner Henrik Sass med DFs Martin Henriksen, og i dag kan man i Berlingske læse et større interview med Carsten Nielsen, der harcelerer mod Sass.

Læs det her.

Dagens interview

Finder vi i Berlingske, hvor avisen har bedt undervisningsminister Merete Riisager (LA) om at pege på det største politiske problem, der skal løses.

Ikke overraskende peger hun på Folkeskolen.

»Vi har simpelthen frataget børn og unge retten til at vokse op inden for nogle klare regler og rammer. Og det gør, at det er den kreative klasses børn, der klarer sig bedst i det her meget komplekse landskab, som en skole i dag er blevet. Det er til gengæld blevet sværere og sværere for dem, der ikke er vokset op i et hjem med bogreol, at klare sig i skolen,« siger Merete Riisager og giver et konkret eksempel:

»Når skolen får ansvar for alt lige fra snobrødsbagning til almindelig pli, så forsvinder deres kerneopgave jo ud af syne,« siger hun.

Læs det interview her.

Dagens analyse

Finder vi i Børsen, hvor avisens politiske kommentator, Helle Ib, skriver om forholdet mellem de Radikale, der er på vej op, og Liberal Alliances tab i målingerne, som hun kalder overkommeligt.

»Mens LA kæmper for at overbevise om, at sidste halvdel af regeringsperioden kan give bingo i form af økonomiske reformer, har Morten Østergaard og De Radikale henover påsken åbnet for en tættere alliance med Venstre, den dag formanden hedder Kristian Jensen. Ingen tror på, at De Radikale allerede ved næste valg tør tage springet og forlade rød blok. Men fortsætter S-DF-forbrødningen i udlændingepolitikken og i den økonomiske politik, kan De Radikale på et tidspunkt blive nødt til at gøre mere end at antyde, at der er et alternativ til en S-ledet regering,« skriver Ib.

Læs den analyse her (kræver abonnement).

Det sker i dag

11.30 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) er kaldt i åbent samråd om IT-problemer på KMD.