»Det er ganske enkelt en svinestreg fra Esben Lunde Larsens side over for Ib Poulsen«

Dagens overblik: Ny udvikling i sagen om Esben Lunde Larsen får DF til at sige, at »det er svært at samarbejde med en minister, når man ikke ved, om tingene er sande eller mindre sande«, og så har Anders Samuelsen afvist at skrive under på et Kina-kritisk brev, fordi han skulle besøge landet. Få det politiske overblik her.

Foto: Jens Astrup

Godmorgen og velkommen til en ny uge med dit daglige politiske overblik.

Vi hopper direkte ud i dagens historier og begynder i Jyllands-Posten, der kan fortælle, at striden mellem miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og Dansk Folkeparti og oppositionen, som buldrede løs i sidste uge, langt fra er ovre.

DFs fiskeriordfører, Ib Poulsen, »er pissesur«, fordi Esben Lunde Larsen ifølge Poulsen på fredagens dramatiske samråd forsøgte at skabe et forkert billede af, hvad DF havde fået forelagt af tiltag mod de såkaldte kvotekonger, der støvsuger alle fiskekvoter på det danske marked.

Her sagde Lunde Larsen, at han havde præsenteret Poulsen for i alt tre tiltag, men det er ifølge Poulsen direkte forkert, siger han efter at have undersøgt det grundigt.

»Ministeren forsøgte på en fiks måde at fedte den af på DF og skubbe os foran sig i sine undskyldninger i et forsøg på at godtgøre sine handlinger,« siger Ib Poulsen.

Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup, mener også, at ministeren forsøgte at tegne et billede.

»Der var ikke én i lokalet, der var i tvivl om, at det var et uklædeligt forsøg på at lukke munden på Dansk Folkeparti. Det er ganske enkelt en svinestreg fra Esben Lunde Larsens side over for Ib Poulsen,« siger Simon Kollerup.

Sagen handler overordnet om, hvorvidt Esben Lunde Larsen har givet et flertal uden om regeringen med DF i spidsen nok information fra sit ministerium og dets styrelser i form af forslag til, hvordan man kan bekæmpe kvotekongerne i fiskeriet, som flertallet ønsker.

Esben Lunde Larsen har kun oversendt ét konkret forslag til Miljø- og Fødevareudvalget, selvom der var udarbejdet 16, og det har fået det til at fyge gennem luften med beskyldninger om, at Lunde Larsen har løjet for Folketinget og holdt afgørende viden tilbage.

Efter samrådet i fredags sagde Ib Poulsen, at han var blevet bekræftet i, at ministeren havde løjet, og han ville nu lade det være op til DF-toppen at afgøre, hvorvidt Lunde Larsen kunne fortsætte som minister.

Fredag aften kunne Berlinske så fortælle, at Esben Lunde Larsen var orienteret om, at det ene indgreb mod »kvotekonger«, som han på fredagens samråd gentagne gange sagde, han var havde fået at vide ville virke bedst mod kvotekonger, slet ikke havde nogen effekt.

Det fik Ib Poulsen til at sige følgende om det ene forslag, der er en såkaldt tro- og loveerklæring:

»Jeg bliver mere og mere overbevist om, at han (Lunde Larsen, red.) gerne vil bruge en tro- og loveerklæring, netop fordi den ikke virker. Det er hans politiske holdning, at den ikke skal virke, og derfor vil han bruge den,« sagde Ib Poulsen.

DFs gruppeformand, Peter Skaarup, sagde fredag, at partiet vil træffe en beslutning om Esben Lunde Larsens fremtid i denne uge.

Nu siger Ib Poulsen til Jyllands-Posten efter den seneste udvikling:

»Det er svært at samarbejde med en minister, når man ikke ved, om tingene er sande eller mindre sande.«

Læs historien - som Esben Lunde Larsen ikke ønsker at kommentere - i Jyllands-Posten her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Samuelsen ville ikke skriver under på Kina-kritisk brev med Sverige og Tyskland: »Jeg stod foran at skulle til Kina«

Vi springer vider til Information, der kan fortælle, at Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), i februar valgte at takke nej tak til at gå sammen med Sverige, Tyskland, Storbritannien og samlet otte andre lande og skrive under på et kritisk brev til den kinesiske regering.

I brevet udtrykker underskriverne »voksende bekymring over de seneste påstande om tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf i sager om tilbageholdte menneskerettighedsadvokater«, og det fik Anders Samuelsen (LA) muligheden for at være med i som underskriver på Danmarks vegne.

»Danmark blev tilbudt at underskrive brevet, men da jeg stod foran at skulle til Kina, valgte jeg at adressere menneskerettighedsspørgsmålet direkte i dialogen med mine samtalepartnere,« skriver Anders Samuelsen i et email-svar.

Og den beslutning møder kritik fra både de Radikale, Socialdemokratiet og regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, der også er formand for Udenrigspolitisk Nævn, kalder Samuelsen beslutning  »ren kræmmermentalitet«.

»Jeg vil ikke acceptere, at vores handelssamarbejde er betinget af, at vi skal bøje os for noget, der er forkert — at vi skal bøje os for et kommunistisk diktatur,« siger Søren Espersen.

Du kan læse den historie her.

Fem voksne søskende risikerer udvisning fra Danmark til Somalia, som de aldrig har været i

Videre til Politiken og en ny historie i sagen om udvisninger fra Danmark til Somalia, hvor 800 herboende somaliere har modtaget et brev fra Udlændingestyrelsen om, at de risikerer at få inddraget deres opholdstilladelse.

En søskendeflok fra Aarhus på fem voksne er født og opvokset i Libyen og kom til Danmark som kvoteflygtninge i 2012. De risikerer nu at blive udvist til Somalia, selvom de aldrig har været der, fordi deres forældre er fra det uroprægede land og de derfor har somalisk statsborgerskab.

Familien kom til Danmark i 2012 som kvoteflygtninge, efter at have flygtet fra Libyen, da der udbrød borgerkrig der. De boede i en flygtningelejr i Tunesien i to år, inden de blev udvalgt af FN som kvoteflygtninge, der betyder, at de har særligt behov for beskyttelse.

De har nu fået et brev fra Udlændingestyrelsen om, at styrelsen »overvejer« at inddrage deres opholdstilladelse og sende dem til Somalia.

Abdullah Haras, en af de fem søskende, frygter, at han og hans søskende vil blive slået ihjel ved udvisning til Somalia.

»Vi kan ikke leve i Somalia. Min far siger, at de vil spørge os, hvilken klan vi er fra, men vi kender dem jo ikke. Og hvis man ikke er i en klan, bliver man dræbt. Det er ikke ligesom i Danmark eller i Libyen,« siger han.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp vil det også være »alt for risikabelt« at sende de fem søskende til Somalia.

»De vil blive anset som fremmede. Jeg kan slet ikke se, hvordan de skal kunne klare sig, når de ikke kender sproget og ikke har noget tilhørsforhold, som jo er afgørende i Somalia. Generelt er alle udsat i et eller andet omfang i Somalia, men de vil være endnu mere i fare«, siger Eva Singer, asylchef ved Dansk Flygtningehjælp.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil ikke kommentere den konkrete sag, men understreger over for Politiken, at hun »intet problem har med, at personer skal retur til det land, hvor de er statsborgere«.

Du kan læse den historie her.

Lykketoft: Somalia er for usikkert

Socialdemokratiet bakker op om hjemsendelserne, men vil ikke kommentere den føromtalte sag.

Det vil til gengæld partiets tidligere formand, Mogens Lykketoft, der tidligere på året var leder af Folketingets ekspedition til Etiopien og Kenya, hvor man drøftede sikkerhedssituationen i Somalia med lokale og internationale organisationer.

Han mener ikke, at Somalia er egnet til at tage imod somaliske flygtninge.

»Der er ikke etableret en somalisk regering, som har apparatet til at tage sig af hjemsendelser i større omfang«. Vi ved jo, at FN har advarer Danmark mod at sende somaliere retur,« siger han til Politiken i en historie, der endnu ikke er online.

Minister sender brev til kommunerne om at stoppe »uacceptabel« indsats, der er »deprimerende«

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil inden påske sende et såkaldt hyrdebrev til landets kommuner, hvor han opfordrer dem til at stoppe en »uacceptabel« indsats, der er »deprimerende«.

Det, der gør ministeren deprimeret, er, at 10.000 langtidsledige ikke bliver aktiveret i kommunerne, selvom kommunerne er pålagt at give kontanthjælpsmodtagere en håndfast hjælp til at vende tilbage til arbejdsmarkedet, skriver Jyllands-Posten.

»Nogle kommuner lader til at opgive de svageste langtidsledige. Hvis de skal blive jobparate, kræver det, at kommunerne sætter ind med en mere individuel indsats og større krav til aktivering,« siger Troels Lund Poulsen.

Kommunerne forsvarer sig med, at mange kontanthjælpsmodtagere er for syge til aktivering.

Du kan læse den historie her.

Minister vil ikke have flere hænder til børnene i børnehaver og vuggestuer

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er på vej med et nyt udspil til de yngste børn i daginstitutioner. Men hvis der går nogle forældre rundt og drømmer om flere hænder til deres små poder, så kan de godt glemme alt om det, siger ministeren til Information.

»Der er en mytedannelse omkring, at normeringen er voldsomt dårlig, men i dag er der i gennemsnit en voksen til 6,4 børn i børnehaverne og en voksen til 3,7 børn i vuggestuer,« siger hun.

Hendes udspil kommer i stedet til især at handle om mere efteruddannelse til pædagogerne, mere forældresamarbejde og om at få frisket de snart ti år gamle pædagogiske læreplaner op.

Læs mere om det her (kræver abonnement).

Danske regeringer mørklægger ministerbetjening mere end andre lande

Danmarks regeringer har i højere grad end i andre lande mørkelagt vigtige dokumenter ved ministerbetjening siden den omdiskuterede offentlighedslov fra 2012 blev indført.

Det skriver Information på baggrund af en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, der sammenligner mulighederne for aktindsigt i ministerbetjening i otte lande.

»Vi kommer til at bruge den nye undersøgelse som inspiration, når vi herhjemme skal finde den rigtige balance mellem hensynet til åbenhed og hensynet til at beskytte den danske regerings interne beslutningsprocesser,« lyder det fra justitsminister Søre Pape Poulsen (K).

Du kan læse mere om den historie her.

Folketingets økonomer splitter partier: Ulighed hæmmer væksten

Folketingets økonomer har gennemgået rapporter fra OECD og IMF, og konklusionen fra de uafhængige konsulenter er klar: Ulighed i samfundet skader den økonomiske vækst.

Konklusionen fremgår af en endnu ikke offentliggjort analyse, som Berlingske har set og beskriver i dag.

Ifølge Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, er konklusionen et skifte i den måde, organisationer som IMF og OECD hidtil har anskuet væksten:

»Hvor de før har sagt, at vi var nødt til at vælge mellem øget lighed eller øget vækst, så viser denne forskning, at den modsætning ikke findes. Det er et paradigmeskift, der er sket de seneste år i nogle af de organisationer, som man ellers ikke kan anklage for at være venstreorienterede – for eksempel IMF og OECD,« siger Pelle Dragsted.

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, råber modsat »vagt i gevær«.

»Hvis øget lighed førte til eksplosiv vækst, skulle de tidligere østeuropæiske lande have en enormt høj vækst, fordi der var så stor lighed. Men det var ikke tilfældet. Et land som USA, der har høj ulighed, har til gengæld højere vækst end os. Billedet er simpelthen ikke så enkelt,« siger han.

Du kan læse den historie her.

Sådan føles det at...

Hvordan føles det at træde op på talerstolen i landets øverste debathus? At tale i Folketinget for allerførste gang?

Det fortæller Enhedslistens Maria Reumert Gjerding i en ny serie i Berlingske om, hvordan det føles at gøre noget for første gang.

»Det var meget svært at få øjenkontakt med nogen. Men Carsten Bach fra Liberal Alliance sad og lyttede. Det var egentlig rart. Så følte jeg, at jeg talte til nogen. Det gør han i øvrigt næsten altid.«

Læs hele hendes fortælling her.

Dagens analyse

Finder vi i Berlingske, hvor avisens politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver om »50 års katastrofal socialdemokratisk infight om udlændinge«.

Meget tyder på, at S-formand Mette Frederiksen har vilje og autoritet til at gennemføre en historisk omlægning af Socialdemokratiets udlændinge- og asylpolitik, vurderer Thomas Larsen.

»For Mette Frederiksen blev tiden som beskæftigelsesminister og justitsminister fra 2011 til 2015 en øjenåbner. I Beskæftigelsesministeriet forstod hun konsekvenserne af, at så mange fra ikke-vestlige lande ikke er i job. I Justitsministeriet fik hun ny viden om kriminaliteten og radikaliseringen i flere ghettoer. Meget tyder på, at hun sammen med sin næstkommanderende, Henrik Sass Larsen, har vilje og autoritet til at gennemføre en historisk omlægning af sit partis udlændinge- og asylpolitikpolitik. Men tænk, hvis skiftet var sket før,« skriver Larsen.

Læs den analyse her.

Dagens debat

Finder vi i Politiken, hvor Enhedslisten gruppeformand, Stine Brix, har skrevet en kronik om Folketingets beslutning om at sælge Statens Serum Institut, som hun mener er en skandale.

»Staten sælger ud af vigtig infrastruktur. Denne gang er det vaccine-produktionen, og formlen er den velkendte: Køberen laver et kup og har placeret sig i skattely, så overskuddet kan føres uden om den danske statskasse. Det er en skandale,« skriver hun.

Du kan læse kronikken her.

Dagens 'Fremad mod nye solbeskinnede højder...'

Liberal Alliance har i dag indrykket helsidesannoncer i både Jyllands-Posten og Berlingske med et  - ifølge LA - lyst budskab.

Bevæbnet med folkelig hættetrøje og smartphone vil Anders Samuelsen (LA) tage vælgerne med, mod nye, solbeskinnede højder. Fold sammen
Læs mere

Weekendens vigtigste

Af weekendens historier var en af de mest opsigtsvækkende et debatindlæg i Information af Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen.

Her langede han ud efter alle dem, der har kritiseret Socialdemokratiets udlændingepolitik den seneste tid. Sass mener, de tror på et »humanistisk utopia«.

»Den utopiske humanismes ide om fri indvandring og globale rettigheder for flygtninge har medført en masseindvandring, som de vestlige landes økonomier og politiske og sociale strukturer ikke kan bære. Det har været en dundrende fiasko, og folk er i stigende omfang begyndt at stemme efter det, fordi de oplever, at det truer deres tryghed, arbejde, familie, politiske stabilitet og økonomi. Det truer eksistensen af det velfærdssamfund, som Socialdemokratiet gav dem, og det vil de ikke af med igen,« skrev Sass.

Den socialdemokratiske gruppeformand er heller ikke i tvivl om, »at de utopiske humanister for sent eller måske aldrig vil erkende deres egen ideologis sammenbrud, for de er ofte karakteriseret ved, at de har deres egen velstand på det tørre, og af at deres solidaritet er herligt afkoblet fra folk syd for København Ø’s breddegrader«.

»Men tag ikke fejl. Sammenbruddet er allerede sket, og det er kun, fordi de er altdominerende i den statsstøttede presse, at hylene fra humanisterne er så høje,« skriver Sass og slutter af med at citere den tidligere danske fodboldlandstræner, Richard Møller Nielsen:

»Der ryger jo ikke et blad af et solidt bøgetræ, fordi der står et svin og gnubber sig op ad det.«

Læs hele Henrik Sass Larsens indlæg her.

Information har forholdt Sass’ kritik for de Radikale, Enhedslisten og Alternativet, der kalder det en karikatur på virkeligheden. Det kan du læse her.

Herunder får du et hurtigt opkog på øvrige historier fra weekenden.

1) Statsministeren Lars Løkke Rasmussen (V) var i weekenden på de Vestindiske Øer i anledning af 100-året for afgivelsen af øerne til USA. Her sagde han i en tale, at Danmark har fortalt den forkerte historie om slaveri i forhold til den danske kolonitid. Men han kom ikke med en undskyldning.

Det kan du læse om hos TV2 her.

Her fortæller politisk kommentator Hans Engell, at Løkke fik lukket et kapitel og åbnet et nyt.

2) Som en del af den stort anlagte reform af den offentlige sektor vil regeringen løse flere velfærdsopgaver med investeringer fra fonde og pensionskasser, der kun får deres penge retur, hvis en række mål opnås.

Det kan du læse om i Berlingske her.

3) I en måned har uddannelsesminister Søren Pind ikke brugt sine sociale medier. En særlig bekymring fik ham til at lægge det hele på hylden. Nu overvejer han, hvordan han skal vende tilbage. Og så ser han tilbage på to opdateringer med fortrydelse i dette interview i Berlingske.

4) Danmark bør forlange Tvind-stifter Mogens Amdi Petersen udleveret, når statsministeren i de kommende dage besøger Mexico. Det mener et politisk flertal, kunne du læse i Jyllands-Posten i weekenden. Og nu også her.

Det sker i dag

Der er ikke sat noget på programmet af betydning i Folketinget, men Lars Løkke Rasmussen fortsætter sin internationale rundtur og er nu nået til Mexico (og er tilsyneladende begyndt at tale spansk).

Men kan også stadig på dansk.