»Det er et risikabelt og destruktivt spil, som de to frontfigurer i LA bedriver i disse døgn«

Dagens overblik: Liberal Alliance er under kommentatorbeskydning. Dansk Folkeparti bringer ny knast ind i forhandlingerne om finansloven. Og Inger Støjberg er klar til at vende bøtten. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Godmorgen og velkommen til en ny omgang politisk morgenpost, hvor vi samler alt det, du skal vide om dansk politik i dag, ét sted.

På Christiansborg er forhandlingerne om den kommende finanslov i kombination med udlændingestramninger og skattelettelser i den grad spidset til.

Og vejen mod en løsning ser nu ud til at blive endnu mere kompliceret.

Jyllands-Posten skriver således, at der midt i forhandlingsdramaet nu er opstået endnu en alvorlig knast, hvor Dansk Folkeparti presser regeringen og Liberal Alliance.

Hvis partiet skal gå med til skattelettelser, vil det have garantier om, at der tilsvarende er sikkerhed for velfærdsudgifterne i de næste otte år.

»Vi vil have en garanti for, hvor mange penge der skal gå til velfærd, så vi kan modstå det demografiske træk,« siger partiets finansordfører, René Christensen, til avisen.

I Finansministeriet har man i forbindelse med forhandlingerne regnet sig frem til, at det kræver en vækst i det offentlige forbrug på 0,65 procent årligt for at dække den demografiske udvikling, hvilket svarer til 26 mia. kr. i 2025.

Dermed vil stigningen, som Jyllands-Posten noterer sig, gå stik imod regeringspartiernes egne ambitioner. I regeringsgrundlaget hedder det nemlig, at stigningen »i udgangspunkt« skal være 0,3 pct, ligesom Liberal Alliance tidligere har talt for en mindre offentlig sektor.

Flere kilder oplyser samtidigt til Jyllands-Posten, at Dansk Folkeparti i forhandlingerne har krævet, at aftalen bliver forligsbelagt, så partierne i aftalen vil blive nødt til at opsige forliget, hvis de vil lave økonomiske planer, som går imod aftalen.

Det var tirsdag ikke muligt »at få en eneste kommentar fra Liberal Alliances topfolk og forhandlere til DF’s krav«, skriver Jyllands-Posten.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviser dog intet:

»Jeg har et klart ønske om, at vi gennemfører skattelettelser. Jeg har også en klar forventning om, at vi skal tilføre velfærdssamfundet flere midler, så vi kan modgå det demografiske træk. Hvordan balancen præcis kommer til at lande, det drøfter vi i forhandlingerne.«

Du kan læse hele nyheden hos Jyllands-Posten her. Og en længere baggrund om samme emne her (kræver abonnement).

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Løkkes signaler

Flere medier har i dag også fokus på Liberal Alliances ageren i forhandlingerne. Og særligt Liberal Alliances ageren i forhold til Dansk Folkeparti.

Det ser vi nærmere på her.

Vi begynder hos Berlingske.

Allerede inden regeringen og Dansk Folkeparti havde blandet blod på næste års finanslov fredag aften i sidste uge, lagde Liberal Alliance på ny en revolver på bordet til de afsluttende forhandlinger om en skatte- og udlændingeaftale.

På de sociale medier lod partiet gennem en af sine forhandlere, finansordfører Joachim B. Olsen, forstå, at næste års budget for staten kun bliver stemt igennem, hvis en færdig aftale om lavere skat og strammere udlændingepolitik ligger klar inden.

»I aften lander vi en aftale om finanslov. Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det er aftalen,« skrev Joachim B. Olsen på Facebook.

LA-leder Anders Samuelsen fulgte op ved at skrive på sin Facebook-profil, at »inden tredjebehandlingen af finansloven lander vi de største skattelettelser i historien«.

Men den udlægning deler man ikke i den øvrige del af regeringen, oplyser en række centrale kilder til Berlingske. Derfor vækker LAs ageren undren flere steder.

De kilder, avisen har talt med, har den opfattelse, at Liberal Alliance har overtolket de signaler, Løkke kom med på fredagens møde i Statsministeriet.

På mødet blev der ifølge Berlingskes oplysninger etableret en fælles forståelse mellem regeringen og DF-toppen af, at man – ligesom Lars Løkke Rasmussen sagde til pressen efter mødet – ville gøre alt for nå en aftale om skat og udlændinge inden tredjebehandlingen af finansloven.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, forklarede da også i går, at han ikke har indgået en aftale med regeringen om, at skat og udlændinge skal være på plads, inden finansloven kan stemmes igennem.

»Der er ikke lavet nogen forhåndsaftale om, at betingelsen for at indgå en finanslovsaftale var, at så bliver man også enige om de andre ting. Det kunne vi jo i sagens natur ikke.«

Hele historien hos Berlingske her.

Lidt svært at se en mand i øjnene, når vi ikke mødtes

Også Ekstra Bladet har set nærmere på Samuelsens udtalelser.

LA-formanden blev fredag spurgt af en journalist fra DR, hvad det var for et løfte, han havde fået fra Thulesen Dahl i forhold til at lande en aftale om skattelettelser.

Her svarede han:

»Vi har en fælles forståelse for og enighed om, at det her kan lade sig gøre inden jul. Det tror jeg på, når vi har set hinanden i øjnene og sagt, at det kan det. Det bliver nogle rigtig, rigtig gode skattelettelser - markante skattelettelser. Det hele bliver lukket før jul,« lød det fra udenrigsministeren.

Flere kilder fortæller dog til Ekstra Bladet, at de to partiledere slet ikke mødtes fredag. Og det samme fortæller Thulesen Dahl, da avisen i går mødte ham på Christiansborg.

»Det er i sagens natur lidt svært at se en mand i øjnene, når vi ikke mødtes,« sagde DF-lederen kortfattet.

Den historie finder du her.

Fremtidige lærebøger over politiske bommerter

En række kommentatorer har i dag fokus på forhandlingerne og Liberal Alliances rolle. Vi har samlet et udpluk her.

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, skriver:

Det er uvant, at en regering på den måde er truet indefra, og det er uvant, at en regering stiller ultimative krav til det støtteparti, som skal bære finansloven igennem.

Derfor er Venstre-toppen i vildrede. For hvad nu hvis Samuelsen virkelig gør alvor af sin trussel om ikke at støtte regeringens egen finanslov? Kan man sparke Liberal Alliance ud af regering, og hvad sker der, hvis man gør det? LA har på de indre linjer antydet, at man ikke har planer om at gå frivilligt. På den måde adskiller forløbet sig fra f.eks. regeringssammenbruddet i 2014, hvor SF i sidste ende trådte frivilligt ud.

Nægter LA at træde ud, kan Venstre smide dem ud. Men skal Venstre smide dem ud, er det med risiko for, at Liberal Alliance ikke længere har tillid til Løkke, som derfor kan blive tvunget til at gå selv.

Hele analysen her (kræver abonnement).

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver:

Det er et risikabelt og destruktivt spil, som de to frontfigurer i LA, Anders Samuelsen og Simon Ammitzbøll-Bille, bedriver i disse døgn på Christiansborg.

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forsøger at fastsætte en køreplan for de aktuelle forhandlinger, giver offentligheden besked om indgåede aftaler eller stiller sig op foran medierne som regeringens førstemand, bliver han konstant undermineret af LA-ledelsen.

Han skriver desuden:

Og dette er ikke den eneste omkostning ved LAs kurs. Ironien er, at når partiet forsøger at true sig til resultater, isolerer det sig selv i regeringen og øger afstanden til Dansk Folkeparti.

Når DF-formand, Kristian Thulesen Dahl, skal stå og høre på, at LA kun vil stemme for finansloven, hvis der bliver indgået en aftale om historiens største skattelettelser, bliver han reduceret til et vedhæng til VLAK-regeringen. Det ønsker han ikke - og slet ikke når det i forvejen er en kamp for ham at overbevise sine vælgere om, at det er rigtigt at bane vej for skattelettelser i stedet for at bruge hver eneste krone på mere velfærd.

Hele analysen her (kræver abonnement).

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, skriver:

Hvis der er noget, LAs formand de seneste uger har bevist, så er det, hvor lidt egnet hans parti er til at håndtere storpolitiske forhandlinger i det format, som de foregår nu.

Det er lykkedes for Samuelsen godt hjulpet af sin ministerkollega Simon Emil Ammitzbøll-Bille og folketingsmedlem Joachim B. Olsen at overtræde alle grundregler for politisk forhandling: LA-folkene har udsendt alt for mange meldinger i medierne, samtidig med at forhandlingerne langtfra er afsluttet.

Truslen om at stemme imod finansloven vil indgå i fremtidige lærebøger over politiske bommerter, og Samuelsen kunne have ryddet den af vejen, hvis han 100 procent havde bakket op bag Løkkes melding om en samlet regering. Men det gjorde han ikke.

Analysen er ikke på nettet endnu.

Børsens politiske kommentator, Helle Ib, skriver:

LA synes internt at have nået smertetærsklen for, hvor meget man vil imødekomme DF. Herfra vil man holde statsministeren fast på, at han må få DF med om bord i skattelettelserne. Imens vokser bekymringen i store dele af regeringen. Årelang erfaring med DF hos Venstre og De Konservative er, at man skal være varsom med at provokere støttepartiet eller glæde sig over sejre, som ikke er stensikre.

Hele analysen her (kræver abonnement).

Støjberg og den vendte bøtte

Det er som beskrevet ikke kun skattelettelser, der er på bordet under forhandlingerne. Også udlændingestramninger bliver der forhandlet om.

Og her er der også kommet nyt frem i dag, skriver både Jyllands-Posten og DR.

Til førstnævnte fortæller Kristian Thulesen Dahl, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har hældt et af partiets kernekrav i de tilspidsede udlændingeforhandlinger ned af brættet.

Regeringen mener således ikke, at man kan forlænge ventetiden til familiesammenføring for en særlig gruppe flygtninge i mere end de nuværende tre år, sådan som partiet har ønsket.

»På grund af Menneskerettighedskonventionen har regeringen en stopklods, der gør, at hver gang vi kan risikere at blive kritiseret for et eller andet, så vil de ikke,« siger Thulesen Dahl til avisen.

Den udlægning bekræfter Inger Støjberg hos DR:

»Det har vi kigget meget grundigt på, men der er helt klart nogen konventionsbindinger i forhold til det. De tre år er grænsen umiddelbart for, hvad man kan,« siger hun.

Ministeren bekræfter til gengæld i samme artikel, at den såkaldte integrationsgrunduddannelse (IGU) er på bordet i forhandlingerne.

IGUen er ellers et af regeringens prestigeprojekter. Den har som formål at få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet, og tal fra Danmarks Statistik viste for nylig, at antallet af flygtninge i arbejde er steget 323 procent siden 2015.

»Vi diskuterer også IGUen, men det vil jeg lade blive inde ved forhandlingsbordet,« siger Inger Støjberg til DR.

Ifølge udlændinge- og integrationsministeren drejer forhandlingerne sig særligt om et øget fokus på, at flygtninge med midlertidig beskyttelse ikke skal integreres i Danmark, som de ellers bliver i dag. Det har været et krav fra Dansk Folkeparti.

»Fokus er, at de skal hjem igen. I stedet for at blive mødt med en permanent bolig og en integrationsplan, så er det en midlertidig bolig og en plan for hjemsendelse og selvforsørgelse.«

»Så derfor vender vi bøtten på hovedet, så nu handler det om at sætte fokus på, at man skal hjem igen. Man har jo haft fokus på, at folk skulle integreres, når de kom her. Det fokus er ændret,« siger Inger Støjberg.

Læs hele artiklen hos DR her.

Hos Alternativet er Josephine Fock i øvrigt ikke begejstret for, at IGUen er i spil. Som hun skriver på Twitter:

Og så ikke mere om forhandlinger i den her morgenpost. Finansloven tredjebehandles efter planen fredag 22. december. Til den tid er vi forhåbentlig klogere.

Her er 5 historier i kort form, som du bestemt også bør kende til i dag - og vi lover, at de ikke handler om finansloven

1: Transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil onsdag formiddag meddele, at DSBs S-tog bliver sendt i udbud, så private operatører kan byde ind.

Det skriver Økonomisk Ugebrev. Ifølge mediet har blandt andre MTR – en Hong Kong/kinesisk jernbanevirksomhed – kastet sin kærlighed på den københavnske S-togs-drift. MTR driver allerede jernbanelinjer i Sverige uden tilskud fra staten.

Mere om det her.

2: Salget af vaccineproduktionen på Statens Serum Institut til sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og hans firma AJ Vaccines viser sig nu at blive endnu dyrere end forventet.

Det afslører et fortroligt aktstykke fra Sundhedsministeriet, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Heri fremgår det, at staten har fået nye udgifter i forbindelse med frasalget på 24,7 mio. kroner som følge af lagerændringer, øgede it-udgifter, ændringer i medarbejderforpligtigelser, samt en bod, man har betalt til AJ Vaccines, fordi man ikke rettidigt har kunnet frigive en vaccine.

Professor i offentlig organisation og ledelse Kurt Klaudi Klausen siger til avisen:

»Det her beviser jo blot alle fordomme om, at staten ikke evner at håndtere et salg som det her. Det bør virkelig mane til eftertanke.«

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skriver i en mail til avisen:

»Jeg har ingen kommentarer til en fortrolig orientering, som Ekstra Bladet uretmæssigt er kommet i besiddelse af gennem en læk fra finansudvalget, men at der har været betydelige underskud på vaccineproduktionen er dog ingen hemmelighed, og det var også den medvirkende årsag til, at den tidligere SR-regering tog initiativ til salget af SSI's vaccineproduktion, et salg, som fandt sted, før jeg blev minister.«

Hele historien finder du i dagens Ekstra Bladet.

3: Det skal være nemmere for små virksomheder at tiltrække kapital. Sådan har regeringen begrundet det nye investorfradrag, der vil gøre det muligt at trække halvdelen af investeringer på op til 800.000 kroner fra i skat.

Men investorfradraget åbner for nye huller i skattelovgivningen, som vil gøre det muligt at udnytte fradraget, uden at investeringerne ender hos små virksomheder og iværksættere, vurderer to skatteeksperter i Information.

»Jeg tør godt garantere, at reglerne vil blive udnyttet på måder, der ligger ud over politikernes hensigt,« siger medlem af Skatterådet Christen Amby.

Hele den historie her.

4: Regeringen har som målsætning, at 50 procent af Danmarks energiforsyning i 2030 skal dækkes af vedvarende energikilder.

Men Klimarådet anbefaler nu, at man opjusterer målet, således at 55 procent af energiforsyningen i 2030 dækkes af vedvarende energi.

Det vil gøre det mere realistisk, at Danmark når sit mål om at være fri for fossile brændstoffer i 2050.

Information har den historie her.

5: Danmarks største og ældste børnekræftforening, Familier med kræftramte børn, FMKB, har gennem mange år modtaget tilskud fra tips- og lottomidlerne – de seneste år på over en halv mio. kr.

Men foreningen får ikke noget offentligt driftstilskud for 2016.

Sundheds- og Ældreministeriet har besluttet at fratage foreningen tilskuddet på grund af »manglende gennemsigtighed og ringe detaljeringsgrad i årsregnskabet,« oplyser Sundheds- og Ældreministeriet over for Jyllands-Posten.

Hele historien her (kræver abonnement).

Dagens citat

Enhedslistens Finn Sørensen er hos Altinget gået med til at tage en nissehue på.

»Ak ja, hvad gør man ikke for at komme i medierne. Her måtte jeg prostituere mig ved at tage nissehue på. Det gør jeg ellers kun juleaften, når jeg skal forlede børnebørnene til at tro på julemanden. Men åbn lågen, og døm selv.«

Der sker i dag

10:00 Møde i Udenrigspolitisk Nævn
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager.

10:45 Møde i Europaudvalget

11:45 Åbent samråd om arbejdsulykker
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i dag kaldt i samråd om arbejdsulykker, der ikke er blevet anmeldt af arbejdsgiveren.

13:15 Statsrevisormøde